Keresés

2019 - A LEGJOBB FILMEK

2020. február 10., hétfő 10:29
Ezek szerint amit te kifogásolsz, az a remake-ek létjogosultsága. Igazad van persze, inkább fessen mindenki új képet. Én a már elkészült konkrét feldolgozásokat bíráltam, hogy egyik-másik nem lett rossz.
0
2020. február 10., hétfő 9:55
Egy nagyon hülye hasonlat, aztán részemről befejeztem ezt remake-témát:

Tegyük fel, hogy egy másodvonalbeli, dilettáns festőművész vagyok. És mert se ötletem, se fantáziám nincs, kitalálom, hogy újra lefestem a Mona Lisát. Tudom, hogy sokkal sz@rabb lesz, mint az eredeti, de miért ne. Modern ecseteket veszek, meg modern festéket, természetesen modern vásznat is, és kis idő múlva elkészül a mű. Csinálok hozzá egy jó marketinget és terjeszteni kezdem, hogy az én képem sokkal aktuálisabb, modernebb, színesebb, mint az eredeti mű. Meg tudok győzni erről mondjuk minden ezredik magyar embert, akik eljönnek és 5000 Ft-ért megnézik a képet. Természetesen köpködnek, meg sikítoznak, de ez nekem mégis csak 50.000.000 ft-ot eredményezett.

Amire igazából ki szeretnék lyukadni az az, hogy sok filmes alkotó csak azért készíti el egy már létező klasszikusból a saját változatát, mert nincs eredeti ötlete és könnyebb a mozipénztárakhoz csalogatni a jónépet egy már egyszer jól bejáratott címet újra feldobva. Természetesen hozzáértő lévén tudva azt, hogy az ő új verziója nyomába sem érhet az eredetinek. Ez így természetes? Ez lenne a filmművészet jövője?
0
2020. február 10., hétfő 9:31
Szórol szóra!
0
2020. február 10., hétfő 9:30
Nagyon furcsa, hogy Spielberg filmjeinél ennyire más az ízlésünk, míg például hozzád hasonlóan a Bond szériában nálam is működik mind Craig karaktere, mind a Mendes rendezte filmek hangulata, elsősorban a Skyfall. S abban is igazat adok Neked, hogy Fiennes nagyon jót tett a szériának. Tényleg furcsa, nálam Spielberg összes nagy kedvence az 1990-es évektől van.
0
2020. február 10., hétfő 9:17
Vitatkozni nem fogok :-), szerintem totál ízlésbeli különbség egy filmhez való elvárásunk, innentől pedig teljesen szubjektív a dolog. Én elfogadom, hogy Neked az általad felsoroltak jobban tetszenek, gyerekként a hibáikkal együtt természetesen nekem is tetszettek, de a 2. Világháborús témáknál maradva nekem kimagaslik a Ryan Közlegény megmentése, pedig bár Spielberg jópár filmjét nagyra tartom, de nem elsőszámú kedvencem a rendező. Ezenkívül a témában nekem sokkal jobban tetszett a teljesség igénye nélkül például az Ellenség a kapuknál, Das Boot, Levelek Ivo Dzsimáról, A bukás, Pearl Harbor, Az őrület határán de akár a Schindler listája is. Természetesen ezek a filmek sem tökéletesek, de 30 éve múlva én azt gondolom, ezek számomra tartalmasabb és jobb filmek maradnak, mint az általad felsoroltak.
A West Side Storyhoz nem tudok hozzászólni, s bár sokféle zenét szeretek, a komolyzenétől a heavy metalig, beleértve akár a musical műfajt is /nagy Webber rajongó vagyok/, de Bernstein West Side Storyjától eret vágok magamon. Nagyon nem az én világom, nem is érdekel sem az eredeti, sem a feldolgozás.
0
2020. február 9., vasárnap 22:59
Nem rosszindulat ez, hanem csak a kelleténél nagyobb mértékű cinizmus. Mondom ezt úgy, hogy Spielberget sokáig hozzád hasonlóan a mozi fenegyerekének, sőt egyenesen rendezőzseninek tartottam. Egészen a 80-as évek végéig. Onnan kezdődően viszont alig tudok említeni tőle valamit, ami túlnőne a korrekt iparosmunka keretei közül. Sőt esetenként elmegy a giccs irányába is. Nyilván ez csak az én véleményem és erősen szubjektív.

