Nehéz volt összeállítani ezt a listát. Vívódik bennem egyfajta szubjektív és objektív filmrajongó. Például hiába tartom az utóbbi idők egyik legélvezetesebb, legjobb filmjének A hobbit első részét - így önmagában is - nem tehetem előrébb, mert olyan hibái vannak a filmnek, amik miatt nem érdemli meg. Még a lista megírásának pillanatában se tudok dönteni néhány helyezés között.
2005-2012
1. A forrás - /The Fountain/ 2007
Nálam ez az elmúlt évek legjobb filmje. A rendező valami olyan egységét teremtette meg a történetnek, a képeknek, a zenének, az érzelmeknek, hogy az valami varázslatos. Nekem a szívemig elér ez a film. Gondolkoztam, hogy annak örülnék-e jobban, ha majd hosszú évek múltán megkapja a neki járó elismerést, vagy sosem kapja meg, így megmaradhat a személyes kedvencemnek. Talán ez utóbbi mégiscsak közelebb tartaná hozzám filmet. Személyesebb maradhatna.
2. Engedj be! - /Lat dan rätte komma in/ 2009
Lehengerlően jó film. Ez az egyetlen vámpírfilm a szememben, ami tényleg tökéletesen megtudta azt lépni, hogyan is lehet a vámpírmítoszt új köntösbe öltöztetni úgy, hogy ennek a mítosznak minden elemét megtartjuk. Az eredmény pedig egy komoly alkotás lett, melyben gyermekek és felnőttek mindennapi problémáit láthatjuk átélhetően. Zseniális film.
3. A faun labirintusa - /Pan’s Labyrinth/ 2007
Del Toro mester megalkotta eddig fő művét. Nem tudom, hogy valaha túlszárnyalja-e. Mintha minden korábbi filmje ehhez a filmhez vezetett volna. Csodálatos mese / nem mese felnőtteknek, akikben még ott a gyermek. Súlyos történelmi időszakban játszódik ez a film, mely magában hordozza az európai mesék és rémtörténetek örökségét. És közben rádöbbenünk, hogy a valóság mindig sokkal borzalmasabb és kegyetlenebb, mint bármely mese. A film dallama pedig mindig könnyeket csal a szemembe.
4. Wall-E - /Wall-E/ 2008
Ha van film, amit csak úgy tudok jellemezni, hogy „olyan édes!” mindenféle mályvacukros, tini lányos felhang nélkül, akkor ez az. Vidám, érzelmes, izgalmas, szép. Nem találok semmi negatívumot a filmben. Egyszerűen felemeli a nézőt és elgondolkodtatja. Mert komoly mondanivalója van, bármilyen oldott olykor a megvalósítás. Szenzációsan jó képek és ötletek kavalkádja jellemzi a képi világot, a technikai megvalósítás pedig páratlan. Finoman szólva se szeretem ezeket a csak számítógéppel készített rajzfilmeket, de ez hibátlan volt. Teljesen illett a történethez és szép is volt.
5. Ádám almái /Adams Aebler/ 2008
Akárhányszor látom nem tudom megunni. És bár lehet, hogy egy Gran Torinot, Nem vénnek való vidéket, A hobbitot, többre tartom, de ez a film, azért érdemli meg ezt az előkelő helyezést, mert Az Ádám almái volt az egyik oka annak, hogy megszerettem a dán filmművészetet. Ez pedig nagy tett.
6. A barlang - /The Descent/ 2006
Ez az új évezred legjobb horrorfilmje. Ha horrorfilmes listát kéne összeállítanom előbb végezne, mint az Engedj be!. Tökéletes. Nem találok hibát a filmben. Borzalmasan jól használja ki a lehetőségeit, főleg képileg. Még egyszer: hibátlan horrorfilm!
7. Nem vénnek való vidék /No Country For Old Man/ 2008
Az első adaptáció a listán, ami úgy adaptálja tökéletesen a regényt, hogy önálló filmként is hibátlan. Sehol se tudnék belekötni.
8. A hobbit – Váratlan utazás - /The Unexpected Journey/ 2012
Számomra az elmúlt 2-3 év legjobb filmje volt. Elképesztően szórakoztató és varázslatos. Úgy várom a folytatásokat és az Öt sereg csatáját, mint egy kisgyerek :)
9. Gran Torino - /Gran Torino/ 2009
Mondhatnám, hogy Eastwood életművének hattyúdala/ékköve lehetett volna a film, ha itt abbahagyta volna a színészetet és a rendezést. Ennél csodálatosabb befejezést egy pálya sem kívánhatna. Persze Eastwood nem hagyta abba, ami nem is baj. A film így is egy melankolikus remekmű.
10. John Rambo - /John Rambo/ 2008
Nálam simán az elmúlt évek legjobb akciófilmje: pergős, izgalmas, nyers, kíméletlen és (hála Stallonénak) egy másodpercre se akar másnak látszódni, mint ami. Egy régi ismerős méltó búcsúja a háborúitól. Imádom.
A többihez nem fűzök kommentárt:
11. A vándorló palota - /Hauru No Ugoku Shiro/ 2005
12. Gyilkos ígéretek - /Eastern Promises/ 2008
13. Avatar - /Avatar/ 2009
14. 300 - /300/ 2007
15. Fekete könyv - / Zwartboek/ 2007
16. A mások élete - /Das Leben Der Anderen/ 2007
17. A bombák földjén - /The Hurt Lucker/ 2010
18. Rocky Balboa - /Rocky Balboa/ 2007
19. Twist Oliver - /Oliver Twist/ 2005
20. Hellboy 2
És akkor jöjjenek ömlesztve azok, amik lemaradtak a listámról, de mindenképp meg kell említeni őket sorrend nélkül:
Antikrisztus, Millió dolláros bébi, Hervadó virágok, Erőszakos múlt, Taxidermia, Tigris a hóban, Az ismeretlen /La Sconosciuta/, Baaría, Sweeney Todd, A felolvasó, Megtört ölelések, Drive – gázt!, A leleményes Hugo,
The Expendables 1-2, A tökéletes trükk, Rejtély /Caché/, A fehér szalag, Csillagpor, Crank 1-2, Hajnali mentőakció - /Rescue dawn/ 2008,
Néhány film, amik még a listán sincsenek (én nem láttam őket rajta), ezért külön veszem őket. Ha rajta lennének tuti a főlistára is felkerülne némelyik (ezeket *-al jelzem):
Arrivederci amore, ciao
A rejtekhely (Il nascondiglio)*
A betolakodó*
A torinói ló
The woman (itthon nem került bemutatásra)