Keresés

KÉRDÉSEK

2015. február 22., vasárnap 21:55
Zenékre van itunes és társai, játékokra például a steam, csak a filmeknél halad csigalassúsággal az egész (könyörgöm, 2015-ben még mindig régiókódokkal szórakoznak?). Pedig nem lenne megoldhatatlan feladat felrakni az egész katalógust, egyszeri / végleges megtekintési joggal, ami, ha újabb verzió jön ki (pl. 4K), akkor ingyenes vagy olcsó frissítést tesz lehetővé; tetszőlegesen összevásárolható hangokkal, feliratokkal és extrákkal. De úgy látom, hogy amíg tőlünk nyugatabbra lelkesen veszik a lemezeket, addig nem fognak előrelépni.

Szóval amíg a nyugatiakkal ellentétben a hazai egyszernézőnek nincs reális (nem méregdrága) alternatívája, addig én nagymértékben nem tudom őket hibáztatni. Ha majd lesz, és akkor sem lesz érezhető fizetőképes kereslet, akkor majd igen (bár ebbe nyilván beleszól majd a hazai átlag anyagi helyzet is). De először legyen lehetősége 990 Ft-ért elérni a filmet hasonlóan kényelmesen, utána hibáztassuk őket, hogy nem vette meg, és próbáljuk szoktatni őket a legális mód felé.

Azt meg, hogy már a gyűjtők sem vásárolnak vakon, meg tudom érteni - a jelenlegi filmes felhozatalban tízből egy éri meg kb a vásárlást.

Egyébként számomra a dvd/bd vásárlás mindig is a kedvencek polcon való tudásáról szólt (amibe belefért persze az is, hogy sokak által jónak mondott filmeket is vegyek látatlanban), tehát gyűjtésről szólt, és nem arról, hogyha valamit meg szeretnék nézni, akkor azt mindenképp vegyem meg korongon.
0
2015. február 22., vasárnap 21:53
"Elsőre talán morbid, de ha megnézted, és nem tervezed újra megnézni, akár ki is dobhatod, de el is ajándékozhatod, lerakhatod egy padra egy parkban, stb.. Ki mondta, hogy meg kell tartani, helyet kell rá találni a lakásban?"

Továbbra is azt gondolom, hogy nem lehet elvárni az egyszeri filmnézőktől, hogy ilyenekkel vesződjenek (kidobással és parkban lepakolással inkább nem szennyezném a környezetet). Ajándékozni is olyan fura, várjak alkalomra, vagy csak úgy? Adjak egy filmet amiről fogalmam sincs, hogy egyáltalán tetszene neki? Kicsit morbid, de szerintem ez is egyfajta hulladéklerakás. :) Persze nyilván opció lenne még a csere/eladás, de tudjuk jól, hogy ma már ez sem megy.

Az egyszeri nézőnek mindig is ott volt a téka, a gyűjtőknek meg a megvásárolható VHS (ha nálunk rövid ideig is), DVD. Tehát külön volt választva az egyszeri néző a gyűjtőtől. Mára viszont a tékák megszűntek - igen, sajnos a torrent miatt -, tehát az egyszeri nézőnek nincs legalább csak megközelítőleg hasonlóan kényelmes (és választékos) legális filmnézési alternatívája. Egyszerűen a korong mellett elhaladt az idő a számára, a torrent kényelmével és választékával kellene versenyezniük a kiadóknak végre, ha pénzt akarnak látni az egyszeri nézőből.

Kicsit olyan ez a dvd/bd erőltetés, mintha még mindig floppy lemezekkel rohangásznánk.

Azt se felejtsük el, hogy még itt, a fővárosban is eléggé beszűkült a dvd-k elérhetőségi köre (bd-ről nem is beszélve): a tesco/auchan már alig-alig tart, könyvesboltokban is csak mutatóban van, egyedül az MM tart még értékelhető készletet. Szóval összességében egyszeri nézésért fizikai formátumra vadászni igen nagy macera.
0
2015. február 22., vasárnap 20:58
Ez engem is erdekelne.
0
2015. február 22., vasárnap 20:57
Hat nem tudom, h milyen sorozatok erhetok el manapsag, de amik nekem kellenek, azok sajnos magyar vonatkozassal sosem jelentek meg :( vagy ha nemelyikuk igen, csak csonkan. Ezert marad a torrent. Lehet szeretni, lehet utalni, de ez van.

