Keresés

5 kedvenc rendezőm

2005. október 12., szerda 21:52
Jean Image!
Cassavettes és Sam Packinpah? Jó ízlésre vallanak. :-)) Gratulálok.
0
2005. október 12., szerda 8:51
Akkor én is leírom, sorrond nélkül a kedvenceim! :)

Jonathan Demme - Bárányok hallgatnakért

Frank Darabont - Két kedvenc stephen King regényem legjobb adaptálásáért: A remény rabjai, Halálsoron

David Fincher - A Hetedikért és a Harcosok klubjáért

Alfred Hitchcock - Összeszámolhatatlan mennyi remek filmet tett celluloid remekké, így csak néhány: Psycho, Kötél, Idegenek a vonaton, Madarak...

Steven Spielberg - Elsősorban a Párbajért és a Cápáért, de a Bíborszín is említést érdemel, valamint a Schindler listája, E.T., Indiana Jones.
0
2005. október 12., szerda 3:12
ja és aminek nagyon örülök a szavazatok alapján, az hogy viszonylag kevés a Lynch-voks, ja és hogy Greenaway ha jól látom egyáltalán nincs jelen, micsoda öröm, és sok szeretettel üdvözlöm az olyan neveket mint Demme, Ken Russel, Altman, és külön gratulálok Walerian Borowczyknak, azt hiszem ez mégiscsak az ő igazi győzelme
0
2005. október 12., szerda 3:07
ez egy pillanatnyi lista egyébként, és komoly feszültségvolalak húzódnak Fulci-Bava, Rohmer-Bresson között, meg Monte Hellmanért is fáj a szívem, de leginkább a látott filmek száma döntött, hogy hiteles legyek, és csak játékfilmekben gondolkodtam, mielőtt bárki meggyanúsítana hogy hol van Jack Smith, a szívemben őrzöm, legyen elég ennyi,

persze tudom hogy ez speciel nem annyira érdekes a topikolvasóknak, csak lelkiismeretem megnyugtatása miatt kellett leírnom ezeket a sorokat, bocsássatok meg érte
0
2005. október 12., szerda 3:00
hát juliet, ez tényleg egy tragédiának tűnik, ha megengeditek, én folytatnám a listázást, nyomjuk le Spielberget!

Sam Peckinpah
Eric Rohmer
Lucio Fulci
Cassavetes
Cronenberg

baszki tök sokat gondolkoztam
0
2005. október 11., kedd 18:29
A magyar rendezőket kihagytam, mert csak egy két ember szavazott rájuk, és ők is csak úgy, hogy ötnél többet jelöltek meg. Nekik lehetne egy külön szavazást eszközölni, megérdemelnék, és így valósabb képet kapnánk a megítélésükkel kapcsolatosan!
most posts by TM
0
2005. október 11., kedd 15:41
Szomorú végeredmény. :-((((
0
2005. október 11., kedd 15:27
Látom, nem Brian viszi a pálmát!
0
2005. október 11., kedd 15:23
Várj, field még akar szavazni John Turteltaubra! :))
0
2005. október 11., kedd 15:21
Nos, akkor most az eddig beérkezett szavazatok alapján, mint afféle Stohl mozibuci, lezárom a szavazást! :-)
A(z) (eddigi) végeredmény:

szavazat száma - rendező

18 - Steven Spielberg
13 - Stanley Kubrick
12 - David Fincher
10 - Martin Scorsese
8 - Tim Burton, Alfred Hitchcock, Ridley Scott, Quentin Tarantino
6 - Charlie Chaplin, Oliver Stone
5 - Brian De Palma, Clint Eastwood, Sergio Leone, David Lynch, Roman Polanski
4 - James Cameron, Francis Ford Coppola, Robert Zemeckis
3 - Wes Anderson, Michael Bay, David Cronenberg, Federico Fellini, Jean-Pierre Jeunet
2 - Michelangelo Antonioni, Walerian Borowczyk, John Ford, Milos Forman, Peter Jackson, Takeshi Kitano, David Lean, George Lucas, Oshii Mamoru, Sam Peckinpah

