Keresés

DVD Filmek másolása (hamisítása)

2006. szeptember 10., vasárnap 0:18
És én nem a filmről és zenéről írtam?
0
2006. szeptember 10., vasárnap 0:06
Ez filmre zenére igaz.
Szoftvernél még biztonsági másolat készítése is tilos!
0
2006. szeptember 9., szombat 23:38
Elolvashatod az Artisjus oldalán a díjszabást az egyes adathordozókra. A boltban azért sokkal drágább minden, mert sok esetben egy évig is ott áll, mire megveszik (jogdíjas lemezt a kutya se vesz), ezért a jóval korábbi beszerzési árat és a hosszú megtérülés miatt kényszerűen nagy árrést látod tükröződni ott.
0
2006. szeptember 9., szombat 23:32
Egyet áruljon már el aki tudja,hogy egy írható cd/dvd magyarországi  matricás  verziója miért annyi amennyi?
Egy példa.
Épp most néztem TOKOS!!! PHILIPS CD-R 52x-es boltban 239HUF;detto ugyanez egy hivatalosan működő külföldi internetes cégtől 80HUF.

Ez persze matrica nélküli.Hát gyerekek az Artisjus-os matrica ne kerüljön már 150forintba.Idézek a cég honlapjáról:

"A Magyarországon hatályos jogszabályok értelmében továbbértékesítés esetén a vásárló köteles megfizetni az ARTISJUS által meghatározott jogdíjat az üres adathordozók után.
Az artisjus elvi állásfoglalása alapján magánszemélyeknek, akik külföldröl vásárolnak, és kizárólag magánfelhasználásra, ezt a díjat nem kell megfizetni."

Akkor mennyi is az Artisjus által benyelt jogdíj,ha számolunk mondjuk egy durva 60 forintos kereskedelmi árrést?.............................
0
2006. szeptember 9., szombat 23:19
A szomorú valóságot itt írtad le tömören:"Made In Hungary". És ennyi!
0
2006. szeptember 9., szombat 22:33
Üdv!
Az üres CD-kre (és DVD-kre) a  jogdíjak nem úgy születtek, hogy volt egy áldatlan állapot (sok kalózkodással) és erre kompenzálandó utólag találták volna ki az üres adathordozók (figyelem, tessék a következő részre figyelni, erre majd még visszatérek) kereskedelmi forgalomba helyezésének feltételeként megszabott szerzői jogdíjat. Nem így történt. A magyar szerzői jogi törvény - ajánlom mindenkinek tanulmányozásra, mielőtt az urban legend szinten terjendő hülyeségeket elhinné - alapjában véve egy nagyon jóindulatú, a felhasználókra nézve igen megengedő törvény, hiszen a magáncélú másolat készítését zene és film esetében szabadon megengedi. A magáncélú másolás, amennyiben nem jár a másolásvédelmi rendszer megtörésével, teljesen jogszerű. A magáncélú felhasználás, másolás fogalmát aránylag jól definiálja a kissé idejétmúlt jogszabály, de mindenképp ide tartozik a saját (nem kereskedelmi, tehát nem mások megbízásából, ellentételezésért cserébe végzett) célra képszített másolat készítése, TV- és rádióadások felvétele, de az internetről történő zene- és filmletöltés is (figyelelem, a feltötés, megosztás már nem megengedett!). Mivel ilyen esetben jellemzően a másolásvédelmi rendszerek megtörése, kikerülése sem áll fenn, semmilyen törvénysértés nem történik: a magyar ember nyugodtan másolhat és letölthet saját maga, szűk családi köre számára zenét, filmet, videoklipet a netről, avagy a kölcsönkapott műsoros adathordozóról. Ugyanakkor viszont létezik az úgynevezett "üreskazetta" díj, azaz az írható, üres adathorodozókra kivetett szerzői jogi átalánydíj. Ez azonban jóval korábbra nyúlik vissza, mint a CD és a DVD megjelenése, ugyanis már a szalagos (hangszalagos, kazettás és VHS) korszakban is jelen volt. Ezzel a beszedett jogdíjjal kompenzálják a magáncélú felhasználás és magáncélú másolás során ugyebár ingyen többszörözött szerzői jogvédett anyagok miatt kieső bevételt.
