Keresés

Szavazzál

2013. február 16., szombat 10:33
Az élet egy csoda - /Zivot je Cudo/  2005
Az ember gyermeke - /The Children Of Man/  2006
A faun labirintusa - /Pan s Labyrinth/  2007
A mások élete - /Des Leben Der Anderen/  2007
Levelek Iwo Jimáról - /Letters From Iwo Jima/  2007
Piaf - /La Mome/  2007
Véres gyémánt - /Blood Diamond/  2007
Lora  2007
Fekete könyv - /Zwartboek/  2007
Ádám almái - /Adams Aebler/  2008
Egyszer - /Once/  2008
A kutyákat lelövik ugye? - /Shooting Dogs/  2008
A másik oldalon - /Auf den Andere Seite/  2008
Becstelen Brigantik - /Inglorius Basterds/  2009
Gran Torino - /Gran Torino/  2009
Engedj be! - /Lat den rätte komma in/  2009
A látogató - /The Visitor/  2009
A szabadság útjai - /Revolutionary Road/  2009
Drive - Gázt! - /Drive/   2011
Életrevalók - /Intouchables/   2011

A tíz ujjamból kettőt hagyhattam meg, teljesen kizárt, hogy azt a maradék kettőt még sorrendbe is rakjam, Dylan, te vadista szandál.
0
2013. február 15., péntek 15:55
Még lesz 4 db éves szavazás is, 2009-2010-2011-2012 filmjeiből, úgyhogy én majd azután véglegesítek. :)
most posts by TM
0
2013. február 15., péntek 15:28
1. Gran Torino
2. A forrás
3. Oldboy
4. Gettómilliomos
5. A király beszéde
6. Ütközések
7. Túl a barátságon
8. A nyughatatlan
9. Út a vadonba
10. Ádám almái
11. A mások élete
12. A hullám
13. Közelebb
14. Az ismeretlen
15. Juno
16. Volver
17. Az álom tudománya
18. Élj, és boldogulj!
19. Vaskabátok
20. Harry Potter és a Tűz serlege
0
2013. február 15., péntek 12:08
Izgalmas listák alakulnak. Én egyelőre még kivárok, eddig 60 filmre szűkítettem a listát, úgy hogy még kell faragnom belőle :)
0
2013. február 15., péntek 8:17
Köszi, igen én is felfigyeltem rá, hogy nálad is A forrás az első :)
0
2013. február 15., péntek 0:19
Remek lista, valóban nem lehetett egyszerű az összeállítása, és ahogy nézem, elég sok mindenben egyezik az ízlésünk és közös a nézőpontunk. :)
0
2013. február 14., csütörtök 18:16
Nehéz volt összeállítani ezt a listát. Vívódik bennem egyfajta szubjektív és objektív filmrajongó. Például hiába tartom az utóbbi idők egyik legélvezetesebb, legjobb filmjének A hobbit első részét - így önmagában is - nem tehetem előrébb, mert olyan hibái vannak a filmnek, amik miatt nem érdemli meg.  Még a lista megírásának pillanatában se tudok dönteni néhány helyezés között.  

2005-2012

1. A forrás - /The Fountain/ 2007
Nálam ez az elmúlt évek legjobb filmje. A rendező valami olyan egységét teremtette meg a történetnek, a képeknek, a zenének, az érzelmeknek, hogy az valami varázslatos. Nekem a szívemig elér ez a film. Gondolkoztam, hogy annak örülnék-e jobban, ha majd hosszú évek múltán megkapja a neki járó elismerést, vagy sosem kapja meg, így megmaradhat a személyes kedvencemnek. Talán ez utóbbi mégiscsak közelebb tartaná hozzám filmet. Személyesebb maradhatna.

2. Engedj be! - /Lat dan rätte komma in/ 2009
Lehengerlően jó film. Ez az egyetlen vámpírfilm a szememben, ami tényleg tökéletesen megtudta azt lépni, hogyan is lehet a vámpírmítoszt új köntösbe öltöztetni úgy, hogy ennek a mítosznak minden elemét megtartjuk. Az eredmény pedig egy komoly alkotás lett, melyben gyermekek és felnőttek mindennapi problémáit láthatjuk átélhetően. Zseniális film.

3. A faun labirintusa - /Pan’s Labyrinth/ 2007
Del Toro mester megalkotta eddig fő művét. Nem tudom, hogy valaha túlszárnyalja-e. Mintha minden korábbi filmje ehhez a filmhez vezetett volna. Csodálatos mese / nem mese felnőtteknek, akikben még ott a gyermek. Súlyos történelmi időszakban játszódik ez a film, mely magában hordozza az európai mesék és rémtörténetek örökségét. És közben rádöbbenünk, hogy a valóság mindig sokkal borzalmasabb és kegyetlenebb, mint bármely mese. A film dallama pedig mindig könnyeket csal a szemembe.  

4. Wall-E - /Wall-E/ 2008
Ha van film, amit csak úgy tudok jellemezni, hogy „olyan édes!” mindenféle mályvacukros, tini lányos felhang nélkül, akkor ez az. Vidám, érzelmes, izgalmas, szép. Nem találok semmi negatívumot a filmben. Egyszerűen felemeli a nézőt és elgondolkodtatja. Mert komoly mondanivalója van, bármilyen oldott olykor a megvalósítás. Szenzációsan jó képek és ötletek kavalkádja jellemzi a képi világot, a technikai megvalósítás pedig páratlan. Finoman szólva se szeretem ezeket a csak számítógéppel készített rajzfilmeket, de ez hibátlan volt. Teljesen illett a történethez és szép is volt.

5. Ádám almái /Adams Aebler/ 2008
Akárhányszor látom nem tudom megunni. És bár lehet, hogy egy Gran Torinot, Nem vénnek való vidéket, A hobbitot, többre tartom, de ez a film, azért érdemli meg ezt az előkelő helyezést, mert Az Ádám almái volt az egyik oka annak, hogy megszerettem a dán filmművészetet. Ez pedig nagy tett.  

6. A barlang - /The Descent/ 2006
Ez az új évezred legjobb horrorfilmje. Ha horrorfilmes listát kéne összeállítanom előbb végezne, mint az Engedj be!. Tökéletes. Nem találok hibát a filmben. Borzalmasan jól használja ki a lehetőségeit, főleg képileg. Még egyszer: hibátlan horrorfilm!

7. Nem vénnek való vidék /No Country For Old Man/ 2008
Az első adaptáció a listán, ami úgy adaptálja tökéletesen a regényt, hogy önálló filmként is hibátlan. Sehol se tudnék belekötni.

8. A hobbit – Váratlan utazás - /The Unexpected Journey/ 2012
Számomra az elmúlt 2-3 év legjobb filmje volt. Elképesztően szórakoztató és varázslatos. Úgy várom a folytatásokat és az Öt sereg csatáját, mint egy kisgyerek :)

9. Gran Torino - /Gran Torino/ 2009
Mondhatnám, hogy Eastwood életművének hattyúdala/ékköve lehetett volna a film, ha itt abbahagyta volna a színészetet és a rendezést. Ennél csodálatosabb befejezést egy pálya sem kívánhatna. Persze Eastwood nem hagyta abba, ami nem is baj. A film így is egy melankolikus remekmű.

10. John Rambo - /John Rambo/ 2008
Nálam simán az elmúlt évek legjobb akciófilmje: pergős, izgalmas, nyers, kíméletlen és (hála Stallonénak) egy másodpercre se akar másnak látszódni, mint ami. Egy régi ismerős méltó búcsúja a háborúitól. Imádom.

A többihez nem fűzök kommentárt:

11. A vándorló palota - /Hauru No Ugoku Shiro/ 2005
12. Gyilkos ígéretek - /Eastern Promises/ 2008
13. Avatar - /Avatar/ 2009
14. 300 - /300/ 2007
15. Fekete könyv - / Zwartboek/ 2007
16. A mások élete - /Das Leben Der Anderen/ 2007
17. A bombák földjén - /The Hurt Lucker/ 2010
18. Rocky Balboa - /Rocky Balboa/ 2007
19. Twist Oliver - /Oliver Twist/ 2005
20. Hellboy 2

És akkor jöjjenek ömlesztve azok, amik lemaradtak a listámról, de mindenképp meg kell említeni őket sorrend nélkül:

Antikrisztus, Millió dolláros bébi, Hervadó virágok, Erőszakos múlt, Taxidermia, Tigris a hóban, Az ismeretlen /La Sconosciuta/, Baaría, Sweeney Todd, A felolvasó, Megtört ölelések, Drive – gázt!, A leleményes Hugo,
The Expendables 1-2, A tökéletes trükk, Rejtély /Caché/, A fehér szalag, Csillagpor, Crank 1-2, Hajnali mentőakció - /Rescue dawn/ 2008,

Néhány film, amik még a listán sincsenek (én nem láttam őket rajta), ezért külön veszem őket. Ha rajta lennének tuti a főlistára is felkerülne némelyik (ezeket *-al jelzem):
Arrivederci amore, ciao
A rejtekhely (Il nascondiglio)*
A betolakodó*
A torinói ló
The woman (itthon nem került bemutatásra)
0
2013. február 14., csütörtök 1:29
20. Taxidermia
19. Becstelen Brygantyk
18. Nem vénnek való vidék
17. 127 óra
16. A szégyentelen
15. Holdfény királyság
14. A fantasztikus róka úr
13. Levelek Iwo Jima-ról
12. Életrevalók
11. Az ajánlat
10. Wall-E
9. Repülő tőrök klánja
8. Mary & Max
7. King Kong
6. Erőszakos Múlt
5. Erőszakik
4. Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford
3. Az ember gyermeke
2. Star Wars III. - A sithek bosszúja
1. AZ ÉLET FÁJA
0
2013. február 13., szerda 21:43
Én jelenleg ott tartok, hogy sikerült 40-re leszűkítenem a listát. Ebből az első két helyezettel elég könnyű dolgom volt, de hogy azok után hogy folytatódik a lista, azon még agyalnom kell egy csomót... :) Nem könnyű...
0
2013. február 13., szerda 21:29
1. A United 93-as - /United 93/
2. 127 óra - /127 Hours/
3. Becstelen Brigantyk - /Inglorius Basterds/
4. Social Network - A közösségi háló - /The Social Network/
5. A Hobbit - Váratlan utazás - /The Hobbit: An Unexpected Journey/
6. A király beszéde - /The King s Speech/
7. Éjfélkor Párizsban - /Midnight In Paris/
8. A nyomorultak - /Les Misérables/
9. Az ember gyermeke - /Children Of Men/
10. Star Trek - /Star Trek/
11. District 9 - /District 9/
12. A sötét lovag - /The Dark Knight/
13. Gettómilliomos - /Slumdog Millionaire/
14. Sin City - A bűn városa - /Sin City/
15. Az Argo-akció - /Argo/
16. Eredet - /Inception/
17. Wall-E - /Wall-E/
18. Véres gyémánt - /Blood Diamond/
19. Tintin kalandjai - /The Adventures Of Tintin/
20. V, mint vérbosszú - /V For Vendetta/

Valóban nem könnyű akár húsz filmet is kiválasztani egy ilyen felhozatalból, de talán ezek voltak rám a legnagyobb hatással az adott időszakban. Emellett természetesen számos figyelemreméltó darab akadt, amiket nagyon sajnálok, hogy nem kerültek a helyezettek közé, pedig valami miatt szintén megérdemelték volna. Csak hogy néhány példát említsek, abszolút a teljesség igénye nélkül:

Fertőzés - /Contagion/
Zöld zóna - /Green Zone/
Az élet fája - /The Tree Of Life/
Szellemíró - /The Ghost Writer/
A nyughatatlan - /Walk The Line/
Üdv a Tudatos Fogyasztói Társadalomban!
0
2013. február 12., kedd 16:42
Az amcsira, lásd eggyel arrébb. :)
most posts by TM
0
2013. február 9., szombat 12:36
Kiejthetetlen uraságnak igaza van, a Fincher-féle verzióra gondoltam, természetesen. :)
0
2013. február 9., szombat 12:07
A korábbi hozzászólásában a 2011-es tetovált lány lett a befutó thriller kategóriában.Nem hiszem, hogy ezek után a 2009-es változatot tenné a listájára.:)
0
2013. február 9., szombat 11:12
Weide!

Melyik Tetovált lány-ra gondolsz?
0
2013. február 8., péntek 19:18
itt viszont nagyon nehéz volt, sok jó film lemaradt a végső 20-ról, de talán így néz ki:

1. The Expendables - A feláldozhatók 2. - /The Expendables 2/
2. Warrior - A végső menet - /Warrior/
3. Silent Hill - A halott város - /Silent Hill/
4. Terrorbolygó - /Grindhouse - Planet Terror/
5. Pancser Police - /The Other Guys/
6. Kecskebűvölők - /The Men Who Stare At Goats/
7. Shop Stop 2. - /Clerks 2./
8. Vaskabátok - /Hot Fuzz/
9. Távkapcs - /Click/
10. Taplógáz - /Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby/
11. A Bourne ultimátum - /The Bourne Ultimatum/
12. A sötét lovag - Felemelkedés - /The Dark Knight Rises/
13. A guardista - /The Guard/
14. Trópusi vihar - /Tropic Thunder/
15. Watchmen - Az őrzők - /Watchmen/
16. Elrabolva - /Taken/
17. Eredet - /Inception/
18. Viharsziget - /Shutter Island/
19. A doboz - /The Box/
20. Sin City - A bűn városa - /Sin City/
0
2013. február 8., péntek 17:57
Jut eszembe, tulajdonképpen az ide leadott szavazatokat is szét tudjuk bontani éves szintekre, így még többrétegű lehet a szavazás. :)
most posts by TM
0
2013. február 8., péntek 15:58
Akkor itt a végleges lista:
1. A forrás
2. A Hobbit: Váratlan utazás
3. Pandorum
4. A tetovált lány
5. Eredet
6. A faun labirintusa
7. Taxidermia
8. A dolog
9. Becstelen brigantyk
10. Watchmen - Az őrzők
11. A diktátor
12. Apocalypto
13. Sin City
14. Felhőatlasz
15. Antikrisztus
16. Melankólia
17. A pankrátor
18. Mártírok
19. A Karib-tenger kalózai 3.
20. Oldboy

0
2013. február 8., péntek 15:35
Legjobb akció: Eredet (2010)
Legjobb dráma: A faun labirintusa (2006)
Legjobb fantasy: A hobbit: Váratlan utazás (2012)
Legjobb horror: A dolog (2011)
Legjobb thriller: A tetovált lány (2012)
Legjobb sci-fi: Pandorum (2009)
Legjobb vígjáték: A diktátor (2012)
Legjobb magyar: Taxidermia (2006)
Legjobb képregény feldolgozás: Watchmen - Az őrzők (2009)
Legnagyobb moziélmény: Becstelen brigantyk (2009)
Az, ami a legtöbbet nyújtott, minden szinten: A forrás (2006)

Egyelőre erre jutottam, ezek között a sorrendet felállítani már nem lesz annyira egyszerű...
0
2013. február 8., péntek 15:16
Már a 2012-es listámat sem volt egyszerű összeállítani, nem hogy az elmúlt 8 év termékeiből bármilyen reprezentatív sorrendet felállítani. Na de majd megpróbálkozok vele. Most előrelátó voltam, elkezdtem az IMDB-n listát csinálni a 2013-as, moziban látott filmekről, értékeléssel és pontszámmal. A végleges eredménynél ez majd sokat fog segíteni. :)
0
2013. február 8., péntek 14:50
Ma én is átböngésztem a listát, és kiszűrtem hogy hány film amit láttam, eközben sajna nekem is feltűnt három duplázás... :) Így hát ezeket kihúztam, és ismét aktualizáltam a linket!

Ezt az elsüllyedt topicot szemeltem ki arra, hogy kiderítsük melyek voltak az elmúlt 8 év legjobb 20 filmje az xpress fórumozói szerint! Átmásolnám hozzászólásomat egy másik topicból, hogy miről is beszélek:

Szóval már 8. éve összesítgetem a szavazataitokat minden év elején itt a fórumban, és minden eredményhírdetéskor, előjönnek a szokásos vélemények a látványfilmek nagy fölényéről, míg a független filmek alulmaradnak, mert kevesebb emberhez jutnak el. Arra gondoltam, hogy miért ne tesztelnénk le, hogy az elmúlt 8 év filmjei közül melyek voltak azok amik tényleg kiállták az idők próbáját, és mi volt az ami inkább a feledés homályába veszett. És mik voltak azok a filmek, amelyekre a bemutatásuk évében csak alig-alig figyelt fel valaki, de később igazi kult film vált belőlük! Szerintem izgalmas lenne ezt kideríteni, és van is rá mód, ha ti is benne vagytok! :)

Összeírtam minden olyan filmet ami legalább 1 pontot gyűjtött, az elmúlt 8 évben (beleértve a 2012-eseket is) így kaptam egy 889 filmet tartalmazó listát.

Mi lenne ha indítanánk egy új szavazósdi játékot, amin indítanánk mind a 889 filmet, és mindenki összeállíthatja róla a 20 kedvenc filmjét egy toplistában! Igen, itt már Top 20-as listát kéne írni, de minimum 10 címet! Lenne rá 2 hónap, és szerintem sok érdekesség derülne ki eredményhírdetéskor! :) Ez persze csak akkor működnek, ha kb. annyian benne lennének, mint ebben az előbbi listázósdiban, vagy akár többen! Szóval hajrá! :)

Szabályok:

A 889 filmet tartalmazó lista a lenti linkről letölthető xls formátumban! (Nem akartam ezzel széthúzni a topicot! Válogassátok ki azokat a filmeket amit már láttatok, és nagy megfontoltan össze kéne állítani belőlük egy Top 20-as listát! 20-nál több címet is lehet írni, de csak az első 20 fog szerepelni az összesítésben, hasonlóan mint az évente megrendezésre kerülő Top-10-es játékban. Az első helyezett film kap 20 pontot, a második 19-et, és így tovább... Szóval a sorrend fontos! Fontos még, ha valaki nem tud 20 címet sorrendbe rakni, lehet kevesebbet is, de minimum 10-nek kell lennie, ellenkező esetben nem vesz részt a játékban! Csak olyan film szerepelhet a Top 20-ban ami rajt van a lenti listán! A listák beküldési határideje: Március 31. vasárnap este 18 óra! Utána eredményhírdetés! Szóval van időtök! Ha esetleg még pótolni szeretnétek, hát rajta!

http://dylan-nas.synology.me:5000/fbsharing/i0ytmYpu
0
2013. február 6., szerda 23:12
igen
0
2013. február 6., szerda 22:44
Biztos így vegyem be az összesítésbe?
0
2013. február 6., szerda 22:39
Két duplázás miatt, módosult a választható filmek listája! Így már csak 892-ből kell válogatni! :) Így azért valamivel könnyebb nem? :)

Ezt az elsüllyedt topicot szemeltem ki arra, hogy kiderítsük melyek voltak az elmúlt 8 év legjobb 20 filmje az xpress fórumozói szerint! Átmásolnám hozzászólásomat egy másik topicból, hogy miről is beszélek:

Szóval már 8. éve összesítgetem a szavazataitokat minden év elején itt a fórumban, és minden eredményhírdetéskor, előjönnek a szokásos vélemények a látványfilmek nagy fölényéről, míg a független filmek alulmaradnak, mert kevesebb emberhez jutnak el. Arra gondoltam, hogy miért ne tesztelnénk le, hogy az elmúlt 8 év filmjei közül melyek voltak azok amik tényleg kiállták az idők próbáját, és mi volt az ami inkább a feledés homályába veszett. És mik voltak azok a filmek, amelyekre a bemutatásuk évében csak alig-alig figyelt fel valaki, de később igazi kult film vált belőlük! Szerintem izgalmas lenne ezt kideríteni, és van is rá mód, ha ti is benne vagytok! :)

Összeírtam minden olyan filmet ami legalább 1 pontot gyűjtött, az elmúlt 8 évben (beleértve a 2012-eseket is) így kaptam egy 892 filmet tartalmazó listát.

Mi lenne ha indítanánk egy új szavazósdi játékot, amin indítanánk mind a 892 filmet, és mindenki összeállíthatja róla a 20 kedvenc filmjét egy toplistában! Igen, itt már Top 20-as listát kéne írni, de minimum 10 címet! Lenne rá 2 hónap, és szerintem sok érdekesség derülne ki eredményhírdetéskor! :) Ez persze csak akkor működnek, ha kb. annyian benne lennének, mint ebben az előbbi listázósdiban, vagy akár többen! Szóval hajrá! :)

Szabályok:

A 892 filmet tartalmazó lista a lenti linkről letölthető xls formátumban! (Nem akartam ezzel széthúzni a topicot! Válogassátok ki azokat a filmeket amit már láttatok, és nagy megfontoltan össze kéne állítani belőlük egy Top 20-as listát! 20-nál több címet is lehet írni, de csak az első 20 fog szerepelni az összesítésben, hasonlóan mint az évente megrendezésre kerülő Top-10-es játékban. Az első helyezett film kap 20 pontot, a második 19-et, és így tovább... Szóval a sorrend fontos! Fontos még, ha valaki nem tud 20 címet sorrendbe rakni, lehet kevesebbet is, de minimum 10-nek kell lennie, ellenkező esetben nem vesz részt a játékban! Csak olyan film szerepelhet a Top 20-ban ami rajt van a lenti listán! A listák beküldési határideje: Március 31. vasárnap este 18 óra! Utána eredményhírdetés! Szóval van időtök! Ha esetleg még pótolni szeretnétek, hát rajta!

http://dylan-nas.synology.me:5000/fbsharing/CLraXGEp

0
2013. február 6., szerda 22:37
Örülök hogy feltűnt! A hibát javítottam, Mindjárt újra bedobom a szabályokról szóló hszt, a jó linkkel!
0
2013. február 6., szerda 0:28
Ennyi év után és a véleményezősdi jellegéből adódóan már nincs jelentősége, de azért csak feltűnt, hogy vannak filmek, amik duplán szerepelnek:): pl.: Eden Lake, Engedj be!
0