Keresés

Kultúr sarok

2007. április 28., szombat 13:16
Schell Judit. Igen igen. :-))
0
2007. április 28., szombat 12:35
Hát ez is ízlés dolga. Mondjuk a szépnek kikiáltott Orosz lány Szonnya, Gregor Berni, Dobó Katalinhoz képest valóban toplistás. Nekem inkább tetszik, mondjuk Schell Judit, vagy a Terézanyuból Hámori Gabriella.
most posts by TM
0
2007. április 28., szombat 11:50
Szia!
Szinetár Dóra....hmm. valóban szép, talán az egyik legszebb színésznő Magyarországon.
0
2007. április 27., péntek 22:25
Lehet, csak nekem a hétvégék jók általában és tuti, hogy nagyrészt mindig hétköznap megy :( Idén azért még megpróbálom megnézni, mert nagyon érdekel! Filmen is imádom, de színpadon még nem láttam és biztos más is egy kicsit.

Olvastam, hogy a Vidéki színházak találkozója keretein belül láttad és örülök, hogy ennyire tetszett. :)
0
2007. április 27., péntek 21:41
Szia Angelus!

A Tháliában azért láthattam, mert a Vidéki Színházak találkozójának a keretein belül volt egy előadás. Aztán turnézik a társulat tovább.

Íme a szereposztás: nekem nagyon bejött!

Fordította: Hamvai Kornél
A Soproni Petőfi Színház vendégjátéka a Vidéki Színházak Találkozóján

1. esküdt (Elnök): Zsolnay András
2. esküdt: Sövegjártó Áron
3. esküdt: Bregyán Péter Jászai-díjas
4. esküdt: Ozsgyáni Mihály
5. esküdt: Dóczy Péter
6. esküdt: Bálint Péter
7. esküdt: Varga Gábor
8. esküdt: Selmeczi Roland
9. esküdt: Makay Sándor Aase- díjas
10. esküdt: Incze József
11. esküdt : Sárdy Zoltán
12. esküdt: Nagy Gábor
Az altiszt: Keresztes János

Helyszín: az esküdtek szobája egy New York-i bíróságon
Játszódik 1957-ben

Díszlet: Perlaki Róbert
Jelmez: Csengey Emőke
Asszisztens: Simon Andrea

Rendezte: Csiszár Imre
Jászai-díjas, érdemes művész

Jegyet foglalni nem lehet?
0
2007. április 27., péntek 21:26
Szia Ferrari-fan!

A Szépséget a szépséges Szinetár Dóra alakította, aki azóta már nem játszik a darabban, mivel babázik. :)
Egyáltalán nem Operett, ez a Disney musical változat, ami azt hiszem egész Európában csak nálunk megy az Operett Színházban. Megtévesztő lehet a színház neve, de manapság az Operettben már csak musicalek mennek. Kivétel a Mágnás Miska és a Csókos asszony. Utóbbi a Thália színházban megy ha jól rémlik. :)
0
2007. április 27., péntek 20:35
OFF:

Angie! A 13-as rendőrösrből melyik kell? John Carpenteres vagy a remake?

OFF VÉGE
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2007. április 27., péntek 20:34
Szia!

A Szépséget ki játszotta?
A Szépség és a Szörnyeteg most operett volt vagy egy musical?
0
2007. április 27., péntek 20:30
Nincs mit.
Ha netán hamarabb néznéd meg mint én, majd azért várom a beszámolódat. :)
0
2007. április 27., péntek 19:00
Köszi!;)
0
2007. április 27., péntek 18:45
A saját oldalamon van egy-két színház ajánló, de gondoltam beollózom ide is. :)

