A Halloweenban pont ez az egyik lényeg: hogy soha nem ismered meg Myers indítékát. Ezzel a fogással Carpenternek nemcsak az egyik meghatározó "maszkos gyilkos" történetet, de az eredendő, színtiszta gonoszról szóló filmet is sikerült elkészítenie.
A plusz jelenetek rajongóknak lehetnek inkább érdekesek, lényegi mondanivalót nem tesznek hozzá a forgatókönyhöz.
SPOILER
A legfőbb különbség: már itt kiderül, hogy Michael és Laurie egy családból származik.
De ezt legkésőbb a második részből megtudhatod.
SPOILER VÉGE
Az extrák színvonalasak a hazai kiadáson, pl. visszatérünk az egykori Myers-házhoz, megnézhetjük, hogy néz ki az egykori forgatási helyszín manapság. Szeretem az ilyen tipusú extrákat.
A Sikoly jó kis poénfilm Wes Craventől, ráadásul feltűnően jól sikerült. Millió utalás van természetesen a Halloweenre, de még más ezernyi klasszikus horrorra. Biztos vagyok benne, hogy még mindig nem vettem észre az összeset.
A Halloween második része, noha látszólag nem sokban különbözik az elődtől (sőt, másodpercre pontosan ott folytatja a történetet, ahol az első rész abbamaradt), engem mégsem fogott meg annyira, mint gondoltam - persze egyáltalán nem rossz, simán nézhető.
A harmadik rész totálisan más irányba megy, nem is értem, mi köze van az első kettőhöz. A 4.-5. részt nem láttam, a hatodik egyvalamiért jó: nagyon kegyetlen, nagyon brutális, borult és hangulatos - de már erősen felejthető.
Ami képes hozni a klasszikus nyitány színvonalát, az a H20 (Halloween - Húsz évvel később) c. rész, mely úgy kezeli a sorozatot, mintha a második rész után nem készült volna több Halloween-film. A Steve Minder (A szörny, Warlock, Péntek 13 - III. rész) rendezte epizód marha pörgős, ijesztő, izgalmas, és véres.
Az utolsó rész, a "Feltámadás" szimplán egy szörnyedelem, annyit nem ér, hogy... szóval semennyit.