Keresés

A tökéletes trükk

2007. november 26., hétfő 15:14
Jómagam szinte már minden filmből pszichodrámát próbálok csinálni, én ezt a filmet is ebből a szempontból közelítettem. Ebben a filmben az volt az igazán nagyszerű számomra, hogy lehetett abban gyönyörködni, hogy a bűvész előhúzta a cilinderből a nyulat, el lehetett rajta gondolkodni, hogy hogyan került a nyúl a cilinderbe (gyakorlatilag ez a vita zajlik itt, a buborékokkal), de nekem az volt az igazi téma, hogy miért? Miért rakja a bűvész a cilinderbe a nyulat, és miért tartja fontosnak ezt a rendező megmutatni? Szeretem, ha egy film nemcsak lóg a levegőben, hanem oka és mondanivalója van.Chris Nolantól a megszokhattuk, hogy imád olyan filmeket csinálni, ahol a lényeg a felszín alatt van, ahol az események csak az emberi természetet mutatják be.  Engem is megfogott a hangulat, a látvány, de éppen ezért fogtam "gyanút": hát nem éppen ez egy tökéletes bűvésztrükk lényege? Amikor kijöttem a moziból, pont úgy éreztem magam, mint egy bűvésztrükk végén, és ha megfigyelitek, a filmnek ugyanaz volt a szerkezete, mint egy mutatványnak. Azt éreztem, hogy ez a film nem lehet ennyire egyszerű, hogy kell lennie valami trükknek.Mintha a filmben az összes bűvésztrükknek más lenne a célja, mint a puszta szórakoztatás: nem az, hogy ne jöjjünk rá, hogy tűnt el a kanári, és még csak nem is az, hogy túllépjünk azon a tényen, hogy a kanárik nem tűnnek el, ezért egy lapított kanárinak kell lennie asztalban . Az igazi cél talán elfedni azt, hogy a bűvész egy kegyetlen, hazug f*sz, aki képes egy ilyen trükkért, némi tapsért, egy csomó tanácstalan, "Húú, hogy csinálta?" emberért kilapítani egy kanárit! Illetve tetszés szerint halomra gyilkolja a klónjait, vagy addig hazudozik, hogy a felesége végső kétségbeesésében felakasztja magát! És hogy még akkor sem áll le! Hogy a vásznon levő (?) bűvészek, Angiertől Bordenig érzéketlen, megszállott bunkók! Na, ezt kell eldugni az asszisztens (jelen esetben Scarlett Johansson) csöcsei meg a kanári mögé! Meg azt, hogy általában mi, átlagemberek sem vagyunk jobbak! "Mert nem kíváncsi az igazságra. A trükkre kíváncsi". Mert nyugodtabb így a lelkünk. Ez lenne szerintem a filmbeli igazi tökéletes trükk: akárhányszor bemutathatjuk, nem jönnek rá, mi van a színfalak mögött. Vagy ha úgy tetszik, akkor arra, hogy milyenek vagyunk valójában. Ezt a mondanivalót simán kinézem abból, aki egy Mementót összehozott. Mindez egy apróság miatt jutott eszembe: utólag belegondolva a filmbe, egy óriási paradoxon volt az egész. Mert van egy „megdönthetetlen” bizonyíték, hogy miért nem arról szól a film, amiről elsőre tűnik! Ez pedig az, hogy szinte látom magam előtt Chris Nolant, ahogy röhög a markába, mintha a nézővel gúnyolódna: „Azt hiszed, tudod, miről szólt a film, hogy mit láttál?! Pedig mindent megmutattam az elejétől kezdve, meg emlékeztetőnek a végén, mindig megkérdeztem, "Jól figyel?", de te mégis leragadtál annál, hogy előhúztam a nyulat a cilinderből! Tapsikolsz, mert „rájöttél”, hogyan csináltam?!”. Mert igen, a rendező a végén megmutatta a klónozógép víztartályait a hullákkal, meg az ikreket, és mindenki fellélegzett, hogy „Na, így csinálta.”. De ha ez igaz, akkor ez nemhogy „a tökéletes trükk” nem lenne, hanem még „trükk” sem! Mert annak éppen a film által kiírt szabályok szerint csak akkor van „jutalma”, ha nem jönnek rá a trükkre! De most tényleg, mekkora kib*szott paradoxon lenne, ha egy olyan filmnek, aminek az angol címe az, hogy „The prestige”, a magyar meg az, hogy „A tökéletes trükk”, abból éppen a „presztízs”, a „jutalom” hiányozzon, és még csak trükk se legyen a végén??! Nem a néző jutalma hiányozna (a nézőtéren mindenki megkapta a „kockacukrot” meg a „fejpaskolást” az akváriumokkal meg az ikrekkel), hanem a „bűvészé”, a rendezőé (leszámítva persze a jegybevételeket)!! Ezért, mivel a rendező maga mutatta meg, mit hogyan csinált, ezért értelemszerűen kell lennie egy másik trükknek, amit nem rágott a kedves néző szájába!Erről mit gondoltok?
0
2007. november 25., vasárnap 18:49
Szerintem a fulladás dolog ennél sokkal egyszerűbb. Azért vág olyan fejet mert a nő, akit szeretett kínok között halt meg. Előtte azt hitte legalább békésen ment el. Caine pedig meg akarta bántani mert már szerinte is a ló másik oldalán volt. Szerintem. Persze lehet, hogy a saját fulladásának lehetősége miatt, de valamiért inkább az elvesztett nőt érzem itt kulcsnak.
0
2007. november 25., vasárnap 17:58
SPOILER

