Keresés

SW IV-V-VI vs SW I-III. avagy nem telt el nyomtalanul az elmúlt 25 év

2002. december 23., hétfő 11:45
De írtam vele, csak végig kellene olvasni a többi hozzázólást is.

Írhatnál érveket nyugodtan, de nem teszed. Nem ugrottam a Star Warsnak, szeretem az eredeti trilógiát, éppen ezért nem értek egyet a feljavításával.
Ha Lucas kezében lett volna akkor a CG, mára ugyanolyan elavult lenne.

Az öreg kung-fuzását azért írtam, mert ugyanolyan hülyeség, mint az, hogy szerintem a cselekményt fél órába be lehetne sűríteni. Így már érthetőbb?
0
2002. december 23., hétfő 7:27
"Tényleg ennyire nem lehet érteni, amit magyarázok? Nem, nem a felesleges szájtépést és látványelemet kell kivenni, de ezt már unom annyiszor leírni. A Hetediket csak példaként hoztam fel, nem kell ahhoz látni a filmet, hogy értsed, mire gondolok."

Gyakorlatilag ezzel nem írtál semmit.

Hiába érvelnék, ha eldöntötted, hogy nekiugrasz az SW-nek. Én pont az ellenkezőjét látom a dolgoknak. Szerintem az új részek kiemelik a régi hibáit. Bárcsak Lucas kezében lett volna már 77-ben a CG, bízom benne, hogy 2006-ra szépen megcsinálják a Trilógiát.

Nem arról van szó, hogy az öreg Obi1 kung-fuzzon, hanem arról, hogy legalább egy olyan szintje legyen a párbajnak, mint amilyen a Birodalomban, vagy a Jediben volt.
0
2002. december 22., vasárnap 10:11
"Mondom, ha minden, a sztori szempontjából mellékesnek tekinthető dolgot + szájtépést + látványelemet kiszednénk a filmből, akkor 30 percbe be lehetne sűríteni. "

Tényleg ennyire nem lehet érteni, amit magyarázok? Nem, nem a felesleges szájtépést és látványelemet kell kivenni, de ezt már unom annyiszor leírni. A Hetediket csak példaként hoztam fel, nem kell ahhoz látni a filmet, hogy értsed, mire gondolok.

Over and out.
0
2002. december 20., péntek 19:31
Sajna(?) nem igazán tudom, hogy mi az a szappanopera effektus, mivel ilyeneket egyáltalán nem nézek. De az engem egyáltalán nem zavar, hogy Soloról kétszer egymás után tudunk meg valamit (de miért zavarna?). Mondom, ha minden, a sztori szempontjából mellékesnek tekinthető dolgot + szájtépést + látványelemet kiszednénk a filmből, akkor 30 percbe be lehetne sűríteni. Dehát én nem valami száraz dokumentumfilmet akarok nézni, hanem egy szórakoztató, a lehető legrészletesebben kidolgozott űrmesét, amihez jelen esetben szervesen hozzátartozik egy nagydarab hutt másfél perces entréeja is. Morgan Freemannel kapcsolatban biztosan igazad van, az említett filmből számomra egy snitt nem sok, annyi se maradt meg emlékezetemben.

Az, hogy pl. a digi Falcon üti-e a modellt, ez teljesen szubjektív dolog. Én különösebben nem vettem észre ilyet. Speciel pl. az EpIV Jabbája az üti az EpVI és EpI Jabbáját az én szememben is, bár anno '97-ben még jónak tűnt (de nem sokáig :)). Nem beszélve az Uralkodóról, aki az EpVI-ban még csak nem is hasonlít EpV-beli korábbi önmagára. De lehet, hogy ez se véletlen? Mint ahogy Vader ruhája valóban változik, továbbá ezzel parallel többek között Luke, meg Leia is öregedik. Ennek talán az lehet az oka, hogy a részek között (a sztori kronológiáját alapul véve) bizonyos idő eltelik és mondjuk nem nyomtalanul. Nem tudom, miért kéne pl. Vadernek végig ugyanabban a hacukában flangálnia, hm??? :)

Teljesen egységes és bugmentes természetesen egyetlen film sem lehet soha, de a tökéletesítésre való törekvést szívesen fogadom bármely filmnél. Csupán nosztalgikus szempontokból soha nem állnék a fejlődés útjába. Nosztalgia suxx.

