Keresés

A máltai sólyom

2006. december 20., szerda 1:33
2-es régiókóddal?
0
2006. december 19., kedd 13:33
Karácsonyra ott lesz az 3 közül az első film-noir gyűjtemény a fa alatt, amelyikben az Asphalt jungle is szerepel. Remélem nem csalódom bennük. Majd irok róluk, ha gondoljátok. Magyarországon megjelent noirok közül, a búcsúlevelet mindenkinek ajánlom, utobbi hetek egyik legnagyobb pozitiv meglepetése volt számomra filmek terén.
0
2006. december 19., kedd 13:28
TONY TOUGH, jelentkezz az e-mail címeddel!
0
2006. december 19., kedd 13:25
A www.warnervideo.com oldalon megnézheted. A klasszikus DVD-k hivatkozásra kattintasz, beírod cím gyanánt mondjuk az Asphalt Jungle-t, és kiadja a találatokat. Három díszdoboz, egyenként öt filmmel!

Vérzik a szívem: a mi kis igénytelen "köztes-európai" piacunkon ilyen kincsek nem jelennek meg.
0
2006. december 19., kedd 9:56
A Gengszter díszdoboz lemezei külön-külön 990Ft-ért voltak kaphatóak a Nyugatinál...
0
2006. december 19., kedd 9:55
Melyik az a 3 film-noir gyűjtemény???

Ha meg igy folyik tovább a hazai DVD-kiadás, akkor tényleg kénytelen leszek beindítani a saját DVD-kiadómat!!! :S
0
2006. december 18., hétfő 19:49
tony tough-nak ígértem, a rangsorban ő az első, de ha nem jelentkezik közhírré tétetik a hír.
0
2006. december 18., hétfő 18:43
Nekem is számolnál a jó hírrel ?:)
padisa@freemail.hu
0
2006. december 18., hétfő 18:39
tony tough;
jó híreim vannak számodra a Gengszter-gyűjtemény és a Bogart-díszdoboz ügyében! Írj egy e-mail címet, és holnap küldök neked egy mail-t.
0
2006. december 17., vasárnap 12:47
Bolond Pierrot kérdi kedvenc filmjei listáján, hol késik az Aszfaltdzsungel? Késik. A Warner már három film noir-gyűjteményt is kiadott olyan alkotásokkal, mint a keresett Asphalt Jungle, vagy éppen a híres Out of the Past... Hozzánk ezek a filmek soha nem jutnak el.

Billy Wildertől a Gyilkos vagyok! (Double Indemnity) című noir-t érdemes volna beszerezni valahonnan, ha van rajta magyar felirat. Egyébként ez utóbbi Universal-kiadás.
0
2006. november 19., vasárnap 22:47
Érdekel a film. Klüdök egy e-mail-t.
0
2006. november 12., vasárnap 17:21
Semmi gond, a lényeg, ha bárki hozzászól a témához:)

Apropó látta vki a Hollywoodlandet Adrian Brodyval? Ígéretes neo-noir, mely nemrég hasalt az USAban..
0
2006. november 12., vasárnap 17:16
Pardon, nem olvastam el minden hozzaszolast (enelkul mondjuk nem kellett volna hozzaszolnom...) :)
0
2006. november 12., vasárnap 17:08
Ezekkel amiket leírtál senki nem vitatkozik majd, kb ugyanezeket írtuk le mi is:)

"Azt azonban semmikeppen sem jelenti es jelentheti, hogy 1941 elott es 1958 utan nem keszultek olyan filmek, melyek ne fernenek bele ebbe a meghatarozasba "

Azért is írtam a Stranger on the Third Floor-t, Fritz Lang M-jét, vagy említettük a Kis Cézárt, mint filmeket, amik nem férnek bele ebbe az akadémikusi intervallumba. Illetve hogy teljesek legyünk az 50-es évek végén a noir szépen átszivárgott a TV-be. De attól ez a fentebb hivatkozott korszakmeghatározás még él a szakirodalomban, és ha az amerikai mozis film-noirt nézzük nem alaptalanul.
0
2006. november 12., vasárnap 16:55
Na most a neo-noir mindossze egy elnevezes; a 70-es evekben feltunt filmesek ujra felfedeztek a noirt es hasonlo stilusban(?), mufajban(?) forgattak filmjeiket, s a kritikusok, hogy ezeket megkulonboztessek a klasszikus noiroktol, raaggattak a neo-noir elnevezest. De ezek ettol meg film noirok, szoval ha annak nevezik, azt nem tevesen teszik.

"A film-noir kb a negyvenes évek elejétől tartott és az ötvenes évek végén ért véget."

Ebbe is belekotnek. A klasszikus noir ciklust szokas a Maltai solyomtol (1941) a Gonosz erinteseig (1958) meghatarozni, de ez mindossze annyit jelent, hogy ebben az idoszakban keszultek tomegesen olyan filmek, amelyek belefernek a film noir meghatarozasba. Azt azonban semmikeppen sem jelenti es jelentheti, hogy 1941 elott es 1958 utan nem keszultek olyan filmek, melyek ne fernenek bele ebbe a meghatarozasba (mely meghatarozasrol egyebkent szinten hosszasan lehetne vitatkozni, de en nem szeretnek. En ugy vagyok vele, hogy ha az ember sok noirt nez, akkor egy ido utan magatol raerez arra, hogy egy adott film eppen noir-e vagy sem. Igy pl. nalam nem noir a  46-os A postas mindig ketszer csenget. Az idegenek a vonaton-t viszont egyertelmuen noirkent hataroznam meg).
A lenyag az, hogy ha azt mondjuk, hogy a "film noir a negyvenes évek elejétől tartott és az ötvenes évek végén ért véget", akkor nem tekinthetunk noirnak olyan filmeket, mint pl. az 1932-es I am a Fugitive from a Chain Gang vagy az 1961-es Blast Of Silence (ami egyebkent Martin Scorsese kedvenc New York filmje, es ezt a velemenyet meg tudom erteni, amennyire ismeretlen, annyira elkepesztoen jo film), melyek azonban ketsegtelenul film noirok.
0
2006. november 12., vasárnap 14:21
Köszi!

És köszi az ajánlatokat is, elkezdek "vadászni rájuk":)
Ha pedig ez érdekel, dobj egy mail: willgraham@freemail.hu
0
2006. november 12., vasárnap 14:15
Látom, hogy az imdb film noir-listáján a kilencedik!
0
2006. november 12., vasárnap 14:12
Lenyűgöző képek!

Ha minden kötél szakad, letöltöm a filmet... Megöl a kíváncsiság!

Legközelebb én is feltöltök néhány képet egyik kedvenc filmemből, Az átkozottak nem sírnak (The Damned Don t Cry) című noir-ból, de ehhez még gyakorolnom kell a feltöltést. Ha már Joan Crawford, akkor figyelmedbe ajánlom a Megszállott (Possessed) című filmet. Curtis Bernhardt rendezte, 1947-ben mutatták be. Ez is vérfagyasztó film noir. Még rendelhető itt, az xpresszen. (Ugyan nem film noir, de a Grand Hotel is kitűnő dráma, s szintén rendelhető.)
0
2006. november 12., vasárnap 14:05
Első film-noir ajánlatom:
Sweet Smell of Success (1957)
Ernest Lehman kitűnő tollából. Alexander Mackendrick rendezésében.

A főszerepben Tony Curtis, mint Sidney Falco a manipuláló showbusiness ügynök...

...az 50-es évek lenyűgöző New Yorkjában.

...aki a nőket is kedvére manipulálja.

..."gazdája" J.J. Hunsecker, a kiváló Burt Lancaster.

...New York médiacézára.

Aljas céljaikért semmitől sem riadnak vissza, bár Falcoban még pislákol az erkölcs szikrája. Vajon elég neki, hogy megmentse a bukástól?
0
2006. november 12., vasárnap 14:04
Első film-noir ajánlatom:
Sweet Smell of Success (1957)
Ernest Lehman kitűnő tollából. Alexander Mackendrick rendezésében.

A főszerepben Tony Curtis, mint Sidney Falco a manipuláló showbusiness ügynök...

...az 50-es évek lenyűgöző New Yorkjában.

..."gazdája" J.J. Hunsecker, a kiváló Burt Lancaster.

...New York médiacézára.

Aljas céljaikért semmitől sem riadnak vissza, bár Falcoban még pislákol az erkölcs szikrája. Vajon elég neki, hogy megmentse a bukástól?
0
2006. november 12., vasárnap 13:43
Tíz éves voltam, amikor először láttam A máltai sólyomot. Maradandó élménynek bizonyult. (Többszörösen másolt VHS-felvétel nyújtotta az élményt.) 2004 decemberében "temettem" a VHS-t, s első xpress-rendelésem A máltai sólyom volt. (Sokáig bizonytalan státusszal kínálták, ám egyszer csak átváltott azonnal szállíthatóra! Rögvest lecsaptam rá!) Ezt követően lassacskán összegyűjtöttem a klasszikusokat.

Az egyház pénze sem elég...
0
2006. november 12., vasárnap 13:41
Igen. Azon a háromlemezes kiadványon van ez páratlan a dokumentumfilm, amit lejjebb beszúrtam, és persze a 3 film.
0
2006. november 12., vasárnap 13:36
A Kis Cézár zseniális! Felettébb örültem, amikor a Gengszter-gyűjtemény megjelet nálunk is, mert kíváncsi voltam a műfaj korai zsánereire, s ezeket a filmeket - korántsem jó minőségben - csak a TCM-en láttam.

Sajnálatos, hogy a Warner Tough Guys-kollekciója és a három Film noir-gyűjtemény nálunk nem jelent meg, akár A máltai sólyom három lemezes (!) kiadása, amely a tengeren túlon október 6-tól kapható.
0
2006. november 12., vasárnap 13:36
Hehe...ugyanezt tudom elmondani én is. Bár engem inkább az utóbbi időkben ejtett rabul a stílus, amióta a net segítségével hozzá lehet jutni olyan filmekhez, is amikhez itthon nem.
0
2006. november 12., vasárnap 13:33
Köszönjük az elismerést, de nem vagyok szakértő. Sajnos. Filmesztétikai jártasságom erősen hiányos, de igyekszem pótolni az ismereteket. Műkedvelő kritikusnak tartom magam, ha szabad így mondanom, akit még gyermekkorában ejtett rabul a film noir műfaja? stílusa? - és persze Alfred Hitchcock művészete.
0