Keresés

KÉRDÉSEK

2015. január 26., hétfő 22:09
Nem tudok örökké működő hordozóról termeszetesen. :-)
Még az is nehéz, hogy költséghatékony, a dvd-nél olcsóbb megoldás legyen.

Hdd-re menteni badarság, még rövidebb életidejű. Írt dvd szintén. Bérelt sterverre menteni drága. Van ötletem, de még nem tudom magam sem jó-e.
0
2015. január 26., hétfő 19:23
És milyen örökké tartó hordozóra archiválnád a DVD-ket?
0
2015. január 26., hétfő 17:33
Hallgattam, nem romlott, és nem tartok az általad fevetett problémától.

Részemről ennyi. :)
0
2015. január 26., hétfő 17:31
Bocsi Dömi, ez nem a Te hozzászólásodra ment volna, csak közben dolgozom is.
0
2015. január 26., hétfő 17:30
Meg ne haragudj, de EGY DARAB 86-os kazetta kiemelése ne legyen már egy tárgyilagos vita része, amit lehet nem is hallgatott mostanában, a minősége is romolhatott, és nem statisztikai átlag. A többit leírtam korábban.
0
2015. január 26., hétfő 17:28
egyébként hallgattad mostanában, romlott a minősége?
0
2015. január 26., hétfő 17:28
Ott a pont!!!!!
0
2015. január 26., hétfő 17:26
A cikket nem tudom bemásolni :) nem engedi
itt a link
http://www.clir.org/pubs/reports/pub54/4life_expectancy.html
0
2015. január 26., hétfő 17:25
Nehéz megítélni, mivel:

Az alacsony szalagsebesség viszonylag magasabb zajszintet eredményezett, ezeket a hangminőséget rontó zajcsökkentő eljárásokkal (pl. Dolby B, C) kellett kiszűrni, vagy a magasabb zajszintet kellett elviselni.

A kazetták minősége a rengeteg gyártó és típus miatt szélsőségesen ingadozó volt, a kifogástalantól a használhatatlanig. A gyártók (főleg a névtelenek) sokszor hangzatos és fellengzős, de többnyire valós tartalom nélküli minőségi jelzőket adtak termékeiknek, pl. Hi Energy, Super Ferric, High Dynamic, High Position, High Bias, stb.

Érdekes cikk, a technológiával nehezebb a lépést tartani valszeg
0
2015. január 26., hétfő 17:20
A magnókazettának utána kell olvasnom, de a szalagos mentések életideje egyértelműen jobb mint az optikai adathordozóké, bizonyos szalagokra élettartam garancia van. Bár ez is vicces, hiszen 20 év múlva nem tudod min beolvasni, mert az eszközök megváltoznak.

Volt egyszer egy cikk a digitális kamerák előnyeiről és hátrányairól, ott is az volt a fő gond, hogy folyamatosan az archiválásokat újabb és újabb adathordozóra kell kiírni, mert a régi elavul.
0
2015. január 26., hétfő 17:12
Az alsó link nem az, de amúgy gyáriakról!

CD-ROM (audio CD)
DVD-ROM

0
2015. január 26., hétfő 17:01
Nem tudom, nekem még van audiokazettám 1986-ból, ami hibátlanul szól. Kétlem, hogy a CD ne tartana addig, mint a szalag.
0
2015. január 26., hétfő 16:57
Te most gyári nyomott lemezekről vagy házilagosan írott lemezekről beszélsz?
Szerintem nem mindegy.
0
2015. január 26., hétfő 16:39
vagy egy másik forrás:
http://www.cd-info.com/archiving/longevity/

Unrecorded CD-R and CD-RW: 5-10 years
Recorded CD-R: 50-200 years
Recorded CD-RW: 20-100 years
Recorded DVD-R: 30-100 years
Recorded DVD-RW: up to 30 years
Recorded BD-R and BD-RE: 30-200 years
Since Blu-ray is a newer technology, it should be noted that further testing and calculations are required to more accurately narrow a lifespan.
0
2015. január 26., hétfő 16:33
ami fontosabb, az óránkénti 10%-s páratartalom eltérés nem ajánlott
0
2015. január 26., hétfő 16:32
Óránként nem javasolnak 4 Celsius különbséget, aki költözött, az valószínűleg ezt nem biztosította.
0
2015. január 26., hétfő 16:29
Azok a 100 vagy 200 éves jóslások gyártói jóslások.
Van erről egy tanulmány, én mértékadónak venném, mivel objektíven ír róla és nem gyártó:
http://www.itl.nist.gov/iad/894.05/docs/disccare.html
KÜLSŐ LINK