Azt, hogy én milyen jeleneteket szeretnék a filmbe, az legyen az én titkom/dolgom. A Matrixot és az egyértelműen rá épülő klónjait ;) nem kimondottan kedvelem (fogalmazhatunk úgy is, hogy rühellem, bár ennek ellenére nagyon várom a köv. 2 részt!), tehát amit itt felvázoltál, azt sajnos szigorúan vissza kell utasítanom! A Star Warsnak saját, kiforrott stílusa van (ugye nem kell példát felhoznom?), én pedig ennek keretein belül képzelem el a jövőjét is.

A CG-vel kapcsolatban meg kár vitázni, mert - mind mondottam - ez nagyon szubjektív dolog. Én a Star Warsban látottnál nem sok jobbat láttam (mondjuk Dobby a HP2-ből elég korrekt lett), pláne ha figyelembe veszem az effektek mennyiségét is. Valóban bosszantó, amikor mozizás közben egyszer csak kizökken a néző a történetből az olcsó és gyenge CG folytán, de szerencsére ezeknél a filmeknél csak elvétve találok ilyen pillanatokat (azok is csak mérsékelt formában jelentkeznek :)), pedig meglehetősen kritikus vagyok ebből a szemszögből.

Hát akkor vita over! :)
0
2002. december 20., péntek 8:35
Tőled várok érveket, de hiába. Nincsenek?
0
2002. december 20., péntek 8:34
Kezd egy kicsit uncsi lenni, hogy ugyanazt kell kitárgyalni újra és újra és újra és újra.....

Én elhiszem, hogy a könyv minden egyes részét szeretnéd látni a filmen, de ez szappanopera-effektus. Nem az zavar, hogy megtudunk vmit Soloról, hanem az, hogy 2x 1más után. Már írtam vmit a Phantom halas részéről is, lehet, hogy nem volt érthető? Ez egy technikai hiba, méghozzá jó nagy. Pl. a Hetedikben Morgan Freeman kétszer mondaná el a sztorit a feleségéről és a gyerekvállalásukról. Tovább nem ragozom, szerintem aki akarja, az érti miről tépem a szám, és ez nem azt jelenti, hogy egyet is kell velem érteni. De ez a "30 percbe be lehetne sűríteni" baromság, te is tudod.

A két sorozat mindig is ütni fogja egymást, és itt most nem az új részek gagyiságát értem. Ha észrevetted, a régi részekben szinte alig van kameramozgás, statikus beállítások sorozata. Mellesleg Vader ruhája is változó a részek között. Az SE-kben a digi Falcon meg az eredeti is üti egymást, de már leírtam. És mivel az új részek tele vannak bug-okkal, ezért nem lehet "egységes és bugmentes".
Te szeretnél néhány morphing jelenetet a filmbe, meg hogy Han Solo bullet-time-ban kerülgesse ki a lézerlövéseket, és hogy OB1 Neo módjára felugorjon és a levegőben 10x-20x megrugdossa Vadert, én nem.

Ha figyelmesebben olvastál volna, nem a CG-vel van bajom, hanem a minőségével SE-kben és az új részekben.

Na ennyi, ha van még értelmes hozzászólás szívesen várom.
0
2002. december 20., péntek 8:28
Érveket kértél? Megkaptad!
Milyen jó dolgom van. :)
0
2002. december 19., csütörtök 21:02
Leprechaun! Én szívesen odaadom bármelyik zenét, az ewokosat is. Majd vmi contactot ki kéne találni ;-]
0
2002. december 19., csütörtök 20:20
WillGraham!

Utánanéztem és igazad volt, tényleg benne voltak már az eredetiben is a lépegetők! Nekem mégis úgy tűnik (még most is), hogy valamit ott mókoltak velük, dehát ez legyen a legnagyobb gondom! :)

A Jabbás jelenetben tulajdonképpen akkor egyetértünk, ennek örülök!

