Keresés

Elfelejtett Szuper Filmek

2011. október 5., szerda 3:14
Az én tippem: Az északi sarkkör szerelmesei (rendezte Julio Medem). Egy szerelmi történet, de nem a nyálas fajtából. Emberi léptékű film, de olyan fordulatokkal elmesélve, hogy az ember csak bámul ki a fejéből.
Másik nagy kedvencem: A maszk királya (Bian Lian). Ez egy 1997-es kínai film egy öreg mutatványosról, aki vásárol egy kisfiút, hogy továbbadja neki a családi titkot képező trükköt. Aztán a fiúról kiderül, hogy lány...
De mondhatnám Rolan Bykov remek moziját a Bocsáss meg, madárijesztő!-t is. Hatalmas film, mindig aktuális, és sajnos mára eléggé feledésbe merült.
0
2011. október 5., szerda 1:50
Üdv Jean!

Nekem is lenne egy ajánlott tételem Neked!

Szinte teljesen ismeretlen... többek szerint szinte mestermű... és ha egyszer megnézed, többet az életben el nem felejted!

Sidney Lumet: The Offence (A támadás / Az igazság ereje)
0
2011. október 4., kedd 23:40
okés, ez lesz, köszönöm szépen!
0
2011. október 4., kedd 23:39
Nem horror, sokkal inkább egy lélektani dráma. Nekem nagyon bejött, elég meglepő a vége, a film pedig nem egy könnyű darab. Tegyél vele egy próbát, hátha ez az, amit keresel! :)
0
2011. október 4., kedd 23:36
tetszik a vizespólós csaj a borítón, de amúgy ez a cucc mit tud? horror?
0
2011. október 4., kedd 23:32
Ez szerintem egy marha jó film, nem nagyon ismert, csavaros a sztori, szóval megfelel! :)

Naboer
0
2011. október 4., kedd 23:29
gyerekek, őrült gondban vagyok, és kurvára kéne egy kis segítség, szóval arról van szó, hogy nekem kell kiválasztanom egy filmet, amiről egy filmművészetis órán fognak kielemezni a diákok, méghozzá egyenesen dramaturgiai szempontból, mit tegyek?
Nem tudom amúgy, hogy hallottatok-e már e erről az ún. filmművészeti egyetemről, úgyhogy gyorsan leírom, mi is ez. Szóval úgy képzeljétek el, hogy van egy ilyen kedvesen büdösödő napközi, ahol az emberek többsége szerint a jó film nem attól jó, hogy mittudomén meztelen nők kergetőznek benne motorbicikliken, hanem attól, hogy érzékenyen elmesél egy ún. emberi történetet (hajmeresztő, tudom, de ezt most hagyjuk.) Nagyon tisztelnek például olyan, minden egészséges ember által mélységesen megvetett filmművészeket, mint Francois Truffaut vagy Szabó István.

A lényeg tehát. A filmnek a fentiek fényében a következő szempontokat kell teljestítenie.

1. legyen totálisan ismeretlen

2. legyen kurva jó

3. legyen a sztorija csavarosabb, érdekesebb az átlagnál

(az első kettő nyilván azért fontos, hogy őrületesen művelt és hibátlan ízlésű szakértőnek tűnjek)
Kinek mi jut eszébe?
0
2011. augusztus 27., szombat 20:20
Nekem leginkább a Hughes 500-as helikopteres üldözés maradt meg. Azok a helikopterek nagyon tetszettek, volt anno helikopteres kártyám, és benne volt a MD 500 is  :-D
Nemrég újranéztem a filmet, hát, felemás érzések maradtak bennem. Nekem néhol elnagyoltnak tűnt a film.
Ám pl az Összeesküvés-elméletre még így is fényéveket ver...  (bár ez csak magánvélemény).
0
2011. augusztus 27., szombat 18:20
Igen,a történet tényleg annyira hihető,mint egy Marsutazás.
Én ezt a mozit az akkoriban divatos " paranoia-filmek" közé sorolom.
0
2011. augusztus 27., szombat 15:48
http://www.youtube.com/watch?v=RhLHAKoK35w
Ebben az előzetesben kb. 1:20-nál van az ajtókivágós jelenet, de mint írtam, a filmben előtte egy kicsit altatják a nézőt, hogy váratlanabb legyen a dolog.
0
2011. augusztus 27., szombat 15:42
A kivágódó ajtós jelenet valahol a film első harmadában van. Régen láttam, így nem vagyok már biztos a részletekben, de azt hiszem, hogy Elliott Gould ül egy szobában és talán tévét néz. Az ember nem is érti, hogy minek mutatják ezt a fazont, aki nem csinál semmit. Aztán egyszer csak kivágódik az ajtó, és FBI ügynökök rontanak be.
Mint ahogy említettem, a mai filmekben olyan sokszor elsütik ezt a hirtelen bemozdul a képbe valami trükköt, hogy már fel se tűnik, de akkor nagyon működött.
0
2011. augusztus 27., szombat 2:49
amiken = mint hogy
fél híján = fék híján
0
2011. augusztus 27., szombat 2:46
szia Dalmát, tök jó, hogy te is láttad ezt a filmet, ez gyakran ment a tévében akkortájt? népszerű film lehetett? egyébként nekem szerintem más dolgok tetszettek, például erre a felejthetetlenül kivágodó ajtóra nem is emlékszem, ez hol volt? és szerintem ANNYIRA azért nem volt ez az egész szórakoztató, marha lassú volt például az első harmad, és kábé fél óra eltelt, míg egyáltalán egy közelképet kaptunk bárkiről, aztán még egy óra, míg valamelyik szereplőnek kerekedett valami épkézláb, emberi karaktervonása, és az egész sztori ilyen baromi komótosan, nyugdíjas ráérősséggel volt elmesélve, ugyanakkor viszont, és nekem ez tetszett igazán, az ilyen nyomott, paranoia-thrilleres hangulatok után, amiken valahol a hatalmas totálkép sarkában baszakodik az elliott gould, és biztos vagy benne, hogy a következő pillanatban szétlövi a CIA, vagy amikor a valamit megsejtő barát egyszercsak eltűnik a bárban, szóval az ilyen baljós jelenetek után jön valami halál idétlen, valami kedvesen hibbant dolog, jön egy Telly Savalas, jön egy kis Indiana Jones, mint ez a kígyóevés, amit említettél, vagy jön az a totálisan képtelen száguldás-jelenet a megbuherált autóval, ami fél híján kétszázzal megy, de ellioutt gould mégis órákig tudja vezetni a belvárosban, és valahogy az egész film mégis tökre működik, sőt, ezek a váltások adják az ízét, savát, meg a borsát. Emlékszel például arra, amikor az egyik űrhajós faszi, akit már üldöz ugye a CIA veszettül, hogy megölje, egy hegyre mászik föl, és totál kittikadva egy viccet mantráz? EGY VICCET? halál hülye jelenet, kicsit sem hittem el, de pont az ilyenekért lehet az egész filmet szeretni
0
2011. augusztus 26., péntek 23:19
A Földi űrutazás a maga nemében egy zseniális film. Nem akar semmi mást, csak szórakoztatni, de ugyanakkor mégis elgondolkodtató történet. Lehet, hogy az ember egyáltalán nem is járt a világűrben? Az orosz és amerikai hidegháborús kamugépezet része volt csak Gagarin útja, a Holdraszállás, és az Apollo-13 drámája is megrendezett volt? Lehet, hogy csak a kudarcok voltak valódiak, mint például az űrrepülők katasztrófái? Természetesen ez csak játék, tudjuk jól, hogy ha Anettka nem is, de a mi Farkas Bercink biztos járt odafenn.
Komolyra fordítva a szót, Peter Hyams semmi forradalmit nem csinált, de az alapszituáció megmozgatja az ember fantáziáját, Elliott Gould nem egy tucat akciósztár, és Telly Savalas (magyar hangja: Inke László) ismét egy nagyon vicces és laza figurát játszik.
A filmben van két jelenet, ami miatt felejthetetlen. Az egyik a hirtelen kivágódó ajtó. A mai filmekhez szokott néző lehet, hogy meg sem rezzen ettől, de amikor a 80-as években láttuk a Földi űrutazást, majdnem magunk alá csináltunk ennél a jelenetnél. Még az ismétlésnél is. A másik a kígyóevés. Akkoriban a tévében nem mentek zombifilmek, a horrort Onedin kapitány pajesza (meg az Alfa Holdbázis egyik epizódja) jelentette, úgyhogy csak fél szemmel mertünk odanézni, amikor James Brolin elkezdi szeletelni a csúszómászót.
Az már csak apróság, hogy Barbra Streisand exe (Gould) egy filmben játszott a jövendőbelijével (Brolin).
0
2011. augusztus 26., péntek 22:33
szia Field, nagyon köszönöm a megértésedet, pedig hát ez a hozzászólás tényleg borzalmas volt, be kell valljam, hogy tegnap a szalonban talán néhány itallal többet ittam a kelleténél, és ennek lett ez a következménye, őszintén bocsánatot kérek minden topiklakótól.
0
2011. augusztus 26., péntek 14:10
FÖLDI ŰRUTAZÁS
a világ egyik legjobb filmje
guildesz szinkronnal
0
2011. augusztus 26., péntek 10:10
Szia Jean Image!

Örülök a comebackednek, remélem, nem tűnsz el megint, mint az aranyóra. Én legalábbis szívesen olvasom a szösszeneteidet, mint például ezt a legutóbbit.
0
2011. augusztus 26., péntek 7:45
ez mi? lehet törölni ezeket a baromságokat? fúj. törölje már le valaki
0
2011. augusztus 26., péntek 7:43
na, végre egy kiváló topik, szóval tegnapelőtt, de legalábbis a napokban láttam egy elfejtett szuper filmet, mondjuk annyira azért nem volt szuper, de elfelejtettnek legalábbis mindmáig kurvára elfelejtett, ebbem egászen biztos vagyok, és hát kevés dologban vagyok biztos mostanság, szóval ennek a filmnek az a címe, hogy Capricorn One, amit a magyar forgalmazás úgy fordított le, hogy a Földi úrutazás, és most felesleges ezen gúnyoskodva röhögcsélni, hogy na tessék, ezek a tudatlan fordító barmok, már megint milyen geci szar címet adtak egy angolszász filmnek, aminek ráadásul, már a címének, nem pedig a filmnek ugyebár, az égadta világon semmi köze sincs a magyar fordításhoz, és ez mekkora barbárság, prosztóság, szellem alatti pokol mindez, meg egyáltalán, kik azok a műveletlen tulkok, akik a filmcímeket ilyen baromságokra fordítani merik, kik azok az állatok, azok a beteg vért tajtékzó, habzó szájú őrültek, kik azok a nácik, akik a filmcímfordítás nemes közfeladatát jópofáskodásra merészelnek kihasználni, és egy BRŰZSBEN című filmet úgy tudják felcímkézni, hogy... de el is kalandoztunk egy kicsit a témánktól, ami pedig az elfelejtett szuper filmek volna, különösen pedig ez a Földi úrutazás, ami egyébiránt, némi gondolkodás után, a legkevésbé sem tűnik elbaltázott fordításnak, minthogy voltaképpen a helyzet abszurditását foglalja egyben, amely abszurditás leginkább abban áll, hogy a szóba hozott űrutazás képeit TÉNYLEG a földön veszik föl, s ebből aztán megfelelőképp izmos szatíra kerekedhetne a médiáról, meg a népnemzeti hősök után kajtató neo-nációkról, s végtére is arról, hogy efféle hívószavakat üzembe helyezni, meg efféle témákat szóba hozni a legkevésbé sem tűnik elhibázottt dolognak, ami annak fényében pedig különösen üdvözlendő, hogy minden más dolgot elhibázott dolognak bizonnyal vélhetnénk, minthogy minden más lapavetően és lényegileg azért per differentionem kellemetlen minőségű, ami a Földi úrutazás tekintetében csak annyit jelent, hogy e végképp elfeledett, s voltaképp sohasem memorizált, minthogy minőségében is jócskán a fősodor akkori fődarabjaitól távol lévő, legaéűbbos esztétikai értelemben távol lévő munkának mutatkozik, mint az asztalosság, a viaszbabák faragása és egyéb ügyletek, szóval mindennek dacára bízvást állítható, hogy a Földi űrutazás című PETER HYAMS mozi különleges, felettébb öürömtelin, üdvözlendőn és megkapóan, lehengerlően és zsibbasztóan, delejezően és elidegenítően, újszerűen és megszokottan, meghökkentően vagy a várakozásoknak megfelelően EGYEDI darab, amennyiben a cselekményet, magyarán az űrhajózás blöffjének, a marsraszállás fikciójának botrányát tárgyazó cselekményét olyan elemekkel képes dúsítani, melyek a legkevésbé, mondom a legkevésbé sem mutatkozhatnak-tetszhetnek-tűnhetnek-látszhatnak megfelelőnek a film alapérzületének és alapvető hangfekvésének viszonylatában, mely hangfekvés jobbára szatirikus vagy éppen thrillerszerű feszültségekkel és elvárásokkal hinti be a nézőit, de jószerével mindhiába, minthogy a FÖLDI ŰRUTAZÁS cselekménye voltaképpen nagyobbára és jószerével meg túlnyomórészt és lényegileg a címnek megfelelő ügyleteket, tehát egy nagyszabású médiahekket tárgyalni igyekszik, ámde egészében végtére is csupán sete-suta tanulságokig, nevetségesen bárgyú gondolatokig jut, ugyanakkor viszont van benne két dolog, amely miatt mindenképpen figyelemre érdemes, s amelyek miatt bizton-bízvást-bizonyára-bizodalommal nevezhető ELFELEJTETT SZUPER FILMnek, s e két mozzanat a következő.

