Keresés

2019 - A LEGJOBB FILMEK

2020. január 29., szerda 20:43
Scarlett ugyanolyan jó - ha nem még jobb - a Jojo Nyusziban.
most posts by TM
0
2020. január 29., szerda 20:40
Saját Top 10

Én 59 filmet láttam a tavalyi felhozatalból, és azt kell hogy mondjam ez egy elég jó év volt, sok film tetszett. Az első 5 helyezett között alig tudtam sorrendet felállítani.

1.) A két pápa - /The Two Popes/ (2019)
Meglepően jól sikerült, Fernando Meirelles filmje. Mindig izgalmasnak találtam bepillantani a Vatikán kulisszái mögé. Egy ilyen nem mindennapi történet körülményeit szerintem nagyon érdekesen bontotta ki a film, a remekül megírt dialógusokat nagyszerűen adta elő a két legendás színész, nem véletlen az Oscar jelölés sem! Minden pillanatát élveztem!  

2.) Volt egyszer egy... Hollywood - /Once Upon a Time... in Hollywood/ (2019)
Elfogult vagyok Tarantino munkásságával szemben. Nálam nem tud hibázni. Minél többet szövegelnek sokszor feleslegesen a karakterek, nekem annál jobban tetszik. Ezúttal egy korszak még tökéletesebben kidolgozott hangulatában merülhettem el. Szívesen időztem volna még 1-2 órát ebben a világban.  

3.) Házassági történet - /Marriage Story/ (2019)
Semmi különös csak egy művész házaspár válásának története. Tűpontosan megírt karakterek és dialógusok tették viszont nagyon izgalmassá, és a két főszereplő alakítása is páratlanra sikerült. Adam Driver-en nem lepődtem meg, ő majdnem mindig nagyon jó, de Scarlett Johansson-t nagyon jó volt végre nem szuperhős szerepben látni.

4.) Az ír - /The Irishman/ (2019)
Scorsese újra megcsinálta a klasszikus gengszterfilmet, ráadásul a régi színészóriásokkal, akik felett azt hittük, hogy már eljárt az idő. Hát most bebizonyították hogy ez nem így van! Nagyon jó volt együtt látni őket a vásznon!

5.) Joker - /Joker/ (2019)
Bárcsak minden képregény karaktert ebben a stílusban dolgoznának fel! Régen láttam ennyire hatásos és pontos pszihológiai thirrelt, egy ilyen jól bemutatott jellemfejlődést. Joaquin Phoenix félelmetes alakítása nagyon emlékezetes maradt számomra!

6.) Eltörölt fiú - /Boy Erased/ (2018)
Megdöbbentő volt látni hogy a 21. században legálisan működhetnek a homoszexualitást "gyógyítani" hivatott áltudományos intézmények az Egyesült Államokban. Nekem erről sejtésem sem volt. A megtörtént esetből nagyszerű családi drámát rendezett Joel Edgerton, ami izgalmas kérdéseket boncolgat.

7.) Yesterday - /Yesterday/ (2019)
Újabb elfogultságot kell bejelentem: Óriási Beatles rajongóként nem tudtam elképzelni, hogy ez a film ne jöjjön be nekem ennyire. A történet annyira jó, hányszor álmodoztam már ilyesmiről, hogy én ismertethessem meg a világot a Beatles felbecsülhetetlen értékű munkásságával. Szóval ez a film egy kicsit olyan mintha valóra vált volna az egyik álmom! Minden percét élveztem!

8.) Három egyforma idegen - /Three Identical Strangers/ (2018)
Nagyon szeretem a szokatlan megtörtént eseteket bemutató dokumentumfilmeket. Tim Wardle olyan témát talált, amit el kellett mesélni, mert annyira elképesztő, rejtélyes és fordulatos mint valami sci-fi thriller.

9.) Downton Abbey - /Downton Abbey/ (2019)
Aki szerette a sorozatot, (én nagyon) annak nagy élmény volt ez a film is. Nem volt sokkal jobb mint a sorozatnak egy különkiadása, de a lényeg hogy újra láthattuk a szeretett karaktereket, és elmerülhettünk a század elejei brit arisztokrácia túlidealizált, de nagyon szerethető világában! Remélem lesz még folytatás!

