Keresés

A filmritikákról

2007. február 9., péntek 3:32
cső zoli, miért nem alszol ily késői órán? persze gondolom ez nem publikus.

A Wikipédiából, a szabad lexikonból:
Bikácsy Gergely (eredetileg Glauziusz Tamás) (Szécsény, 1942. október 9. -): kritikus, a magyar esszéirodalom jelentős képviselője.

0
2007. február 9., péntek 3:16
Mindig is sejtettem, hogy az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén a legjobb Alejandro Amenábar-film, nem? :) Amúgy a nagy kedvencem a filmvilágnak arról a tájáról az utóbbi évekből Almodóvar Más világ c. filmje. :)

Az általad választott idézet szinte mindent elmond szerzőjének lenyűgöző fölkészültségéről, parádés szakértelemről s kiváló memóriájáról.
0
2007. február 9., péntek 1:24
Bikácsy Gergely tavaly márciusban A szavak titkos élete című filmről
"Az elején talán Almodóvar Belső tengerét idézi a megégett, béna férfi alakja, olthatatlan életszeretete - ez azonban felszíni párhuzam: e mozinak Almodóvar producere, és nem alkotója. "

R  E  S  P  E  K  T
0
2006. december 3., vasárnap 16:58
Igazad van.Ideje újra megnéznem...
Valahol egyszer azt olvastam,Leone ebbõl a 6 filmbõl 4-et eredetileg három órásra tervezett.
0
2006. december 2., szombat 18:48
Ragaszkodom Vass Gáborhoz...Majd belepillantok.
Én egyébként nem vagyok abban biztos,a rendező nem akart-e mindent elmondani.Csak úgy már rettentő hosszú lett volna.
A Vadnyugatot eddig legalább 4 különböző változatban láttam.A DVD-n a leghosszabb jött ki.Néhány dolog még így is homályban marad.
De gondold meg:a moziban még azt hihetted,Harmonika meghalt az elején,most látod felállni.Akkor néhány kritikus szintén arról írt."Leone szándékosan homályban hagy dolgokat".A western történetében(Berkes Ildikó) többek között ez  jelenet is szerepel példaként.
0
2006. december 2., szombat 17:27
Csuja Imre és Vass Gábor.
Nem rossz szinkron,persze a régi után egy kicsit szokni kellett.
Ha meggondolom a patkány a film második felében már egy kicsit furcsán hangzik.Vagyis nem rossz választás a balfék.
A hosszabb játékidõ jót tett a filmnek,fõképpen a vége összeszedettebb.Persze még így is látszanak a hiányok.Modjuk a hídnál játszódó rész minden átmenet nélkül indul.
Tudtommal nincs ennél hosszabb változat.Megjelenhetne itthon is!Modjuk a Jó,a rossz és a csúffal együtt.
0
2006. december 2., szombat 0:40
a taxidermia csupán az év legnagyobb magyar filmje......
de te tudod.
0
2006. december 1., péntek 13:56
Van bizony! Még az Intervideo forgalmazta VHS-en, a mi tékánkban ez volt a 384-es film, aki arra jár lecsekkolhatja! :-))
most posts by TM
0
2006. december 1., péntek 12:55
Ha jól tudom, Leone mindig is Duck, you sucker címet szánta a filmnek, így több mint 30 év távlatából a Volt egyszer egy forradalmat tartom a legjobb választásnak.
0
2006. december 1., péntek 12:52
Nem is tudtam, hogy van hozzá magyar szinkron! Nem emlékeztek, Magyarországon melyik verziót adták le? A leghosszabbat? Amiben benne van a film végi teljes flashback? Amikor a fa körül tombol a boldogság?
0
2006. december 1., péntek 0:57
mail ment!
0
2006. november 30., csütörtök 23:54
Egy marék dinamit? De még mennyire hogy nagyon jó!!!

Az Amerika-trilógia középső darabja, de mondjuk nem csak ezért jó...egyszer szerintem már beszéltünk is róla. A kétféle szinkron közötti különbségekről biztosan: "feküdj patkány!" - Bujtor István, Láng József-féle. És a másik "hasra balfék!" nem tudom, kikkel. A lényeg, hogy én szívesen megnézném újra bármelyik változatot, ha tudnám!

