MUSA
a titanicon sajnos ki kellett hagynom a késői kezdési időpontok miatt, de tylernek köszönhetően, most sikerült nepótolnom a mulasztást. mint kiderült, szerencsésnek érezhetem magam, mert a fesztiválra egy vágott verzió jutott el, az okát azóta se tudja senki, vagy csak mélyen hallgatnak róla. az előzetes hírek úyg szóltak, hogy a musa koreai wuxia lesz, de ezt már a kezdő képsorok is megcáfolták - igaz, ami igaz, a versusban is kb. a közepétől kezdtek el repkedni az emberek -, mások pedig a galdiátorhoz, a rettenthetetlenhez és más megoszkározott öntudatos hollywoodi filmekhez hasonlították. szerintem, ők már közelebb vannak az igazsághoz, azt leszámítva, hogy a musa simán lenyomja mindkét amerikai büszkeséget, sőt, azt merem állítani, a musa az egyik legjobb történelmi fantasy, amit valaha láttam. az 13oo-as években játszódó filmben egy koreai küldöttség keveredik bele a mongol-kínai háborúba, s a film elején még csak sodrodó emberekből hősök nőnek ki, ahogy a cselekmény egyre nagyobb kihívásokat állít eléjük. a musa sztorija teljesen magával ragadott, minden egyes karakter erős, ámbár árnyalt jellem, ezért is szerettem meg őket oly nagyon: nem feketefehér karakterek, amikkel könynen manipulálható a közönség. az egyre emlekdetettebb hangulatú filmbe beágyazott szerelmi háromszög fantasztikus, egy pillanatig sem visszatetsző, nagyon-nagyon szép. a film pedig a legjobb bizonyíték arra - hozzám hasonló laikusoknak főleg, hogy korea most már nem csak ipari nagyhatalom, hanem impresszív filmes központ is. egyes-egyedül a zenével volt bajom, ami bár nagyon szép, de szerintem túl puha egy ilyen véres kalandhoz [a feliratok alatt nyirvákoló förtelem pedig egyszerűen hangulatromboló], habár azt is hozz kell tennem, hogy a musa nem a halálnemek különböző formáinak bemutatása révén vonul be a filmtörténelembe, mint az a bizonyos, amiben martin riggs szoknyában szaladgált és kékre mázolta az arcát.
a dvd kötelező vétel lesz, már látom. ugyan csak rippelt verziót láttam, de ez is nagyon brutálisan szól, a harcjelenetek dinamikusak, a kép meg szerintem nem is 2.35:1, hanem még annál is keskenyebb [2.4o:1-hez talán]. már megjelent a távol-keleten. dts hanggal. durva.