Keresés

Kultúr sarok

2008. július 27., vasárnap 15:08
:) Gyulán idén biztos jobb programok vannak :) Ingyen Ghymes és Experidance lesz Augusztus végén :))) Azt hiszem két napra átköltözök a "szomszédba". :)
0
2008. július 27., vasárnap 15:06
A vámpírok báljáról hallani sem akarok, miután tavaly úgy átvágott a Magyar zínház, mint a huzat. Vagyis egyszerűen elfelejtették közhírré tenni, hogy kéthavi előadásmennyiséget csak úgy töröltek a programból... még jó, hogy észrevettük, mert bánta volna 10.000 Ft-om és az utiköltség. amúgy barátnőim nemrég nézték meg, el voltak ragadtatva mennyire jó volt, nem mondom hogy nem az, de teljesen elment a kedvem tőle... Meg ugye nyilatkozni nem tudok, nem láttam :) Miért volt szerinted olyan bűn rossz?
0
2008. július 27., vasárnap 14:39
Oh, ti nagy színházosok vagy ha úgy tetszik "nagyszínházasok"... Bezzeg a pórnép ( =én) beéri 4* egy adag kocsmai Svejk-kel, á la Mikó istván. És lehet, hogy jobban jár. :)
0
2008. július 27., vasárnap 14:27
A 2008-as nyári szegedi repertoár sajnos elég vérszegény, ez a rendezvény nívósabb produkciókat érdemelne, mint ez, meg az István, a megasztár...
most posts by TM
0
2008. július 27., vasárnap 14:23
Még jó, hogy nem volt rá jegy, szemeztem vele egy darabig.
Rossz lett volna még egy színházi katasztrófát átélni a bűnrossz Vámpírok bálja után.
most posts by TM
0
2008. július 27., vasárnap 13:16
A nyárutó programjai Gyulán :)
Végvári Esték
Várkerti vigasságok
0
2008. július 27., vasárnap 13:12
Remélem a jövőheti Drakula jobb lesz Gyulán a Várszínházban :)
0
2008. július 27., vasárnap 13:08
Szegedi Szabadtéri - Szentivánéji álom az Operettszínház előadásában 2008.07.25

Péntek este újabb ősbemutatónak adott helyet Szeged városa. Két éve a Rudolf hasonló cipőben járt, mint a mostani Szentivánéji álom, csak utóbbit a klasszikus Shakespeare műből adaptálták.

Valami egészen sajátságos musical lett a végeredmény, amit nem lehet klisé szerűen besorolni és melléhúzni egy strigulát: "még egy... " Müller Péter Sziámi, Kerényi Miklós Gábor és Szakcsi Lakatos Béla közös ötletein alapulva majdnem egy évig készítették elő a pénteki premiert. Furcsa volt ennyire szabadon, átértelmezetten viszontlátni a klasszikus éjszakai szerelmes történetet. Volt itt minden: népzene, rap, cigánylakodalom, kocsikereskedő és szerelem. Némileg a modern korba helyezett történet megannyi mókás figurája természetesen megmaradt: Zubolynak szamárfülei nőttek és Puck csintalan volt, keverte a bajt mindezt humorral fűszerezve. Mégis a rap betétekkel és népzenékkel összerakott darab közel sem érintett meg úgy, mint az eddigi musicalak, amiket láttam. Persze a kerettörténet és az alap megmaradt Shakespeare-től, de a szövegek már korán sem idézték a klasszikust. Ha szabad mondanom itt-ott elég szabatosra sikerült a szövegkönyv, mégsem lépték túl a jó ízlés határait.

Szabó P. Szilveszter a szerelemtől szenvedő Oberon, és Janza Kata mint Titánia kiváló választás volt. Mindketten illettek a zöldes erdei tündérek királyságának láthatatlan világához. Ugyanakkor nem értettem, hogy az emberi szálakat ennyire kisajátítsák maguknak az alkotók. A cigány családok valahogy nem egészen illettek ebbe a környezetbe és hiába építették fel úgy az egészet, hogy odaillőnek hasson nekem idegen volt. Ez nem Shakespeare, hanem egészen más vonulat és az is lehet, hogy csak nekem nem tetszett... A díszlet, színpadtechnika nagyon profi volt, a hangosítás kiválóan vizsgázott: mindent lehetett érteni és a zene sem volt túl hangos, hogy elnyomja a színpadi jelenet hangulatát. A fények, díszletek csodásak voltak, ahogy az erdőből hírtelen utca és lakóház belső alakult az fantasztikus volt. A szalagos tánc még így a Rudolf után is tetszett, habár felvetődött bennem, hogy miért kellett ebbe is beletenni? Mindenesetre szép volt, és profin kivitelezett.

