No, voltam. Hát, nem tudom.
Annyi jót olvastam/hallottam már erről a filmről, hogy elég nagy várakozással ültem be, ami mindig csalódáshoz szokott vezetni. Mint anime, technikailag, formailag valóban tökéletes darab, életszerűségében is lenyűgöző látványvilággal, erőteljes képekkel.
Szatosi Kon zseniális (rajzfilm)rendező, abban az értelemben mindenképp, hogy úgy viszi bele a rendes, élőszereplős filmezési technikákat, képeket, kameramozgásokat, beállításokat animációs filmjeibe, hogy az ember álla úgy esik a padlóra, hogy fel sem tűnik, tul.képp mitől. Kivitelezés terén mindenképpen a legnagyobbak között van ez a film (az Akira és a GitS mellett, mondjuk), ebbe beleértve az ízléssel adagolt, lenyűgözőségével együtt is visszafogott látványvilágot. Nem szaladt el a ló a rendezővel (ami róla talán nem mindig mondható el) és ez nagyon jót tett a film hatásának is.
Viszont tartalmilag - így első megnézésre - csak egy sima, átlagos thriller. Abból a típusból, ami a 90es években zsákszámra jött ki, Hollywoodból és mindenhonnan: amolyan "klasszikus" csavaros, ki-a-gyilkosos, személyiségváltós, valóság-határai-elmosódós, már-már-azt-hiszed-hogy-ő-az-de-végülis-aztán-a-másikos tucatthriller. Nem mondom, hogy nem izgalmas (mondjuk ez műfaji kötelesség), de - történetileg - nem is túl emlékezetes. Az ember nagyon várja, hogy valami mélyebb rétegek táruljanak fel, hogy valami komoly, megrázó, fejbekólintó mélységbe húzzon, hogy megturmixolja az agyad, de akárhogy nézem, ez csak egy szimpla krimi. Szerintem. Abból valóban a jól megcsinált, izgalmasabb fajta, de különösebb eredetiség nélkül.
Illetve ami eredeti benne, az az, hogy rajzolt; valószínűleg ettől vált kultfilmmé, mert ha élő szereplőkkel forgatják le (ahogyan tudomásom szerint eredetileg tervezték is), nem hiszem, hogy fennmaradt volna ennyi ideje.
Ezzel együtt biztos, hogy meg fogom még nézni, legalább azért, hogy kiderüljön: másodjára tartogat-e még valamit, feltárul-e benne valami nagyobb dolog, vagy éppen hogy unalmasabb lesz, miután már ismerem a sztorit.
Mindenképpen ajánlom megnézésre, és amíg tehetitek, mindenképpen moziban; de hogy mennyire lesz újranézős, az majd kiderül idővel.