Az előbb örvendeztem , hogy végre kijön a Lora dvd-n, merthogy - tudom, ezzel sokan nincsenek így - tökéletesen nagyon tetszett, erre mit olvasok az Indexen... Bicskanyitogató, legalábbis szerintem. Vagy csak nagyon hirtelen lettem nagyon mérges.
Részlet egy tegnapi Sas Tamás interjúból:
Riporter: És a nézőszám? Mindig azt mondjátok, még ha nem is így van, hogy amit szid az itthoni kritika, azt zabálják a nézők.
Sas: Ez annyiban sem áll, hogy nem a nézőszám számít, mert nem követi pontosan a filmek minőségét. Mondjuk annyit ki lehet olvasni a nézettségből, hogy ami csak az első héten hozza be a nézőket, az a marketing, ha utána jelentősen csökken a nézettség, máris látszik, hogy elterjedt, maga a film rossz.
R: Mondanál példákat?
Sas: Lora.
R: Ha Herendi Gábor rendezőnél maradunk, akkor inkább második filmje, a Magyar vándor példa erre, mert a Lorát a marketing inkább eltemette. Ha gagyi, akkor inkább az Egy bolond százat csinál, nem? (Ez utóbbinak Sas volt az operatőre, a szerk.)
Sas: Én nem szívesen mondok több példát. Inkább nézze meg mindenki a nézettségi táblázatokat. Annyit mondanák, hogy ez az eredmény azért is lekövethető, mert aki Fekete Pákót követi, olcsó, gagyi, a gyors nézőberántásra megy eleve, ezt hozza is.
Na kérdem én? Az Egy bolond nem olcsó gagyi és nem a nézőszámra ment??
Másrészt, milyen dolog az, h így lefikázzuk nyilvánosan egy kollega filmjét? Igen, jogos, lehet véleménye,de most őszintén, a nagy magyar rendezők nyilatkoztak így valaha nyilvánossan kollegákról? Fábry Zoltán, Szabó István vagy Jancsó Miklós száját soha nem hagyta el hasonló kritika, pedig tőlük talán el is fogadta volna a kritizált film alkotója. Meghát, csak ha magamból kiindulok, soha nem kritizálok meg más tanár kollegát, csak mert így , úgy, amúgy de legalábbis nem a szájízem szerint tanított vagy éppen nem tanított meg valamit. Diák előtt sosem tennék ilyet, max magamban jegyzem meg. Mert így tartom etikusnak.
És nem csak én. Herendi Gábor válaszlevele itt:
http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/herendi0403/
Mégegyszer modnom,nem Herendit védem, speciel nekem a Magyra Vándor nagyon nem tetszett, a Lora és a Valami Amerika nagyon, csakúgy, mint ahogy az S.O.S Szerelmen is jót szórakoztam. A stílus az, ami felbosszantott.