2007. 01. 28. - Vértestvérek és Macskafogó

A héten kétszer is voltam színházban; kedden a Vértestvéreket néztem meg a békéscsabai Jókai Színházban, tegnap pedig volt szerencsém megtekinteni a nagysikerű magyar rajzfilm a Macskafogó színpadi adaptációját, de elsőnek kezdjük talán a Vértestvérekkel. Le kell szögezni, hogy a csabai színház régóta haldokló félben van és ez nem csak a rendezőnek és a színészhiánynak köszönhető, inkább annak, hogy nem játszanak olyan darabokat, melyre a nagyközönség vevő lenne, valamint nem ártana némi strukturális átalakítás sem a műsorrenden. De térjünk vissza a Vértestvérekhez, ami leginkább dráma musical akarna lenni egy kis Kaukázusi krétakör behatással csak nem nagyon jött össze neki; talán az anyát játszó színésznő alakít valamit is a színpadon, a többiek pedig nem is színészek (leszámítva a narrátor Szomor Györgyöt valamint a két anyát), hanem szinitanodás növendékek. A lelkesedésük megvan, de azért ennyire bevállalósnak talán mégsem kellett volna lenniük, hogy még táncra is vetemednek, mert borzalmas volt ahogy ugráltak, mint a bakkecske és nem is voltak szinkronban. A két testvért játszó fiú egészen tűrhető volt, bár néhol igencsak túljátszották a szerepüket és ennek köszönhetően a megjátszott problémák még inkább hiteltelennek hatottak számomra. Az abszolút mélypontot mégis az jelentette, hogy CD-ről nyomták a zenét és minimalista díszlet volt! Azt hiszem ezt a történetet ennél százszor jobban is meg lehetett volna rendezni és el lehetett volna játszani, ekkora égést nem mernék bevállalni a Thália Színházban, ez maga a totális bukás lesz... A csabai színházat csak egy igazgatóváltás menthetné meg hosszú távon.

A Macskafogó ennél szerencsére ezerszer jobb volt :-) Tök édi-bédi az egész egér-macska mese színházi verziója, ahol a sztorit némileg átvariálva kapjuk vissza, de ez egyáltalán nem zavaró. Kicsit féltem, mikor megtudtam, hogy Szikora - Csikidam - Robi a zeneszerző és a szövegíró, őszintén megvallva nem kedvelem a pasit, de egész korrekt, jópofa munkát vitt végez. Társszerzőnek még Valla Attilát is beválasztotta maga mellé! Talán a legemlékezetesebb a négy patkány volt, akár a rajzfilmben itt is annyira buták voltak, hogy az már szinte fájt :-) Grabovszkit Fillár István alakította hanyag percizitással, míg Safraneket Bede Fazekas Szabolcs keltette életre. Lusta Dick az egyszemélyes zenekar Jászai László volt, Tájföl szerepében Csengeri Attila bohóckodott :-) A kosztümök közül az egerek jelmezeit emelném ki, mindegyik szürke volt ugyan, de annyiféle változatban volt megvarrva, hogy egyik sem hasonlított a másikhoz. Összességében remek kikapcsolódást nyújtott egy délutánra. :-)

2006. 12. 04. - Szépség és a Szörnyeteg

Szépség és a Szörnyeteg volt terítéken az Operettben, szintén láttam már  de most Csonka András volt Lángőr, míg a tavasszal azt hiszem nem ő játszotta. Remek volt, leszámítva azt a neveletlen gyereksereget, akik mögöttünk ültek. Basszus! Erre mást nem tudok mondani, végigdumálták az egész első felvonást... ha mindettől eltekintünk még mindig 100%! Szabó P. Szilveszter mint Szörnyeteg remek választás volt :-) Nem ismertem fel a hangját, pedig jó néhányszor láttam már és nem utolsó sorban hallottam! (Rómeó és Júliát is meg kéne már nézni hiszen abban is játszik...) Az Operettszínház társulata eszméletlenül érti a dolgát, minden tekintetben tökéletes alakítást nyújtottak még a legkisebb mellékszerepekben is remek volt mindenki! A díszlet és a jelmezek mind-mind visszaköszönnek a rajzfilmből, a dalszövegek szintén. Néha egy-egy nevet másképpen fordítottak, de hozzá lehet szokni. A meséből a kedvenc részem az étkezős jelenet Bellel és Lángőrrel, a színházban pedig igazi látvány orgiát nyújt a színes kavalkád: tányérok, poharak, evőeszközök elevenednek meg és táncolnak a színpadon. Csodálatos élmény volt, köszönet érte.

2006. 11. 05. - Menyasszonytánc

Remek klezmer musical fut az Operettben bátran merem kijelenteni! A zenei alapokat nem más, mint a Budapest Klezmer Band prezentálja a nagyérdeműnek karöltve a színház zenekarával. Azt vettem észre - az egyébként teltházas nézőtéren - hogy a muzsikára sokaknak elkezdett járni keze, lába. Nagyon muris volt. Hiába próbáljuk tagadni a zsidó népzene egyszerűen mulattatni született és a hallgatóság képtelen kivonni magát a hatása alól. Furcsa volt mindezt a tradicionális muzsikát keverni a némileg modernebb hangzásvilággal, hogy méginkább musicalessé tegyék, de azt hiszem az elegyítés aránya tökéletesre sikerült.

