Zsülinek szóló üzeneteimben részben már megírtam, amit leveled első felére reagálhattam volna.
Pasolini saját szexuális retardációjának profanizált főpapja."
Ez nagyon jól hangzik, csak nem igazán értem, mit jelent. Számomra inkább arra utal, hogy elég kevéssé ismered Pasolini szerteágazó munkásságát, melyet egyáltalánb nem a homoszexualitás határoz meg. Emberünk foglalkozott forgatókönyvírással, író és költő volt (sokak szerint ezen a téren nagyobbat alkotott, mint rendezőként!), esszéket, kritikákat írt, foglalkozott a filmnyelvi problémákkal stb. stb. A (homo)szexualitás egészen a TEORÉMA (1968) című alkotásáig fel sem bukkan művészetében, s ott sem öncélúan van jelen. E filmjében a szexuális és homoszexuális aktusok a "megismerés"-t szimbolizálják, hiszen a testi érintkezéssel kerülhetnek az emberek egymással a legszorosabb, legközelibb kapcsolatba. (Mellesleg mindezt elég visszafogottan ábrázolja.) Az egész művet éppenséggel a hit hatja át, hiszen a család tagjai közül csupán a cselédlány volt az, aki az isteni karakterrel történt kapcsolatteremtést (=szeretkezést) követően nem a züllés, a leépülés, hanem a felfelé emelkedés útján indult meg. Elég keserű és kritikus képet ad Pasolini ebben a filmben az általa mélyen megvetett polgári világról, ráadásul vérbeli művészhez illetően jószerivel a képek (és a zene) közvetítenek mindent, szöveg alig van. Lehet-e keserűbb valami annál, minthogy a legbensőségesebb, legmeghittebb emberi cselekedet, a szeretkezés valójában nem eggyé teszi, nem "összekapcsolja" az embereket, hanem inkább szétválasztja őket, üres, érzelemnélküli cselekedetté válik, melyben egyszerűen az ösztönök, a vágyak kiélése, s nem az érzelmek dominálnak? (A család tagjai önző módon viszonyulnak az isteni karakterhez, még a búcsú pillanataiban is csak magukról beszélnek, szemben a cselédlánnyal, aki nemcsak kapni, de adni is akart.) A CANTERBURY MESÉK-ben a homoszexualitás a képmutatás és kapzsiság leleplezésének eszköze: a törvény embere ugyanis csak azt a homokost juttatja a máglyára, aki nem tudja őt lefizetni. Az EZEREGYÉJSZAKÁ-ban a homoszexualitás nem a deviancia eszköze, hanem a testi-lelki vonzódás beteljesülésének egyik módja, amely se alatta, se fölötte nincs a műben elég nagy teret kapott heteroszexualitásnak. A hírhedett SALÓ-ban megint nincs pozitív előjele a homoszexualitásnak: ellenkezőleg, egyike a szerencsétlen fiatalokra váró tortúráknak, még ha a végkifejlet ismeretében nem is ez a legszörnyűbb és legvisszataszítóbb a kínzások közül. Más részről viszont a TEORÉMÁ-hoz hasonlóan a "szövetség"-et, a szoros együvé tartozást is szimbolizálja: ld. a 4 hatalmasság esküvőjét a testőreikkel, illetve a perverz nászéjszakát egy nagyon expresszív homoszexuális epizóddal.
Russellről majd máskor, bár a Kritikus Tömeg című weboldalon már foglalkoztam vele. Most viszont muszáj melóba mennem.