Alapvetően az a buborék a ruhája alól is jöhetett, nem igaz?:)
De a klónozás lehetőségét azt elvetettem.

Írtam, hogy még meg fogom nézni párszor, nekem elsőre eddig ez jött át, mindenesetre érdekes dolgok ezek. Illetve az az öreg kínai bűvész is, aki nyomorékként élt :) Trükkös egy film, ilyet még nem láttam filmben, szóval ez a film nem egy olyan film :)
0
2007. november 23., péntek 21:27
SPOILER

Már hogy arra gondolok, az a bűvész a közepén nyomorékként élt, hogy a trükkjeire ne jöjjön rá senki. Mi van, ha pont ezért volt megrendezve minden trükk után az elszállítjuk-a-cellákat akció?

Nincs trükk? Biztos? Nézegesd még ezt a korongot. :)
0
2007. november 23., péntek 21:24
SPOILER

"A végső képen a hordókban pedig a hullák voltak, ez egyértelmű... a légbuborék nem számít semmit."
- Biztos vagy benne? :)
0
2007. november 23., péntek 20:34
SPOILER

A tökéletes trükk.

Ez nem a film címe, hanem maga a film :) Az az átverés, hogy nincs átverés. Vagyis, ahogy követtem a filmet lecsapódott bennem a végén, hogy itt arról van szó, hogy a két bűvész folyamatosan egymást verik át. Bár számomra volt néhány kiszámítható jelenet: gondolok itt a naplókra, gondolok a Lord-ra, gondolok Oliviára és gondolok a végső jelenetre.
Egyedül a masina az, ami misztikus, de fogadjuk el annak, ami... nem klónozás ez, hanem másolás, mert a másolatnak megmaradnak az emlékei és gondolom jó sok öngyilkosságra emlékezhetett vissza az utolsó jelenetben...
Számomra Angier szimpatikusabb figura volt, mert neki nem voltak "skizofrén" dolgai. Amúgy a skizofrénnel kapcsolatos dolgot is sejtettem már, főleg mikor az üvöltötte Borden, hogy élj teljes életet.
A végső képen a hordókban pedig a hullák voltak, ez egyértelmű... a légbuborék nem számít semmit.
Szóval sok kiszámítható dolog volt benne, a fordulatok nem igazán hatottak meg, de a szereplők maximálisan teljesítettek szerepeikben. Mi több szórakoztató volt, ahogy bemutattak trükköket, tényleg, mintha az ember egy bűvész fellépésén lenne és egy kicsit bekukkantana a kulisszák mögé.
Angiert azért is tartom szimpatikusabbnak, mert ő a gyilkosságot és öngyilkosságot stílusosan oldotta meg, míg Borden saját keze által vált gyilkossá. Angiernek volt indítéka (a felesége) és ez indította el a mókuskereket, az egymás szivatását. Bordennek kellett volna beismernie hibáját és vége is lett volna a történetnek...
Tetszett a film, biztos, hogy néhányszor még meg fogom nézni, hogy más titkokat is felfedezzek, eddig csak egyszer láttam (egy órája).