A darab kettős szereposztással megy, mint általában minden színházi előadás, ugyanakkor teljesen mindegy, hogy melyikkel látod, hiszen olyan színészek állnak színpadra, mint pl. a Rózsit alakító Siménfalvy Ágota vagy Kékkováts Mara, az Andrást alakító Mészáros Árpád Zsolt vagy György Rózsa Sándor. Herskovicsot a zsidó kocsmárost különösen kiemelném, annyira szeretnivaló, mókás és egyben bölcs figura, kinek üzenete azt hiszem erősen vonatkoztatható a mai társadalmi feszültségekre is, az ő kettős szereposztása pedig Mikó István és Melis Gábor (tegnap délután Melis alakította Herskovicsot). Szabó P. Szilveszter igencsak gonosz karaktert kapott Jonelt a falubeli igazi román katonát, akinek minden vágya meghiusítani Rózsi és András házasságát és megszerezni magának a lányt.

Azt hiszem ez volt az első olyan darab, ahol ennyi embert láttam egyszerre színpadon (közel 80 fő!) A táncos/énekes betétek és a mozgatható díszlet csak tovább fokozták az élményt. Megérte megnézni, egyedülálló és maradandó élmény. Ajánlom mindenkinek.

2006. 10. 06. - Tánc: ExperiDance - Nagyidai Cigányok élménybeszámoló

Fantasztikus volt! Leírhatatlanul dinamikus, pörgős és hihetetlenül humoros. (A III. sor közepén ültünk, mert jött az egyik pesti barátnőm és anyukám is.) Érezni lehetett hogy remeg az egész színház, mikor az összes táncos egyszerre ropta a klasszbbnál, klasszabb zenei betétekre a táncot. Ez egy munkás darab lehetett, hiszen alig van benne lassú rész, nagyon gyors ritmust diktál és a váltások is nagyon hirtelen vannak a zenébe beiktatva. Elhiszem, hogy ezt így végigtáncolni baromi nehéz lehet, de mindez meg sem látszott az arcokon.

A sminkes is nagyon jó munkát végzett, mert a szólótáncos Bercit alig ismertem fel, a Patonai Norbi pedig kiköpött Jack Sparrow volt a Karib-tenger kalózaiból :-))) A ruhák is kellően cigányosak voltak, csörögtek zörögtek a szoknyákra varrt apró érmecskék. Legalább 3-4 ruha fordult meg egy-egy táncoson! Kevés volt a szóló, ha jól rémlik összesen 2 volt benne, a csoporttáncok viszont annál jobbra sikerültek. pl. mikor az osztrákok ágyúzták a várat, a cigányok mindenféle edényt, seprűt, fakanalat, piszkavasat összeszedtek, hogy minél nagyobb zajt csapjanak ezzel megtévesztve az ellenséget. :-)))
Nagyon tetszett a finálé is, ahol azt hittem az összes táncos lezúdul a közönség közé, de aztán ez mégsem történt meg. Csak Váradi Bertalan - szólótáncos - rohant fel mellettem a lépcsőn, de az is elég vicces volt, annyira hirtelen történt, hogy fel sem fogtam mit csinál :-)))

Nem utolsó sorban nagy köszönet Czomba Imre zeneszerzőnek a remekbe szabott cigányzenéért!

2006. 07. 22. - Tánc: ExperiDance és a Bolzanoi Városi Színház közös előadása - STEEL - A fém legendája

Hazaértem és ahogy megígértem most megírom a beszámolót az Élményről. Igen, nagy betűs Élményről, hiszen ilyet már nagyon régen nem láttam és éreztem, mint amiben tegnap este részem volt. Kissé tudathasadásos állapot volt, mert az előadás zenei anyagának egyes részeit már korábban ismertem, és mikor felcsendültek a dallamok azok már ismerősek voltak kivéve a látványt :) és ez mindent vitt!

