• {name} ({TCS})


Nem regisztrált felhasználó  - [belépés]
Az Etalon tavaszi akciója 20-30-40-50%-os engedménnyel12<br>
böngésző

Xpress.hu > DVD > A szabadság vihara (DVD)
A szabadság vihara Freedoms Fury
A termék jelenleg nem rendelhető
 
Ha szeretnéd, hogy értesítést küldjünk, amint rendelhető lesz a termék, kérjük regisztrálj, vagy jelentkezz be, és a termék adatlapján feliratkozatsz az értesítő-szolgáltatásra!
 
 
  • Alkotók
  • Leírás
  • Részletek
  • Extrák
  • Kritikák
1956. december 6. A melbourne-i olimpia vízilabda negyeddöntőjében a magyar és a szovjet csapat méri össze erejét. Alig egy hónappal a magyar forradalom drasztikus leverése után a medencében immáron egyenlő feltételek mellett politikai eseményektől feltüzelt játékosok küzdenek.
A magyarok 4-0-ás vezetésénél Prokop, a szovjet center lekönyökli Zádor Ervint a magyar válogatott fiatal játékosát úgy, hogy a bőr közvetlen a szeme alatt csúnyán felreped. Ömlő vére megfesti a medence vizét. Amikor a vérző játékos végig vonul a tribün előtt, az extázisban lévő szurkolók között is elszabadulnak az indulatok, és a mérkőzést magyar győzelemmel lefújják. Az aranyérem átvétele után azonban Zádor és a fél csapat soha többet nem tér haza Magyarországra.
A 90 perces izgalmas dokumentumfilm producerei Lucy Liu, Quentin Tarantino és Andrew G. Vajna. Az alkotók célul tűzték ki, hogy filmjük a fiatal közönség számára is világosan tárja fel az 1956 őszén a szovjet uralom alól fellázadó magyarok történetét, és tették feledhetetlenné a híres-hírhedt, véres vízilabda-mérkőzés párhuzamával.
A film a melbourne-i ellenfelek ötven évvel későbbi budapesti találkozójában csúcsosodik ki. Zádor Ervin és egykori csapatának nyolc, még élő tagja ismét szemtől szemben találják magukat az egykori ádáz vetélytársakkal.
Játékidő:
90 perc
Gyártási év:
2005
Hangok:
- magyar - 5.1 (DD)
- magyar - Surround (DD)
- német - 5.1 (DD)
Feliratok:
magyar
Képformátum:
2.35:1 (16:9)
Korhatár:


Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
 
Audiókommentár - Audiokommentár Dennis Gansel rendezővel
 
Kisfilm - Videonapló Dennis Gansel rendezővel
 
Kimaradt jelenetek -
 
Interjú -
 
Előzetes -
Átlagos értékelés:
R2-D2
értékelése:
2012. aug. 31. - 23:11
Egy elveszett gyögyszem
Hogy ez hogy a francba kerülte el a figyelmemet, nem tudom. Egyszerűen nem értem, ezt a filmet hogyan sikerült így agyonhallgatni... azt meg végképp nem, ezt miért egy amerikai-kanadai alkotópárosnak kellett megcsinálni…

Ha Tarantino, Lucy Liu illetve Wajna pénzt és energiát, érdeklődést fektet a magyar történelem egyik fontos eseményének dokumentálásába, az szerintem figyelemreméltó dolog. Gondolom, az értelmi szerző Wajna volt: de a végeredmény szempontjából végülis tökmindegy. Közel hibátlan mozit sikerült összehoz(at)niuk, ami szégyenszemre nem kapta meg azt a nyilvánosságot itthon, amit megérdemelt volna. Vajh’ mi lehet mögötte? Féltékenység? Irigység?

A szabadság vihara egy különleges élmény. Aki a Szabadság, szerelem című mozit kedvelte, annak ez kötelező darab. Aki abban kevesellte a tárgyilagosságot, sokallta a romantikát, annak ez kötelező darab. De én szívem szerint kötelezővé tenném az iskolákban, október 23-án… Még úgy is, hogy ez a film elsősorban nem is nekünk szól. Rólunk ugyan, de nem nekünk. Bár az egész mozi középpontja a nevezetes melbourne-i szovjet-magyar vízilabda meccs, de van ideje a filmnek megismertetni a világgal a magyar vízilabda korábbi dicsőséges évtizedeit, miért is lett olyan népszerű és sikeres sport ez nálunk, hozzá kapcsolva pedig szépen végigmegy a forradalom eseményein is. Nagyon jó ritmusban, teljesen tárgyilagosan, minimális hatásvadászattal már gyakorlatilag a világháborútól építkezik időben, kitér Sztálinra, Rákosira, az ÁVH-ra, közben pedig ügyes arányban keveri a történetbe a korabeli sportsikereket. Abszolút nem egy száraz, nyers dokumentumfilm, izgalmas, helyenként természetesen szomorú, de néha egyben könnyfakasztóan megindító is.

