Keresés

Filmes eszmefuttatások

2012. január 3., kedd 11:06
Nemrég láttam a The Caller című filmet.Az egyik legeredetibb film,amit mostanában láttam.Tökéletes thriller végig fenntartotta a figyelmet.A tehetetlenség érzése szinte tapintható az egész film alatt.
Nem tudjátok valóban eredeti a film,vagy valami rég elfeledett film remake-je?
Azon sem csodálkoznék,ha az lenne,de akkor szeretném az eredetit is látni.
0
2012. január 3., kedd 10:37
Az idén látott első film Ettore Scola rendezésében A család (La Famiglia) című film volt.
A rendezőnek idehaza egyetlen filmje jelent meg DVD-n, a Csúfak és gonoszak, ami szerintem nem egy túlságosan jól sikerült film, de kétségtelen, hogy van egyfajta kultusza, főleg a humoros beszólásoknak köszönhetően, amik egyfajta korai, olaszos szegénytelepi Macska-jajj feelinget keltenek a nézőben.
Visszatérve A családra, boldog vagyok, hogy ezt a filmet láthattam először az új évben. Nagyon szép, érzelemgazdag és átélhető filmet kaptam. A történet a főhős, Carlo keresztelőjén kezdődik, amikor a nagypolgári család igen csak nagy lakásában összegyűlik a család. A főhős meséli az élettörténetét, így tehát megismerjük a szereplőket már az elején. A film innentől kezdve a főhős 80. születésnapjáig végigkíséri Carlo életét, fontosabb állomásait. Az ő életén keresztül látjuk az olasz társadalom és a történelmi korok változásait, az első világháború előtti időktől, a fasizmuson át a 80-as évekig. Meglátjuk, hogyan változik a családmodell, kezdve a nagycsaládok együttélésétől, az új típusú családmodellekig.
A film különlegessége, hogy az egész film Carlo lakásában játszódik. Az életének minden fontosabb eseményét a keresztelőtől kezdve, az első nagy szerelmen át, a tanításon keresztül, a születésnapig megismerhetjük. És mindez, olyan mesterien van elmesélve, hogy egyáltalán nincs se hiányérzetünk, de még csak kamaradarab érzetünk se az egy helyszínes megoldás miatt. Abszolút teljes értékű a film és változatos is. A főszerepben Vittorio Gassman tündököl, aki idős korára is megmutatja, hogy nem véletlen tartották (és tartják mai napig is) Olaszország egyik legnagyobb színészének.
Ajánlónak szerintem elég ennyit mondanom, mindenkinek ajánlom, aki egy ízig vérig szép és nagyívű  filmet szeretne látni.
0
2012. január 1., vasárnap 17:22
Szerintem az, amit Ford megtesz a filmbeli feleségéért, az meglehetősen hősies magatartás, bár kétségtelenül nem olyan grandiózusan nyilvánul meg, mint Han Solóként vagy Indiana Jonesként.

Sok minden mellett én azt szeretem ebben a filmben, hogy egyszerre hitchcocki és polanskis. Hitchcock egyik kedvenc filmes alaphelyzetére épül, vagyis egy outsider akaratán kívül keveredik egy nagyszabású, politikai színezetű játszmába, titokzatos nőnemű segítője is akad, igaz, Polanskinál nem a szőke haj az egyik fő jellemzője. „Polanskis” viszont az a felállás, hogy egy külföldinek egy számára idegen terepen kell feltalálnia magát. Ez egyébként a direktor több más alkotásának is egyik kulcsmotívuma, hiszen magának Polanskinak is idegenként kellett megtalálnia a helyét a (nyugati) világban, és ennek egyik legfőbb terepe épp Párizs volt (és maradt).

Nagyon tetszik, hogy az ŐRÜLET úgy árasztja magából a „párizsias” hangulatot, hogy valójában elkerüli a francia fővárosról kialakított összes filmes klisét, nem a „turisták Párizsá”-t látjuk, mégsem tudnám ezt a történetet például Londonban, Berlinben, Bécsben vagy Moszkvában ugyanígy elképzelni.
0
2011. december 31., szombat 17:08
Fordtól én akkoriban hősies magatartást vártam volna.Ezért érzem rossz választásnak a szerepre.
Nem a játékával van bajom.
0
2011. december 30., péntek 21:15
Én a Képes7 című világlapban olvastam anno egy Polanski-interjút, abban mesélte.
0
2011. december 30., péntek 21:04
:) töksötétben írok
0
A VÁMPÍROK BÁLJA meg az ŐRÜLET tényleg nagyon jó. A KALÓZOK-at Polanski még az 1970-es években meg akarta csinálni, akkor még Jack Nicholson lett volna a falábú kalóz, Béka szerepét pedig maga Polanski alakította volna. No de jött az a bizonyos szexbotrány, és a terv füstbe ment, akárcsak az az elképzelés, hogy már akkor elkészüljön a KÍNAI NEGYED folytatása, és hogy Polanski rendezze a HURRIKÁN és AZ ELSŐ HALÁLOS BŰN című filmeket.