Grandiózus díszletek, gyönyörű jelmezek és páratlanul eredeti történet: a fém története ha úgy tetszik tánccal elmesélve. Történelmi korokon át kísérhetjük figyelemmel e nemes anyag szerepét az emberiség fejlődésében. Miképpen változtatta meg az embert a fém, mint anyag és hogyan változott, formálódott csiszolódott és mennyi mindenre használható jóra és rosszra egyaránt. A fémnek is kettős oldala van - teremthet és rombolhat, e két oldalt testesíti meg a Fém két szelleme Iduna és Anudi. Míg Iduna maga a jóság addig Anudi a szöges ellentéte ők a kísértés, hiszen a fémből fegyver kovácsolható leginkább... először az ősi Görögországban találjuk magunkat, ahol Achilleus egyik csatájába nyerhetünk betekintést, majd jön Egyiptom és Kleopátra gyönyörű udvara de a fém igazi szerepe a Lovagkorban csúcsosodott ki. Ahogy egyre többféle tárgyat voltak képesek az emberek kovácsolni, úgy nőtt bennük a gonoszság, mely a sötét középkorban érte el tetőpontját. A következő nagy lépés a nem is olyan messzi múlt a vasútépítési láz, mely szintén gyökeresen megváltoztatta az emberiség történetét. A vasút legyőzhetővé tette a távolságot, közelebb hozta az embereket egymáshoz és lerövidítette az utazás idejét. Manapság már egész irodaházak, használati tárgyak készülnek ebből a nemes anyagból és gyűlölt vekkerünk sem kivétel ez alól :-) Természetesen az anyag nem győzheti le az embert, vagy igen?

Nagyjából vázlatosan ezt mutatja be a STEEL egy mesélő táncos által (Vári Bertalan). Kifejezetten tetszett az egyszemélyes nyitány és szinte állandó kapcsolat volt a közönség és a táncosok között. Ez a két órás előadás tényleg elvarázsol kicsit és nagyot, fiatalt és időst, kortalan táncmű 2 felvonásban. Szívből ajánlom mindenkinek, aki megnézni, annak egy életre szóló élmény marad! (Többet megtudhattok a történetről, ha ellátogattok az együttes weboldalára.)

2006. 07. 03. - Producerek

Mel Brooks nagyszerű musicaljét a Producereket idén kis hazánkban is bemutatták Szirtes Tamás rendezésében a Madách Színházban.  Mel 1968-ban már filmre vitte a Producereket Gene Wilder főszereplésével, ami hatalmas kritikai és közönségsikert aratott, legmaradandóbb jelenet talán a szereplőválogatáson elhangzott legendás mondat: "Táncoló Hitlerek jobbra, éneklő Hitlerek balra" Nem utolsó sorban Oscar-díjat kapott a forgatókönyvért és maga az rónia ahogyan az egészet kezeli igen merész volt 1968-ban.

A darabról: Egyedülálló módon hármas szereposztással megy, ami nagy kihívást jelentett minden színésznek, rendezőnek és a stábnak. Vágó Nelly jelmeztervező több, mint 500 ruhát készített ehhez a színdarabhoz, Kentaur (Erkel László) szintén kitett magáért, grandiózus díszletein ámulni-bámulni lehet (aki látta az Operaház Fantomját az tudja miről beszélek). Előre hátra mozog, szinte percenként változó színes kavalkád az egész, egy pillanatra sem lesz unalmas sőt egyre jobb lesz, ahogy haladunk előre a sztoriban :)

Nos a sztori körvonalakban egy bukott producerről (Max Bianlystock) és egy könyvelőről (Leo Bloom) szól, akik rájönnek, hogy egy grandiózus bukással néha többet lehet keresni, ment egy kasszasikerrel. Nosza rajta megvan az ötlet már csak meg kell találni a lehető legnagyobb bukás szagú musicalt forgatókönyvét (Hitler tavasza), valamint le kell szerződtetni a legrosszabb rendezőt (Roger DeBris), akit csak látott a Broadway, kész a 100% bukta! Már csak színésznő kell, akit hamar meg is találnak a szépséges Ulla személyében, valamint pénz, SOK pénz! De honnan lesz a pénz? Természetesen csalásból, mindehhez adva van a könyvelő és a kettős könyvelés előnyei... Valami azonban fordítva sül el, ugyanis a totális bukás helyett kasszasiker lett a Hitler tavasza! Mit csináltak jól? :))