A CD-s korszak annyiban hozott újdonságot, hogy az írható CD volt az első olyan adathordozó, amelyre sikerült olyan jogdíjat megállapítani, hogy az elviselhetetlenül megemelte a termék (azaz az írható CD-lemez) fogyasztói árát és mivel éppen ezért a hivatalosan forgalomba hozott írható CD így a kutyának se kellett, a jogdíj megfizetését igazolandó, a jobb ellenőrizhetőség reményében bevezették a matricás rendszert.
De közben beléptünk az EU-ba is, a határok kinyíltak, matrica ide vagy oda, a hivatalosan forgalomba hozott írható CD (és később a DVD is) szinte eladhatatlanná vált. A DVD esetében volt olyan időszak, amikor a jogdíj magasabbb volt, mint a pőre lemez import ára. Így sokan matrica nélküli (azaz jogdíjfizetés nélkül bekerült) írható lemezt szereznek be. A félreértések sora itt kezdődik. Ugyanis a jogdíjfizetés ellenőrzése, tehát a magáncélú másolat jogossának elbírálása nem a felhasználó szintjén egy-egy adott lemezre történik (tehát nem attól lesz jogtiszta egy másolt filmed vagy zenéd, mert matricás lemezre írtad, a matricát nem kell őrizni), hanem a magyarországi _forgalomba helyezés_ feltétele, hogy az adott koronra megfizessék a jogdíjat. Ha a végfelhasználó olyan üres lemezt vesz (akárkitől, vagy mondjuk külföldről rendelve), amin nincs matrica, és az üres lemezt nem értékesíti tovább, nem helyezi kereskedelmi forgalomba, attól még az ilyen lemezre kiírt magáncélú másolata ugyanolyan legitim, mintha (sokkal drágábban) egy matricás lemezre került volna az anyag. Mert nem a matrica engedi meg a magáncélú másolat készítését külön-külön lemezenként, hanem a szerzői jogi törvény. Más kérdés, hogy ezt kompenzálandó a hivatalosan forgalmazott üres lemezeket jogdíj terheli (tehelné, ha valaki venne hivatalosan írható lemezt). Ez a rendszer akár működhetne is. A probléma ott van, hogy a jogdíj mértéke hülyén került megállapításra. Ha sokkal alacsonyabb lenne az összeg, akkor a számtalan - most mindenféle papír, adó- és jogdíjfizetés nélkül - beáramló üres lemez mindegyike után befyolna az a kis összeg, de összességében jóval több, mint most. Ugyanis most a töredékére sorvasztott hivatalos forgalmazás alig ad el valamicske írható lemezt a feketepiachoz és a közvetlen külföldi beszerzéshez képest, így a beszedhető jogdíjak tovább csökkennek. Ezért cserébe viszont újabb és újabb adathordozó típusokra próbálnak jogdíjat kivetni, illetve a jogdíj összegét olyan magasan kell tartaniuk, hogy az összesen beszedhető, beszedendő végösszeg lehetőleg ne csökkenjen. El is lérkeztünk a csúcsponthoz. Ki állapítja meg, hogy mekkora összeget kell összesen beszedni egy évben az üres adathordozók után? Ki állapítja meg, hogy ennek elérése érdekében mennyi legyen egy-egy üres adathordozóra a jogdíj? Van (több, de legfőképpen) egy szervezet, akik a szerzők, előadók, alkotók közös jogait képviselik, úgynevezett közös jogkezelő szervezetek.  