Szivesen megvettem volna pl. a Veszhelyzet ki nem adott 15. evadat, a Knight Rider 3-4. evadjat, a komplett Baywatch-ot, a komplett Mentalistat, Dr, Csontot, vagy akar a maradek Simpson csaladot is, meg egyebeket (pl. South Park), de sajna nem jelennek meg Mo-n es valoszinuleg sosem fognak :(

Kar, hogy nincs olyan torveny, ami buntetne a felkesz termekeket :( (gondolok a csonka sorozatokra)
0
2015. február 22., vasárnap 20:10
Csak igazodik a piachoz. :P
0
2015. február 22., vasárnap 20:00
A DVDExtra megszűnt????
Mert már 3 hete semmi nem történt rajta!
0
2015. február 22., vasárnap 18:48
Oké, semmi okom vitatkozni Veled. Nekem sem tetszik, ami van, szerintem a helyzet meg csak romlani fog itthon. :(

Amúgy meg:

"A letöltők többsége pedig sajnos nem az elérhetetlen tartalmakat tölti le, hanem az elérhető, megvásárolható filmeket, sorozatokat. Ilyen megvilágításban akinek nem inge…"

... nem veszem magamra. :)
0
2015. február 22., vasárnap 16:43
Szerintem meg értjük egymást. Én nem a legutóbbi hozzászólásodban (is) felsorolt, beszerezhetetlen dolgok letöltésére reagáltam - és ezért kicsit pontosítottam is később hogy ez egyértelmű legyen, úgy látszik sikertelenül -, hanem alapvetően a 42848-as, és az azzal egyetértő, Te 42849-es hozzászólásodra (arra a részére, amiben egyetértésedet fejezted ki a leírtakkal). Sok féle képpen lehet ezt a kialakult hazai helyzetet árnyalni, színezni, és ezek nagy részével én is egyet értek, de nem ez volt a kiindulási alap.
0
2015. február 22., vasárnap 15:33
Elbeszélünk egymás mellett. Engem - meg gondolom jónéhányunkat - egyáltalán nem motivál az egésznek az ingyenessége, én sokkal inkább a kitágult világ lehetőségét látom benne. Annyi "sóhersága" valóban van a dolognak, hogy nem veszek látatlanban semmit, de ez eddig is így volt. Miután azonban már nulla előzetes megtekintési lehetőségem van - amiért akár fizetnék is -, mert a csodás helyzetben nem tudok pénzért kölcsönözni semmit, mégis, mondd, mit csináljak?

Mit csináljak, ha mondjuk kíváncsi lennék az Odaát második évadától a tizedikig az eseményekre? Vagy mondjuk kedvenc világomban a TCW harmadik évadtól mi történik? Eseteleg mit csináljak, ha érdekel a The Walking Dead, a the Breaking Bad, a Hannibal, a Da Vinci démonai, a Gengszerkorzó? Netán szívesen megnézném a Miami Vice 5-ik évadát??? Vagy a Spartacus 2-3-4-et???

Vagy mit csináljak, mikor mondjuk olvasok valahol egy Jessabelle-ről, egy Gagarinról, egy The Babadookról, egy Nebraskáról, egy Locke-ről??? És mondjuk meg akarom nézni??? Egy Egy új világról, egy The Sacrementről, egy Alabama és Monroe-ről?? Amik még csak be sem kerültek hazánkba?

Szóval persze, van igazság abban, hogy a csúnya letöltők köztünk járnak. Meg hogy megfertőznek meg minden. Válhetően a torrentezők hatalmas táborára minden igaz is, amit írtál. Viszont a - te szavaiddal élve - vásárlók jó része azért fordul(hat) a letöltéshez, mert lófaszt sem tud itthon megnézni és megvenni. Engem pl. ha olyan kínálat lenne, mint kinn, egyáltalán nem érdekelne az egész.

Abban, hogy ide jutottunk, azoknak is hatalmas sara van, akik most azért sápítoznak, hogy nincs piac.
0
2015. február 22., vasárnap 13:58
Bocs, két dolog kimaradt (szerkesztési idő meg ugye nincs).

Az egyik a pest-vidék reláció. Itt a fővárosban, vagy környékén valóban sok helyen lehet kapni kiadványokat, de ugyanazok itt is megvásárolhatók, és sokszor előbb is (de rövid időn belül biztosan) olcsóbban, vagy ugyanannyiért. Járni a boltokat, figyelni folyamatosan az árakat időbe kerül. Az idő pedig pénz. Lehet, hogy a kasszánál off-line épp kicsit kevesebbet fizetünk egy lemezért, de az utánajárás, a vásárlással eltöltött idő (+utazás, üzemanyag, stb.) miatt végül általában még többe is kerül. Ugyanakkor én sem értek egyet a hazai megjelenéskori árazási politikával, de idővel ezek az árak is lejjebb mennek, és akkor már ugyanannyiért tudjuk itt megvenni, mint külföldről. Jobb esetben.

A kölcsönzők megszűnése viszont valós probléma, bár megjegyzem, én a VHS korszakban jártam rendszeresen tékába, a ’90-es években, DVD-t soha nem kölcsönöztem ki.

