2006-ban 57 alkalommal voltam moziban és 46 különböző filmet láttam. Mindenki lehordja az adott évet, én pedig megint azt mondom, hogy sok jó filmet láttam. Alltime 100-as toplistám bővült pár új taggal.
1. Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
Jagshemash! Ez lenni életeim legmulatságosabb filmjei. Andy Kaufman fentről mosolyog, Borat pedig kezet foghatna Tony Clifton-nal. Cohen egy zseni, ehhez nem fér kétség. Az év filmje, nagy siker!
2. Munich
Spielberg legérettebb műve, intelligens, pártatlan, izgalmas és megrázó. Kényes kérdéseket vet fel, a válaszok azonban elmaradnak.
3. Brokeback Mountain
Ang Lee "meleg cowboy" filmje egy univerzális szerelmi történet, hatása sokáig a nézővel marad. Így kell egy kényes témát ízlésesen megfilmesíteni.
4. Cars
Az év legjobb animációs filmje. Pont.
5. United 93
Paul Greengrass felültetett a repülőgépre és könyörtelenül a mélybe küldött. 9/11 kényes téma, de ettől jobbat egy ideig nem készítenek róla.
6. Lady in the Water
Shyamalan most jól megmondta (a kritikusoknak) és egy gyönyörű mesét tett le az asztalra. Igazi csoda.
7. Déjá Vu
Denzel Washington - Tony Scott duó újabb remeklése, kiemelkedő időutazós sci-fi nagyszerű megvalósítással és jól kidolgozott történettel.
8. Walk the Line
Amit ez a 3 ember véghezvitt (Mangold, Phoenix, Witherspoon), arra Johnny Cash is büszke lenne. A legjobb életrajzi film.
9. The World s Fastest Indian
Anthony Hopkins jutalomjátéka az év legszívmelengetőbb alkotásában, egy igazi feel-good movie.
10. Children of Men
Alfonso Cuarón víziója letaglózott, később még hivatkozási alap lesz. Hatalmas pirospont Lubezki-nek.
Amik épphogy nem kerültek be a legjobb 10-be:
Stay, Renaissance, Happy Feet, Apocalypto, L Enfant - A gyermek, Match Point, Good Night and Good Luck., Fehér tenyér, Taxidermia
Amiket szívesen nézek újra:
Miami Vice, The Bow, Crank, Snakes on a Plane, Thank You for Smoking, V for Vendetta