Nagyon helyes, erre igenis szükség van, amennyiben nem a multinacionális mammutvállalatok és egy szűk beső körl obbiérdekeiről van szó és mindez egy átlátható, nyilvános elszámolási rendszeben megy/menne végbe. A közös jogkezelő szervezet  állapítja meg ezeket az összegeket. A mindenkori kultúrális (vagy ezzel ekvivalens) miniszter csak jóváhagyhatja ezeket a számokat - bár a törvény kötelezi rá, hogy egyeztetnie kell(ene) az ilyen jellegű adathordozók felhasználóinak, kereskedőinek érdekeit képviselő szervezetekkel, és a konszenzus megteremtése után írhatná csak alá a törvényt, amely végül jogegőre emeli, hogy mely adathordozókra mennyi jogdíjat kell fizetni a forgalomba helyezéshez. Sajnos a szerzőket, kiadókat képviselő ARTISJUS bármit is tesz le a miniszter elé, az erős lobbi (és ki tudja még mi) miatt a vakon jóváhagyják azt. A műsoros kiadványok rosszul fogynak Magyarországon, tehát a kiadók bevétele egyre karcsúbb. A magáncélú másolás és főlég az ipari kalózkodás károkat okoz, ezen nincs mit elvitatni. Az "üreskazetta" jogdíj tehát szükséges rossz, nem kell és nem szabad eltörölni! De ha normális mértékben sikerülne megállapítani ezen jogdíjak mértékét, a mostaninál sokkal több írható lemez, üres adathordozó kelne el a hivatalos piacon, így több pénz jutna a kompenzálásra is. Ha mindezzel együtt mondjuk a kiadók is okosabban próbálnák belőni a műsörös Audio CD lemezek és egyes DVD-Video kiadványok árát (bár a hazai filmek árszintjével én személy szerint maximálisan eléhgedett vagyok az utóbbi időben és nem a 990 forintos kategóriára gondolok), akkor mind az üres adathordozók hiavatalos piacáról, mind a műsoros kiadványokból több pénz folyna be. Sajnos azonban az ARTISJUS még arra sem hajlandó, hogy elárulja, mennyi írható CD- és DVD-lemezre szedtek be szerzői jogdíjat (ma már sok szerző is kifogásolja, hogy nincs a befolyt összegek elosztásáról nyilvános elszámolás) egy adott időszak alatt, mert akkor szembesíthetők lennének a feketepiac és a külföldről közvetlenül beáramló lemezek mennyiségével, és világossá válna, hogy a hivatalos piac az ő hülyeségük miatt zsugorodott össze. Hát persze, hogy nincs bevétel az üres lemezek jogdíjaiból, ha egyszer a jogdaj akkora, hogy senki nem veszi meg! De semmi gond, megpróbálják másképp pótolni a kieső bevételt, hiszen a még forgalomba sem helyezett Blu-ray és HD DVD lemezekre is kivetették már a jogdíjakat, sőt a merevlemezes asztali felvevőket is bevették a jogídköteles termékek sorába (nem tudni, hogy végeztek-e bármilyen hatástanulmányt, egyeztettek-e bármilyen független szakértői csoporttal - erősen kétlem, még a Blu-ray és a HD DVD nevét sem tudták helyesen leírni a hivatalos papírjaikban), tehát csak egy dolog számít: a kitűzött fix összeget valahogy össze kell kaparni minden üzleti évben. Mekkora ez az összeg? Hogyan adódik össze? Pontosan hová kerül? Milyen szakmai megfontolás alapján állapítják meg hogy melyik adathordozóra mekkora jogdíj kerüljön? És annak ellenére, hogy ez minden vásárlónak extra kiadást jelent, hogy-hogy nem lehet belenézni az elszámolásba? Itt van a kutya elásva gyerekek, Made In Hungary. Közben meg a zenekiadók ugyanígy csinálnak a műsoros lemezek árképzésével: egyre kevesebb fogy? Akkor emeljük az árat! Ez a magyar digitális rögvalóság a 21. század küszöbén. Ha az egész elrohadt miskulancia a fejükre omlik, talán rájönnek, ki cseszte le?