A másik, ami szerintem nagyon hiányzik, az a másodlagos piac, a filmek használt piaca. Ilyenről nem tudok, pedig lenne értelme. Nem kellene felhalmozni, pl. féláron tovább lehetne adni, így nem is teljes veszteséggel pihen tovább nálunk, ill. olyat is meg lehetne szerezni, ami már nem kapható, vagy valakinek kevesebbet ér az adott film megtekintése. A különböző használt-cikk kereskedő oldalakon viszont nagy eséllyel ügyeskedőkbe, másolt, hamisított kiadványokba lehet botlani, így ez nem kiforrott. A játék szoftvereknél ez megy és működik, akár itt az Xpressen is lehetne ezzel foglalkozni, de ehhez hely- és személyi kapacitás bővítés is szükséges lehet.
0
2015. február 22., vasárnap 13:26
Továbbra is inkább vásárlóknak mondanám azt, aki megveszi a filmeket (beleértve magamat is), bár ha gyűjteményként tekintünk rá, nekem is - sok itteni fórumtárshoz hasonlóan - igen komoly gyűjteménnyé fajult a rengeteg vásárlás az elmúlt 11 évben. De az egyik érv, amit a letöltők szoktak hozni, pont az, hogy egy külső HDD-n mennyi film elfér, nincs hely a lakásban, stb., ezért nem vásárol. Csak ezt akartam megelőzni ezzel.

De pontosítok egy kicsit az előző hozzászólásomon, hogy ne magyarázzuk félre. Tudom, hogy ide alapvetően vásárlók járnak, így nyilván nem is akarom „bántani” őket. Természetesen nem azokról a tartalmakról beszéltem, ami itthon, vagy a környezetünkben nem jelenik meg, bár az internet világában már bárhol lehet vásárolni a világon (mint ahogy teszik is ezt az ide járók). Engem is felháborít, hogy elkezdek venni egy sorozatot itthon, és nem megy végig – nagyon sokkal így jártunk. Vagy vannak azok a filmek, amiket csak ígérnek, de nem jelennek meg. Vagy régi filmek. Alapvetően nem ezekről van szó, mert ezekre sokszor nincs is más lehetőség, ha meg akarja valaki nézni. De ha elkezd valaki letölteni, az előbb-utóbb azt is le fogja tölteni, ami igenis megjelent, megvásárolható, mert ráérez az ízére az ingyenességnek. A letöltők többsége pedig sajnos nem az elérhetetlen tartalmakat tölti le, hanem az elérhető, megvásárolható filmeket, sorozatokat. Ilyen megvilágításban akinek nem inge…

A letöltés, a letöltők körül vesznek minket, és előbb-utóbb mindannyiunkban felmerül, hogy elforduljunk ebbe az irányba, hiszen tényleg azt látjuk, hogy látszólag büntetlenül, ingyen élvezik azt, amiért mi fizetünk. De ez még nem lehet önigazolás, attól ez még nem helyes, sőt törvénytelen. Az, hogy erre nincs jelenleg technikai-, vagy bármilyen más háttér, hogy ezt a fajta „bűnt” üldözzék, az még nem teszi legálissá.

Az azonnaliság pedig szintén egy elvárt és fontos igény a letöltőknél, megint csak válasszuk külön az elérhető és a nem elérhető tartalmakat – és így a két tábort is. Bizony, azonnal akarják látni a filmeket, hiszen ha letölthető, akkor az már a hivatalos lemezes megjelenés előtt is letölthető, miért várna addig? Így kialakul az a lehetetlen helyzet is, hogy aki ingyen jut hozzá, az még előbb is élvezheti, mint aki kivárja a megjelenést és sokat fizet érte, vagy még tovább vár, hogy csak kevesebbet fizessen érte. Nem gondolom, hogy ez nem igazságtalan. Az azonnaliság másik formája, hogy sokan azt fogalmazzák meg, hogy este leülnek a tv elé, és akkor döntik el, hogy 5-10 perc múlva mit szeretnének nézni, letöltik, így azonnal hozzá jutnak. A felgyorsult világ tette ezt is, mert kezdünk hozzá szokni, hogy mindent hamarabb kaphatunk meg, mint korábban.

A minőséggel szemben viszont én nem vagyok annyira kritikus. Nincs okom panaszkodni a házimozi rendszeremre, én is szeretem, ha valami jó képpel, jó hanggal élvezhető, de alapvetően én a filmre vagyok kíváncsi, nem a pixelek számára. Ha a film jó, az feledteti a némi minőségi hiányosságot. Ha meg nem jó, akkor hiába volt jó a kép és a hang…
0
2015. február 22., vasárnap 10:24
A John Wick mikor kerül fel az adatbázisba?
0
2015. február 21., szombat 22:56
Azért ebben nem kevés csúsztatás van - vagy csak nem akarod érteni a lényeget.