Az ewok zenét meg nem hiányolom, mert történetesen az új zene az egyik all-time kedvencem (nemcsak a Star Wars filmeket tekintve, hanem egyébként is). De most már csak azért is megszerzem valahonnan! :)

Stackpointer!

Igen, komoly! A filmekről beszélünk, amiket előre megírt forgatókönyvek alapján csináltak meg, majd megvágtak, hogy aztán néhány jelenetet már csak az ezen forgatókönyvek alapján készült könyvekben láthassunk viszont! Nem tudom, érthető-e? Na. :) A te felfogásod alapján ezeket a filmeket kb. 30 percbe be lehetne sűríteni. Minek papolnak pl. annyit az Erőről? Minek robbantják fel a Halálcsillagot az EpVI-ban, mikor már egyszer felrobbantották az EpIV-ben is? Persze ez sarkított dolog, de mindenhez hozzá lehet állni _akaratlagosan_ pozitívan is és negatívan is (NINCS kivétel!).

Az effektek minőségén igenis KELL javítani, hiszen az elkészítési időt tekintve legrégebbi és legújabb 2 rész fog egymás mellé kerülni, a jelen állapotot tekintve ordító minőségbeli különbséggel! Én szeretném majd a jövőben úgy egyben megtekinteni ezt a szextettet (hehe), hogy közben ne kelljen kiesnem a "ritmusból", egységes legyen és bugmentes.

Azt, hogy Lucas mikor miért ad ki valamit, nem az én asztalom. A digitális változatban elsősorban a hangot javították fel, az SE-ben pedig a trükköket + bekerültek végre új jelenetek. Kiadni valószínűleg azért adta ki, hogy az újabb generáció is megismerje, mielőtt kijön az új trilógia. No meg persze a fanek miatt. Én részemről akár minden évben képes lennék egy-egy újabb, bővített változatot befogadni, mert Star Warsból sosem elég!!!! Pláne ha azt nézzük, hogy már évek óta milyen nívótlan a filmfelhozatal ebben a műfajban. >:(

A CG-vel kapcsolatos okfejtésedre pedig nem kívánok reflektálni, mert az teljesen szubjektív dolog: valakinek bejön, valakinek nem. Én mindenesetre jobban szeretem a stop motion-nél. :)
0
2002. december 17., kedd 9:17
Kicsit bővebben. Érveket kérek.
0
2002. december 17., kedd 8:50
Heh! Én nem értek egyet egy részvel sem. Hogy mik vannak, mi?
0
2002. december 16., hétfő 15:00
stackpointer: egyetértek a döntő részével annak amit írtál.
0
2002. december 16., hétfő 11:02
"Az EpIV Jabbája aligha felesleges a sztori szempontjából, hiszen a könyvben is benne van és köztudott, hogy már '77-ben leforgatták, csak az ismert okok miatt nem került bele a filmbe."

Ez most komoly? Itt most a filmről beszélünk, nem a könyvről. A Greedo-s jelenetből megtudhatjuk, hogy Han tartozik vkinek, és a fuvarból meglesz a pénz.  És most 5 perccel később az egészet végigszenvedhetjük újra, egy szörnyen gagyi Jabbával. Minek? Eleget tudunk már a dologról, ez már csak szájbarágás. Olyan mint a dél-amerikai szappansorozatok, ahol vki beszélget vkivel, aztán ez a vki elmondja egy másik vkinek, mit beszélt az előző vkivel stb stb. Vagy a Baljósban. Mennek a víz alatt, hal támad, menekülés, nagy hal megeszi kis halat. Áramszünet. Aztán hal támad, menekülés, nagy hal megeszi kis halat. Frankón majdnem elaludtam ezen a moziban. Ez a Luca$ filmrendezőnek egy rakás szar, ezt a legújabb rész is megmutatta.