"Few, if any, life expectancy reports for these discs have been published
by independent laboratories. An accelerated aging study at
NIST estimated the life expectancy of one type of DVD-R for authoring
disc to be 30 years if stored at 25°C (77°F) and 50% relative humidity.
This testing for R discs is in the preliminary stages, and much
more needs to be done."

És persze ritkán tároljuk 4-20 között, nálunk pl. gyerekek vannak, eleve 22-23 fok van, az 50%-os páratartalmat sem tudom biztosítani, négyszer költöztem, ahol dobozokban utaztak, néha hidegben, néha melegben, néha dobta a költöztető, volt ahol nem tudtam kipakolni, ezért zárt dobozban laktak.

Azt gondolom, nem egyedi amit írok, mással is előfordul.

Fontos, hogy valószínűleg nem egyszerre fog mind elromlani, valszeg 1-2 gyengébben írt, vagy rossz lejátszóba került, vagy hanyagul ledobott termékkel kezdődik majd. De én ezeket sem szeretném elbukni, mivel megvenni újra egy olyan dvd-t sem szeretnék, amiért már fizettem, de megőrizni viszont szeretném.

És! Nem csak magamnak, hanem a gyerekeimnek is, hátha ők is akarnak filmeket nézni, filmtörténelmet :) Sőt, mi van, ha az ő gyerekei is megnéznék őket, persze ez már álomkategória :)

A LÉNYEG: nem biztos hogy igazam van, de van értelme komoly gyűjtőkkel róla beszélni szerintem. Ezért jó lenne róla egy téma. És ami biztos, én lementem őket, csak még nem biztos a HOGYAN, mert nekem már vannak ROSSZ lemezeim, pedig próbáltam vigyázni rájuk.

Ezért akarok erről fórumot, mert érdekes téma.
0
2015. január 26., hétfő 16:28
Lehet valami gonoszat akar tenni :D :D
0
2015. január 26., hétfő 16:17
Es miert vagy ebben olyan biztos?
0
2015. január 26., hétfő 16:08
Nem fog, ebben biztos vagyok...
0
2015. január 26., hétfő 15:24
Örökre talán nem is kell. Az első CD-m idén lesz 30 éves. Ha még 40-et kibír nekem jó, utána már úgyis nehezebben fogok hallani :D
0
2015. január 26., hétfő 14:44
Szerinted örökre lejátszhatóak lesznek? :)
0
2015. január 26., hétfő 12:56
Nalam a legregebbi lemezek is lejatszhatoak.
Kolcson meg nem adok senkinek igy nem lesznek karcosak :)
0
2015. január 26., hétfő 12:41
Kedves XPressHelp!

Ez lenne a téma: legális cd és dvd gyűjteményünk mentése
Nyitószöveg:
   Gyűjteményünk régebbi darabjai egyre öregszenek, ki ne találkozott volna karcos, ugráló, akadozó cd lemezzel vagy nem lejátszható dvd-vel. Idén elkezdtem egy vinyóra lementeni a dvd-im, és informatikai szakemberként pár perc gondolkodás után (néha azt is kell :) ) rájöttem, hogy ez sok szempontból nem jó megoldás. Ráadásul azzal is szembesültem, hogy ugyan le tudtam menteni EDDIG minden dvd-m, de némelyiknél bizony crc hiba már előfordult.
   Van ötletem, gazdaságos (tehát viszonylag olcsó) megoldásra, de kíváncsi vagyok a véleményetekre, illetve arra, ha tudok jó megoldást, lenne-e rá igény.

Ugye ez főleg a nagy gyűjtőknél érdekes, akik őriznek több ezer cd-t, dvd-t, amit összességében többmillió Forint értékben vettek meg és ezt az összeget nem akarják teljesen elbukni.

Üdv
Bartha Zoli
0
2015. január 24., szombat 22:06
Én sem ígérhetek semmit, de írd meg, hogy mi lenne az új téma.
0