Ha pontozni akarnám, akkor 8/10...
Valami hiányzott belőle, de nem tudom mi. Ettől függetlenül tényleg jó film.
0
2007. október 23., kedd 1:51
Én is át lettem verve. :)
Ez az az élmény, ami sokszor 2990.-et megér!
0
2007. szeptember 30., vasárnap 17:42
A két legegyszerűbb megoldás:
1, A filmet úgy fogadjuk el,ahogy látjuk és amit mondanak.
2, Abból indulunk ki,hogy becsapnak minket,akkor viszont rengeteg lehetséges megoldás van mindenre.
0
2007. szeptember 30., vasárnap 13:00
Ezt akartam írni én is, de a sokk elmélet közt találtam az enyémmel egyezőt is, egy másik fórumon.
"52. Szkítör, ekkor: 2007. 05. 16. 17:18
1 ponton nem tiszta még a kép......SPOILERaz Borden letartóztatáse előtti utolsó előadáson Angier miért nem bukkant fel az erkélyen? honnan tudta hogy lent van vízzel teli kalitkánál Borden? Tudta előre hogy Borden le fog oda menni, vagy mi? és így akarták tőrbe csalni? és ugye Cutter nem volt beavatva a trükkbe, tehát ő tényleg azt hitte hogy Angier halt meg a trükk alatt, és ugye kiabáltak is ott lent egy ideig, de ezt halhatta fentről olyan messziről, mert ugye a neki egyből elő kellett volna bukkannia....ez az 1 dolog nem világos még számomra......"
1 - Ha nem működik a gép akkor, hogyan kerül a részeges másolat a bocasztalra és a tégelybe is amit előtte már szétvertek a színpad alatt?
2 -Ha működik a gép:-a,akkor a szegény Borden, honnan tudott róla és Tesláról (jó láttuk valamilyen előadását látta, bár, hogy az Angliában lett volna arra nem emlékszem és amerikai utazás akkoriban is drága volt és időigényes)( á mégiscsak Anglia)-b, Bordennek is volt ilyen gépe.
0
2007. szeptember 20., csütörtök 20:17

Necromancer kritikájához:Logikus okfejtés,de van egy gond.A kisfilmben az alkotók elmondják,Teslát pont a sok ismeretlen,nem szabadalmaztatott találmánya miatt szerepeltették.Rejtélyes figurának szánták.Akár feltalálhatta a klónozást is...Persze nem,de a kétely így már megvan a nézõben,lehet hogy mégis?
0
2007. augusztus 29., szerda 10:18
Egy mai tökéletes trükk:

most posts by TM
0
2007. augusztus 2., csütörtök 0:41
Szívesen!
most posts by TM
0
2007. augusztus 2., csütörtök 0:39
Kedves TM!
Ajánlásodra megnéztem a filmet és nagyon tetszett :) Kösz szépen, hogy meggyőztél, érdemes volt megtekinteni és a megvásárlást is beterveztem.
0
2007. július 11., szerda 16:09

Talán kicsit későn szállok be az elméletekbe, de egy haramdik szemszög szerint oldottam meg a sztorit. Szóval

SPOILER!