Az ide járók ugyebár gyűjtők. Viszont, miután a kedves kiadók basznak behozni, megjelentetni, egyáltalán mozikba elvinni filmeket (Nebraska), akkor a kispolgár mit is csináljon. Ne Pestből indulj ki: vidéken SEMMI lehetőséged nincs filmezni. A tékák bezártak, a mozik meg csak néhány sikerfilmet hajlandók vetíteni. Még ha bevállalnék havonta látatlanban is sok-sok filmet xpressről, akkor sem tudnék megnézni mindent, amit szeretnék. Sorozatokról ne is beszéljünk.

Szóval igenis, itthon van létjogosultsága a torrentnek - mert a hazai lemezes kínálat olyan szinten NULLA, hogy az már szégyenleni illik. S akkor hol van még a kiadott anyag minősége.

Én vennék - s veszek is - továbbra is lemezeket, ami tetszik, azt megveszem. Sokkal jobban szeretek LEMEZRŐL filmezni, mint az idióta húszfajta fájl és felirat között lavírozva, találgatni a jó megoldást. Viszont ha a kiadók böszmeségei miatt nincs valami - hát, akkor leszarom őket. Van máshol.
0
2015. február 21., szombat 22:23
Vagy hol van pl. egy Menekülő ember? Elképesztő, hogy 15 év alatt senki sem volt képes kihozni idehaza, pedig már BD-n is elérhető!
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2015. február 21., szombat 21:34
Ebben a kommentben olvastam először azokat a dolgokat, amit én is elő szoktam venni, és az eddigiekből hiányoltam: hogy bizony csak azért, mert valami elérhető ingyen is, még le lehet mondani róla, vagy hogy a DVD/mozijegy bizony hordoz kockázatot, amit egyre eltúlzottabban akarnak az emberek minimalizálni. Ezért részemről +1.

Ugyanakkor egy kicsit igazságtalan is vagy. Ide éppen azok járnak, akik a hardver mellé a lemezeket, a filmeket is meg akarnák venni, de azt az aranykorhoz képest egyre csekélyebb mennyiségben, egyre rosszabb minőségben tudják megtenni. Senki sem fogalmazott itt meg irreális elvárásokat, csak azt, hogy a kiadványok képviseljék azt a színvonalat, mennyiségben, változatosságban és minőségben, ami korábban megvolt, és ami nem miattuk romlott le. Ők fizettek a kiadványokért, és most is fizetnének, akár csak egy tékán keresztül is, ha lenne téka, ha a kiadók nem spórolnának a paramétereken vagy akár a kiadott filmek darabszámán keresztül. Ezt a rendszert sokkal inkább tette tönkre az élősködők hada, akik ugyan tudnának fizetni, de egyszerűen nem akarnak, a "potyautasoknak". De akár még a buta, hozzá nem értő kiadói döntéseknek is, ami mondjuk egyes filmeknek az igényt többszörösen meghaladó kiadását vagy a realitásokhoz alig alkalmazkodó árképzést jelentette. És akkor még az Artisjust és társait nem is említettem, pedig aztán a gyűlöletes "Ne lopj!" kisfilmekkel a lemezeken ők lopták be magukat aztán igazán a szívembe! És komolyan az "azonnaliság" a téma, amikor még mindig van olyan, aki a Hullajó után epekedik?

Persze ettől még tényleg le lehetne a filmekről mondani. De azért azt beláthatod, nem könnyű úgy lemondani valamiről, hogy azt melletted két pofára zabálják, akár ingyen is, és talán úgy tűnhet, következmények nélkül...
0
2015. február 21., szombat 19:50
Sajnálattal olvasom az utóbbi időben a fórumot a különböző kiadói malőrök miatt, illetve az alábbi bejegyzéseket, amik pedig az itteni törzstagok letöltés felé fordulásáról szól. (A moderálási logika alapján törölném is ezt a sok bejegyzést…) Egyelőre én még a kitartó vásárlók táborába tartozom, de sajnos saját környezetemben is láttam ilyen „átállókat”, mondván, hogy most már másra kezdtek költeni pénzt, jobban mondva azt a pénzt, amit megspórolnak a filmek vásárlásán.

Nem értem ugyanakkor a hozzáállás megváltozását. Mindenki, aki filmre költ, nyilván tudná másra is költeni a pénzét. Sőt, ez mindenre igaz, ha valamit nem veszel meg, másra is költheted. Változhatnak az ember életkörülményei, anyagi helyzete, lehet hullámzó a film-vásárlási lehetőség. De egy film megnézésével 1,5-2 órányi szórakozásra teszel szert! Mindegy, hogy a film jó vagy rossz, mint egy kirándulás vagy egy utazás, lehet jó, de sikerülhet kevésbé jól is. Utóbbiakat, minden mással az életben nem lehet ingyen letölteni az internetről. Kinek jár hát az ingyen szórakozás? Nem feltétlenül gyűjtői szempontból, birtoklási mánia irányából kell megközelíteni azt, aki megveszi a filmet. Elsőre talán morbid, de ha megnézted, és nem tervezed újra megnézni, akár ki is dobhatod, de el is ajándékozhatod, lerakhatod egy padra egy parkban, stb.. Ki mondta, hogy meg kell tartani, helyet kell rá találni a lakásban? Lehet, hogy ha megvetted, „fájnak” ezek a lehetőségek, de ez is lehet egy megközelítés.

