Nyaralás közben mondjuk nekem sem az lenne a legnagyobb bajom, hogy a munkahelyi ügyekkel foglalkozzak. Viszont itt lényegében a megjelenés, február vége óta folyamatos reklamációk érkeznek a kiadványra, márpedig azt nehezen hiszem (vagy ha igen, akkor roppantul irigylem), hogy február óta minden illetékes szabadságon van, vagy a hibás termékek megtévesztő forgalmazásánál is folyton fontosabb dolga van. A kiadó azon hozzászólása került egyébként törlésre, melyben (az én legelső, a film csonkított mivoltára figyelmeztető) hozzászólásomra valami olyasmivel reagáltak, hogy a film kópiája megsérült, s csak a csonkított változatot lehetett megvásárolni. Ekkor pirított rájuk Erid fórumtársunk, aki jelezte, hogy a hiányzó jelenet magyar szinkronnal egyetemben ún. „unreferenced material”-ként megjelenik a DVD Shrink programon keresztül. (A DVD 2in1 program a jelenetet automatikusan be is illeszti a filmbe, a megfelelő helyre!) Ekkor a kiadó hetekre eltűnt, nagy meaculpázásokkal és ígéretekkel tért vissza, melyeknek én is bedőltem, mint naiv és másokról folyton jót feltételező balga lélek. Az általuk ígért május 6-i határidő viszont már rég elmúlt, javított változat azóta sincs, az „adjunk még egy esélyt ennek a bűnbánó kiadónak” mozgalom jegyében pedig az Xpress törölte a kiadó azon kínos hozzászólását, hogy a film csak csonkítva létezik, s ők is csak úgy tudták megvenni. (Valami másik fórumon olvasom, hogy az Xpress BATTLE ROYAL-ügyben is lényegében falaz a Caesarnak, mert ott is töröltek időközben valami kompromittáló hozzászólást.) Aki viszont a főnök helyében hozzászólásokat törölget, az a valaki akkor saját hatáskörben legalább felfüggeszthetné a film rendelhetőségét mindaddig, amíg az illetékes elő nem kerül!
Az én hiszékenységemmel szerintem nincs semmi baj, elhittem az Xpressznek, hogy ez már javított változat. Azt mondtam, nem szarozok tovább, rendelek inkább még egyet, ott egye a fene az előzőt, ha már se az Xpress, se a Caesar nem cserél, 990 Ft-ot ki fogok bírni még egyszer, ha tényleg javított lesz a film. Sajnos időközben időlegesen mozgáskorlátozott lettem, s jó barátom vette át a legutóbbi rendelésem. Megkértem, hogy kérdezzen rá az átvevőhelyen, hogy ez tényleg a javított változat-e. Ott nem azt felelték neki, hogy „igazából mi se tudjuk, de a kiadó azt állítja”, hanem olyasmit, hogy „természetesen ez a javított verzió, de ha esetleg mégsem az lenne, akkor persze kicserélik.” Remélem, erre sor is fog kerülni. Mondanom sem kell, hogyha én lettem volna ott, át se vettem volna, ha meglátom, hogy tökre úgy néz ki, mint a hibás példányok. Tegnap este, mikor a haveromtól végre átvettem a filmjeimet, már gyanút fogtam, hogy miért nincs semmi megkülönböztető jelzés a javított verzión. Mégis addig kitartott a hitem, míg el nem kezdtem lejátszani a DVD-t, s a kritikus résznél nem ugyanazt tapasztaltam volna, mint korábban. Azért betettem PC-be is: hogy mennyire nem csináltak semmit a lemezzel a Caesarnál, azt mi sem jelzi jobban, hogy ez a példány ugyan először volt a DVD-ROM-ban (elvégre reggel bontottam ki a gyári celofánból!), a masina mégis rákérdezett, hogy elejétől akarom-e lejátszani vagy onnan, ahol legutóbb abbahagytam!
Nagyon meg fogom nézni ezentúl, hogy milyen kiadótól milyen filmet rendelek, s inkább mindig várok valami visszajelzésre, mielőtt egy új kiadványt látatlanban megvennék. Bár eddig rám nem volt jellemző, ezután bátrabban fogok élni azzal, hogy már megrendelt filmeket lemondjak, ha minőségükkel kapcsolatban nincsenek megbízható információim.