Néhány filmélmény az elmúlt napokból.
VIGYÁZAT, SPOILERVESZÉLY!!!!!!
Nagy tisztelője vagyok Roman Polanskinak, de a SZELLEMÍRÓ (2010) című alkotásával háromra emelkedett azon filmjeinek száma, amelyek nem tetszettek. Meglehet, bennem van a hiba, tán el is szunyókálhattam olykor, mindenesetre fogalmam sincs arról, hogy akkor most tulajdonképpen mi is volt ez az egész: CIA-ügynök volt-e az exminiszter, vagy sem, és ha igen, akkor ki szervezte be, tényleg háborús bűnös volt-e, igazából miért (és ki által) haltak meg a szellemírók stb., stb. Kétségtelen, hogy (talán túl szájbarágósan) észrevehetők az utalások John Majorre, a film iránti érdeklődést pedig eleve megnövelte Polanski letartóztatása, de ezektől a külsőségektől eltekintve maga az opusz számomra csalódás volt. Nem a mondanivalót hiányoltam, hiszen köztudott, hogy Polanski nem szeret a filmjeivel üzengetni, egyszerűen csak unatkoztam. Az ilyesfajta politikai színezetű thrillereket eddig Costa Gavras és Alan J. Pakula jegyezte. Szerintem ők se csinálták különösebben jól, de legalább tőlük az ember nem is várt sokkal többet.
Csak módjával szeretem a sci-fiket, és például a STAR TREK egyáltalán nem ragadott magával se tévésorozatként, se mozifilmszériaként. A kivételt a J. J. Abrams által jegyzett 2009-es opusz jelenti, amely ugyan inkább tűnik futurisztikus akciófilmnek, mint sci-finek, mindazonáltal ügyesen adagolja az izgalmat, a humort, a látványt. Bizonyos jelenetek egyértelműen a STAR WARS-saga hatását tükrözik, de később az extrákból kiderült, hogy ez egyáltalán nem véletlen. Megvallom, titokban arra számítottam, hogy békésen fogok bóbiskolni a rendkívül kényelmes fotelben, de nagy meglepetésemre érdeklődve néztem végig az egészet. Az élménnyel kapcsolatban mégis azt mondanám, inkább lettem J. J. Abrams-, mintsem Star Trek-rajongó.
Pasolini DEKAMERON (1971) című filmjének kirobbanó sikere indította el az olasz filmiparban a „decamerotico” nevű irányzatot, amely tulajdonképpen a kosztümös, csattanóra épülő szexkomédiákat jelenti, melyekhez eleinte Boccaccio, később mások írásai szolgáltatták az alapanyagot. Mino Guerrini DEKAMERON 2 (1972) című alkotásának érdekessége, hogy tartalmazza azon novella (Rustico és Alibech) megfilmesítését is, amely a Pasolini-verzióból forgalmazási okokból végül kimaradt. A szex terén Guerrini sokkal visszafogottabb, mint Pasolini, ezért neki nem is voltak különösebb gondjai a cenzúrával. Nagyobb probléma, hogy úgy általában is visszafogottabb volt minden téren, mint 1975-ben elhunyt elődje. Nincs időm hosszabban kifejteni ezt a témát, mindazonáltal amíg a DEKAMERON esetében az volt az érzésem, mintha a javarészt amatőr szereplők valóban saját életük történetét játszanák el, s a mű egyszerre volt archaikus és modern, realista és naturalista, addig a folytatásban csupán azt láttam, hogy kevésbé ismert színészek korabeli jelmezekbe öltözve elfogadhatóan eljátszanak néhány Boccaccio-sztorit. Nem rossz, nem ízléstelen, csak éppen felejthető.