1 - (őket már nem szedtem ábécé sorrendbe) Szergej M.Eizenstein, Anthony Minghella, Pier Paolo Pasolini, Coen-Brothers, Guy Ritchie, Luis Bunuel, Carl Theodor Dreyer, Jan Svankmajer, Fritz Lang, Miyazaki Hayao, Kon Satoshi, Wes Craven, Franklin J. Schaffner, Ingmar Bergman, Vittorio De Sica, Baz Luhrmann, Francois Truffaut, Jean-Luc Godard, Robert Bresson, Lindsay Anderson, Kevin Smith, Bernardo Bertolucci, Peter Weir, Frank Capra, Giuseppe Tornatore, Mel Gibson, John Carpenter, Sam Raimi, M. Night Shyamalan, Sam Mendes, G. A. Romero, Dino Risi, Werner Herzog, Orson Welles, Stanley Kramer, Robert Altmann, Billy Wilder, Ken Russel, Luchino Visconti, Pedro Almodóvar, Howard Hawks, John Woo, Dario Argento, Park Chan-wook, Kim Ki-duk, Zhang Yimou

Remélem nem hagytam ki senkit, és jól is számoltam!
Érdekességképpen néhány név, azoké, akik esetleg szóba jöhettek volna még, szerintem:
Sir Richard Attenborough, Mike Nichols, Bob Fosse, Alan J. Pakula, Stephen Frears, Wofgang Petersen, Barry Levinson, Sidney Pollack, Jim Sheridan, Neil Jordan, Arthur Penn,  Jonathan Demme, Frank darabont, Ron Howard, Walter Hill, Jean Renoir, Blake Edwards, John Landis, stb. stb.

Kellemes böngészést, szép délutánt!
TM
most posts by TM
0
2005. október 10., hétfő 23:52
borusdemeter:

A Mandzsúriai jelöltet John Frankenheimer rendezte!
0
2005. október 10., hétfő 22:12
David Finch
Igen elkapkodott döntés lenne 5 kedvenc rendezőm közé emelni David Finch nevét 4-5 film miatt, ha hiányozna belőlük az a világ-szemlélet, mely helyet kapott mindegyik film tekercsén. Így viszont mindenképpen ott a helye a legjobb 5 között.

Steven Spielberg
Hát igen... Fújoljatok, lincseljetek meg, ha Spielberg nem dobogtatta meg egyikőtök szívét sem.

David Lean
Ő az eposzkirály! Ha ő egyszer megismer egy törtelmi mozzanatot akkor nincs az a producer vagy stúdió mely elvenné kedvét álmai megvalósításában.

Oliver Stone
A zseniális és korhű ábrázolások a vietnámi konfliktusról, még ma is párjukat ritkítják.

Francis (Ford) Coppola
Nem tudom miért, de amikor az igényes szóra gondolok rögtön eszembe jut Coppola minden esztétikai elvárást túlszárnyaló műve, a Keresztapa.

Robert Zemeckis
Forrest Gump, Számkivetett, Vissza a Jövőbe... egy átlagos rendező pályafutásában elég lenne egy ilyen "masterpiece" is, de neki 3 is lett. Márpedig egy ilyen megszállott álomgyáros nem nyugszik míg túl nem szárnyalja a túlszárnyalhatatlant.
0
2005. október 10., hétfő 16:47
Franklin J. Schaffner akár a Mandzsúriai jelölt miatt is !
0
2005. október 10., hétfő 15:36
Csak érvek nélkül :  

Directors:

1-Stanley Kubrick - 2001

2-David Fincher - Fight Club

3-Alfred Hitchcock - Madarak és/vagy Psycho

4-Steven Spielberg -  Saving Private Ryan

5-Quentin Tarantino - Pulp Fiction
+
6-Franklin J. Schaffner - Papillon és Planet of the Apes
0
2005. október 10., hétfő 15:10
Megpróbáltam leredukálni a kedvenceimet, bár őszintén szólva ez mindig hálátlan feladat, nem is igazán szeretem! Ez olyan, mintha egy többgyermekes anyát kérdeznének, melyik a kedvenc gyereke. Nálam a filmnézés amúgy is hangulatfüggő, és mindig az utolsó a kedvenc! De hogy részt vegyek ebben a játékban, ezért csináltam egy listát én is:

1. CHARLIE CHAPLIN

Így, csupa nagybetűvel! Ő a filmkészítés alfája, nélküle nem tartanánk sehol! Rengeteg képi megoldás, geg, újítások sora, a hihetetlen precizitás, és még sorolhatnám, mi mindenért ő a legnagyobb! Bár pályatársai sem névtelen senkik, gondoljunk csak Buster Keatonra, Harold Lloydra, Stanley Laurel&Oliver Hardy párosára, de mégis ő az, aki tökélyre fejlesztette a burleszket, és tovább is tudott fejlődni, mélységet, drámaiságot adva a karaktereknek, bírálva a rendszert, és mindezt mindig a kisember, a csavargó szemszögéből! A hangosfilmjei számomra furcsák - nekem Chaplin mindig is néma marad - de azokat is szeretem! Zeneszerzőként is zseniális, hiszen élete végén a némafilmjeinek komponált muzsikái szenzációsak, méltóan festik alá a Mester utánozhatatlan képsorait.

2. Roman Polanski

Hogy ő miért? Talán mert annyira európai, talán a hányatott sorsa miatt, talán mert egy afféle reneszánsz alak, hiszen szerepelt rádióban, dolgozott színházban is rendezőként és színészként is, szerepelt filmekben, forgatókönyveket ír, rendező és producer is egyszemélyben. Emellett említésre méltó a történeteinek széles repertoára, mely a Vámpírok báljától a Machbeth-ig, a Kalózoktól a Zongoristáig terjed! És akkor még nem említettem a Kínai negyedet, az Iszonyatot, vagy a Rosemary gyermekét, a Tess-t (Egy tiszta nő), és az Őrületet. És bár sokan nem szeretik, de nekem nagy kedvenc még a Keserű méz is! A Zongorista pedig, ahogy ő maga is nyilatkozta, élete legfontosabb filmje, kevés hasonló színvonalú  készült ebben a témában!

3. Stanley Kubrick

Szintén egy rendezőóriásról van szó, talán felesleges is lenne róla bármit mondani, sokaknál szerepel a neve, nyilván ugyanazért szeretik, mint én.
Hogy mégis legyen indoklás, ezért inkább egy idézetet szúrnék be egy róla szóló könyvből, mely összefoglalja mindazt, ami Kubrick.
"Botrány és csodálat kísérte mindvégig Stanley Kubrick munkásságát. Fáradhatatlan és nyugtalan intellektikus, akinek filmjei (A dicsőség ösvényei, Spartacus, Lolita, 2001:Űrodüsszeia, Mechanikus narancs) a kor emberének legalapvetőbb kérdéseire keresik a választ, vagy épp ő maga fogalmazza meg kihívó módon e kérdéseket erőt és fantáziát sugárzó műveiben. Lázadó és fegyelmezetlen, tehetsége nehezen tör utat magának a hollywoodi stúdiók és szuperprodukciók világában. Az amerikai filmgyártásban-filmkészítésben szinte Orson Welles-i akarattal szerez érvényt saját elképzeléseinek. Nem sok filmet rendezett, de későbbi filmjeinek (Barry Lindon, Ragyogás, Acéllövedék) bemutatói is mind komoly érdeklődést,elismerést váltottak ki a kortárs moziközönségből, ideértve utolsó rendezését a Tágra zárt szemeket is."