A korabeli bevágások nagyon jól vannak váltva a ma is élő személyek interjúival, elsősorban a vízilabdásokéval – magyar és orosz részről egyaránt – de feltűnik benne Hruscsov fia, Wittner Mária, Maléter özvegye, és más forradalmárok is. Külön meg kell említenem, hogy az angol narrátor az úszólegenda Mark Spitz, akinek egyébként a Melbourne-ből haza nem térő zseniális Zádor Ervin is volt edzője, a magyar vonatkozású narrátorok közt pedig Hajdú. B. István is szerepet kapott. Valami csoda (vagy tehetség) folytán a kívülálló készítőknek, Colin Graynek és Megan Raneynek sikerült egy olyan szívhez szóló filmet kreálni, amire úgy lehetünk büszkék, hogy nincs is közünk hozzá… Élményt adtak, ami átjött a képernyőről: lényegesen szegényesebb eszközökkel, mint egy játékfilm, de elérték ugyanazt a hatást.. A végén meg, hogy összehozták a találkozót, nos, az számomra inkább egy hihetetlen jóleső gesztus, mint giccs. Nem tudok rá giccsként tekinteni. Mint ahogy arra sem, hogy a végén ’56-ot tekintik a világháború utáni szabadságharcok kiindulópontjának. Persze, hogy ez barokkos túlzás, de a felsorolásnak inkább tisztelgő jellege van, mint történelemferdítő…

A vízilabda meg?? Az csoda volt akkor is, és csoda most is. Kemény Dénesék csupán visszafoglalták azt a helyet, a trónt, amit ősei(n)k az évszázadban többször kiharcoltak Magyarország számára. 1932, 1936, 1952, 1956, 1964, 1976, 2000, 2004, 2008 = 9 aranyérem. Senkinek nincs 9 aranya… De mind közül talán mégis az ’56-os volt a legfényesebb és leginkább szívhez szóló: egy kis nép elbukott szabadságharcának dicsősége. Tiszteletből pedig álljon itt az akkori csapat, a CSAPAT, aki legyőzte a CCCP-t:

Bolvári Antal – Boros Ottó – Gyarmati Dezső – Hevesi István – Jeney László – Kanizsa Tivadar – Kárpáti György – Markovits Kálmán – Mayer Mihály – Szívós István – Zádor Ervin

Köszönjük nekik, hogy ott és akkor győztek, s köszönjük, hogy filmet forgathattak róluk. Köszönjük, hogy két lelkes külföldi filmet forgatott róluk. Ami filmnek szerintem a Szabadság, szerelem kiadvány extra lemezének kellet volna lennie. S ahogy olvastam egy netes elemzésben, valóban, ez film többet tesz Magyarország pozitív nemzetközi megítéléséért, mint akármennyi Országimázs kampány.

A DVD egyszerű, de tartalmas. Annyit mindenképp meg kell említeni, hogy az itteni adatlap téves: a lemezen 2.0 angol és 2.0 magyar hang van, a magyar hang mellé kiegészítő magyar felirattal. Az eredeti hanghoz tehát NINCS magyar felirat. De nem is kell.

Vegyétek, vigyétek, terjesszétek. Minél többen lássák!

Kosárba!!!

0 látogatóból 0 értett egyet ezzel a hozzászólással

A termék vásárlói ezeket is szerették:
DVD
BLU-RAY
KÖNYV
DVD
Vásárlói értékelés
ÁTLAG
100%

2 értékelés
Részletezés: 
81-100%
 (2)
61-80%
 (0)
41-60%
 (0)
21-40%
 (0)
0-20%
 (0)

Megosztás

Kapcsolódó hivatkozások

A termék fóruma

Ingyenes szállítás
Sorozatok + BD-k
 

Az oldalon feltüntetett termékképek csupán illusztrációs célt szolgálnak. A valódi termékek megjelenése esetenként eltérhet a képen látottaktól!
Tel.: 06/1-41-31-555 | © Xpress.hu 1999-2014. Minden jog fenntartva.
T: T: