Keresés

Olasz neorealizmus filmjeit DVD-re!

2006. szeptember 4., hétfő 23:33
Teljesen egyetértek, jó lenne, ha minél töb neorealista filmet is kiadnának DVD-n!
A neorealizmust tényleg nehéz definiálni, ...rózsaszín neorealizmus valóban létezett, pl. a Pokol városában c. Castellani film...ezt nagyon szeretném megszerezni DVD-n!
0
2006. szeptember 4., hétfő 22:39
sziasztok! ha most egy az olasz neoralizmusban, angol, francia, német újhullámú filmek világában járatlan érdeklődő megkérdezne titeket, akkor melyik filmet ajánlanátok neki (nekem), hogy lásson is végre valami igazán érdekes művészfilmet is? hm? :)
0
2006. szeptember 4., hétfő 22:24
Sajna rossz hírem van... Szerintem kizárt eset, hogy ez a kuriózum film, amely külföldön sem jelent meg sehol, pont nálunk jelenne meg...
Anno egy olasz filmklub volt az Odeon moziba, s annak a keretében vetítették le a filmet (sajna lemaradtam róla, pár héttel később értesültem róla :(... ), s ezokból kerülhetett fel az adatbázisukban, ugyanúgy, mint pl. Jacques Rivette: Ki tudja... c. filmje is ezért van nyilvántartva náluk, nem pedig azért mert ki akarnák adni... Sajnos. :(
0
2006. szeptember 4., hétfő 18:01
Antonioni-rajongók figyelmébe!

Most figyeltem fel rá, hogy az Odeon honlapján szerepel Antonioni 1953-as, három epizódból álló filmje, A LEGYŐZÖTTEK, azzal a megjegyzéssel, hogy ez a film MÉG nem kölcsönözhető VHS-en és DVD-n. Vagyis ezek szerint valamelyik formátumban érkezik nemsokára: mivel manapság csak VHS-t kiadni nem egy nyerő dolog, a DVD-t is (vagy csak azt) tartom valószínűnek.
0
2006. szeptember 2., szombat 12:15
szeptember 14-én pedig a Vittori de Sica: Fiúk a rács mögött :)
0
2006. szeptember 1., péntek 21:06
Aki nem bírja kivárni, hogy ezek a filmek megjelenjenek DVD-n, az a legjobbak egyikét hamarabb is megnézheti: jövő héten csütörtökön az m2 vetíti Rossellini: Németország, nulla évét. Valamivel előtte pedig az olasz filmtörténet, ahogyan Martin Scorsese látja (négyrészes dokumentumfilm-sorozat).
0
2006. szeptember 1., péntek 20:00
Erre most én mondom, hogy nem kell ilyen szigorúan szó szerint venni a leírtakat. A neorealizmus utolsó nagy filmjének az UMBERTO D.-t szokták tartani, ami valóban 1952-ben készült. Az irányzat persze, hogy nem ért véget akkor, de az ezt követő filmek már vagy kevésbé érdekesek, vagy az általam már emlegetett "rózsaszín neorealizmus"-t képviselik, mint pl. Renato Castellani munkái. A neorealizmus felfelő ívelő időszaka tehát 1952-ben véget ért, de maga az irányzat még tovább élt egy darabig, felhígulva, illetve a nagy rendezők által bizonyos meghatározó jegyeket felhasználva.
0
2006. szeptember 1., péntek 19:34
P.S.: Azzal kezdi, hogy a neorealizmus 1952-ben véget ért.

(????)
0
2006. szeptember 1., péntek 19:24
Neorealistának tekinteni A GÖNCÖL NYÁJAS CSILLAGAI-t 1964-ből vagy a KÖZÖNY-t 1967-ből azért már egyáltalán nem olyan pici önkényeskedés a műfaji kategóriákkal!

Attól, mert egy film nem kommersz, valamelyest kötődik a valósághoz, amelyet zömmel nyomasztóan ábrázol, még nem lesz neorealista alkotás! Nekem már az is a kategóriák túl laza kezelésének számít, hogy szerinted az ELÁTKOZOTTAK és a HALÁL VELENCÉBEN kosztümös filmek??!!

Szőts István EMBEREK A HAVASON című filmje nagy hatást tett egykoron az olasz filmesekre, így a neorealistákra is, de ugyanezzel a "picit önkényeskedő" fogalomkezeléssel azt is mondhatjuk, hogy pl. Kovács András FALAK című filmje maga a francia új hullám! :)

P. S.: Clifford nem határozott meg konkrét évszámot a neorealizmusra, csupán EGYES alkotóknál kötötte (eltérő) évszámokhoz, hogy melyik munkájuk képviseli MÉG egyértelműen ezt az irányzatot.
0
2006. szeptember 1., péntek 19:14
Szerintem pedig igenis lehet picit "önkényeskedni"... hiszen sehová sem húzhatok éles határok... évszámokról beszélni pedig enyhén szólva meredek... (Kérdem én, pl. mikor kezdődött a francia új hullám, melyik filmmel? hányban? ,... megmondhatatlan... a vége pedig még a kezdeténél is megfoghatatlanabb... és nem is ez a lényeg szerintem... Ezek az elnevezések, csak arra valók, hogy nagyjából összekössenek bizonyos filmeket, hogy tudjuk mire számíthatunk...
Az meg hogy annak idején az Országútont a neorealizmus elárulásával vádolták semmit sem jelent (manapság)... hiszen pl. Lawson A filmalkotás c. kötetében (1963!), amit most olvasok, azt írja, hogy Fellini legjobb filmje a Bikaborjak és támadja az Édes életet pl., Hitchcock Psycho c. filmje ellen is kikel... valamint nem érti, hogy miért fontos film Az éjszaka, és gusztustalannak tartja a Kifulladásig-ot... Minden korban mást gondoltak ugyanazokról a filmekről, s még egy koron belül is más és más véleményük volt a filmekről...)

