Keresés

5 kedvenc rendezőm

2007. április 24., kedd 22:07
1. Sam Peckinpah
2. Sergio Leone
3. Kuroszava Akira
4. Alfred Hitchcock
5. Fritz Lang

+1: Marcel Carné
0
2005. november 18., péntek 18:22
A Csillagok háborúja nem rasszista? Hát itt senki nem néz Kevin Smith-filmet? :-)
most posts by TM
0
2005. november 18., péntek 18:20
Szia Field!

Természetesen Lucas sem tagadta Leni Riefenstahl hatását, amely a film tróntermi jeleneténél teljesen egyértelmű, de sokan úgy értelmezték, hogy e hatás ideológiai. (Leia Organa mint náci vezér, aki kitünteti a Köztársaság visszaállításáért küzdő lázadókat...) Azért tartják egyesek rasszistának a Star Warst mert bizonyos fajok (pl. a jáwák) egytől-egyig gonoszak vagy nevetségesek. Az ilyesmit nehéz komolyan venni, de volt már arra is példa, hogy ugyanilyen okból egy boszorkányokat (nem vicc!) tömörítő szövetség tiltakozott mesék és vígjátékok boszorkányábrázolása ellen. Mások szerint a film kommunista hatásokat mutat az ellenállás ábrázolásában. (Vörös egyes!!!) A Csillagok háborújában szerintem több westernelem van mint A szarvasvadászban.

A rendezők magánéletét nem szabad összekeverni a filmjeikkel. Sajnos az az érzésem, hogy sokszor bulvárhírek alapján értékelnek filmeket; máskor pedig a filmekben látottakat vonatkoztatják az alkotóra mint magánemberre.

A Filmvilágot én nagyon nehezen tudom komolyan venni. Akár átvitt, akár gazdasági értelemben! :)

A Szalmakutyákkal kapcsolatban igazad van: a kegyetlenség megítélése nemcsak a bemutatott képek erőszakosságátol, hanem az azokhoz kapcsolódó - sokszor félreértett - mögöttes tartalomtól is függ.

Végül egy kis tekintélyérvelés: "Áthatolhatatlan szakadék választ el magyarázóimtól." (Ingmar Bergman)
0
2005. november 18., péntek 17:53
Szia ZS!

Magam sem hiszem, hogy De Palma nőgyűlölő lenne, ugyanakkor azt gondolom, hogy a kritikusok "furcsa" elméletei azért nem mindig fantazmagóriák. Verhoevenről (őt én nagyon kedvelem!) minden további nélkül elhiszem, hogy még adja is a lovat az újságírók alá privát életének perverzitását illetően. A CSILLAGOK HÁBORÚJA ugyan nem tudom, miért volt kommunista vagy rasszista, s bár nem fasiszta film, de tagadhatatlan, hogy bizonyos megoldásai a náci esztétikát (ld. Leni Riefenstahl nagyszerű propagandafilmjeit) idézik: Riefenstahl hatását egyébként Lucas sem tagadta annak idején. A SZARVASVADÁSZ nyilván nem westernfilm abban az értelemben, mint egy John Ford-alkotás, ugyanakkor tény, hogy elég sok mindent átemelt ebből a műfajból. A Filmvilágban egyébként anno a PHILADELPHIÁ-t is a westernekkel (!!) állították párhuzamba, s noha ezt én is elég erőltetettnek éreztem, azért némi igazság volt a kritikus érvelésében.

A SZALMAKUTYÁK angliai tartós betiltása azt hiszem, nem annyira a film erőszakábrázolásának szólt, mint inkább a hősnő karakterének. Az angol cenzorok és nőegyletek szerint ugyanis elfogadhatatlan dolog egy filmben olyan nemi erőszakot mutatni, melyet – szerintük – a hősnő kiprovokált a magatartásával, és még élvezett is.
0
2005. november 18., péntek 17:36
Higy = hogy
0
2005. november 18., péntek 17:35
"Nőgyülőlőnek tartják egyébként a kritikusok Brian De Palmát " Ez sajnálatosan így van és természetesen baromság. De Palmáról több sztereotípia él mint Spielbergről, ami nem semmi.

A "kritikusok" pedig néha igazán ötletesek, ha furcsa elméleteket kell kiötleni! A csillagok háborúja volt már rasszista, fasiszta, kommunista; a Szarvasvadász westernfilm; Paul Verhoeven (magánemberként is!) perverz, De Palma precíz és hideg rendező, mert az apja sebész volt stb. Ezekről az Annie Hall jut eszembe: "Aha, megvan a kulcsszó! Fellini elnéző rendező. Higy kapd be az összes ... " (na, ki tudja folytatni?)