Egyébként a KALÓZOK női főszereplője, a szépséges Charlotte Lewis volt az, aki Polanski letartóztatása után azt állította, hogy anno a KALÓZOK idején neki is muszáj volt (?) lefeküdnie a rendezővel. Nem volt ugyan erőszak, de hát ő igazából nem akarta. Ehhez képest 1999-ben még azzal kürtölte tele a médiát, hogy a KALÓZOK forgatása után fél évig járt a rendezővel, mert a barátnője akart lenni, noha tudott arról, hogy Roman „valami rosszat” követett el az Egyesült Államokban.
0
Megyek én is,azt nyitok egy dobozos sört ! :)
0
2011. december 30., péntek 21:02
Végül is... igazad van! :)
0
2011. december 30., péntek 20:59
Az miért is baj ? :)
0
2011. december 30., péntek 20:58
Már most be vagy rúgva, baszki? :)
0
2011. december 30., péntek 20:58
Igen, olvastam valahol, vagy valaki írta. Nekem nagyon bejött a film, olyan a hangulata, hogy bármelyik mai film elbújhatna mögötte.
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2011. december 30., péntek 20:56
Egyezem. Pláne ismerve, hogy milyen véletlen folytán született.
0
2011. december 30., péntek 20:52
Az ŐRÜLET a LEGJOBB! Fantasztikus.
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2011. december 30., péntek 20:49
Aza. A legjobb a vámpítok és az őrület mellett.
0
2011. december 30., péntek 19:28
Érdekes, amit említessz a hosszabb-rövidebb témáról, mert sok esetben hallok olyat, hogy a nálunk annak idején levetített film a moziban más volt. Apukám szerint annak idején olyan Serpicot látott, ahol ott lett vége, amikor (spoiler) lelövik (tehát a gyógyulós rész már nem volt benne).
Azt nem tudom, hogy az emlékeiben maradt így meg, vagy akkor, abban a moziban addig játszották vagy volt egy ilyen verzió is közkézen.
0
2011. december 30., péntek 19:12
Én arra emlékszem, hogy a moziverzió hosszabb volt, mint ami nálunk DVD-n megjelent, például Matthauék a moziváltozatban viszonozzák a patkánylakomát a spanyoloknak, miután övék lesz a hajó.

Egyébként nem vagy egyedül, ha jól tudom, Rosszkutyusz is komálja a KALÓZOK-at.
0
2011. december 30., péntek 19:10
Az ŐRÜLET szerintem az egyik legjobb Polanski-film, Harrison Ford pedig szerintem elég jól játszik. Amúgy annyira nem kellett kisembert alakítania, végtére is a szerepe szerint egy jó nevű orvos, aki épp egy konferenciára jött Párizsba.
0
2011. december 30., péntek 18:52
Én nagyon jól szórakoztam a Kalózokon :) Leginkább a morbidszerű humora fogott meg. Csak, hogy álljon mellette valaki :)
0
2011. december 30., péntek 17:38
A Kalózok tényleg elég rémes.Én az Őrületben sem látok semmi különöset.
Szerintem egy tucat thriller,elhibázott szereposztással.Fordra gondolok,akinek nem nagyon megy a kisember szerep.
0
2011. december 30., péntek 14:14
Én is vártam valami nagy csattanót a végére, de elmaradt..
0
2011. december 30., péntek 14:00
Amiket nem nagyon kedvelek: MICSODA?, KALÓZOK.

Amik tetszettek, de nem a legnagyobb kedvenceim: ZSÁKUTCA, EGY TISZTA NŐ, KESERŰ MÉZ, A HALÁL ÉS A LÁNYKA, A KILENCEDIK KAPU, TWIST OLIVÉR.

Az összes többi alapmű, kötelező vétel: KÉS A VÍZBEN, ISZONYAT, VÁMPÍROK BÁLJA, ROSEMARY GYERMEKE, MACBETH, KÍNAI NEGYED, A LAKÓ, ŐRÜLET, A ZONGORISTA.

A legújabb filmjét (AZ ÖLDÖKLÉS ISTENE) még nem láttam, az IMDB-n még nem szerepel a magyar premier időpontja. A főszereplő Jodie Fosterért nem rajongok különösebben, de attól még lehet jó ő is, meg a film is. Az opuszban egyébként Polanski fia, Elvis (?!) is játszik.
0
2011. december 30., péntek 13:21
Polanskitól melyik filmek tetszettek neked a legjobban? Ha lesz több időm, szerintem megismerkedem majd velük.
0
2011. december 30., péntek 13:00
Nem mondom, hogy kifejezetten unalmas volt, csak éppen a miérteket nem nagyon értettem. Arra számítottam, hogy a végén kiderül valami nagy titok, lesz valami nagy leleplezés, hogy a fontosabb szereplők valamelyikéről kiderül, hogy nem az, akinek mutatta magát stb., stb., de ezek a fordulatok elmaradtak, vagy legalábbis én nem figyeltem fel rájuk. Igazából a szellemírók motivációit se nagyon értem. Ha bármelyikük egy pillanatig is azt hitte, hogy az első betűtől az utolsóig igaz az, amit az exminiszter leírt, akkor a történelemben, a politikai memoárok olvasásában és a politikai thrillerek nézegetésében nagyon nem voltak járatosak.

Oké, igényes és hangulatos film volt, de úgy gondolom, egy Polanskit már nem azért kéne dicsérgetni, mert ismeri szakmája alapfogásait. Egyszer majd nekifekszem még egyszer, hátha kiderül, hogy tényleg bennem volt a hiba.
0
2011. december 30., péntek 12:44
Én azért kétszer rendesen meglepődtem rajta :)))
0