Biztos, hogy sokaknak nagyon tetszett, én azért csak visszafogottan tapsoltam: az egyik szemem sírt, a másik nevetett.
0
2008. június 10., kedd 18:17
Egyetértek. Újra jöhetnek a versek, meg minden más, ami jó! Filmekről többet itt nem! :-)
0
Persze, értem amit mondasz, minden alkotás az egyetemes kultúra része (függetlenül a minőségtől) és egyébként egyetértek azzal, amit a minőségükkel kapcsolatban írsz. Én is próbálom elkerülni ezeket, de sajna árasztják mindenfelől.... Meg az idegesít néha amikor a 14 éves kislányok nézik a Z-horrorokat, hogy nagynak érezzék magukat (persze titokban csak félszemmel mernek odanézni...)...
0
Nos, ez a topik nem igazán a filmek miatt jött létre, arra ott az összes többi.
most posts by TM
0
2008. június 10., kedd 18:14
Az újonnan készült horrorfilmek is részét képzik a popkultúrának :) Természetesen nem kötelező nézni ezeket, ahogy én sem teszem, de tulajdonképpen a ZS kategóriás movie-k is a kultúra részeként maradnak fent, mivel alkotásnak tekinthetők. Tehát például egy Cloverfield féle szuperszemét is a kultúra része. Akár beismerjük, akár nem.
0
2008. június 10., kedd 18:13
És sikerült, amit terveztem! Újraindult a topic! :-) Csak egy kis figyelemfelkeltés kellett! :-DDD
0
2008. június 10., kedd 18:12
Egyébként semmi bajom úgy általában a műfajjal, csak a mai horrorfilmek nagytöbbsége nagyon silány, meg az ilyen különböző zombis meg egyéb idiótaságok (főként az ilyen B-filmek), amiket ki nem állhatok.
Az olyan mesterművek, mint pl. a Nosferatu, az Ördögűző vagy Kubrick Ragyogása ettől függetlenül még zseniálisak! Aki szereti a horrort legalább ilyeneket nézzen, adjon a minőségre!
0
A kultúra nem lehet populáris?
0
Honnantól populáris a kultúra?
most posts by TM
0
2008. június 10., kedd 18:10
1. Nem szeretem.
2. Ezen vitatkoznék.
3. Max. a populáris kultúra része.
0
2008. június 10., kedd 18:08
Mibajod a horrorral? Szerintem az is a kultúra része.
0
2008. június 10., kedd 18:00
Ez a topic is szépen elhalt... Bezzeg a különféle horror és egyéb témák élnek és virulnak. Nagy kár érte.
0
2008. május 17., szombat 13:14
Az tuti! :-))))
0
2008. május 16., péntek 15:49
:))
most posts by TM
0
2008. május 16., péntek 14:53
Annál nagyobb lesz a meglepetés.
0
2008. május 16., péntek 12:27
Sőt! Általános iskolában volt néptánc órám is! Habár a tanár legtöbbször leültetett a "kispadra" inkább, minthogy nem éppen Fred Astaire-i mozgásommal romboljam az összképet....
0
2008. május 15., csütörtök 21:35
Nekem is az egyik kedvencem a Lee Annácskával együtt.
0
2008. május 15., csütörtök 21:34
A SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK 2008. ÉVI MŰSORA

2008. július 4. – augusztus 21.

Giacomo Puccini:
TURANDOT
opera
Időpont: július 4., 6.
Előadások kezdési időpontja: 21.00
Esőnap: július 7.

Kálmán Imre:
MARICA GRÓFNŐ
operett
Időpont: július 11., 12., 13.
Esőnap: július 14.

Szakcsi-Müller PSZ-Kerényi MG:
SZENTIVÁNÉJI ÁLOM
worldmusical – világ premier!
Időpont: július 25., 26., 27., augusztus 1., 2.
Esőnap: július 28., augusztus 3.

Szarka Tamás –Szarka Gyula –Zsuráfszki Zoltán:
BENYOVSZKY
XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál
Időpont: augusztus 9., 10.
Esőnap: augusztus 11.

Szörényi Levente –Bródy János:
ISTVÁN, A KIRÁLY
rockopera
Időpont: augusztus 17., 19., 20., 21.
Esőnap: augusztus 22.

A Szegedi Szabadtéri Játékok Igazgatósága a műsorváltoztatás jogát fenntartja!
0