Tessék megnézni! Egyszerűen zseniális és vétek kihagyni! ;)
0
2007. április 27., péntek 18:35
Oké, feltétlenül kikérdezem őket :)
0
2007. április 27., péntek 18:31
Édesanyám a jelmeztervező :)
Még anno ott voltam a premieren, nagyon tetszik ez a díszlet. Szerintem nagy ötlet volt így megalkotni. Sikerült bepillantanom az üvegek mögé is. Örömmel konstatáltam, hogy csak mi, nézők láthatjuk a színészeket, ők semmit nem látnak a közönségből :)
0
2007. április 27., péntek 18:29
Majd számolj be légyszi róla, hogy hogy tetszett Nekik, mert én is tervbe vettem.
0
2007. április 27., péntek 18:27
Egészen pontosan a Nemzetiben és a Soproniban is, csak más-más szereposztással.:)
0
2007. április 27., péntek 17:49
Tavaly sokszor voltam, idén nem. Úgy volt, hogy elsején nézem az Édeskettes hármasbant, de mivel másnap mennem kell dolgozni így nem jöt össze. Szüleim mennek, én majd később, mert nem tettem le arról, hogy megnézzem. :)
0
2007. április 27., péntek 17:45
Akkor csak sokszor mondod, hogy fogsz menni, meg hogy voltál!
most posts by TM
0
2007. április 27., péntek 17:38
Nehogy már! :) Nagyon szeretem, de sajnos kevésszer jutok el, idén még csak kétszer voltam színházban és kétszer voltam Táncszínhzban meg megyek majd 5-én is. :) Utána egészen augusztus 11-ig kell várnom, akkor lesz a Vámpírok bálja a Magyar Szníházban. :]
0
2007. április 27., péntek 17:35
Nahát! Te vagy itt a legnagyobb színházba járó ember! :-)
most posts by TM
0
2007. április 27., péntek 17:31
Éppen ma játszák, de bővebben itt: A 12 dühös ember

Szereposztás:

A bemutató 2006. április 1-jén volt a stúdiószínpadon.
A 4. esküdtet Kaszás Attila játszotta

1. esküdt    Trokán Péter
2. esküdt    Schmied Zoltán
3. esküdt    Sinkó László
4. esküdt    Marton Róbert
5. esküdt    Hevér Gábor
6. esküdt    Spindler Béla
7. esküdt    Stohl András
8. esküdt    Kulka János /Balikó Tamás
9. esküdt    Garas Dezső
10. esküdt    Szarvas József
11. esküdt    Csankó Zoltán
12. esküdt    Bródy Norbert
Törvényszolga    Horváth Ákos

Díszlettervező: Horesnyi Balázs
Jelmeztervező: Pilinyi Márta
Fordította, dramaturg: Hamvai Kornél
Súgó: Kónya Gabi
Ügyelő: Kormányosi Miklós
A rendező munkatársa: Szabó Szilvia

Rendező: BALIKÓ TAMÁS
0
2007. április 27., péntek 17:28
Szia Középszerű Filmkritikus!

Örülök, hogy bejött a topic és megoszthatjuk egymással színház ajánlóinkat. :) A Tháliában láttad a 12 Dühös embert? Ezen kicsit meglepődtem, mert különben a Nemzetiben játszák ezt a darabot. Egyetlen probléma van, hogy szinte lehetetlen a hétvégi előadásokra jegyet szerezni, pedig nekem csak az a jó. :(
0
2007. április 27., péntek 13:43
Köszi szépen. Sajnos az elkövetkezendő hetekben abszolút nem lesz rá időm, úgyhogy erről lekéstem.:(
0
2007. április 27., péntek 13:19
Elnézést az első téves infóért. Legközelebb elöbb utánanézek aztán írogatok...Sorry!
0
2007. április 27., péntek 13:18
Jaj!

Most utánanéztem a thalia.hu-n, és az ott írtak szerint az előadás a Vidéki Színházak találkozója keretében ment le. Bővebben itt: http://www.thalia.hu/index.php?id=1212&cid=22174

Az itt írtak szerint nem lesz több előadás, de biztos ami biztos egy telefont megérhetne a Thália Színház felé.

Íme az elérhetőségük:

A Thália Színház jegyinformációi

A Thália Színházban látható előadásokra jegyek válthatók

1065 Budapest, Nagymező u. 22-24.

A szervezés nyitvatartása:

Hétfő-csütörtök: 10.00-18.00
Péntek: 10.00-17.00

telefon: (06 1) 311-18-74; (06 1 )311-06-35

Kollégáink állnak az Önök rendelkezésére:

Szervezés vezető: Hungler Zsuzsa hunglerzsuzsa@thalia.hu
Szervezők: Molnár Adél, Kenézlői Réka, Lukács Lászlóné

Egy kérdést megér, az előadás nagyon jó volt!
0
2007. április 27., péntek 13:17
Akkor én vagyok vak, mert a színház honlapján nem láttam erre utaló jelet.
0