4. Brian De Palma

Nos őrá azért esett a választásom, mert a hollywoodi fenegyerekekként említett csoportból (idetartozik még Lucas, Spielberg, Scorsese, Milius, Coppola) ő talán a  legkülönlegesebb rendező. A példaképe Alfred Hitchcock ez több filmjénél is áttetsző. De Palma felfedezte nekünk Robert De Niro-t, ha mást nem is tett volna le az asztalra, már ezért is köszönet járna érte! (Üdvözlet - 1968  "Greetings") Jómagam a Carrie című filmet láttam tőle először, érdekesség, hogy ennek szereplőválasztása egyszerre folyt a Star Wars-éval, furcsa párosítások jöhettek volna létre egyes szereplők "keresztezésével"! Az egyik nagy kedvencem tőle a Halál a hídon, (ebben Tarantinóval, - na és Fielddel - egyezik az ízlésünk!) a hangmester John Travoltával a főszerepben. További gyöngyszemek még, az Alibi-test, Aki legyőzte Al Caponét, Káin ébredése, Carlito útja. A népszerű filmjei: Sebhelyes arcú, Mission:Impossible talán kevesebb eredetiséget hordoznak, de sokak kedvencei. Utolsó három művét (Az utolsó dobás, A Mars mentőakció, Femme Fatale) már annyira nem szeretem, de "Brian élete" így is kiemelkedő!

5. Steven Spielberg

Sokat próbálkoztam, de Spielberget egyszerűen nem tudom megkerülni, kihagyni! A gyermekkoromat annyira áthatja az ő munkáinak a hatása, hogy hazug és képmutató lennék, ha azt mondanám, hogy nem szeretem őt! A Cápa volt az első film, amit láttam tőle, és mindjárt egymás utáni két napon. Másnap már előre röhögtem a nézőkön, hogy majd mekkorát ugranak a széken Ben Gardner félszemű vizihulláját megpillantva, de valahogy annyira ritmustalanul, "spét"-esen érkezett a vágás, hogy talán még jobban megijesztett, mint elsőre! Hát ez volt első találkozásom Spielberggel. Aztán az E.T. következett, a mely máig is szívem csücske, pillanatok alatt újból gyermekké tudok válni a nézése közben, és nálam ugyanilyen hatásmechanizmussal bír a sokak által fikázott Hook is! Persze a komolyabb filmek is toplistásak tőle, mint például a Párbaj, a Nap birodalma, Bíborszín, Schindler listája, és hazudnék, ha letagadnám, hányszor szórakoztatott Dr. Jones remekül megkreált figurája, hála a másik gyűlölt-szeretett figurának, Lucasnak! A Harmadik típusú találkozások, benne (Truffaut-val), a dínó-filmek, vagy az újabb munkák, mind a biztoskezű filmkészítőt dicsérik. Mára már őt is pénzcsináló iparosnak divat aposztrofálni, bár pont az újabb munkái kevésbé sikeresek, kedvére kísérletezik, talán ezalól a Világok harca a kivétel. Egy biztos,  páratlan életművével a legújabbkori amerikai filmgyártás talán legemblematikusabb rendezője!

Ők lennének tehát a külföldi rendezőim, a magyarokról majd holnap írok.
Kellemes délutánt mindenkinek! :-)
TM
most posts by TM
0
2005. október 10., hétfő 13:59
5:
Steven Spielberg
Ethan & Joel Coen
Akira Kurosawa
Tim Burton
Roman Polanski