1. TELLY SAVALAS egy repülőpilótát látszik, aki brahiból is bevállalja, hogy harci helikopterek üldözzék, előtte viszont hisztérikusan nevetgél mindenen.

2. ELLIOTT GOULD önmagát játssza, ami ebben a műfajfilmes és szuverenitást hiredő, auteurt celebráló megoldásait tekintetbe vévén legalábbis rokonszenves gesztus.

ha nem is igazán jó film, de fölötte érdekes film ez a FÖLDI ŰRUTAZÁS, amelyben az égnek induló űrhajósokat egyszercsak kimentik az űrbéli kasznikból és aztán, miután egy furcsa baleset következményeiből igyekszik következteni, s valósággal levadászni igyekeznek, mintha ennek a hisztérikus modalitásban prezentált beszédnek még volna értelme, zz ő erotikus gesztusait.

Újramondom: 1. Telly Savalas a repülőn (azóta meghalt,, legalábbis Telly Svalas)

Nem tudom tovább.
0
2011. július 3., vasárnap 20:04
Azért csak megjelentek ezek is. :)
0
2002. június 4., kedd 19:53
ez a Dolly a Buster vagy a klónozott bárány? :))
0
2002. június 4., kedd 10:34
És arról ki tud valamit, hogy a Twin Peaks - Tűz jöjj velem c. film és az a Twin Peaks sorozat megjelenik e Mo-on.
0
2002. június 4., kedd 3:39
Wan valami híretek az Amerikai História X--ről?
0
2002. április 16., kedd 22:30
Most láttam az ausztráloknál,hogy megjelent a Hello,Dolly ! amit nagyon szeretek és van rajta magyar felirat.
Itthon ?
0
2002. április 16., kedd 2:24
"O Brother, Where Art Thou?"

Ez tudom, hogy megjelent kint magyar felirattal, de itthon mikor fog?
0