Bennem egyszer sem merült fel, hogy Tesla átverte volna Angiert, ezért amit ő mondott azt vettem alapul. Eszerint a gép nem teleportál, csak másol. Szóval az eredeti példány a gépben maradt és egy másolat készült x méterre odébb. (Ezt igazolja a már említett lelövős jelenet)
Angier dilemmája végig az volt, hogy a végjátéknál nem ő fogadja a sikert, ezért az utolsó limtált előadásnál két dolog volt a célja: vágyott a sikerre, ergo ott legyen minden prestige-nél; és nem mellesleg, hogy csapdát állítva végre kiiktassa ellenfelét. A kulcsszó a megszállottság mindkét esetben. Éppen ezért a trükk így nézett ki:
Két másolat kell a trükkhöz. Az igazi Angier minden este csak a trükk végén jelent meg a karzaton. Másolat_1 felkonferálja hatásosan a számot (ez is gond volt a részeges hasonmásnál), majd belép a gépbe, Másolat_2 elkészül x méterre odébb a színpad mögött, Másolat_1 lezuhan, megfullad. Másnap Másolat_2 konferálja fel a számot... és Angier miden este learatja a babérokat. Csak meg kellett várni, hogy Borden mikor sétál be a kulisszák mögé és akkor ráhúzni a vizeslepedőt.
Mivel a másolatok Angier gondolkodását, fanatizmusát is "örökölték", voltak annyira megszállotak, hogy a cél érdekében feláldozták magukat, és még a fulladástól sem féltek, hiszen Angier úgy tudja még akkor, hogy az egy szép dolog(nem emlékszem a pontos kifejezésre,amit M.Caine használ). A film mindvégig a megszállottsággal magyarázza a bűvészek tetteit (Bordenék szerepjátéka, a kínai bűvész, egymás kegyetlen lebuktatásai stb.) és ebben az esteben miért ne tenné ugyanezt?
0
2007. június 23., szombat 18:09

Szerintem egyszerűen Jackmannek nem volt könnyű visszatartania a lélegzetét a víz alatt.:)
0
2007. június 23., szombat 18:07

Sokan azért gyártanak mindenféle 6000. teóriát, mert nehezen fogadják el a klónozós vonalat.
0
2007. június 23., szombat 18:07

Ki adta Angier naplóját Bordennek? Az ügyvédje. Mikor? Amikor Bordent lecsukták.
0
2007. június 23., szombat 17:45
Ugyancsak széndékosan.Szerintem kezdjük egy kicsit túlmagyarázni.Nem kell minden pillanatban logikát keresni.Ez a film még így is sokkal logikusabb,mint a többség.Érdekes,az Elemi ösztönt senki sem magyarázza.Igaz,nem is nagyon lehet...
0
2007. június 22., péntek 20:06
és Angier naplója: börtönben ülsz és a kivégzésedre vársz?
0
2007. június 22., péntek 18:04
Mivel direkt adta oda,és ő küldte Teslához...
0
2007. június 22., péntek 10:45
végigolvasva az összes hsz-t és kritikát, maradt még előttem 1 (!?) nyitott kérdés: a naplóbejegyzések. ha valós idejű (kronologikus) a naplóolvasás, akkor honnan tudhatja akár az igazi, akár az iker Bale, ill. akár az eredeti, akár a klón Jackman, hogy ki és milyen körülmények közt olvassa azt? nos?
a teleportáló-másolóba nem megyek bele, előttem már többen megtették.
0
2007. május 29., kedd 23:45
Egyértelműen mozog, felfele, ahogy egy légbuborék szokott a vízben...
No jó, nem akarok ezzel semmit, épp eléggé meg lett már keverve a film értelmezése, pedig szerintem ha összerakjuk a darabokat, talán nem is annyira bonyolult... de nagyon jó!
0
2007. május 29., kedd 23:41
Egyértelműen mozog, felfele, ahogy egy légbuborék szokott a vízben...
No jó, nem akarok ezzel semmit, így is épp eléggé meg lett keverve a már a film értelmezése, pedig szerintem ha összerakjuk a darabokat, talán nem is annyira bonyolult... de nagyon jó!
0
2007. május 29., kedd 2:50
Hú, nagyon tetszett.
Ez az a mozi, amiről hetekig vitatkozhatnánk - és remélem fogunk is.
Már majdnem leírtam egy gondolatot, de mire befejeztem volna, megcáfoltam saját magam. HEHE.
Mindenrt egybevéve roppant jó film.
0
2007. május 29., kedd 0:29
0