+5:
Martin Scorsese
Kevin Smith
Peter Jackson
Clint Eastwood
Terry Gilliam

+5:
Quentin Tarantino
David Fincher
John Woo
Brian DePalma
John Singleton

Meg biztos vannak még, de kb. ők az én nagy kedvenceim!
0
2005. október 10., hétfő 12:41
Ha van ilyen .... :-)))
0
2005. október 9., vasárnap 14:33
Ráérő ember összeszámolhatná  az eddigi szavazatokat, kialakítva ezzel egy "Xpress-mintát" a rendezőkről!
most posts by TM
0
2005. október 9., vasárnap 12:49
Szia, Field!
Köszi az infót!!!!
A csóró már megvan videón, de jó, hogy megint leadják, hátha így még többen megismerik és megszeretik. Jó lenne, ha kiadnák DVD-n is persze!!!!
A túrónak viszont szintén nagyon örülök, ezt nem is tudom szavakkal kifejezni, az a film maga a MŰVÉSZET nagybetűvel!!!! Még szólj előtte, mikor lesz, hátha elkerülné a figyelmemet a tévéújságban! Mégegyszer köszi a jó hírt, még tovább szépítetted az amúgy is szép hétvégém. :-)))
0
2005. október 8., szombat 23:08
Scorsese szemén már csak a méretemnél fogva sem tudnám nézni a világot! :-)
most posts by TM
0
2005. október 8., szombat 23:07
Egyről beszélünk, sajnos...
most posts by TM
0
2005. október 8., szombat 23:06
No, ha hamarabb értem volna haza, akkor én javítottalak volna ki! :-)
most posts by TM
0
2005. október 8., szombat 20:49
KETJE TEPPEL = KEETJE TIPPEL

Ezekkel a holland nevekkel örökösen bajban vagyok...
0
2005. október 8., szombat 20:14
Helló ZS!

Sajnos az amerikai Verhoeven DVD-k nem nagyon valószínű, hogy nálam fognak kikötni, részben a régiókód miatt, részben meg azért, mert egyik barátom se készül mostanság a tengerentúlra. A Verhoeven-dobozt én is kinéztem már jó ideje, de Rosszkutyusz nem talált egyik londoni üzletben sem. SPETTERS-et és TURKS FRUIT-ot viszont hozott, a DE VIERDE MAN pedig korábbról már megvan (szenzációs film az is!). Mivel jelezte, hogy néhány hónap múlva Franciaországba és Olaszországba készül, valószínű, hogy FLESH + BLOOD, illetve SOLDIER OF ORANGE nélkül nem engedem hazajönni.... :)) A KETJE TEPPEL egyébként azon kevés holland Verhoeven-film, mely pár éve kijött nálunk VHS-en, FORRÓ VEREJTÉK címmel. (A SOLDIER OF ORANGE volt a másik, FUTÁS AZ ÉLETÉRT címmel.) A BUSINESS IS BUSINESS-t (Wat zien ik?) még én se láttam, de előbb-utóbb majd hozzám is eljut. Az a szép a DVD-zésben, hogy mindig van mire áhítozni...

Polanskit azért nem említettem, mert nála az ún. komoly és kommersz filmjei között nem érzek annyira nagy tematikai-formai különbségeket, mint Verhoeven esetében.
0
2005. október 8., szombat 20:05
Hát ha a Totem Kiadó Filmlexikonára gondolsz, az sajnos tele van tévedésekkel. Legalábbis az első kiadás, ami nekem megvan. Lehet, hogy később javították a hibákat. Számos színésznél emlegetnek egyébként olyan filmeket, melyekben a delikvensek nem is szerepeltek! (Hogy a szokásos "ki került be, ki maradt ki" témába most bele se menjek.)

BB fotóját valóban nem én méreteztem, de azért nála még lehet látni ezt-azt kicsit lejjebb... :)) Mademoiselle Birkin (kinek lánya, Charlotte Gainsbourg mellesleg szintén színésznő) jobban takarásban van.

Scorsese-nél rosszabb rendező ne is legyen, de sajnos van rengeteg. Én tehetségesebbnek tartom őt, mint mondjuk Spielberget, csak éppen nem nagyon tudom az ő szemén át nézni a világot...
0