Keresés

2005 - A 10 legjobb film

2013. február 6., szerda 10:04
Bízom benne, hogy lesz érdeklődés erre az évenkénti szavazásra is...
Megpróbáltam összeállítani az aktuális listát és nem is volt egyszerű. Érdekes dolog ez a listaállítás, legalábbis nálam - részben az azóta bepótolt filmeknek, részben az újranézéseknek köszönhetően - jelentősen módosult az eredetileg leadotthoz képest:

1. Batman: Kezdődik!
Az azóta többször újra elővett film értéke a szememben azóta felértékelődött és több helyet is előreugorva megszerezte az első helyet.
2. A remény bajnoka
Ron Howard filmje lehet, hogy egyesek számára giccses, de nálam valamiért nagyon betalált ez a történet, könnyedén megelőzve még a szintén nagyszerű Millió dollárost is.
3. Hotel Ruanda
Hiába tudom, láttam, újra és újra megdöbbent, milyen szörnyűségekre és milyen nagyszerű dolgokra képes az ember. Nagyszerű film, amely hatásvadászat, a szörnyűségek explicit bemutatása nélkül is hatásosan idéz meg egy önmagából kifordult világot.
4. Millió dolláros bébi
Az eredeti, évekkel ezelőtti szavazásnál az a film vezetett nálam. A legnehezebb döntés most is az első négy helyezés elosztása volt. Ez a sorrend a pillanatnyi helyzetet mutatja.
5. Star Wars III - A Sithek bosszúja
A prequel trilógia legjobbja
6. A repülő tőrök klánja
7. A bukás - Hitler utolsó napjai
8. Hosszú jegyesség
9. Sin City
10. Mennyei királyság
A moziverzió sutaságait, ellentmondásait nálam teljes mértékben rehabilitálta a rendezői változat (amelyet sajnos hivatalos formában azóta sem élvezhetünk magyar vonatkozással)

+ kedvencek voltak még:
Világok harca
Oldboy
A vándorló palota
Charlie és a csokigyár
A sziget
Csak szex és más semmi
0
2013. február 6., szerda 1:55
Ja egyébként meg azért sem számoztam meg a kiválasztott tízet, hogy ne is tűnjön szavazásnak, csupán előválogatásnak, amiből majd kialakul a nagy sorrend, de akkor kérésed szerint majd beszámozom őket.
most posts by TM
0
2013. február 6., szerda 1:46
Tényleg csak a magam dolgának megkönnyítése miatt kezdtem bele, na meg hogy ne legyek passzív Veled szemben se, de ha rábólintasz arra, hogy menjen ez is, én benne vagyok, és természetesen segítek, ahogy eddig is. Sajnálom, hogy a topiknyitás nem jött össze, pedig öt levelet írtam ezügyben... Sebaj, így is sikerült! :) Szóval akkor majd kezed alá dolgozom.
most posts by TM
0
2013. február 5., kedd 20:48
TM!

Ajánlom figyelmedbe a 416-os, és a 419-es hsz-emet! :) Ez bizonyítja, hogy én megpróbáltam anno ezt az évenként újra szavazni módszert, de nem sok embert érdekelt... Most ha egy-két ember veszi a fáradtságot és újra gyárt egy Top 10-es listát, az nem lesz túl reprezentatív. De ha gondolod, akkor csináljuk párhuzamosan! :)

Így viszont segítened kell! :) Mivel én jobban a Top 20-as témára összpontosítok, a te feladatod lesz hogy a 2005-ös, 2006-os stb... egészen 2011-ig topicokat felügyeljed! Másold be a választható filmek listáját, népszerűsítsd a szavazást, ügyelj a szabályok betartására, vagyis hogy csak a listán szereplő filmekre szavazzanak a kedves fórumozók! :) Mehet párhuzamosan az összes év, majd én összesítek, a zárás, és az eredményhírdetés meg legyen mondjuk március 30 szombat dél!