Neked nincs valami kalóz divx másolatod a filmről?; ))
0
2006. november 30., csütörtök 22:55
holnap reggel elküldöm a listát
0
2006. november 30., csütörtök 22:03
ezek, nem ezeket
0
2006. november 30., csütörtök 22:02
ezeket aviban vannak meg vagy dvdn? megmutatod a listádat, ha én is megmutatom?
0
2006. november 30., csütörtök 20:17
Jaja, pont egy hónapja hozták meg nekem Németországból, ott Brutale Stadt, jó film, bár szokni kellett a tempóját. Sajnos angol szinkron hiányos, vagy 10 percnyi angol dialógus hiányzott és azokat a részeket németül kellett "élveznem", nekem az eleje és a vége a két kiemelkedő rész, az autosüldözés és a liftes bosszú, a közepe fele leül néha. Megjelenik? Örülnék neki nagyon.
Face to Face-re (sajna magyar címét nem tudom) nincs szavam, az egyik legjobb.
Day of Angerben G. Gemma és Lee van cleef játszik, Van Cleef a mester aki megtanitja lőni a város fattyát Gemmát, aki aztán fokozatosan szembe fordul vele, az egyik legjobb western mester és tanítvány sztorival.
Korai corbucciból csak a navajo joet láttam, megnyaltam mind a tíz ujjamat utána.
Nekem már a cut throats nine túl nihil volt, inkább exploitation mint western.
Mannaja nekem csalódásnak bizonyult, megitélésem szerint 1970 után már nagyon kevés jó olasz western született, ellőtték a puskaport, a mannaja pedig 76es ha jól emlékszem.
0
2006. november 30., csütörtök 19:43
Face to Face mekkora film, apám! Sollimától nemtom ismered-e egyébként az Erőszakos várost, állítólag kiadják itthon is, az olasz Point Blank Charles Bronsonnal a főszerepben, gyönyörűszép darab, van benne egy hatalmas madárpók például. És láttad-e a Cut throats nine című darabot, friss élményem, spanyol spagetti, havas, és legalább olyan kiábrándult, mint a halál csöndje. Corbucciból főleg a koraiakat láttam, Massacre at the grand canyon vagy Ringo és az aranypisztoly, meg Navajoe Joe, szép, míves munkák egytől-egyig. A Mannaját keresem viszont egy ideje, és mi az a Day of Anger?
0
2006. november 30., csütörtök 18:06
Engem vagy másfél éve kapott el a spagetti-láz, azóta jó sok pénzt és sávszélességet felemésztett és sikerült több mint 50 spagetti westernt megnéznem. Állitólag több mint 500 spagetti gurult le a cinecitta mozgószalagjáról 1964 és 1977 között, ennek a nagy része szemét, viszont van vagy 15, 20 film (Leone filmjeivel az élen) amelyek a műfajon kivűl is megállják a helyüket, és sokkal hiresebbek és megbecsültebbek lennének, ha nem lenne lenézett műfaj a spagetti western. Ha vki fanatikus még vagy 50et érdemes megnézni, tapasztalatom alapján.
Ajánlatok:
Elsősorban Sergio Sollima és Sergio Corbucci filmjeire gondolok, Sollima politikai vénájú westernjei mesteriek, vagy Petroni két filmje Death rides a horse és a Tepepa. Tepepában Orson Welles a gonosz mexikói generális, ki hitte volna, hogy Welles spagettiben vállal szerepet. Vagy G. Gemma főszereplésével a Day of Anger is egy kiemelkedő alkotás. Nekem személyes kedvenceim: a Bullet for the general, Face to Face, Mercenary, Bandidos, Cemetery without crosses. Vannak aztán "súlyos" filmek, pl a Sabata, ami igazából egy vadnyugati James Bond, vagy a Johnny Hamlet, amiben Hamlet történetét ültették át vadnyugati helyszínekre és Hamlet itt egy konföderációs katona, hazatérőben.
Érdemes elmélyedni az olasz westernek világában, igaz beszerezni őket már annál nehezebb. Azt hiszem inditok egy blogot a spagetti westernek népszerűsitésére :)
0
2006. november 30., csütörtök 17:38
talán kicsit túlzol
0
2006. november 30., csütörtök 3:10
Apám! Ez szinte szóról szóra megtörtént velem! :-)
most posts by TM
0
2006. november 30., csütörtök 3:06
Ez így most körülbelül úgy néz ki, mint ha a szexről formálna véleményt valaki, aki maga még szűz, de a janitól hallotta, hogy ő miket látott (pl. egy szőrös nemiszervet)... ezért ő maga majdnem teljes biztossággal kijelentheti, hogy a szex az rossz, hisz amit jani látott, az tény.
0
2006. november 30., csütörtök 2:02
Csak két címet mondok: King Kong (2005) és Brokeback Mountain. Úgy ültem le, hogy a sárga földig lehordom ezt a két filmet, de győzött a művészet és két új kedvenc csatlakozott a listámhoz.
Még az előzőre reagálva. Más 1-1 jelenetet kiragadni a filmből és az alapján megítélni és teljesen más képet ad ugyanaz a jelenet a film egészét tekintve. Ott van például az Oldboy. Elmondom az embereknek, hogy kalapáccsal fogat húznak benne meg... és rögtön mi jön le nekik? Ezt én nem szeretném látni. Pedig a film egyáltalán nem erről szól és egy nagy élménytől (nem biztos hogy pozitív) fosztják meg magukat, mint ahogy te is a Taxidermiával.
Ha megnézted, akkor beszélhetünk róla. :)
0
2006. november 30., csütörtök 1:37
Érdemes több ember kritikáját (külföldit is) elolvasni, jóval árnyaltabb képet kaphatsz a dolgokról. Ha valaki eleve úgy ül be rá, hogy "én ezt zsigerből utálni fogom", akkor általában a megtekintés után is hasonlóan fog felkelni a székből. Még mindig azt mondom, hogy ne képzelegj, nézd meg saját szemeddel vagy ha úgy döntesz, hogy mégsem, akkor ne húzd le érdemtelenül.
0
2006. november 30., csütörtök 1:36
Tök jó... esetleg lehetne egy külön szekciót nyitni ahová olyan filmekről irunk kritikát (sőt értekezéseket, vitákat, esszéket), amiket nem láttunk és nem is fogunk. A mottó pedig legyen "a haverom már látta" :-)
0
2006. november 30., csütörtök 1:21
Ne keverd össze a Ken Parkkal, mert az tényleg egy művészieskedő szar, ebben az esetben szó sincs róla.
Tőlem nem kell bocsánatot kérni, csak szerintem az a korrekt dolog, hogy előtte megnézed a filmet és utána alkotsz véleményt róla. Ha neked nem tetszett, akkor nem lehet mit tenni.
0