A lényeg: mindenki fizet a szórakozásért. A saját és a családja szórakozásáért. És nem sokat más típusú szabadidő eltöltéshez képest. Aki 990 Ft-ot nem tud kiadni egy filmért (akciós DVD, előbb-utóbb minden cím bekerül ebbe a sávba), az inkább ne nézze meg. Ja, hogy így nem azonnal megjelenéskor láthatjuk? Meg „csak” HD-ready minőségben? Meg „csak” dolby hanggal? Bocs, persze, aki ingyen akarja, az még a feltételeket is magasba emeli, hogy azonnal, meg HD kép, mert az jár neki, meg HD hang, mert természetesen az is jár neki. Kinek kell a HD kép? Akinek nagyképernyős HD tévéje van. Kinek kell a HD hang? Akinek erre alkalmas házimozi hangrendszere van. Ja, hogy a hardverre van pénz, de etetni már ingyen akarjuk. Emlékeim szerint ezekre az ellentmondásokra korábban az itteniek is ugrottak. Szomorú folyamat ez, és ebbe kár belekeverni a kiadókat, a megjelenéseket, a körülményeket. Ez hozzáállás kérdése – a többi emberrel szembeni hozzáállás is –, semmi más.
0
2015. február 21., szombat 19:15
T.Xpress!

A Förtelmes főnökök 1-2 BD díszdoboz nem lesz?

köszönöm
0
2015. február 21., szombat 12:18
A filmekért minden esetben jogdíjat kell fizetni, mindegy, hogy milyen formában kerül terjesztésre. A jogdíjat az eredeti alkotó fizetteti ki a forgalmazóval, aki azt aztán beépíti az általa meghatározott fogyasztói árba. Ez egy egészséges, ideális társadalomban így van rendjén. Azok a vélemények nem játszanak, hogy "már így is sokat kerestek rajta", "bunkó gazdag filmesek/zenészek", stb.
Az Artisjus működésének elméleti részével is egyetértek. Azok az előadók, akik azért nem tudják minden őket érdeklő, hallgató, látó rajongónak, fogyasztónak pénzért adni az általuk, az ő tudásuk révén megszülető tartalmakat, mert létrejött ez az eddig kiküszöbölhetetlen kiskapu (torrent), ők kompenzációképpen az eladott írható hordozókból kapnak hozzájárulást. Merthogy a hazai koncerthelyszínek száma is szépen zsugorodott az évek alatt, és úgy egyébként az a fiatal, akinek nem futja gyári DVD-re, Blu-ray lemezre, CD-re, az valószínűleg  hetente kétszer (péntek-szombat) nem fog koncertet nézni, hogy legalább azzal támogassa azt, akit egész héten ingyen hallgat. Szóval - magyar viszonyok között - a koncertezés sem akkora biznisz már, lemezeket nehéz eladni, viszont a hangszerek, az utazások, a stúdiók továbbra is pénzbe kerülnek, plusz ezek az előadók is itthon élnek, úgy, mint a civil polgárok, együtt "teljesítenek jobban", szóval közös a szívás, még ha nyilván több pénzből ez könnyebbnek tűnik is, de a működéshez többet is kell beinvesztálni. Szóval érdemes ebből a szemszögből is vizsgálódni. Bródy János cirka 50 éve van a pályán, nagyobb volumenű emberekkel is sértés lenne egy lapon emlegetni, mint Fekete Pákó, de nem is kell Kossuth-díjas művészeket példának hozni, a fent említettek egy első lemezes zenekarra ugyanúgy érvényesek. A tévé és a rádió kifizeti ezeket a jogdíjakat az alkotók felé, így az is érthető, hogy  ezek az intézmények ezeket a pénzeiket szeretnék viszontlátni azoktól, akik nem az otthonukban, nem kizárólag saját célból "használják" ezeket a tartalmakat, hanem a vendéglátást "színesítik" azáltal, hogy szól a zene, lehet nézni a meccseket, Forma 1-et, stb. Mondom, mindez egy egészséges társadalomban annyira természetes, mint az, hogy nappal világos van, éjjel meg sötét. A fent leírtaknak a gyakorlati kivitelezése és arányossága  az már más lapra tartozik, arról lehet vitázni, mert ott nincs minden rendben.
most posts by TM
0
2015. február 21., szombat 11:23
Az online stream egyik nagy problemaja, hogy a kiadok itt is taktikaznak. Nincs olyan hely, ahol az osszes, vagy legalabb az utolso 20-30 evben megjelent film/sorozat elerheto lenne. Meg a Netflix es Amazon Prime (amugy jobb es olcsobb a Netflix-nel) sem tart mindent, gondolom hianyzo engedelyek, vagy csak kapacitashiany miatt. Az uj megjelenesek meg joval a fizikai hordozon torteno megjelenes utan jelennek meg, mar ha egyaltalan. A torrent ennel sokkal kenyelmesebb, es meg ha fizetni is kellene utana, nem szallhatna versenybe a legalisan elerheto tartalomszolgaltatokkal a fenteikben ecsetelt okok miatt.
0
2015. február 20., péntek 23:24
Mondjuk az nálunk nem nagyon derül ki, hogy hajlandó volnál-e fizetni egy esetleges online szolgáltatónak. Egyrészt azért, mert ilyen nincs, másrészt azért, mert ha volna megfizethetetlen lenne.
Más kérdés az egyéb szolgáltatók (telekom cégek, internet szolgáltatók, kábeltévések) által nyújtott, járulékos szolgáltatás. Ezeket általában az előfizetéshez "ingyen" adják. Mondjuk sokat nem érnek, mert kicsi a választékuk, és csak rövid ideig áll rendelkezésre. Például a HBO által nyújtott HBO-GO csak pár hónapig teszi elérhetővé a TV csatornán egyébként is sugárzott filmeket, de a többiek is csak néhány (tucat) címet tartanak, azt is záros ideig.
Az ideális az volna, ha (szinte) minden filmet bármikor megnézhetnék. Ezért tényleg hajlandó lennék fizetni is. De ilyen nincs (itthon biztosan). Még a MANDA is korlátozza az ingyen nála landolt hazai filmtermés megtekintését, pedig az elektronikus könyvtár mintájára akár ingyen is közzétehetné a joglejárt tartalmakat. De pénzért sem teszi.
Külföldi filmekkel (főleg a nem mainstreambe tartozókkal) még nehezebb a helyzet. Fizikai kiadás itthon biztosan nincs (még DVD sem), online elérés itthonról szintén lehetetlen. Marad a külföldi rendelés (ha van) valamilyen nyelven, vagy a letöltés. Érdekes módon letöltésre elérhető (szinkronnal is) akár olyan film is, ami soha nem jelent itthon DVD-n. Ki tudja, hogyan, honnan került fel. De az biztos, ha a hazai forgalmazók (az elmúlt 10-20 év összes forgalmazója) csak töredék annyit foglalkoztak volna a filmekkel, mint a fel-le töltögető társadalom, nem itt tartana ma a forgalmazás. De magasról tettek az egészre.
0
2015. február 20., péntek 21:05
Ajaj... az Artisjujstról aztán én is tudnék mesélni...

