Tegnap este egy olyan jó filmet sikerült megnéznem, amiről semmit sem hallottam korábban. Csak jött egy barátom, hozta a filmet, és ajánlotta. Ő is csak véletlen botlott bele, és felkeltette a figyelmem, mert tudtam hogy ez nekem való lehet... Azt szoktam mondani a kedvenc műfajom mind közül a "filozofikus sci-fi" :)) Ezt a műfaji besorolást, persze csak én találtam ki, valószínűleg nem is létezik ilyen műfaj, de én ezzel a jelzővel szoktam ellátni az olyan sci-fi-ket, amiket valóban a science fiction-nek lehet hívni, ahol a hangsúly nem az akción van, hanem valóban tudományosan megalapozott fikción, amik tényleg képesek elgondolkodtatni! No ezt a filmet látva egy újabb műfajt kellett kitalálnom, ami úgy hangozna hogy aszongya: "filozofikus kamara-sci-fi" :))) Tehát ha van olyan hogy kamara-dráma, akkor ez is kamara, mert gondolom nagyon alacsony költségvetésből készült, egyetlen szobában játszódik, és csak dialógusokkal operál.
Na mielőtt túlságosan elmélyednék ebben az irományban, leírom a címét: "The Man From Earth" 2007-ben készült, és a magyar címe, "Az őslakos" lenne.

Nagyon jó érzés ám rátalálni egy ilyen kis filmecskére. Nincsenek ismert nevek a stáblistán. 2007-ben bemutatták egy-két fesztiválon, egy limitált ideig játszották az amerikai mozik. Itthon persze nem került mozikba, és a DVD megjelenésig sem jutott el, viszont mostanában megy a Cinemax-on. Gondolom ott sem ért el kimagasló nézettséget. Mégis, most hogy így utánaolvasgatok az interneten, különböző fórumokon, azért csak megtalált azt az igen szűk réteget, akiknek igazán szól, és akik közé én is tartozok, és ezek az emberek nagy becsben tartják. Szóval azt hiszem rá lehet fogni hogy ez egy kult-film, akár egy Donnie Darko, csak sokkal kiseb. :) Nem tudom itt hányan hallottak róla, nagyon ajánlom minden olyan sci-fi rajongó figyelmébe, akik szeretik a Star Trek-et, a Kapcsolatot, vagy a 2001: Űrodüsszeiát.
Egy ilyen filmnél talán a legfontosabb a forgatókönyv szerintem, és tényleg ez is a film erőssége! Az 1997-ben elhunyt Jerome Bixby nevéhez néhány emlékezetes klasszikus Star Trek, és Homályzóna epizód scriptje tartozik. Az előzetest elnézve, egyedül talán ezzel próbálják "eladni" a filmet, és ezt jól is teszik azt hiszem. A történet azt hiszem nem egy mindennapi:
John Oldman (beszédes név) egy történelem professzor. 35 éves, és már igen komoly pályát futott be az egyetemen, diákjai szerint senki nem beszél úgy a történelemről mint ő. Mégis egyik a napról a másikra megszakítja karrierjét, és elutazni készül. Professzor társai, egy amolyan búcsúbulira gyűlnek össze a házában, és kérdőre vonják döntése miatt. Egy igazi kis tudóscsapat gyűlt itt össze: antropológus, történész, biológus, hittudós, és még egy pszihológus is. John rövid úton közli velük, hogy ő nem öregszik, és 10 évente tovább kell állnia új életet kezdenie, mielőtt bárkinek is feltűnne. A professzor azt állítja magáról hogy kb. 14.000 éves lehet!!! Vagyis egyike a kőkorszaki előembereknek.
Természetesen nem hisznek neki, és mivel ő nem a Hegylakó, látványosan begyógyuló sebekkel, nem is tudja bebizonyítani az állítását. A játék kedvéért, a vendégek mégis csak hisznek neki, és a tudósok próbálják megcáfolni John meséjét, ám az nem sikerül, ugyanis olyan valósághűen beszél az elmúlt 14.000 évről, és a történelemről ahogy ú látta, hogy abba nem lehet belekötni. Hihetetlenül izgalmas a téma. Az író leült, és elképzelte, hogy de most tényleg: Ha egy ember valóban 140 évszázadot élt át, vajon milyen emlékei lehetnek? Érdekes, és logikusan hangzó hasonlottak próbálja bizonyítani igazát, érintve az evolúció, a tudomány, a vallás témakörét. Egy pusztán dialógusokból álló film cselekményét nehéz leírni, de kedvcsinálónak talán ennyi is elég.
Lehet hogy csak rám volt ilyen hatással, de teljesen a fotelba szögezett, és szerintem még napokig nem tudom kiverni a fejemből. A téma annyira jó, és eredeti hogy könyv formájában sokkal jobb lenne, dehát ez van. Be kell érjük a filmmel. Aminek azért meg kellett felelnie néhány dramaturgia szabálynak. Kell egy megdöbbentő felismerés. Ez azt hiszem jól is sikerült, és kellett a film végére egy drámai fordulat is. Ez viszont egy kissé összecsapták. Néhány témát jobban is ki lehetett volna fejteni... Ennyi negatívumról lehet beszélni.
Mégegyszer hangsúlyoznám: ez a film nem egy nagy közönségkedvenc. Biztosan sokan unalmasnak, meg hülyeségnek tartják, de aki egy kicsit is szereti a science-fiction irodalmat, és érdeklődik a téma iránt, annak kötelező megnézni, mert a maga műfajában egy igazi remekmű!
Bocs a sok pofázásért, de ez a film ezt hozta ki belőlem. Kersek egy-két linket, meg előzetest:
Imdb: http://www.imdb.com/title/tt0756683/ (8,1-es átlaggal!)
Port: http://www.port.hu/az_oslako_the_man_from_earth/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=97692
Előzetes: