"Lényeg a lényeg, a külföldi kiadóknak tovább kell lépniük, de addig úgysem tesznek semmit, amíg a nagyobb piacokon nincs jelentős visszaesés."
Azert mar lepegetnek, de sajnos nem tudjak tartani a lepest a gyorsan valtozo igenyekkel. Igaz, van Netflix es tarsai, de azokon sem erheto el az osszes film/sorozat, az ujdonsagok meg csak a megjelenes utani 2-3-6-12 honap utan erhetok el, vagy egyaltalan nem. Raadasul a kinalat orszagonkent kulonbozik, sajna nem erheto el az osszes hangsav/felirat mindenhol.
0
2015. február 19., csütörtök 18:12
352
"de azért nem az a jellemző, hogy ezen "ártatlan" kis lelkek otthoni HDD-je is üres lenne"
Igen, bár szerintem itt sem tudni, hogy ténylegesen gyűjtői motivációi vannak, vagy csak azért tartja meg, mert ingyen volt és elfért a hdd-n, de állandóra (akár) egy-két ezer forintért sem venné meg (tehát nem gyűjtő), csak az alkalmi nézésért fizetne.
Valószínűleg van ilyen is, olyan is; a pontos arányt - mivel nem elérhető ilyen lehetőség - csak találgatni tudjuk... A fénymásolt borítós valószínűleg már inkább gyűjtő hozzáállásúnak tekinthető, de ő sem biztos, hogy gyűjtő lenne, ha költségesebb lenne a gyűjtés.
Lényeg a lényeg, a külföldi kiadóknak tovább kell lépniük, de addig úgysem tesznek semmit, amíg a nagyobb piacokon nincs jelentős visszaesés.
0
2015. február 19., csütörtök 17:29
6056
Jogos :)
0
2015. február 19., csütörtök 16:55
6264
:D
Mindenki ott lakik. Sőt még rezsit is fizetni kell. Ingyen sose ment az élet. :)
0
2015. február 19., csütörtök 16:42
8851
Miért, te nem otthon laksz??? :D
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2015. február 19., csütörtök 16:41
6264
Szerencsére nem a Sony volt soha a kedvenc filmstúdióm, így nem sok 7 ezres lemezt kellett tőlük beszereznem. Pár darab azért van (volt amit cseréltem DVD-s kisboltokban), havi 1-2 lemezt vettem csak maximum, többre nem nagyon futotta. :)
0
2015. február 19., csütörtök 16:38
6264
Sok minden szempont. Azt biztos, hogy többet ért a pénz mint most.
Bár úgy gondolom az embereknek azért is "fáj" kiadni még inkább ilyen dolgokra mert van azóta "ingyenes" alternatíva. Évente most már jó ha csinálnak hálivúdban 3-4 normális mozit. Azt egy évben azért meg tudná venni valaki, HA akarja. DVD-n,BD-n tökmindegy.
Cigire, okostelefonra , bulikra, ki mire költi. Az élet nagy igazsága, hogy mindenki arra költ (mértékkel, vagy mértéktelenül), amire igazán akar. :)
0
2015. február 19., csütörtök 16:24
6056
Hát ha te a 60e-s fizetésedből 7.500ért vettél egy filmet, akkor biztos otthon laktál... Azért ez is szempont :)
0
2015. február 19., csütörtök 16:04
6264
Pontosabban: inkább az életszínvonal romlott nagyot. A műszaki cuccok -relatíve- sokkal olcsóbbak ,ámde gyorsabban el is avulnak. Ennek van jó és rossz oldala is. :)
0
2015. február 19., csütörtök 16:01
6264
Ezt alá is írom, de figyi: most 2990 ft egy digis Gone Girl, régen meg 7500 alatt nem kaptam egy snassz ,feliratos Sonys DVD lemez és nem kerestem 60 ezer ft-ot.
Azért ez sem mindegy. :)
meg azt se felejtsd el, hogy 10 éve nem volt nagyüzemi DVD írás, 2torrent és médiaboxok sem.
0
2015. február 19., csütörtök 15:59
6264
A fizikai, kézzelfogható médiára egyre kevesebb az igény, valóban. A halmozás így csak egy szűk réteg hóbortja marad, de ez is egyre vékonyodik.
A DVD-n "felnőtt" generációk lassan középkorba értek/érnek. A mostani fiataloknak már nem hiányzik ez: ott a Steam, Netflix , HBO Go satöbbi. Plusz ma már egy kisebb táblagépbe és okostelefonba is kismillió médialejátszási képesség lapul.
Az egyszeri filmnézőnek valóban nem éri meg erre beruházni, de azért nem az a jellemző, hogy ezen "ártatlan" kis lelkek otthoni HDD-je is üres lenne, mert mindent szorgosan letörölgetnek miután letöltötték és végignézték. Ha ez így működne akkor menne papírforma szerint a torrentezés. De tudjuk, hogy ezt a kódexet senki sem követi. A számok és az otthonokban felhalmozott fénymásolt borítós, írott DVD-k (HDD-k) azért nem ezt mutatják.
"Az a néhány gyűjtő (=mi) meg messze nem képes eltartani a piacot, tehát nem csoda, hogy egyre kevesebb a hazai kiadás. :("
Ez valóban a szomorú valóság. Párszár "geek" vs torrent. Elég esélytelen ezt a harcot megnyerni.
0
2015. február 19., csütörtök 15:56
1849
"A fizetések 10 éve - sőt még régebben - is a béka se..e alatt voltak, mégis jobban fogytak ezek a cuccok."
Igen, de régen bementem a boltba és a pénzemért több mindent tudtam megvásárolni, mint most. Nagyobb volt a reálértéke, ez a nem mindegy. Lehet, hogy a lemezek drágák voltak (azok bizony), de az élet más területein olcsóbb volt sok minden, így nem "fájt" annyira kiadni pénzt a kedvenc bandád bakelitjére, vhs-re vagy dvd-re. Na ez a nem mindegy.
0
2015. február 19., csütörtök 15:54
6056
Ne haragudj, nem akartam a lelkedbe taposni, csak én így szoktam fogalmazni :) Ami nem jó, az egy moslék szar, ami jó, az meg geci fullos, ennyi :) Te kis Johnny 23 :)
0
2015. február 19., csütörtök 15:39
352
Az emberek nagy része azért nem érzi fontosnak megvenni a dvd-t / bd-t, mert úgysem nézi meg újra. Egy nézésért nem éri meg, max a 999-es dvd, de ahhoz meg kényelmetlen hozzájutni a torrenthez képest.
Miért kellene az egyszerű filmfogyasztónak 100-as, ezres kolleciót felhalmozni, csak, mert egyszer meg szeretne nézni egy-egy filmet? Ez a mi, a gyűjtők hóbortja, pedig én valószínűleg ugyanúgy nem fogom kétszer megnézni a teljes kollekciót...
A torrent léte óta életképtelen a filmterjesztés ezen módja. Ha a külföldi kiadók elkezdenének végre a globális elektronikus filmterjesztésre gyúrni, akkor talán több fizető filmnéző lenne, addig viszont hiába várják, hogy majd 7000 Ft-os lemezeket fognak vásárolni az emberek, és addig nem is nagyon tudom sajnálni őket.
Az a néhány gyűjtő (=mi) meg messze nem képes eltartani a piacot, tehát nem csoda, hogy egyre kevesebb a hazai kiadás. :(
Az egyszeri filmnéző tehát egyrészt azért néz hülyének, mert neki nem éri meg, másrészt meg mert neki nem okoz örömöt, ha a kedvenceit fizikai formában tudhatja a polcon...
0
2015. február 19., csütörtök 15:29
6264
Az arányok valóban nem ezek mellett a vásárlók szólnak.
Az általam csak példaként felhozott film (Gone Girl) letöltési számai pedig sokkolóan magasak. Konkrétan teljesen ledöbbentett. Ennyi ember a DVD formátum aranykorában nem vásárolt Mo-on legálisan filmet. Sőt. Szerintem soha.
Itt nemcsak a kiadók hibáztak. Ők a rossz árképzés és a lakossági/fogyaztói kommunikáció hiányának következményeit nyögik épp. A fájlcserélés viszont iszonyú méreteket öltött. Az emberek fejében kavarog itt hosszú évek óta, hogy szinte elvárják az ingyen filmeket/zenét és videojátékokat. Mert ez "jár". Hatalmas tévhit.
A fizetések 10 éve - sőt még régebben - is a béka se..e alatt voltak, mégis jobban fogytak ezek a cuccok. Kifogást mindíg lehet találni. Ha a legtöbb ember valóban meg is venné azt amit szeret, miután az ingyenes alternatívát kipróbálta akkor nem ekkora "hatalmas" filmkínálatból kellene válogatni mint az utóbbi 1-2 évben. Az "ingyenélés" és az évek óta tartó másolgatás szépen lassan megbosszulja önmagát. Lassan jöhet vissza a narrátoros korszak. :(
Azért mert 2-300 itteni fórumos gyűjtőnek ez a hobbija nem mérvadó. A nagy többség már bebizonyította országosan mennyit is ér egy film eszmei/szellemi értéke(szerintük pedig egy másfél gigás divxet kb). A kiadók pedig hozzájuk igazodtak.