Havi 15 ezret kértek az 1 TV-ért az étteremben, amit nem is használtunk, csupán rádióként funkcionált - másfél év után leszereltem, azóta a pincében pihen. Viszont behajtásilag nagyon felfejlődtek, mert mostanában simán átadják a közjegyzői kamarának a tartozás összegét, az meg végrehajtatja. Régebben még a bírósági tárgyalásra is lusták voltak eljönni, ma minden fillérért megmozdulnak.

Egyébként szokásuk azt csinálni, hogy januárban kiküldenek egy papírt, amiben közlik, hogy minden bizonynal tartottál szilvesztert és fizess utána jogdíjat. Volt egy időszak, amikor nekem kellett bizonyítani, hogy nem is volt semmi rendezvény - ebből lett a bíróság - , ma már azért fordult a kocka. Ma már nekik kell igazolni, hogy volt zene. De aki ijedős, az megkapja a számlát és befizeti (nem én).

Másik dologhoz: creeper szövege lehetne akár az enyém is. Másfél éve (miután az utolsó téka is bezárt a megyeszékhelyünkön) szívbaj nélkül használom a torrentet - mondjuk azért ha valami nagyon megtetszik, azt meg is veszem. Ja, hogy a balfék cégek itthon a felét se jelentetik meg annak, ami kellene? Nem baj, itt van 30 km-re Ausztria, ott meg van minden. Féláron...

