A hétvégén végre nekem is sikerült időt kerítenem rá, és a gyakorlatban is kipróbálhattam a gyűjtemény-rendezést. Ez nálam a következőképpen nézett ki:
Három helységben tárolok DVD-ket, a kapacitások: kb. 250, 400, 150, a gyűjtemény mérete is erősen közelít már a 800 felé, tehát sok szabad helyem nem marad...
Első körben alap témákra bontottam, ill. csoportokba rendeztem a kiadványokat: színészek, témák, műfajok szerint. Második körben ezeket a relatíve kis csoportokat társítottam úgy össze, hogy a lehető legoptimálisabban használják ki a rendelkezésre álló helyek kapacitásait. A rendezési listákat kinyomtattam, és nekiálltam pakolászni.
A kiadványok egy része már eleve jó helyen volt, de persze sokat át kellett variálni. Elször eltávolítottam a nem oda való DVD-ket, majd megkerestem a hiányzó darabokat. Ezeket csak durván felpakoltam a polcokra. Közben az esetleg duplán megvásárolt (szinkronos, extrább újrák stb.) kiadványok kevésbé nívós változatait kiemeltem egy külön kategóriába - ne foglaljon a polcon nyolc DVD-nyi helyet pl. a Halálos fegyver sorozat... ezek külön helyet kaptak.
Miután (nem kevés idő elteltével) minden nagyjából a helyére került, jöhettek a finomítások. Rendezgetés közben is előkerült egy-egy cím, amelyekről kiderült, hogy a tervezéskor nem a legjobb helyre tettem őket, ezeket áthelyeztem, próbáltam átgondolt, logikus sorrendet kialakítani az egyes kategóriákon belül: pl. színészek filmjei időrendben, két színész közös filmje a kategóriák határaira téve stb. Ez is eltartott egy darabig, de a végeredménnyel már elégedett voltam.
Utolsó fázisként a nyers tervezetet hozzá szinkronizáltam a valós elrendezéshez: a listában is sorba rendeztem a filmeket, de ez a polcok alapján már könnyen ment. A kész és naprakész adatbázis pedig igen jól használható.
Próbaképpen rákerestem egy-két címre, és az adatbázisban jelölt helye (x polc y pozíció) pillanatok alatt meg is találtam az adott DVD-ket a maguk fizikai valójában. Most már csak arra kell ügyelni, hogy mindig szépen frissítsem a listát - a filmeket eddig is rendre fölvittem, most már az elrendezéssel is törődnöm kell. Ezt valószínűleg az eddigi gyakorlatnak megfelelően úgy fogom megtenni, hogy az újdonságokat egy helyre gyűjtöm, és csak 10-20 darab után állok neki a végleges helyükre pakolászni őket.
Persze a gyakorlatban nem túlzottan valószínű, hogy ha eszembe jut megnézni egy filmet, csak ezért bekapcsoljam a laptop-ot, elindítsam a programot és megnézzem, hol van az adott film, de a rendezett körülmények között vélhetően szoftveres keresés nélkül is sokkal gyorsabban meg fogom találni a filmeket, mivel tudom, melyik kategóriában keressem, és hogy az adott kategóriát hol helyeztem el. Ha éppen üzemben van a gép, akkor már más lehet a helyzet, a program segítségével ugyanis valóban semeddig sem tart megtalálni a keresett DVD-ket, míg anélkül sokszor nálam is fellép a "hol a tej a hűtőben?" effektus...
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.