Mindezzel együtt is az egyik kedvenc Columbo-epizódom az ő nevéhez fűződik, még a széria elejéről: Ahogy a könyvben meg van írva. Azokkal az ijesztően irreális közeliekkel. Viszont ezen kívül max. csak négy másik filmet tudnék tőle mondani, amelyek a mai napig tetszenek. /Cápa, és az első három Indina Jones/

A remake-hullámból úgy általában van elegem, Spielbergtől függetlenül. Soha nem értettem, hogy ha egy rendező az eredeti fimnél nem tud jobbat, maradandóbbat alkotni, akkor miért elégszik meg egy gyengébb utánzattal?
0
2020. február 9., vasárnap 19:59
A Spielberg-es Világok harca inkább a könyvön alapszik, mint azon a régi filmen. Relatíve az ő feldolgozása hűségesebb az eredeti forráshoz. Persze sok ikonikus jelenetet átvett a régi filmből tisztelgés iránt, de pl a Tim Robbins-os szálat ő vitte először vászonra, a régi filmben nem szerepelt.
0
2020. február 9., vasárnap 19:51
Annyira nem a modernizálás a cél, hogy pont hogy az eredeti Broadway darab könyvéhez hűbb adaptációt készítettek. Spielberg hosszú évek óta tervezi ezt a projektet, nem csak úgy eszébe jutott, de egyébként már egyszer csinált egy olyan filmet, ami egy korábbi filmen alapszik, a Világok harcát, ami azért nem sült el annyira rosszul... :) Szigorúan nézve az Örökké is idesorolható, ami The Guy Named  Joe című Spencer Tracy-klasszikus előtti tisztelgés.
Spielberg még sosem készített musicalt és mindenképp vágyott arra, hogy kipróbálhassa magát számára idegen területen is. Ez semmiképp sem "időskori biztonsági játék", nekem tetszik, hogy törekvő, akárcsak Scorsese, aki szintén halad a korral, új dolgokat, új technikákat próbálva, kísérletezve. Látszik, hogy ők valóban a mozi fenegyerekei.
most posts by TM
0
2020. február 9., vasárnap 18:02
A Ben-Hur talán nem, de a többi remake szerintem jól sikerült. Az eredetieket viszont nem tudja szétcseszni egy rosszul sikerült film sem, azok már készen vannak.
0
2020. február 9., vasárnap 17:58
Ott nem Bay-jel van bayom, az egész Transformers-dolog butaság.
0
2020. február 9., vasárnap 17:38
Nem sokat tudok a Spielberg-es West Side Story-ról (mikor fog játszódni, kik lesznek a főszereplők, stb), de feltételezem, a modernizálás inkább a társadalmi részt fogja érinteni, a dalokat és a táncokat nehéz lenne cgi-vel feljavítani (bár nem lehetetlen, maximum ízléstelen). Szóval ha ugyanúgy tehetséges előadók fognak szerepet kapni, korszerű díszletekkel, akkor nyilván nem lesz vele különösebb gond. Spielberg-től azért nem feltételezek egy Macskák-szintű perverziót :D
0
2020. február 9., vasárnap 16:09
Én meg arra, hogy túlteng nálad a rosszindulat.
most posts by TM
0
2020. február 9., vasárnap 15:27
Én inkább arra gondolok, hogy kevés a nyugdíj, és nincs új ötlet.

Vagy hogy talált magának egy olyan klasszikust, amit még nem cseszett szét senki.:) /lásd: Ben Hur, Hét mesterlövész, Robotszaru, Emlékmás, stb.../
0
2020. február 9., vasárnap 14:45
A West Side Story színpadi musical volt. Minek kellett belőle filmet forgatni? De ha már megtörtént, miért ne történhetne meg még egyszer? Talán Spielberg a színpadi művet másképp képzeli el nagyvásznon és egyáltalán nem a korábbi filmet akarja másolni. A 21. századi technika miatt meg csak nem marasztalható el, hiszen a 21. században mindenki azt használja. :)
most posts by TM
0
2020. február 9., vasárnap 14:41
Pedig a Transformers is jó. Senki más nem tudts volna úgy leforgatni. :)
most posts by TM
0
2020. február 8., szombat 12:59
Vitatkoznék ezzel a  "mai fejjel vett profizmus hiánya" típusú hozzáállásal. Egyébként nálam a Halál 50 órája a mai napig nagy kedvenc azzal együtt is, hogy kitűnő tárháza a filmes bakiknak. Pl. időjárás változása snittek között uganabban a jelenetben, vagy Robert Shaw frizurája 3 egymást követő vágás után kétszer változik, stb...

Számomra nem is ez volt a lényeg a filmben. Hanem az, hogy akkoriban még az általad említett Spielberg nevű film-iparossal ellentétben a filmkészítők tudtak hangulatot és atmoszférát teremteni. Soroljak pár címet? Maradjunk csak a második világháborús műfajon belül: a tárgyban szereplő cím mellett: Kelly hősei, Híd a Kway folyón, Navarrone ágyúi, Most és mindörökké, Piszkos tizenkettő... Hogy gagyik a trükkök ezekben a filmekben? Hogy elavult a technika? Hogy nem tűpontosak a jármű másolatok? Kit érdedel?

