.
Bilincsben / Gerald s Game
Miközben a filmes közvéleményt lefoglalta az AZ, fű alatt készült egy másik Stephen King feldolgozás is az azonos című regényből. A sztori szerint egy középkorú pár kis szexuális szerepjátékkal és kikötözéssel próbálja felpörgetni a szinte teljesen megfeneklett házasságukat, amikor kiruccannak az elzárt kis nyaralójukba. A próbálkozás azonban vitába torkollik, aminek feszültségében a férj, Gerald végzetes szívrohamot kap, a feleség, Jess pedig ott marad magában, többszáz méterre a legközelebbi szomszédtól, csuklóin az ágyhoz rögzített bilincsekkel, amik alig hagynak neki mozgást... és reménye sem nagyon van arra, hogy bárki rátaláljon, mielőtt szomjan hal.
Úgy tíz éve olvastam a könyvet, azt tudtam róla, hogy kvázi egy thrilleres beütésű monodráma, ezért leginkább arra voltam kíváncsi, attól féltem, hogy hogyan is fogják a filmet megtölteni tartalommal, bármennyire is látszott például a 127 órából, hogy működőképes a koncepció. A kihívás ugyanis nem csak a szűk térben és a minimális interakcióban volt, hanem hogy a cselekmény nagy része Jess fejében játszódik le, megelevenedő bűntudataként, kétségeiként, komplexusaiként, félelmeiként, emlékekként és titkokként... pontosabban élete legnagyobb titkaként, ami sok évtizedes távolságból is ehhez a helyzethez vezette Jesst. De alapvetően sikerült megvalósítani, amit a filmtől vártam, éppúgy a párbeszédeket, mint a környezet jelentette fenyegetést. Feszültségben ugyan kicsit elmaradt a könyvtől, de ez szinte minden King-feldolgozással így van... ami viszont mozgóképen is besz*rás, az a Holdfényember...
7,5/10
.