Szépen fogalmaztál, tetszik. Nekem tulajdonképpen nincs olyan buzgó hitem, hogy ezt társaságilag szervezett formában napi, heti rendszerességgel gyakoroljam, de tetszik az "elmélet", amivel közelít a vallás az emberek lelkéhez és mivel magam is mindig azt mondom, hogy az embernek a saját bőrében kell tudni jól érezni magát, akkor ha ehhez a vallás biztosítja a szükséges utat, és működik is a dolog, akkor hajrá. Lehet azt mondani úgy, hogy valaki megtalálta Istent, vagy úgy is, hogy megtalálta a magában lakozó istent, a lényeg az egészséges, ép lélek. Bár ugye innen közelítve a kereszténység mint olyan csak egy bizonyos fajta megközelítési eszköz, hiszen ugyanígy üdvözülhet egy zsidó is, vagy egy buddhista, egy iszlám, egy hinduista, vagy egy Jehova tanúja, egy Hitgyülis is, stb. mindegyiknél létezik az a felsőbbrendű légy, akinek az ember panaszkodik, akihez fohászkodik, akinek megköszön, hálát ad, mikor mi van, ugyebár. S míg ezeket a foglalatosságokat végzi, addig bizonyos mértékben megszabadul a gondjaitól, "könnyít a lelkén", ha örül, akkor endorfint termel, ha könyörög, akkor valamelyest a tudatalattiját is stimulálja, s alkalmasint a problémát gyakorlatilag az ember oldja meg, szünteti meg saját magát gyógyítja meg anélkül, hogy tisztában lenne az egésznek a mechanizmusával. Mert nem kell mindig Isten ahhoz, hogy csoda történjen, csodát az ember is képes tenni magával, sőt, még másokkal is. Lényeg az, hogy mindehhez a vallás egy csodálatos eszköz, csodálatos történetekkel, s aki ebben hisz, aki ezt százszázalékosan magáénak képes tudni, az tuti, hogy nem lesz elveszett ember, mivel ilyetén alkalmazásának kockázatai és mellékhatásai egyáltalán nincsenek.
Na, nekem emiatt tetszik.
Na, nekem emiatt tetszik.
most posts by TM
0