Mit akartok már megint az effektek minőségével? Ez egy 77-es film, nem lehet elvárni tőle CG űrcsatákat. Ettől szarabb a film? Az "effektek minőségének globálisan egy szintre hozásá"-ról meg csak annyit, hogy boldog lennék, ha az új filmek csak az effektek minősége miatt ütnének el a régiektől. De az új filmek nyálasak, unalmasak, gyerekesek. És még McCallum fikázta a Titanicot. Na neeee.

De ha Luca$nak tényleg az a célja, hogy kijavítja a trükköket, akkor nem értem, hogy miért adtak ki először egy digitálisan újrakevert változatot, majd jött ez a SE borzalom, és még hátra van az UE. Miért nem javította ki teljesen az SE-ban? Vagy ha akkor nem lehetett , akkor miért adta ki az SE-t? Válasz: lenyúlni a népet, még az új epizódok előtt.

De mindenkinek szíve joga azt venni, amit akar. Ha valakinek ezek a blue-boxban forgatott, CG filmek tetszenek, akkor lelke rajta. (Most nem a blue-box-szal és nem a CG-val van bajom, csak annyi, hogy ennél több nincs a filmekben).
A "gagyi trükkök a Csillagok háborújában"-hoz csak annyit, hogy az új filmekben annyi a szar trükk, hogy betegre röhögöm magam rajtuk. És valóban "ordítóan láma" az Csillagok háborúja fénykard párbaja, de szerintem sokkal szarabb a Yoda-Darth Tyrannosaurus Rex párbaj. Pláne, hogy ez 2002-es.

És ha még nem mondtam volna: ne nyúljanak a Frigyládához. Az úgy tökéletes, ahogy van.
0
2002. december 14., szombat 21:03
Leprechaun:  Megnéztem az ominózus lépegető jelentet (olvasva soraidat rögtön tudtam mire gondolsz) a régi verzióban (amit azt említetted neked nincs meg) és úgyanúgy benne volt. Luke-ot mutatják oldalról a kabinban, aztán Dak-et és mind2ejük mögött ott suhan el.
Egyébként volt a Lucasfilmnek egy hivatalos oldala, ahol bemutatták miket változtattak (vagy ott volt a Making Magic CD) és azon se volt szó semmi új lépegetőről.

Jabbás jelentről egy szóval nem mondtam hogy felesleges hanem azt hogy felesleges volt egy ilyen gagyi CGI -vel előállni. Mint kuriózum jó volt látni, hogy megvan ez a jelenet, de dramaturgiailag (mint az vki már lejjebb) említette, nincs haszna mert a Greedo jelent tökéletesen ugyanazt mondja el. De mondom jó volt látni, hogy Hannal, CSubival van még plussz felvétel, csak hát jobban kellett volna kinéznie. Inkább nézek egy szép stop motion lépegetőt, mint egy gáz CGI Jabbát. Az Episode I-es Jabba már szuper volt, azzal kéne helyettesíteni legközelebb..

Az ewok zene: ha van CD-d hallgathattad (bármelyik fantól beszerezhető), videora felvehető volt sokáig a régi verzió, megvehető is volt, szóval az nem kifogás, hogy a moziban nem tudtad megjegyezni:)
0
2002. december 14., szombat 20:24
WillGraham!

