Az elmúlt napokban sikerült megnéznem két 1974-es horrort. Címszerint: Black Christmas; A texasi láncfűrészes mészárlás. (Valamint begyűjtöttem a Halloween összes részét a remake-kel egyetemben, és az 1977-es Sziklák szemét).
Szóval két filmet ismét kihúzhatok az elmulasztott klasszikusok listáról. Tulajdonképpen érdekes volt, hogy mindkét film 74-ben készült horror, ám nagyban különböztek egymástól.Bár nem ismerek ez előttről horrort (kivétel az Élőhalottak éjszakája, de az zombis...más kategória), de megkockáztatom, hogy ez a két film fektette le a ma is divatos horrorfilmek alapjait.
A Texasi láncfűrészersból meríthettek a road movie szerű horrorok, mikor pár fiatal útrakel aztán csúnya vége lesz a kirándulásnak. Pl.: Sziklák szeme, Halálos kitérő, Kabinláz, Rest Stop, Wolf Creek.
A Black Christmas pedig az "otthonmaradós", kevésbé véres tinihorrorok vonalát erősítheti (hozzáteszem ezt a filmet nem nevezném tinihorrornak, de úgy érzem ebből nőhettek ki a mai filmek), mint pl.: Sikoly, Disturbia, vagy akár a Halloween-t is említhetném, bár az is klasszikus...
Amúgy a két filmben összesen nem lehetett találni 1 liter vért, de lekötötte a figyelmemet, mert jól adagolta a feszültséget. Persze voltak üresjáratok is, de nem vitték túlzásba.
A Texasi-hoz lenne két kérdésem:
- Az itthon megjelent változat vágatlan? Mert az adatlapon 75 perces játékidő szerepel, míg amit én láttam az 83 perc volt (igaz 23,976 fps...na de ilyen sok lenne a különbség?)- Úgy rémlik mintha egyszer azt olvastam volna, hogy a remake-ben lévő jelenet mikor az öreg szerencsétlenkedik a katéterrel, az benne van a régi változatban is, de sokkal durvábban. Na ilyesmi még véletlenül sem volt benne. Ezek szerint rosszul emlékszem az olvasottakra? :)