Helló ZS!
1. Az Intersonic forgalmazási politikája sokkal izgalmasabbnak tűnik számomra, mint egynémely filmjük.
2. A HÚSZ ÉV MÚLVA filmváltozata olykor látható még a film+ csatornán A TESTŐRÖK VISSZATÉRNEK címmel. Érezhetően gyengébb adaptáció, mint az előző kettő, de még így is kenterbe veri a frissebb Dumas-feldolgozásokat. A fő probléma az, hogy bár az irodalmi anyag kb. ugyanolyan terjedelmű, mint A HÁROM TESTŐR, de ezt most két film helyett egy alkotásba tuszkolták bele. Emiatt főleg az angliai epizód elnagyolt. Jó ötlet, hogy a Miladynek lánya van, és nem fia (mint a könyvben), de az Athos fiával való románc lehetőségei egyáltalán nincsenek kiaknázva. Az újabb szereplők közül csak Philippe Noiret (Mazarin) vethető össze elődjével, Charlton Hestonnal. C. Thomas Howell (Raoul) kb. ugyanaz, mint Chris O Donnell, Kim Cattrall meg Faye Dunaway lányaként nyomába sem ér anyja kifinomultan elvetemült módszereinek és nőiességének. Szomorú tény, hogy a kövér Planchet megformálója (Roy Kinnear) forgatás közben egy sajnálatos balesetben elhunyt. A folytatás legjobbja Geraldine Chaplin, aki merőben más (de a regénnyel harmonizáló) Ausztriai Annát játszik, mint az előzményekben.
3. Kinget ugyan tényleg nem szeretem, de az se igaz, hogy szerintem szar lenne minden, amit írt. Eleinte tetszett, szórakoztatott: A RAGYOGÁS, A HOLTSÁV, a CHRISTINE, a CUJO, a TORTÚRA. A BORZALMAK VÁROSÁ-nál kezdtem azt érezni, hogy ez már gagyi. A RÉMKOPPANTÓK meg annyira unalmas volt, hogy végig se olvastam. Filmen az ALVAJÁRÓK tette be nálam a kaput. Később még láttam egy pár adaptációt tőle: A REMÉNY RABJAI és a DOLORES CLAIBORNE még tetszettek is, noha előbbi kicsit túllihegett szerintem (méghogy minden idők egyik legjobb filmje!?), utóbbiban meg a férj halálának módja pofátlan lenyúlása az ONIBABA (már megint!) ötletének.
Kingnél mindig is azt éreztem, hogy nála a természetfölötti a lényeges, a misztikum, a babonák, s leginkább az ebben való hitet próbálja akarva-akaratlan erősíteni, s időnként különböző írói fogásokkal megpróbál úgy tenni, mintha a témában "több" lenne, mint amennyi valójában benne van, s mintha a sorok közül valami egészen rendkívülit, senki által soha meg nem írtat lehetne és kellene kiolvasni. Kubrick maga sem titkolta, hogy a regény tetszett neki (nyilván ezért filmesítette meg), de a természetfölöttivel kapcsolatos részeken itt-ott változtatni akart. King hiúságát nyilván nem legyezgette, hogy Kubrick nemcsak hogy nem használta, de el se olvasta az általa írt forgatókönyvet. Kubrick szerint ugyanis sose jó, ha az eredeti író írja a forgatókönyvet a saját művéből. (Mellesleg Kubrick Burgess-szel is így bánt.) Én a könyvben azt éreztem, hogy igazából az Overlook Hotelről szól az egész, hogy ez a hely megőrjíti az embereket, akik itt mindenféle szörnyűségeket követnek el. Kubricknál inkább azt éreztem, hogy nála a Torrance-család van a középpontban: három, az őrület (vagy inkább sérült lelkiállapot?) különböző fokán álló ember (apa, anya, gyerek), akiknek egymáshoz való viszonya a szálló mint katalizátor segítségével változik meg véglegesen. Kubrick filmje nagyon vizuális, teljesen előttem vannak a képsorok, s úgy érzem, ő jobban kidomborította azt, hogy a szellemalakok a megbomlott agyi működés eredményei, míg Kingnél szerintem ezek a szellemek a szereplők elmeállapotától függetlenül létező valamik.
Reagálnék majd a pszichothrillerekről írtakra is, de most muszáj befejeznem, mert ferde szemmel néznek rám a kollégák. Egyébként is nagyon puskaporos a hangulat a melóhelyemen, mindenki tök idegbeteg.