Minimum 3 helyen van az EpV-ben új lépegető, persze nem arra kell gondolni, hogy az SE verzióban 5 helyett 8 támad, hanem amikor pl. Luke-ot oldalról mutatják a siklóban, akkor a háttérben elsuhan a lépegető object (mivel barátunk éppen akkor repül el mellette). Később is van egy gyanús jelenet, amit az eredeti kópia hiányában nem tudok ellenőrizni, itt egy igen érdekes dolog látható: mintha az ILM-es kollégák elfelejtették volna lerenderelni a hátteret és a félig kész lépegető modellek egy szál horizont előtt animálnak a kamera felé. (Ez rögtön egy vágással odébb megismétlődik egyszer, de csak egy villanásra, szóval ott nem olyan feltűnő.) Hogy ez hogy maradhatott benne a végleges verzióban, számomra rejtély. :)
Ami egyébként a lépegetőket illeti, a magam részéről minden olyan jelenetet újra megcsináltatnék (persze szigorúan a régi beállítással), ahol a kamera statikus nézetből veszi a gépeket, ezeknél ugyanis nagyon kiábrándító a stop motion (már gyerekként is furcsa volt). Szerencsére legtöbbször a kamera mozgása miatti motion blur kompenzálja ezt a hibát, ezért is olyan hihetetlenül látványos az AT-AT-k szereplése. Ja igen, azt az 1 db AT-ST-t is nagyon sürgősen upgrade-elni kellene. :)
Az EpIV Jabbája aligha felesleges a sztori szempontjából, hiszen a könyvben is benne van és köztudott, hogy már '77-ben leforgatták, csak az ismert okok miatt nem került bele a filmbe. Amit itt ténylegesen kifogásolni lehetne, az inkább Boba Fett, de lehet, hogy ő is benne volt a könyvben (egyszer olvastam, szóval nem tudom, de kétlem). A Greedo jelenet is mókás: nekem sokadjára sem tűnt fel, hogy ki lő először, csak az Interneten botlottam bele ebbe a problematikába. Ez szerintem a tipikusan "bolhából csinálni elefántot" témakör, de vannak, akik az ilyenben élik ki magukat. Ez persze nem baj! :)
Az ewokok zenéje az EpVI végén több szempontból sem lett maradandó számomra, ide sorolnám pl. azt, hogy a moziban ennél a résznél annak idején már szerették felcsapni a villanyt, a tömeg meg eme pavlovi reflex hatására automatikusan megindult a kijárat felé. Másfelől pedig nekem sajnos olyan kópiám volt VHS-en a filmből, amin az utolsó 2 perc igen silány minőségben volt csak meg. :(

Stackpointernek azt üzenem, hogy én elsősorban az effektek minőségének globálisan egy szintre hozását (magyarul a régebbi gyengébbek/bugosak feljavítását) várom az UE-től, ami óriási munka. Utána pedig meg kell küzdenie Lucasnak olyan problémákkal is, mint pl. hogy a Vader vs. Obi-Wan párbaj ne legyen olyan ordítóan láma teszem azt a Maul vs. Obi-Wan kettős csatájához képest. Hallottam már teóriákat, hogy hogyan képzeli el a mester az ezen a téren a régi és új részek között tátongó szakadék áthidalását, de majd meglátjuk. Teljesen újraforgatni szinte biztosan nem fogja, de ennek különösebb értelme nincs is.
0
2002. december 13., péntek 16:04
Joe: amúgy meg viszolyogn ha színészek helyett vacak CGI figurákat kéne néznem teljes egészében.
Ez az újraforgatási dolog pedig tényleg nagy butaság lenne. Miért gondolják egyesek hogy a filmtörténet nagy filmjeit újra kell mindig forgatni mert attól jobb lesz? Miért kéne a régi trilógiát újraforgatni? Úgy jó ahogy van. Aki meg fikázza a trükköket meg nem bírja az ne nézze. Annak ott van az ID4 , a Godzilla, a Lost in Space meg a többi műremek, azon lehet élvezkedni..
0
2002. december 13., péntek 16:00
Bocsi Joe vezér ha kötekszem, de ha olyan nagy SW fan vagy ahogy állítod akkor miért az írod Leia helyett, hogy Leila? Ettől a falra tudok mászni amikor elkezd vki Leilázni és már 20 éve nem tudják megjegyezni hogy az LEIA.