Azt hiszem, 15 év után, látva a jelenlegi kiadványok minőségét és árát, a kiadók hozzállását a dolgokhoz, nem hiszem, hogy a vásárlókat terheli a nagyobb kényszer a dolok jobb irányba fordításában. Tényleg csinálni kellene regionális megjelenési területeket, itthon meg sóval behinteni az egészet.
0
2015. február 20., péntek 20:24
Amúgy, csak hogy közelebb jussunk esetleges megoldáshoz, vállalom, hogy mára magam is elsősorban a rendszeres töltögetők, gyakorlatilag ingyenélők táborát gazdagítom, s csak sokadsorban vagyok DVD/BD-vásárló. Csak minden kb. tizenötödik letöltött tartalomért lát belőlem pénzt annak általában hazai forgalmazója, legjellemzőbben nyomott áron, DVD esetében maximum 1500, de jellemzően 800-1000, BD esetében legfeljebb 3500-4000 Ft-os (BD3D: 5-6000 Ft) összeghatárig. Tisztában vagyok vele, hogy ezzel másokhoz képest sokkal, de sokkal kevésbé, vagy épp távolról sem segítem elő a hazai filmes piac gördülékeny működését. Megengedhetném magamnak, hogy némileg többet költsek a hobbymra, de nem teszem, mert így döntöttem, s ha úgy alakulna, hogy lemaradok egy nekem kedves címről, az sem zaklat fel, elfogadom a helyzetet. Eltérő preferenciáim vannak pénzköltés szempontjából, más dolgokat is részesítek előnyben, melyeket természetesen nem kívánok senki tudomására hozni (reagálva ezzel a cigi-pia-okostelefon kikacsintásokra), nem érzem úgy, hogy bárki számára magyarázattal tartozom, s tulajdonképpen kár volna tagadni, örömmel veszem, hogy ezek a tartalmak jó minőségben hozzáférhetők számomra, s mivel nincs tudomásom elérhető, működőképes alternatíváról, jobbhíján annak is örülök, hogy mindez ingyen van számomra. Elképzelhető, hogy a fizetős változat helyett is az ingyen tartalmat választanám és nincs számottevő rossz érzésem, lelkiismeret-furdalásom emiatt. (Aki legutóbbi könnyezett torrentezés közben, az elítélhet. Mondjuk más is, de nem hiszem, hogy szeretnék foglalkozni vele.)

Ugyanilyen örömről számolhatok be, amikor egy kedvencemet megvásárolom, ahogy azt fent vázoltam, jó áron, de különösebb elvárások nélkül. Kiemelten fontosnak tartom, hogy örülök, mára megszűnt a mindent elsöprő birtoklási vágyam és nem veszek meg mindent, ami egy kicsit is tetszett, a legtöbbször elég az egyszeri, a fent vázoltnak megfelelően általában ingyenes megtekintés, ezáltal már nem halmozok fel értelmetlenül elképesztő készletet itthon, mely végül semmilyen módon nem kerül hasznosításra, csak fogja a port és veszít az értékéből.
Moziban nagyon keveset voltam 2014-ben, talán összesen volt tíz alkalom. Szeretem a mozit, de inkább más elfoglaltságot választottam helyette és abban leltem örömöm.

Más téren nem jelenik meg ez a nemtörődömség részemről, ahol úgymond hasonlóan "megúszhatnám" a fizetési kötelezettséget: például az összes járművön, beleértve azokon is, ahol nagyon jól tudom, soha nem várható ellenőrzés, mindig megfizetem az utazás árát érvényes jeggyel.

Mint mondtam, tudok róla, hogy mindezzel nem járulok hozzá a magyar minőségi filmforgalmazáshoz, sőt, azt sem tagadom, bizonyos szempontból akár ártok is vele, de egyes kiadók tevékenységeiről szóló beszámolók most már az én szempontomat igazolják (tisztában vagyok vele, a tyúk vagy a tojás volt-e előbb), s egyáltalán nem zaklat fel, hová vezet ez az egész. Hogy mi lesz a kiadókkal, a magyar gyűjtőkkel, az Xpress.hu áruházzal, azt érdeklődve olvasom, tájékozódom, de csak kívülállóként. A legvégén legfeljebb elmormolok egy sajnálomot, s talán, talán sikerül majd olyan őszintére, mint ez a post.
0
2015. február 20., péntek 20:20
Sajnos ilyenbe én is futottam már bele. Egy ismerősöm tartott rendezvényt, nevezzük falunapnak. 1-2 hétre rá kapott az artisjus-tól levelet, hogy a netes felületükön keresztül szolgáltassa be a jogdíjakat. Nem kevés pénzt...
Nem az a mulatós fajta, inkább rock vonal de nem hiszem, hogy pl. a Lord kapott volna ezekből a díjakból.
0
2015. február 20., péntek 19:45
Ezért már megérte az egész téma, hogy láthatom, szerencsére van olyan, aki a helyén kezeli a hazai jogvédő társaságot, akik, ahogy írod, a zenészeknek a letöltések miatt kieső bevételek apropóján jöttek létre, ám valódi tevékenységük nem egyéb, mint hogy kedvező politikai hátszéllel a haverok, politikai hovatartozásukat büszkén vállaló zenészek, illetve a társaságnak önként vagy zsarolás útján behódoló üzlettársak (utóbbiakról oldalakat tudnék írni a diszkós pályafutásom során tapasztaltakról) közt szétosszák a busás pénzt, amit minél több helyről összeszednek, mindezt úgy, hogy ők maguk is, mint vezetők, kétség egy percig ne legyen, igggen jól élnek.

