Sorry, de szerintem az egész felvetés kicsit műprobléma-jellegű. A kritika ugyanis – akár hivatásos kritikus, akár amatőr egyén, pl. Xpress fórumozó írta – mindig személyes vélemény, és nem megfellebbezhetetlen kinyilatkoztatás, melyet muszáj útmutatónak tekinteni. A filmkritikákat éppúgy differenciáltan kéne figyelembe venni, mint magukat a filmeket. Nem feltétlenül az a jó kritika, ahol a szerzőnek ugyanaz a véleménye, mint nekem, hanem amelyben a kritikus megindokolja, hogy szerinte miért jó vagy rossz az adott mű. Az ilyesmivel tud mit kezdeni az ember, szemben a "fostalicska", "szar", "alapmű", "kötelező vétel" stb. féle fantáziátlan kinyilatkoztatásokkal.
Mindenképpen megmosolyogtató az a felvetés, hogy a rajongókra való tekintettel az akciófilmekről (vagy általában a filmekről) csak pozitív kritikák szülessenek. Mint előző hozzászólásomban írtam, szerintem hibás felfogás a műfajok felől közelíteni a filmekhez: csak jó és rossz filmek vannak, s nem jó és rossz filmműfajok. Ugyanakkor egy akciófilm sem lesz csupán attól jó, mert a főszereplő egészen kiválóan ugrik, vetődik, rúg stb. Ez elég lehet egy sportversenyhez, de legfeljebb csak kiindulópont lehet egy jó filmhez. Kell még egy jó sztori, amelyben van izgalom, feszültség, esetleg humor, s legfőképp jellemek és nem papírmasé figurák küzdenek egymással vagy éppen egymás mellett. A DIE HARD nem azért jobb akciófilm, mint mondjuk a KOMMANDÓBÁZIS, mert Bruce Willis akrobatikusabb, ügyesebb stb. mint Mark Dacascos, hanem azért, mert az előbbi filmet részletesebben kidolgozták (és pénz is volt hozzá), míg az utóbbit egy ügyes fiatalember testi adottságai köré kevés pénzből összecsapták (ld. még ONG BAK).
Azzal semmiképp nem értek egyet, hogy egy Fellini-filmet egy akciófilmmel hasonlítsunk össze, s egyáltalán nem azért, mert nálam Fellini a nyerő. A kétféle filmtípus ugyanis eleve más igények kielégítésére jött létre, másfajta nézőrétegeknek, tehát összevetésük teljesen felesleges. Vannak jó akciófilmek, ahogyan Fellininek is vannak gyengébb munkái, de utóbbiak például a többi Fellini-filmmel való összehasonlítás eredményeként nevezhetők meg, s nem az akciófilmekkel való összeméréskor kristályosodnak ki.
S egy villámkritika: szerintem a SZOMSZÉDOK is van olyan szörnyű, mint a BARÁTOK KÖZT, különösen Etus falvédő bölcsességeitől tudok ideges lenni. A DALLAS-t sem tartom különösebben igényes szériának, egysíkú karaktereivel és unalmas színészeivel. Írhatnék erről hosszabban is, de már az is egyfajta kritika, amikor az ember egyáltalán időt és terjedelmet szán arra, hogy írjon valamiről.