"Persze lehet árulni egy sorozatot 8 000 Ft-ért megjelenés után 3-4 évvel, csak nem kell csodálkozni, ha külföldön veszi meg az ember 2 000 Ft-ért. "
Mondasz valamit. Annak logikáját én sem értem még, hogy miért kaphatóak meg egyes kiadványok viszonylag (értsd: 1-2 év) hamar a megjelenést követően "budget", de legalábbis kedvezményes áron, és miért kerülnek bizonyos címek évekkel később is ugyanannyiba, mint megjelenésük idején!?
"Ezt már többször cáfolták a felmérések."
Milyen felmérésekre gondolsz?
Én a saját tapasztalataimra támaszkodom, és azok azt mondják, hogy aki "rákapott a warez-ra", elfogadhatónak, sőt evidenciának tartja (a jogot, hogy minden hónapban lássa az összes új mozifilm megjelenést) annak nem tudsz olyan kedvező árat mondani, ami az eredeti, jogtiszta tartalmak megvásárolására sarkallná.
Éveket dolgoztam a szoftver kereskedelemben, és 15 éve olvasom napi rendszerességgel a vezető IT portálok fórumait, az ezzel kapcsolatos híreket, témákat, hozzászólásokat...
Elég egy ilyenbe benézni, és látni, hogy a hozzászólók döntő, domináns többsége "alanyi jognak" tartja a warez-t, és a legkevésbé sem tartja kifogásolhatónak.
Magyarországon sajnos a szerzői jog, a "szellemi termék" fogalma, az ahhoz kötődő viselkedési normák, szokások teljesen rosszul épültek be az emberek (zömének) fejébe!
Mindig azzal jönnek, hogy "majd ha többet keresek/olcsóbb lesz egy játék/applikáció/film/zene, akkor én is vásárolni fogom".
De ez csak önámítás a többség részéről. Valójában nem tudsz olyan kedvező, illetve alacsony árat mondani, amely hatására majd meggondolják magukat, és elkezdik gyűjteni mondjuk a filmeket.
Aki médialejátszóhoz, MP3/4 vagy FLAC zenékhez, mkv fájlokhoz szokott, azok számára ráadásul az optikai adattárolás évek óta "halott technológia".
(Szomorú, hogy még pár év és egyébként valóban így is lesz.)
Szóval mindent összevetve, amit én magam megtapasztaltam az évek során, az nem arra utal, hogy pusztán "pénzkérdésről" beszélünk.