Sziasztok,
Az alabbiakat a VPOP oldalan talaltam:
http://www.vam.hu/data/folap/faq/faq1.html
Gyakran feltett kérdések és válaszok
A nem kereskedelmi jellegű áru/vámáru forgalmának egyes szabályai
1. Nem kereskedelmi jellegű behozatalnak, illetve kivitelnek minősül a személyes, magán vagy családi használatra külföldről eseti jelleggel - legfeljebb napi egy alkalommal - behozott, továbbá fuvarozó vagy posta közreműködésével beküldött, illetve kivitelre kerülő áru/vámáru az alábbi mennyiségben:
- szeszes italokból: 1 liter alkoholtermék, és
1 liter bor, és
1 liter pezsgő, és
1 liter köztes alkoholtermék, és
5 liter sör
- dohánygyártmányból: 200 db cigaretta, vagy
100 db szivarka, vagy
50 db szivar, vagy
250 g dohány
- gépjármű: Személyenként - 1 db/év
- egyéb árukból/vámárukból: 1 000 Ft-ig fajtánként - 50 db
5 000 Ft-ig fajtánként - 20 db
20 000 Ft-ig fajtánként - 10 db
40 000 Ft-ig fajtánként - 5 db
100 000 Ft-ig fajtánként - 2 db
100 000 Ft felett fajtánként - 1 db
2. Az 1. pontban felsorolt jövedéki termékek és az "egyéb áruk/vámáruk" kivitelére az 1. pontban meghatározott mennyiségi korlátok csak akkor érvényesülnek, ha:
azok kereskedelmi jellegű kivitelére mennyiségi korlátot tartalmazó előírás van hatályban, vagy
az áruknak, szolgáltatásoknak és az anyagi értéket képviselő jogoknak a kiviteléről és behozataláról, illetve az ezekkel kapcsolatos tevékenységi engedélyezésről szóló jogszabályok a kivitelt korlátozó rendelkezéseket tartalmaznak, vagy
azok kivitelét jogszabály engedélyhez köti.
A jövedéki termékek esetében a mennyiségi korlátozás mentes kivitel további feltétele a termékek adózott vagy adómentes voltának igazolása.
3. A nem kereskedelmi jelleggel behozott, beküldött vámáruk, kivitelre kerülő áruk vámkezelésekor alkalmazandó okmányokat, kedvezményeket és a részletes eljárási szabályokat a Vámörvény végrehajtási rendelete határozza meg.
Nem kell vámterhet fizetni, ha az utas által behozott vámáruk összértéke az 1200 EURO 10 %-át (29 500 Ft) nem haladja meg, de a kedvezmény nem alkalmazható a
jövedéki termékek és a
29 500 Ft egyedi értéket meghaladó vámáruk vámkezelése során.
Nekem ebbol az derul ki hogy 29500Ft alatti osszeg eseten nincs kulonbseg a szemelyes behozatal ill. a postai behozatal kozott.Persze csak szemelyes,magan vagy csaladi hasznalatra behozott termekek eseten.Olvassatok el ti si kivancsi vagyok hogy ertelmezitek.
udv/tau ba