A szalmakutyák nagyon jó film, bár mai szemmel már nem olyan kegyetlen: nehéz megérteni, miért volt Angliában évtizedekig betiltva.
0
2005. november 18., péntek 16:41
cowboy=magányos hős
most posts by TM
0
2005. november 18., péntek 16:35
Egyébként megnéztem a  The Ballad of Cable Hogue c. filmjét, a magyar címe most nem jut eszembe, valami pap meg kurtizán meg a cowboy, vagy mi. Mindegy, úgysem lényeges. Nem volt rossz. Az eleje nagyon lassan indult, már majdnem úgy döntöttem, hogy nem is nézem végig, de aztén egyre jobb lett, és a végén egyész megható volt! Amúgy is szeretem Jason Robardst, úgyhogy nagyon örültem, hogy őt láthattam, és a többiek is egész jó alakítást nyújtottak. Érdekes hangulata volt a filmnek...
0
2005. november 8., kedd 8:12
Ezt leginkább a SZALMAKUTYÁK című filmje kapcsán találták ki róla. Nőgyülőlőnek tartják egyébként a kritikusok Brian De Palmát vagy Bertrand Blier-t is, mert női karaktereik vagy nagyon ellenszenvesek, vagy nagyon rosszul végzik.
0
2005. november 7., hétfő 23:15
mondjuk peckinpah nőgyűlölő volt állítólag, annál nagyobb dolog lehet nőként csodálni
0
2005. október 14., péntek 3:06
köszi, juliet :-*
0
2005. október 13., csütörtök 20:09
jaja. :)
0
2005. október 13., csütörtök 14:23
Technikai hozzáértése páratlan volt.

Nyert is Russell Mettynek egy oszit a Spartacus fényképezéséért. :))
0
2005. október 13., csütörtök 14:15
Stanley Kubrick

Egy igaz mester, mindegy, hogy milyen műfajú filmet készített, ő a maximumot adta ki magából. Remek érzékkel írt forgatókönyvet, tervezte meg a jeleneteket. Technikai hozzáértése páratlan volt. Tessék végignézni az életművét! Hosszú pályafutása során kevés filmet forgatott, de mindig képes volt tartani a színvonalat. Kevesen tudtak a semmiből feszültséget teremteni, és még kevesebben olyan sajátos hangulatot, mint Kubrick. Örülök, hogy egyre többen kezdik megkedvelni és újra elővenni a sokáig alábecsült rendezőt.

David Lynch

Lynch a legkülönösebb amerikai rendező. És itt a lényeg az amerikai jelzőn van, mert minden filmje a lehető legamerikaibb, mégis a lehető legtávolabb áll egy átlag amerikai filmtől. Ő az, aki minden egyes filmjével képes bemutatni, hogy nem fogyott még ki a film az ötletekből. Legújabb mozija az INLAND EMPIRE 2006-ban kerül a mozikba, és Lynch elmondta, hogy nagyon kísérleti alkotás lesz.

Steven Spielberg

Mindenki szidja, mindenki fanyalog, csak egy üzletembernek tartják, aki már nem a régi, de akkor miért van az, hogy az emberek megőrülnek a filmjeitől? Miért vált ki annyi vitát egy mozija? Különben is aranyszabály, hogy a legnagyobb mesterek mindig megosztják a közvéleményt. Mindesetre, ha egy újabb filmje a moziba kerül az nekem ünnep.

Charles Chaplin

Kell-e bemutatni? Nem… de mégis, mert ugyan sokan ismerik a csavargó figuráját, de filmjeit már annyira nem. Chaplin sokkal, de sokkal többet adott nemcsak a filmművészetnek, hanem az emberiségnek is. Tessék megnézni a Mr. Verdoux-t vagy a Rivaldafényt például.

Tim Burton

Egy rendező, aki él-hal a filmekért, akinek a látásmódja kissé eltér a többiekétől. Nem Tarantino szarta a spanyolviaszt, Burton már az első filmjeivel megemelte a kalapját a b-film előtt, már a nyolcvanas években rajongással idézett a mozi nagyjaitól és a kevésbé nagyjaitól. És egyébként is, kinek jutna még eszébe Edward D. Woodról filmet rendeznie? Szerencsésnek érzem magam, mert elmondhatom, hogy a legtöbb filmjét a moziban láthattam.
0
2005. október 13., csütörtök 12:13
:-))))))))))))
0
2005. október 13., csütörtök 10:31
Azért szép volt, Lao Che! :-)))
most posts by TM
0
2005. október 13., csütörtök 10:10
Bassz, lekéstem a poént.....pedig mennyit gondolkodtam rajta. :)
0
2005. október 13., csütörtök 10:09
Hayao, ha nem yao, én nem. :)
0
2005. október 13., csütörtök 10:08
Hayao, akkor én is rászavazok! :-)))
most posts by TM
0
2005. október 13., csütörtök 9:52
És Kiyazaki nem Miyazakira szavaz? :)))
0
2005. október 13., csütörtök 8:19
Az ilyen listáknak az a lényege, hogy az ember leírja a saját véleményét. Ha Miyazaki csak egy szavazattal szerepel, akkor talán sokaknak nem Ő a kedvenc rendezője. Most ettől összedőlt a világ?
0
2005. október 13., csütörtök 3:53
Elvileg decemberben lesz moziban, de mivel a Best forgalmazza, semmi sem biztos.
0
2005. október 13., csütörtök 2:28
Én csak egy filmjét láttam, ami tényleg zseniális volt (Chihiro), de ez még kevés a Top 5-höz... :-( Ezen kívül nem nagyon érhető el itthon filmje ugye? Talán a Mononoke Hime VHS-en? Mintha "A vadon hercegnője" címmel forgalmazták volna... Más korábbi filmjéről még nem halottam. De tudom hogy van egy új, Howl s Moving Castle. Ezzel mi a helyzet? Várható hazai bemutató vagy DVD megjelenés?
0
2005. október 13., csütörtök 1:18
Miyazaki 1 szavazattal? Nehogymár, ő az egyik legnagyobb ma élő rendező. Jó, viszonylag kevesen ismerik itthon, na de akkor is. Ha lehetne topicot zárni, most bezárnám :(
0
2005. október 12., szerda 21:52
Peckinpah. Bocsánat.
0