10.) Heavy túra - /Hevi Reissu/ (2018)
Semmit nem tudtam erről a filmről mielőtt leültem volna megnézni ezt a finn fekete komédiát, de meglepően szerethető volt. Magam sem gondoltam volna, hogy képes velem megszerettetni hörgős death metált. A poénok nagyon működtek, a sztori pedig kellően fordulatos volt!

És még néhány jó film, amik már nem fértek fel a listámra:

11.) Az aszfalt királyai - /Ford v Ferrari/ (2019)
12.) Rocketman - /Rocketman/ (2019)
13.) El Camino - A totál szívás film - /El Camino - A Breaking Bad Movie/ (2019)
14.) A csempész - /The Mule/ (2018)
15.) Zombieland - A második lövés - /Zombieland: Double Tap/ (2019)

Ezen kívül pedig idén is meg szeretném említeni a kedvenc sorozataimat:

1.) Dark - S02
2.) Stranger Things - S03
3.) The Crown - S03
4.) Chernobyl - S01
5.) Mindhunter - S02
6.) Game Of Thrones - S08
7.) Formula 1 - Drive To Survive - S01
8.) American Crime Story - The Assassination Of Gianni Versace - S02
9.) The Marvelous Mrs. Maisel - S01
10.) Outlander - S04
11.) You - S01
12.) The Haunting - Of Hill House - S01
13.) American Vandal - S01
0
2020. január 29., szerda 20:04
Bocsi:
6. Álom doktor
0
2020. január 29., szerda 20:03
Íme az én toplistám (a kérésnek megfelelően) némi indoklással:
1. A csempész (amióta az eszemet tudom, Eastwood a legnagyobb kedvencem - életösszegző önvallomása számomra maga volt a csoda)
2. A két pápa (gyönyörű párbeszédek és igazi humanizmus hatotta át a filmet, valamint két óriási színész alakítása)
3. A 64-es betegnapló (számomra a krimik királya ez a sorozat - Carl Morck a kedvenc nyomozóm)
4. Egy kutya négy útja (ennek a filmnek a szépsége csak a Hachiko-hoz mérhető)
5. Kurszk (tudom, hogy közel sem annyira követi a valóságot, mint a Csernobil, de így is gyönyörű - és méltó emléket állít az elhunyt tengerészeknek)
6. Álmo doktor (nem ér fel a Ragyogás-hoz, de nem hittem volna, hogy jó filmet fognak tudni készíteni belőle - mégis sikerült)
7. Zombieland: A második lövés (Woody Harrelson iszonyú vicces volt, meg a szöszi lányka is - nagyon sokat nevettem rajta)
8. Testvérlövészek (a Nincs bocsánat óta nem láttam ilyen költői westernfilmet)
9. Hidegháború (nyomasztó, de elképesztő film volt - plusz pont azért, hogy fekete-fehér)
10. Rambo V.: Utolsó vér (Rambo még mindig az egyik legnagyobb - más környezet, rövid haj, és döbbenetes pusztítás: a filmben lévő fájdalom és utána a harag felszínre törése megkapó volt és erősen korhatáros - hála az égnek)
0
2020. január 29., szerda 11:48
Ha jó számolom az enyém a 28. lista, remélem, mások is az utolsó napokra tartogatják a döntést és nem a legkevesebb listás évet fogjuk zárni. Csak úgy érdekességképp megnéztem, hogy a korábbi Top 10-es eredményekből hány film van meg a gyűjteményemben:
2005 - 7
2006 - 4
2007 - 7
2008 - 6
2009 - 5
2010 - 5
2011 - 4
2012 - 7
2013 - 8
2014 - 7
2015 - 3
2016 - 3
2017 - 4
2018 - 2
A tendencia szerint egy kissé távolodom a szavazók többségének ízlésétől :)
0
2020. január 29., szerda 11:27
1. A két pápa
A film - címével ellentétben - számomra nem a  két pápáról szól (akik nem is feltétlenül minden tekintetben teljesen ilyenek, mint amilyennek a film láttatja őket), hanem sokkal inkább korunk katolikus egyházáról, a jelen kihívásairól, a jó és rossz döntésekről, nem sarokba söpörve a hibákat, de megmutatva a pozitív oldalt is. Mindezt mély humánummal, szeretettel és humorral átszőve, a téma iránti tisztelettel teszi, két nagyszerű színész tolmácsolásában, akiknek a film közben simán elhittem, hogy nem Anthony Hopkinst és Jonathan Pryce-t látom.
2. Kafarnaum - A remény útja
3. Zöld könyv
4. Joker
5. Élősködők
6. Apró mesék
7. A 64-es betegnapló
8. Toy Story 4.
9. Volt egyszer egy... Hollywood
10. Az ír
0
2020. január 28., kedd 22:57
1. Rocketman
2. Házassági történet
3. Élősködők
4. Joker
5. Volt egyszer egy... Hollywood
6. Az ír
7. A két pápa
8. Bolti tolvajok
9. Így neveld a sárkányodat 3.
10. A kedvenc
0
2020. január 28., kedd 21:05
A határidőig már nincs lehetőségem pótolni esetleges elmaradottakat, úgyhogy:

1. Ad Astra: Út a csillagokba
2. Volt egyszer egy... Hollywood
3. Az aszfalt királyai
4. Így neveld a sárkányodat 3
5. Yesterday
6. Rocketman
7. Rambo V: Utolsó vér
8. A csempész
9. X-Men: Sötét Főnix
10. Jetikölyök

Amiket még láttam, de lemaradtak a listáról:

Dermesztő hajsza
Angry Birds 2: A film
Gemini Man
Kedvencek temetője
Kurszk
Men In Black: Sötét Zsaruk a Föld körül

Az első hely kiléte a megtekintés óta nem volt kétséges, számomra egy második Interstellar-t adott az Ad Astra tavaly ősszel. Tarantino aktuális alkotása sem hazudtolta meg magát, az egésznek van egy iszonyat jó hangulata, plusz Brad Pitt a két végletét mutatta meg színészi eszköztárának, a halál lazát és a teljesen komolyat. Bale és Damon közös filmjét elég későn sikerült elkapni, de amolyan sleeper hit-ként berobbant a harmadik pozícióba. Hablatyék záró kalandja is igen jól sikerült, ahogy a Yesterday is, amihez nagyon sok reményt nem fűztem, de a témája miatt jegyet váltottunk és nem bántuk meg. A Rocketman nálam nagyon kevéssel elmarad a tavalyi Bohemian Rhapsody-hoz képest, de Elton bácsi életét elég behatóan ábrázolja, remek dalválasztásokkal. Stallone is visszatért Rambo karakterével, bár meg kell hagyni, ez az eresztés jobban működne egy szimpla akciófilmként, a sorozatba egyáltalán nem passzol, John bácsi utazása a negyedik film végén végetért. De ezzel együtt a hetedik helyre elég volt. Eastwood is előrukkolt az aktuális alkotásával (ez nála minden év elején úgy tűnik, menetrendszerű), csak most a főszerepet is elvállalta, ami nagyon megdobja a végeredményt. Szuperhősök közül engem egyedül az X-Men széria érdekel valamelyest (na meg Venom, de az másik történet), a tavalyi film elmarad a nagy elődöktől, de a maga helyén kezelve abszolút jó kis kikapcsodás, a nagyon darkos hangulat ellenére is. A listát a második sleeper hit, a Jetikölyök zárja, előzetes alapján jónak tűnt, de az egész filmre is igaz a megállapítás.

A toplistáról lemaradtak is jók, csak nem annyira, hogy a 10 legjobb között legyenek. A Dermesztő hajsza főleg a házimozis hiányzása miatt maradt ki, a Kurszk iszonyat nyomasztó, A Men In Black az előző részekhez képest csalódás, a Gemini Man listás is lehetett volna, ha kevesebb filmből tudtam volna válogatni, a Kedvencek temetője sem volt semmi, az Angry Birds 2 is hozta nálam a szintet. Lehetséges, hogy alakított volna a listán az a pár eddig nem látott film, amiket kinéztem, de nem számottevően. Hát ennyi.
0
2020. január 28., kedd 20:19
Ami neked a Yesterday, az nálam a Rocketman! :D
0
2020. január 28., kedd 16:55
Elég gyér év volt. Ráadásul tavalyi Oscar elsőt versenyeztetni idén elég fura. Úgyhogy most ez van részemről:

1. Zöld könyv
2. Joker
3. Akik már nem öregszenek meg
4. Hellboy
5. Préda
6, Hotel Mumbai
7. Élősködők
8. Aladdin
9. A csempész