Ja, és ha már szavazol, akkor rendesen! :) A sorrend tényleg fontos! Mert így A 40 éves szűz éppen 9 ponttal kap többet mint a Millió dolláros bébi! És ezen sok múlhat! :) Hogy csak egy példát említsek...
0
2013. február 5., kedd 16:44
Nézd, én nem agitálok, aki akar szavazhat, aztán lesz, ami lesz. :)
most posts by TM
0
2013. február 5., kedd 16:39
Pedig nyugodtan elment volna egymással párhuzamosan is a két szavazósdi - tulajdonképpen érdekes is lenne megnézni, a közösségi és a saját vélemény mennyit módosult az elmúlt évek alatt...
0
2013. február 5., kedd 16:38
Csináld meg mielőbb, hogy majd legyen időd a 2006-oshoz, 2007-eshez és a többihez is.
Március 31-ig kérte a Boss. :)
most posts by TM
0
2013. február 5., kedd 16:38
A 90-ből

1  Ütközések (Crash)
2  Repülő tőrök klánja (House Of Flying Daggers)
3  Anyátlanok (Dare mo shiranal)
4  Az utolsó gyémántrablás (After the Sunset)
5  Bin jip - Lopakodó lelkek (Bin jip)
6  Világok harca (War Of The Worlds) Oldboy (Oldboy)
7  Lemony Snicket - A balszerencse áradása (Lemony Snicket s A Series of Unfortunate Events)
8  Charlie és a csokigyár (Charlie And The Chocolate Factory)
9  A bukás - Hitler utolsó napjai (Der Untergang)
10  A sziget (The Island)
11  Wallace és Gromit - Az elvetemült veteménylény (Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit)
12  Fűrész (Saw)
13  A gépész (The Machinist)

és a 17. hozzászólás 223-ából

1  Ütközések
2  A repülő tőrök klánja
3  Ponyvaregény
4  Oldboy
5  A nemzet aranya
6  Kész cirkusz
7  Anyátlanok
8  Az utolsó gyémántrablás
9  A passió
10  Egy cipőben
11  Világok harca
12  Lemony Snicket:A balszerencse áradása
13  Charlie és a csokigyár
14  A bukás-Hitler utolsó napjai
15  Bin jip-Lopakodó lelkek
16  Kicsi Kocsi-Tele a tank!
17  Wallace és Gromit és az Elvetemült Veteménylény
0
2013. február 5., kedd 16:36
Bocsi, én nem akarok belekavarni, csak azért raktam ide a filmeket, hogy lássam, hogy látszódjon, hogy miből lesz mi, hogy hogyan csinálok sokból keveset.

Minden évnél összerakok egy Top10-et, és a végén a Top10-ekből rakom össze a Dylan kérte 20 filmes listát.

Ha más is akarja így csinálni, az persze nem gond, (ugye, nem gond? :) ) szerintem így érdekesebb, és talán valamivel könnyebb, én azért csinálom meg így.

Pár nap múlva majd folytatom a 2006-os terméssel.
most posts by TM
0
2013. február 5., kedd 16:31
Ebből a 90-ből választottam ki az alábbi 10 filmet, sorrend nélkül:

A 40 éves szűz (The 40 Year Old Virgin)
A pofonok földje (Kung-Fu Hustle)
A sziget (The Island)
Az állomásfőnök (The Station Agent)
Hosszú jegyesség (Un long dimanche de fiancailles)
Kerülőutak (Sideways)
King Kong (King Kong)
Mennyei királyság (Kingdom Of Heaven)
Millió dolláros bébi (Million Dollar Baby)
Világok harca (War Of The Worlds)
most posts by TM
0
2013. február 5., kedd 16:19
Csak azok játszanak, amelyekre anno szavazott valaki.
0
2013. február 5., kedd 16:14
A 17. hozzászólásban 223 film van felsorolva.
Nem játszik mind?
Azért kérdezem, mert én abból már megcsináltam a listámat.
0
2013. február 5., kedd 16:11
Erről van szó TM! :) Miért ne lehetne a másik szavazással párhuzamosan megcsinálni az évenkénti újraszavazást is? Részemről én benne vagyok ebben a játékban is. Mi lesz a határidő?
0
2013. február 5., kedd 15:43
Dylan játékához csatlakozva először a 2005-ös év terméséből választható 90  filmet vettem külön, íme:

Star Wars III - A Sithek bosszúja (Star Wars III - Revenge Of The Sith)
Millió dolláros bébi (Million Dollar Baby)
Sin City - A bűn városa (Sin City)
Világok harca (War Of The Worlds) Oldboy (Oldboy)
Batman: Kezdődik (Batman: Be_gins)
Ütközések (Crash)
King Kong (King Kong)
Hotel Ruanda (Hotel Rwanda)
A bukás - Hitler utolsó napjai (Der Untergang)
Kerülőutak (Sideways)
Durr, durr és csók (Kiss Kiss Bang Bang)
Repülő tőrök klánja (House Of Flying Daggers)
Fűrész (Saw)
Harry Potter és a Tűz serlege (Harry Potter and the Goblet of Fire)
A holtak földje (Land of the Dead)
A sziget (The Island)
Erőszakos múlt (A History Of Violence)
A remény bajnoka (Cinderella Man)
A halott menyasszony (Corpse Bride)
Narnia krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény (The Chronicles of Narnia
- The Lion, the Witch and the Wardrobe)
Bin jip - Lopakodó lelkek (Bin jip)
Hervadó virágok (Broken Flowers)
A vándorló palota (Hauru No Ugoku Shiro)
Az állomásfőnök (The Station Agent)
Hosszú jegyesség (Un long dimanche de fiancailles)
A pofonok földje (Kung-Fu Hustle)
Aviátor (The Aviator)
Wallace és Gromit - Az elvetemült veteménylény (Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit)
Ray (Ray)
most posts by TM
0
2013. február 5., kedd 15:39
Grimm (Grimm)
Vera Drake (Vera Drake)
Charlie és a csokigyár (Charlie And The Chocolate Factory)
Mr. és Mrs. Smith (Mr. And Mrs. Smith)
A 40 éves szűz (The 40 Year Old Virgin)
Közelebb (Closer)
A gépész (The Machinist)
Anyátlanok (Dare mo shiranal)
A randiguru (Hitch)
A Richard Nixon-merénylet (The Assassination of Richard Nixon)
Csontdaráló (The Longest Yard)
Blueberry - A fejvadász (Bluberry)
Az élet egy csoda (Zivot je Cudo)
Tök alsó 2: Európai turné (Deuce Bigalow: European Gigolo)
Fantasztikus négyes (Fantastic Four)
Vad galamb (Valiant)
Domino (Domino)
Melinda és Melinda (Melinda And Melinda)
Feketék fehéren (White Chicks)
Luther (Luther)
Édes vízi élet (The Life Aquatic With Steve Zissou)
Az igazság fogságában (Where The Truth Lies)
Adásunkat megszakítjuk (Breaking News)
Mennyország most (Paradise Now)
Testvéred feleségét (Brodre)
Elizabethtown (Elizabethtown)
Csak lazán (Be Cool)
Ünneprontók ünnepe (The Wedding Crashers)
Az átok (The Grudge)
Szerelmem nyara (My Summer of Love)
most posts by TM
0
2013. február 5., kedd 15:39
A tolmács (The Interpreter)
2046 (2046)
A Kaptár 2. - Apokalipszis (Resident Evil: Apocalypse)
Pingvinek vándorlása (La marche de l empereur)
Csak szex és más semmi
Twist Oliver (Oliver Twist)
Palindrómák (Palindromes)
Az igazi Mikulás
Hölgyek levendulában (Ladies in Lavender)
A Főnix útja (Flight of the Phoenix)
Doom (Doom)
Fűrész 2. (Saw 2.)
Lemony Snicket - A balszerencse áradása (Lemony Snicket s A Series of Unfortunate Events)
Intim vallomások (Confidences trop intimes)
36 (36)
Mennyei királyság (Kingdom Of Heaven)
Az utolsó gyémántrablás (After the Sunset)
Constantine (Constantine)
Vejedre ütök (Meet The Fockers)
A szállító 2. (Transporter 2)
Hölgyválasz (Shall We Dance)
Viasztestek (House of Wax)
Még egy csók (Ae Fond Kiss...)
A régi környék (Garden State)
Négy tesó (Four Brothers)
Kacsaszezon (Temporada de patos)
Eros (Eros)
Én, Pán Péter (Finding Neverland)
Galaxis útikalauz stopposoknak (The Hitchhiker s Guide to the Galaxy)
Sky kapitány és a holnap világa (Sky Captain and the World of Tomorrow)
most posts by TM
0
2007. április 3., kedd 2:04
100 Mbit van, de a tűzfal nem engedi. Lassan odaér. :)
0
2007. március 21., szerda 11:07
Azóta is küldöd? Lassú lehet a netkonnekciód.... :)
0
2006. december 31., vasárnap 12:27
Mindjárt küldöm a listát, de még így sem olyan könnyű.
0
2006. december 31., vasárnap 12:23
Úgy látszik senki fanáziáját nem mozgatta meg ez a kísérlet a topik évenkénti újraélesztésére...
0
2006. december 25., hétfő 15:47
érdekes, végignézve 2005 top 10-ét, 2006 kinálatát (magyar mozik ugye) erősebbnek érzem.
0
2006. december 25., hétfő 13:45
Jaj... Egy fontos szabály kimaradt:

- A listán csak 2005-ben a magyar mozikban bemutatott film szerepelhet!
0
2006. december 25., hétfő 13:42
Eltelt egy év! És ahogy ígértem, újra előveszem ezt a topicot. :-)

Egy éve találtam ki, hogy kéne csinálni egy felmérését, egy amolyan szavazást az xpress fórumozói között, hogy lássuk melyik is volt a 10 legjobb film az évben. A kezdeményezés azt hiszem sikeresnek volt mondható, hisz 44-en adták le a listájukat, és ebből frankón össze is állítottam az Xpress Top 10-et. De ha jobban belegondolunk, mennyire tekinthető ez objektív véleménynek? Hisz nem (Daeminen-t leszámítva :) senki sem látta az összes filmet. És sokunknak kimaradt egy csomó olyan film, ami akár komolyan befolyásolhtta volna véleményünket. A vélemények változnak. Így lehetséges az, hogy egy adott film, ami nagy sláger a bemutatókor, később teljesen elfelejtődik, és ezért van az, hogy később egy jelentkételennek tűnő filmből lesz maradandó, klasszikus alkotás.

Azt találtam ki, hogy milyen érdekes lenne évenként újra elővenni ezt a topicot, és újra szavazni, és azt vizsgálni, hogy hogyan változik a közvélemény. Melyik filmek-et unjuk meg szépen lassan, és milyen "kisebb" filmeket fedezünk fel magunknak... Modok egy példát. 2003-ban ott voltam minden nagyobb blockbuster film mozibemutatóján, és olyan filmek kerültek a toplistám élére mint a Kill Bill, Mátrix, Gyűrűk Ura, stb... Aztán a következő évben olyan filmeket fedeztem fel a DVD-TK polcain, amit évközben észre sem vettem a mozik műsorán... A Donnie Darko-t, és Az útolsó éjjelt megnézve rögtön kineveztem őket az év két legjobb filmjének. Arra számítok hogy most már egy fokkal objektívebben látjuk a 2005-ös filmeket, és nagyon kíváncsi vagyok hogy mennyiben változik a Top 10 a tavalyi évhez képest!

Szóval szavazásra fel! :-)

Szabályok: (A topicnyitó hozzászólásban is.)
- Mindenkitől egy Top-10-es listát várok, ahol az első helyezett film 10 pontot kap, a második 9-et, és így tovább.
- A listán  film szerepelhet!
- A lista 10-nél kevesebb filmből is állhat, vagy többől is, de csak az első 10 fog az összesítésben szerepelni.
- A listákat január 31. éjfélig lehet leadni, utána összesítés, és eredményhírdetés!
- Ha már leadtad a listádat, módosíthatod is, csak erre külön hívd fel a figyelmet a hozzászólásodban!

Akkor itt is van az én aktuális listám, kissé megváltozva. A Top 10-ről három film csúszott le: Hosszú jegyesség, Sin City, és az Aviátor. Láttam viszont három filmet ami fel kívánkozott a toplistára. A Bin-Jip-et pár nappal ezelőtt láttam, és mindjárt kikiáltottam az év 3. legjobb filmjének. A Vándorló palota, és a Hotel Ruanda is maradandó élménnyel gazdagított. A Bukás és az Oldboy viszont változatlanul az élen!

1.) A bukás (10 pont)
2.) Oldboy (9 pont)
3.) Bin-Jip (8 pont)
4.) Batman Begins (7 pont)
5.) Millió dolláros baby (6 pont)
6.) A vándorló palota (5 pont)
7.) Narnia krónikái (4 pont)
8.) Hotel Ruanda (3 pont)
9.) Star Wars III. (2 pont)
10.) A repülõ tõrök klánja (1 pont)

0
2006. február 19., vasárnap 22:45
Tényleg... :-) Egyszerű elírás... C-3PO memóráját törölték... :-)
0
2006. február 19., vasárnap 22:08
Dylan, Dylan! Nem az én memóriámat törölték! Én emlékszem mindenre! " A tolmács memóriáját meg töröljék!" Így volt az, bizony... :)))))
0