Szerinted 30 év múlva melyik filmről fogunk még beszélgetni: A Piszkos tizenkettőről, vagy mondjuk Spielberg általad említett filmjéről? De maradjunk még nála egy kicsit. Mi értelme van annak, hogy újraforgatja a West Side Story-t? Ha 21. századi technikát visz az eredetei történetbe, attól más lesz az üzenet? Mélyebb lesz a mondanivaló. Na ne...
0
2020. február 8., szombat 12:30
Érdekes, de nekem csak a szi-vel kezdődő filmjei tetszenek: A szikla, A sziget és a Six Underground - Hatan az alvilágból.
0
2020. február 8., szombat 11:02
Sokkal jobb film, de Bay és Emmerich nálam nem egy kategória.
0
2020. február 8., szombat 11:00
Én valószínűleg fiatalabb vagyok Nálad, én az 1980-as években voltam fiatal, így én értelemszerűen később kapcsolódtam be a filmek világába. Természetesen egy jó filmhez alapvetőek az általad is leírt elvárások, de nálam - s ezt már írtam, ez az én szegénységi mutatóm - hangsúlyos a technikai kivitelezés. Egyértelmű, hogy iszonyatos fejlődésen ment keresztül a digitális világ, s nem is lehet egy mai filmet összehasonlítani egy 40-50 éves filmmel, de a régebbi filmeknél nekem sok esetben sem a film ritmusa nem tetszik, sem a mai fejjel vett profizmus hiánya. Itt elsősorban például olyan dolgokra gondolok, mint például a nagy filmnek tartott A halál ötven órája című film, egyszerűen nem tudom elhinni, hogy nem tudtak szerezni egy! db Tigris tankot, vagy annak másolatát 1965-ben? Spielberg egy Tigris pontos másolatával csinált filmet egy általa képviselt maximalista hozzáálással. Mondom ezt úgy, hogy a filmből is jól ismert Panzerlied volt a csengőhangom a telefonomon hosszú éveken keresztül. Lehet, hogy sántít a példám, de ez jutott eszembe. Abban maximálisan egyetértek Veled, hogy önmagában egy szép látvány kevés egy jó filmhez, s az utóbbi pár évben alig emlékszem olyan számomra kiemelkedő filmre, amit 10 pontra értékeltem volna. Talán A visszatérő volt 2015-ből, ami hirtelen eszembe jut.
0
2020. február 7., péntek 22:53
Bay külön kategória, zseni az a pali! :)
most posts by TM
0
2020. február 7., péntek 22:32
Az effektek iszonyú műviek voltak, tiszta game hatású volt. Amúgy remekül szórakoztam én is rajta, de szomorú hogy Michael Bay ezerszer jobban megcsinálta már ezt a Pearl Harbor-ban.
0
2020. február 7., péntek 20:25
Igazad van, pont ezt írtam pár perce magam is.
Mivel egyikünk se látta még ezt a filmet, így azt, hogy mennyire "fér bele" a trükk vagy sem, az csak a moziban derülhet ki, az előzetesből nem. Az biztos, hogy emiatt nem hagyom ki. De inkább legyen CGI, minthogy egy valódi kutyát tegyenek ki veszélynek. Egy kaszkadőr azért más, ő saját döntésből vállal életveszélyes kunsztokat. Egyébként nekem nem is tűnt fel elsőre, hogy nem igazi kutya. Amúgy az élőszereplős Aladdinban Abut, a majmot baromi jól megcsinálták, óriási élmeny volt.
Szóval, nem fanyalgok előre. :)
Az "életkor" jelzőhöz meg annyit, hogy láttunk mi elég sok béna trükkös filmet a 70-es, 89-as években, amiknél örültünk volna, ha ilyen "gagyi" megoldások léteztek volna már akkoriban.
most posts by TM
0
2020. február 7., péntek 20:12
Nem láttam az előzetesét, a filmet viszont igen, és nagyon bejött. Nem tűnt fel, hogy valami fogyatéka lenne. :)
most posts by TM
0
2020. február 7., péntek 20:11
Persze, csak ha a filmet nézed, elejétől kezdve, és még le is köt, akkor nem  biztos, hogy azzal bíbelődsz, hogy hogy néz ki a kutya. Megjegyzem, Fordot sem engedték le a vízesésen, tehát őt is lehetne szidni ilyen alapon.
most posts by TM
0
2020. február 7., péntek 18:12
Most néztem meg a Midway-t, hát, ott nem sokat finomítottak a trükkökön :D
0