Argento írta:
Ne is mondd... Sokszor van ilyen tudathasadásos érzésem amikor pl 2000-es évek eleji film kerül lejátszóba, ami azért olyan baromi régen nem volt, nem évtizedekről beszélünk... De teljes más volt a stílus, megjelenés, történetmesélés... Még egy effektekkel telivágott film, egy akciófilm is természetesebbnek tünik, ma meg minden plasztik.... Nem is igazán nézek mai filmeket, valahogy a szuperhősfilmek elárasztották a mozikat onnan valami meghalt számomra, de már szerencsére lecsengőben van és jönnek újra jó filmek...Egyre nagyobb kincs lesz a physical media gyűjteményem úgy érzem :-D
Én a 2000-es évek elejére azért nem mondanám hogy nem évtizedekkel ezelőtt volt, lévén 24-én van, de értem mire akarsz ezzel kilyukadni. :)
Az Álomgyárban az utóbbi évtizedben (vagy inkább 15 évben?) valami nagyon félresiklott. Nyilván a szuperhősfilmdömping, illetve azóta komoly piaci tényezővé vált különböző streaming oldalakról ömlő elég vegyes minőségű tartalom is hozzátettek a filmek színvonalának hatalmas süllyedéséhez.
Nekem a 80-es 90-es évek jelentette Hollywood arany korszakát, a legjobb akciófilmek, thrillerek,sci-fi-k és horrorfilmek is abban a korban születtek. Filmgyűjteményem nagyobb része is ezt a korszakot próbálja lefedni, sajnos az újabbak között egyre kevesebb a minőségi tartalom, de remélem ez hamarosan változni fog.
A tavalyi évben már kaptunk némi biztató jelet arra nézve, hogy újra visszatérnek az igényesebb alkotások a mozikba, és persze home videóra is, nálunk ez utóbbi sajnos gyakorlatilag halott de az előbbi még újra lehet népszerű, mint sok-sok évvel ezelőtt.
A fizikai gyűjtemény (CD,DVD,BD) szerintem mindíg is nagyobb érték lesz és marad is, nem fog eltűnni, sőt egyre jobban felértékelődik majd. Ahogy az emberek beleuntak a szuperhősfilmekbe előbb utóbb abba az üzleti modellbe is bele fognak ,hogy pár óriáscég online videotékájának a kiszolgáltatott kölcsönzői legyenek, akik oda-vissza adogatják már jelenleg is egymásnak a korábbi exkluzív tartalmakat, hogy fizess elő 4-5 félére, közben pedig reménykedj, hogy nem törlik le idő előtt azt a filmet/sorozatot amit éppen meg szeretnél majd nézni, de még nem volt rá időd.
Én személy szerint egynek vagyok előfizetője (igazából lényegtelen is melyik), de amennyi igénytelen szemetet töltögetnek fel rá havonta (sajnos sok jó filmet meg töröltek is már), sokszor elgondolkodok rajta, hogy minek is fizetem?
A fizikai még mindíg jobb minőséggel kecsegtet, plusz bármikor megnézhetem amikor csak szeretném, amúgy sem rossz érzés a kedvenceimet a polcon látni szépen együtt. Maximum a hely probléma idővel. Jó dolog még mindíg a filmgyűjtögetés, nem egy rossz hobbi. Csak legyen kínálat is. :)
Hogy minek fizetem a streaminget? Csak a Peppa malacért :-D
Kislányom azt nézi… fent van összes évad Disney-n aztán reklám nélkül megy egész nap… Skyshowtime-ot még akkor fizettem elő Yellowstoneért amikor 990 volt egy hónapra… azóta se néztem rajta nagyon mást, lemondani meg ennyiért nem akarom..
Talán kezd a mozi visszatalálni a helyes vágányra, mégha ez most a klasszikus hollywoodi filmkészítés számára nem is választás hanem túlélés kérdése… amihhez egy nagy segítség, hogy elfáradtak a szuperhős filmek…
(Számomra érthetetlen hogy hogyan bírták eddig is ki… egykaptafára készült dolgok amik alkalomadtán elférnek a palettán, de amikor a paletta csak ebből áll…. Még gombócból is sok… pláne ha az ember nem is szereti :-D)
Nekem is a 80-90es évek filmjei amikor közel állnak hozzám. 86-os vagyok, talán azért, de jobbak is voltak mint elmúlt 1.5 évtized mozipalettája… Képileg, zeneileg, történetileg és az egész attitűd… Volt a filmeknek varázsa, még az akciófilmeknek is… Múltkor néztem vhs-ről újra Ál/Arc-ot meg valamit még, és ma ezt így kiröhögnénk… Ma mindent túl kell komolykodni, dramatizálni… miközben minden sekélyesebb, nincsenek idézendő sorok, pillanatok…. Múltkor néztem újra DVD-ről a Mission Impossible 2-t, ami pont a mezsgyén van,