Stackpointer: hogy hallgatod meg eredetiben az SE előtti szöveget? Az szinkronizálva volt a feliratos verzión is..
0
2002. december 13., péntek 14:29
Valjuk be, hogy ha újra is kezdenék forgatni (amit erősen kétlek), akkor ők esnének abba a bizonyos 22-es csapdájába, mert a részenkénti 3év elkészülési idővel számolva, 18 év különbség lenne az első és a hatodik között, és amikor a végére érnek, kezdhetik elölről... :)
0
2002. december 13., péntek 12:42
Az biztos, hogy az első két rész ezzel a sztorival, sokkal kevésbé állná meg a helyét, ha nem úgy tekinténénk rá, mint az eredeti triológia előzménye. De mivel a Lucas Film a kor elvárásainak ( is ) eleget akart tenni, nem tartom valószínűnek hogy az I.II.-részen valaha is variálnának!
Persze az elöbbi ötlet is csak fikció, és lehet hogy semmi nem lesz belőle.
0
2002. december 13., péntek 11:37
Az biztos, hogy az első két rész ezzel a sztorival, sokkal kevésbé állná meg a helyét, ha nem úgy tekinténénk rá, mint az eredeti triológia előzménye. De mivel a Lucas Film a kor elvárásainak ( is ) eleget akart tenni, nem tartom valószínűnek hogy az I.II.-részen valaha is variálnának!
Persze az elöbbi ötlet is csak fikció, és lehet hogy semmi nem lesz belőle.
0
2002. december 13., péntek 11:21
Hi!
És mi lenne, ha a két új részt forgatná újra, esetleg kevesebb technika, több sztori&szív. A gyerekes nyálfolyásokat meg el is lehetne hagyni.
Most biztos azt hiszed, hogy csak gizdáskodom, pedig csak a csalódásomat akarom kifejezni az új részekkel kapcsolatban.
0
2002. december 13., péntek 11:13
Üdv.
Én is nagy SW rajongó vagyok, tipikusan az a film ( bármely része ) amit akárhányszor képes vagyok megnézni. Megvan az eredeti trioliógia szép díszdobozos VHS változatban, és a E. I-II, DVD-n. Való igaz, hogy a két új rész annyiban különbözik, látványban technikában a régebbi részektől, hogy erősen meg kell eröltetni magát az embernek, hogy úgy nézze mint egy folytatásos filmet. Egyszerüen a új részek - érthető módon- annyival magasabb szintű vizuális élményt nyújtanak, hogy a régebbi részek ezen a téren teljesen gagyinak tünnek. Ez egy kicsit 22-es csapdája, és bennem van egy olyan érzés, hogy a IV, V, VI. részt is esetleg újra forgatják, azonos, sztorival, talán pár dologgal kiegészítve, a mai kor műszaki szinvonalán. Tudom ezt sokan szentségtörésnek tartanák, de ez mit sem vonna le az eredeti részek dicsőségéből. Minden esetre biztos hogy sokan megnéznék az újraforgatott epizódokat, hiszen a eredeti film felújjított változatát is rengetegen nézték meg. A Birodalmi szereplőket, Vader-t, ill. a nem emberi figurákat változtatás nélkül lehetne újrakreálni, egyedül Luke, Han, és Leila, no meg az öreg Obi van, karaktereivel nem tudom mit lehetne kezdeni, bár meggyőződésem, hogy 5-10 év múlva a digitális technika tökéletesen megoldaná ezt a problémát.
Biztos nem lenne meg az eredeti film varázsa, főleg nekünk akik gyerekként izgultuk végig az eredeti 3 részt, de lenne benne üzlet. És ha Lucas valamiben pénzt lát akkor azt szvsz meg is valósítja!
0
2002. december 13., péntek 9:59
Majd meghallgatom eredetiben mit mondott. A Végzet temploma után azt mondták, hogy ez a rész készült elsőnek. Ilyenek a fordítók.
Amúgy nem kell mindent elhinni, a filmkészítők mindig is túloztak, ők sztorikat mesélnek.
De azért is izgis a dolog, mert ugye a kamera mozog, a sikló mozog, összehozni a kettőt, nem semmi.
0
2002. december 13., péntek 9:27
"Nem akarok kötekedni, de szerintem nem a kamerát kenegették vazelinnel, ezt sehogy sem tudom elképzelni"
Nem baj ha nem tudod elképzelni de így van. Maga Lucas mondja el az SE ANH előtti interjúban.
0
2002. december 13., péntek 8:01
És hogy a topikcímhez is szóljak: tényleg nem telt el nyomtalanul az elmúlt 25 év. Lucas ui. elfelejtett írni és rendezni. Ennyi. Remélem, az Indy 4 nem lesz akkora csalódás, mint a Phantom meg a Clones.
(Bár, a 60 éves Ford, hááááááááát.....)
0