Tiszteletbeli 10. A világítótorony
0
2020. január 28., kedd 15:32
Szó szerint így voltam vele én is.
0
2020. január 28., kedd 15:07
A film tetszett, de esélye sem lesz bekerülni az én TOP10-embe, mivel 10-nél több olyat láttam, ami jobban teszett. :)
0
2020. január 28., kedd 11:25
Nálam fordítva van: nem szeretem a Beatlest, de a film tetszett. De tényleg nem volt annyira jó, amennyire lehetett volna.
0
2020. január 28., kedd 11:15
Én szeretem a Beatlest, de valahogy ez a film nem ütött be nálam. Valahogy olyan lagymatagnak és erőltetettnek éreztem az egész sztorit. Pedig nagyon vártam, kíváncsi voltam rá, aztán csalódtam.
0
2020. január 28., kedd 9:47
Mindenképp Top10-es.
most posts by TM
0
2020. január 28., kedd 9:01
Kétségtelen hogy valamelyest el vagyok fogulva a Beatles iránt, és nem is azt mondom hogy a Yesterday volt az év legjobb filmje. Nálam sincs az első helyen, de azt gondoltam másnak is tetszett valamennyire.
0
2020. január 27., hétfő 19:46
Idén nem sok emlékezetes filmet láttam, így hirtelen ezt hoztam össze:

1. Joker
2. Midway
3. Az: Második fejezet
4. Múlt Karácsony
5. Kurszk
6. Bosszúállók: Végjáték
7. Alita
8. Terminátor: Sötét Végzet
9. X-Men: Sötét Főnix
10. Így neveld a sárkányodat 3.

Tetszett még: Az Oroszlánkirály, Préda, A Wall Street Pillangói, Demóna 2, Pókember: Idegenben, Zöld könyv, Godzilla 2, Kedvencek temetője, Shazam!, Végtelen útvesztő, Aladdin.

Soha többé: Annabelle 3, A Gyászoló asszony átka, Gyerekjáték, Hobbs&Shaw, Marvel kapitány, Gemini Man, Ad Astra.

2020 általam legjobban várt filmjei: Wonder Woman 1984, Quiet Place 2.
0
2020. január 27., hétfő 14:10
Ez jól hangzik, kíváncsi vagyok.  :)
0
2020. január 27., hétfő 13:49
Bár más sorrendben, de öt egyezésünk is lesz! Nem emlékszem, hogy bármikor bárkivel is lett volna ennyire hasonló listám.
0
2020. január 27., hétfő 13:47
Nálam magas volt a mérce és sajnos nem sikerült megugrania. Bár még a listámat nem küldtem, de nem hiszem, hogy felfér rá, pedig nem sok filmet láttam a tavalyi felhozatalból. Nem volt rossz, de szerintem ebből az ötletből sokkal többet ki lehetett volna hozni.
0
2020. január 27., hétfő 13:05
1. Star Wars: Skywalker kora
2. Zombieland: A második lövés
3. Préda
4. Zöld könyv
5. A 64-es betegnapló
6. Volt egyszer egy...Hollywood
7. Az ír  
8. Six underground - Hatan az alvilágból
9. Marvel Kapitány
10. A csempész
0
2020. január 27., hétfő 12:43
Mitől lenne jó az amiben Beatles van?

:D :D
0
2020. január 27., hétfő 12:24
Számomra megdöbbentő, hogy csak a 22. listára került fel először a Yesterday című film!

Ennyire nem jött be senkinek?
0
2020. január 26., vasárnap 15:05
1. Joker
2. A Zöld könyv
3. A Csempész
4. Alita - A harc angyala
5. Az : A második fejezet
6. Testvérlövèszek
7. Shazam !
8. Star Wars - Skywalker kora
9. X-men : Sötèt Főnix
10. Yesterday

Nagyon kevés filmet láttam a listáról, biztosan másképpen alakult volna, főleg a listám második fele, ha mêg jó pár filmet sikerült volna megnézni.
0
2020. január 26., vasárnap 13:58
Elöljáróban annyit, hogy a listán szereplő filmek töredékét láttam csupán, és azok közül is teljesen szubjektíven válogattam össze a 10 nekem legjobban tetszőt.

Így nálam a Top10 ez lett:

1. Toy Story 4.
2. Alita, a harc angyala
3. Rambo V.
4. Creed II.
5. Pókember: Idegenben
6. Terminátor: Sötét végzet
7. Instant család
8. Jumanji - A következő szint
9. Joker
10. A csempész
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0