Én is úgy gondolom, hogy már nem kell sok a hazai home videonak BD (és DVD?) fronton ha ez így megy tovább. Az egymásra mutogatástól függetlenül pedig ez a folyamat nem úgy tűnik, hogy megáll egyhamar.
0
2015. február 19., csütörtök 15:05
627
Ez a baj látod mindenütt, a fikázás. Nem is szólok itt többet semmihez, mert mindig van egy majd én megmondom a tutit emberke. Azt meg hadd döntsem el én mire adok ki pénzt, vagy mit tartok érdemlegesnek betenni a gyűjteménybe. A Trent Reznor és társa csörgés morgós, kaparászás hangú filmzenéjét meg én nem zsebelném be.
0
2015. február 19., csütörtök 15:00
3107
Bármennyire is szeretném, hogy végre normálisak legyenek a BD-árak, sajnos azt kell mondjam, hogy egy kisebb vagy közepes árcsökkentéssel is valószínűleg legfeljebb néhány százas nagyságrendű bővülést lehetne elérni ezen a piacon. Az általános fogyasztói gondolkolkodás megváltozatásához pedig azért ennél több kellene, és talán még az sem volna elég, ha minden egyes HD TV vásárlónak az arcába vágnának egy Blu-ray lejátszót.
Üdv a Tudatos Fogyasztói Társadalomban!
0
2015. február 19., csütörtök 14:55
7076
Ez Magyarországon sajnos nem működne.
0
2015. február 19., csütörtök 14:39
2405
Es vannak meg a spontan vasarlok is, akikbol szinten akad azert jopar, bar azok foleg DVD-ket vasarolnak.
Meg mindig ugy gondolom, hogy az elhibazott arazas, hozzaallas lehet az egeszrol. Pl ha egy kiado tudja, hogy nem tud harcolni a letoltesekkel, szovetkezni kellene, es pl egy torrent oldalra kirakni, ha tetszett, tamogatsd az alkotot, vagy vmi hasonlo. Es mindenki maga dontene el, hogy mennyivel tamogatja, stb.
En pl arra is felhivnam a figyelmet, hogy a nem tamogatasnak is meglesz a kovetkezmenye, elobb utobb el fog teljesen tunni Mo-n a filmforgalmazas, vele egyutt a szinkron is.
0
2015. február 19., csütörtök 14:18
3107
Az a réteg pedig, aki esetleg azután vásárol meg egy filmet, hogy letöltötte és tetszett neki, szerintem legfeljebb akkora lehet, mint a gyűjtők - a letöltőkhöz képest elenyésző - tábora...
0
2015. február 19., csütörtök 14:16
3107
A dolog anyagi része csak akkor probléma, ha már gyűjtő valaki, de nincs annyi pénze a filmekre, mint amennyit szeretne (amivel nem vagy egyedül). Viszont ha valaki nem gyűjtő, és abban a felfogásban él, hogy "minek megvenni, ha le is lehet tölteni", akkor jóformán édesmindegy, mennyi lóvéval rendelkezik, akkor sem lesz gyűjtő belőle.
0
2015. február 19., csütörtök 12:49
2405
Amugy egy Armani farmer nem kerul 70e-be (bar lehet h Magyaroszagon igen, mert ott egy luxusmarka).
0
2015. február 19., csütörtök 12:46
1849
Amúgy a legnagyobb baj nem is a letöltésekkel van, mert nem egy ismerősöm megveszi a letöltött filmet is utólag, ha nagyon tetszik neki. Itt inkább a fizetés részével van a gond. Amíg az emberek nagy többsége 100 alatt vagy a közelében keres, addig ne várják a piac fellendülését. Én is gyűjtő vagyok, kiadok sok pénzt is egy-egy szép kiadásra, de nagyon meg kell gondolnom, hogy mit veszek, mert költenék én 30 ezret is adott hónapban, de ha nem tudok.
0
2015. február 19., csütörtök 12:46
6056
Jól van, nyilván heccből írtam.... :)
0
2015. február 19., csütörtök 12:18
7076
Én a Holtodiglannal és a zenéjével vagyok így, de itt most nem az ízlésekről folyik a vita. :)