Ráadásul a pénz nagy része egyáltalán nem oda kerül, mint ahová "kéne" - az üres hordozókra kivetett sáp olyan előadókat hízlal, akiket soha nem hallgattam és nem is áll szándékomban (most például ritka olasz horrorokat írtam ki DVD-re, de a pénz Lucio Fulci örökösei, vagy mittomén Sergio Martino számlája helyett bele sem merek gondolni, kinek a vagyonát gazdagítja).

Bónusz poén, hogy az (óbudai) Auchanban az ősszel vettem egy tízes pakk írható TDK DVD-t, egyenként felmatricázva artisjusilag. Elképedtem, amikor kiderült számomra, hogy a hazai plecsnizés ellenére a DVD-k mindegyike hamisítvány, távolról sem hivatalos TDK minőség, hanem annak egy gyenge, gyorsan romló (néhány hónap múlva akár használhatatlan) utánzata, az a fajta, amit a kőbányai úton vagy a mindenféle ázsiacenterekben kapsz ócóé. Hangsúlyozom, hivatalos terjesztőhelyen, hivatalos "hatóság" által jóváhagyott termék. Köszönöm kínai testvéreim, köszönöm bűnöző maffiabanda, köszönöm Auchan.
0
2015. február 20., péntek 18:22
Igazából az igények nem nagyon változnak. Mindenki mindent azonnal (lehetőleg a mozis megjelenés előtt), és minél olcsóbban akar. Ez az igény azóta, amióta egyáltalán bármilyen forgalmazás van a mozin kívül. Emiatt voltak már a VHS korszakban kalózvideók, és van ma a letöltés is.
Be kell látni, hogy a fogyasztók többsége mindössze egyszer akarja megnézni a filmet, és nem nagyon kíváncsi az extrákra. Ha ezt jó minőségben megkapja, akkor azért hajlandó némi (nem túl sok) pénzt is áldozni. Jó példa erre a sok előfizetős online filmszolgáltató. Ezek többsége nálunk nem elérhető. És ennek oka nem az, hogy nálunk több a letöltés (mert egyáltalán nem több), hanem az, hogy a hazai jogvédők olyan feltételeket szabnak a forgalmazóknak, amely feltételek miatt csak jóval drágábban lehetne a filmeket megnézni, mit a többi országban. (Példa a dologra a sehol máshol nem tapasztalható mértékű jogdíj az üres hordozókon.) Amíg ez nem változik, nem lesz itthon normális online filmforgalmazás.
Sajnos az így kiesett bevétel nem tudja támogatni az egyre csökkenő számú gyűjtő számára kiadott fizikai kiadványokat (amiket mellesleg ugyanúgy terhel a hazai jogdíjmaffia extra mértékű sápja), emiatt azok ára magasabb, mint a szerencsésebb országokban megjelenő ugyanolyan kiadványoké. Emiatt még kevesebb fogy, még drágább lesz, vagy ki sem adják. Ördögi kör.

Két megoldás volna:
Egyrészt már ideje volna a hazai jogdíjelosztás rendezésének. Egyszerűen nonszensz, hogy egy önjelölt társaság, saját hatáskörben megállapít bizonyos díjakat, azokat szinte hatóságként beszedi, majd elosztja a saját vezetői között. Mindezt teljesen átláthatatlanul, és ellenőrizetlenül. És teljesen függetlenül attól, hogy a valóságban miért is szedték be a díjat. (Például egy zenés szórakozóhelyen játszott amerikai dzsesszért beszedett jogdíjat szétosztják Bródy János és Fekete Pákó között.)
A másik megoldás a filmforgalmazás nemzetközi szintre emelése volna. Legalább régió szinten, mint például a csehek és a szlovákok teszik. Teljesen felesleges nemzeti forgalmazókat fenntartani, minden országban önálló vezetéssel, irodákkal raktárakkal. Jó példa erre a kábeltévéken sugárzott csatornák esete. Azokat nemzetközi társaságok üzemeltetik, több országot is ellátnak, és a legkedvezőbb adózású országban működnek. Mondjuk ennek hátránya az, hogy olykor a reklám nem magyar nyelvű, mert nem éri meg. De a filmek, műsorok magyar nyelvűek. Ugyanezt kellene tenni a filmekkel is. Olyan régiós forgalmazókat kellene találni, akik online forgalmaznák a filmeket (természetesen fizetősen), és ennek hasznából támogatnák a fizikai kiadást. Sajnos ennek megvalósítását akadályozza a hazai jogdíjmaffia. Hiszen miből élnének olyan jól a már évek óta semmit nem alkotó hazai "sztárok", ha az ASVA és társai nem látnák el őket (érdemtelenül) hatalmas jövedelmekkel? Még a végén dolgozniuk kellene.
0