-----------------------
Szőts István: Melyiket a kilenc közül?, Emberek a havason, Ének a búzamezőkről - szerintem ezek is neorealista alkotások...
0
2006. szeptember 1., péntek 18:53
A neorealizmusnak van egy szabatos defíniciója (a lényegét Clifford barátunk alant kifejti), s egy film attól még nem neorealista, mert én annak tekintem. A filmvilágban sem lehet csak úgy dobálózni a fogalmakkal, s önkényes értelmezéseket bevezetni. Az ORSZÁGÚTON egyébként annyira nem neorealista, hogy Fellinit a premier idején e filmjéért éppen a neorealizmus elárulásával vádolták meg Olaszországban! Az irányzat amúgy már az 50-es évekre ellaposodott, s egyre több film született az ún. "rózsaszínű neorealizmus" jegyében. Kuriózum, hogy például Bunuel nem nagyon szerette a neorealizmust, számára az egyfajta sematizmus volt.
0
2006. szeptember 1., péntek 18:37
A neorealizmus 1952-ben véget ért. De Sica Umberto D című filmje volt az irányzat hattyúdala.
S bár Fellini, Antonioni és Pasolini bizonyos értelemben a neorealizmus köpenyéből bújt elő, művészetük alapvetően más, mint a tulajdonképpeni olasz neorealizmus, amit lényegében "csak" Visconti (a Szépek szépéig), Rossellini (a Németország nulla évig), De Sica (az Umberto D-ig) és Giuseppe de Santis (Tragikus hajsza, Keserű rizs, Róma 11 óra) képviselt. Fellini, Antonioni, Pasolini és Ermanno Olmi munkáit "posztneorealistának" szokás tekinteni, amennyiben az irányzat néhány vonását továbbviszik (a realista-naturalista ábrázolásmódot, ill. az extenzív környezetábrázolást), máskülönben élesen eltérő, amit csinálnak. De közös bennük, hogy egyénített hősökkel dolgoznak - szemben a neorealizmussal - és közvetetten gyakorlnak társadalomkritikát - míg a neorealizmus meglehetősen direkt módon tette -; emellett a döntő különbség talán az, hogy a neorealizmus a klasszikus művészfilm irányzataként kezelendő, míg "Antonioniék" a modern filmművészet jelesei.
A kérdésről részletesen lehet olvasni ebben a kötetben: Kovács András Bálint: A modern film irányzatai. Az európai művészfilm 1950-1980.
0
2006. szeptember 1., péntek 18:26
Várjunk egy picit, Te hogy definiálod a neorealizmus definícióját???

Szerintem pl. számos Fellini film is neorealista: Országúton, Cabiria éjszakája, ...
0
2006. szeptember 1., péntek 18:19
Nem neorealista film pl. A GÖNCÖL NYÁJAS CSILLAGAI, a KÖZÖNY (!!!), de még az ELCSÁBÍTVA ÉS ELHAGYATVA (!!) vagy az EGY ASSZONY MEG A LÁNYA (!!!!) sem, noha témája – meg a rendező De Sica – miatt az utóbbit sokan annak hiszik.
0
2006. szeptember 1., péntek 17:49
Ezek kosztümös filmek, semmi közük a neorealizmushoz!!!
0
2006. szeptember 1., péntek 17:48
Szerinted melyik felsorolt film nem neorealista???... vitassuk meg... .)
0
2006. augusztus 30., szerda 18:14
Az ELÁTKOZOTTAK és a HALÁL VELENCÉBEN nem neorealista filmek, bár Visconti a neorealizmus egyik első képviselője volt, de művészete túlhaladta ezt az 50-es évek végére művészileg kifulladt irányzatot.

0
2006. augusztus 30., szerda 18:00
Viscontitól megjelent a Halál Velencében és az Elátkozottak.
0
2006. augusztus 30., szerda 17:56
Csak Neked tünik úgy Pierrot!:)

Pl. Viscontinak két filmje már megjelent (Halál Velencében + Elátkozottak) amit akár itt is megvehetsz.
0
2006. augusztus 30., szerda 17:53
A szlovákoknál már a dvd sem beszél magyarul?
0
2006. augusztus 30., szerda 17:53
És milyen ijesztő benne az a kisfiú, jézusom! Mintha egy összetöpörödött öregember lenne. Brr...
0
2006. augusztus 30., szerda 17:46
De Sica-sorozatot a szlovákoknál már lehet kapni, csak éppen nincs rajta magyar felirat. Pedig a Biciklitolvajok milyen nagy film!
0
2006. augusztus 30., szerda 17:42
A felsorolt filmek közül jó párat neorealista filmek révén ismert rendező készített, de nem neorealista film.
0
2006. augusztus 30., szerda 16:59
Hahó! Csak nekem tűik fel, hogy az egyik legjelentősebb filmtörténeti irányzat, az olasz neorealizmus (Rossellini, Visconti, de Sica, stb.) eddig még egyetlen egy koronggal sem képviselteti magát a hazai piacon??? Ez szerintem szégyen. Főleg, ha ilyen művekről van szó:

Rocco és fivérek
Vihar előtt
Szépek szépe
Közöny
Fehér éjszakák
A göncöl nyájas csillagai
Megszállottság
Németország 0 év
Róma, nyílt város
Stromboli
Rómában éjszaka volt
Félelem / Nem hiszek már a szerelemben