/Megjegyzés: a magáncélú másolataim mellett mintegy 800 darabos eredeti DVD-Video gyűjteményem van, tehát nem a piaci princo-huszárok nevében beszélek/.
0
2006. szeptember 9., szombat 21:06
Nos nekem anno pár éve volt vagy 50 cd-m mind másolt, írt.
Aztán mindet kidobtam, tönkretettem.
Olyan dvd-im vannak amin sulis képek, haverok családi képek vannak, meg olyan videok amik nem filmek.......hanem vicces videok, meg sulis baromkodások..
Van egy kettő másolt filmem, de tervezem az eredeti beszerzést.
SZóval nem érdemes kockáztatni................
0
2006. szeptember 9., szombat 20:34
Lehet sokat fogni a kalózmásolatokra meg a kalómásolókra .EZ is igaz.
Én inkább arra fognám hogy a dvd akció nélküli ára nyugati szinvonal,a fizetésünk akciósan is keleti:(
Nekem van másolt lemezem is,de egyszer miután rájöttem hogy letöltöttem kiirtam és egy pár hónap múlva már nem tudtam visszanézni akkor sokat hangosan és nagyon csúnyákat mondtam,és akkor elkezdtem az eredeti lemezeket veszegetni,sajnos csak az akcíósokat engedthetem meg magamnak.Itt az Xpressen már törzsvásárló titulusom van (ez gondolom nagy durranás,nekem igen).
Én arra maximálisan pozitvnak tartom a kalózkodást,hogy leszedem megnézem és ha jó megveszem.Ezek általában olyanok amiket 10-20 év múlva is szivesen megnéz az emeber,van olyan azonban ami jó-jó de nem ér meg annyit hogy megvegyem.
(Amiket kiirtam azokat meg odaadogatom a barátaimnak nagy-nagy örömükre:))
0
2006. szeptember 9., szombat 19:40
1500 - 2000 ft-ot kiadnának az emebrek egy eredeti cd-éért. 5500-at meg csak kevesen. Igazuk van
0
2006. szeptember 9., szombat 18:26
Szerintem ha meg akarnák szüntetni a dvd,cd másolást akkor nem kellene ehhez szükséges eszközöket és lemezeket gyártani,de persze ez megint óriási üzlet ezek gyártóinak,forgalmazóinak.A dvd-k ára már nem annyira ,de a cd-k ára( az eredetiké)még mindig nagyon irreális itt nálunk,külföldön a bérekhez képest nem annyira vészes,amíg 5000-6000 ft lesz egy uj cd addig biztos nem szűnik meg a kalózkodás,és hogy kik tehetnek erről?Na nézzük sorban: A compact disc-et kifejlesztő Philips-Sony corp. a mai napig jogdijat kap minden üres és nem üres cd után mert igy adta el a technologiát annak idején, ezután jön a kiadó,a zenész, a forgalmazó,az árusitó,stb...ezek mind keresnek a bolton.Végére hagytam a legundorítóbb csapatokat,ezektül a belem kifordul: ASVA, ARTISJUS,MAHASZ...meg még a jó isten tudja milyen közhasznú alapitvány élősködik még a film és zeneiparon,az én véleményem az (ezt bizonyitani persze nem tudom,de szerintem ha valaki nekivágna e témának,talán ki lehetne deriteni az igazságot) szóval én ugy gondolom ezen piocaszervezetek 1 az 1-ben lenyelik a cd-k,dvd-k után hozzájuk befolyt pénzeket(komoly összegekről van szó) aztán magasról sz@rnak mindenkire és jót röhögnek az elszegényedő,nem túlsztárolt de tehetséges zenészeken akik egy büdös fityinget nem látnak az állitólag ő érdekeiket képviselő szervekhez befolyt pénzből!!!!És az ilyen jellemtelen tolvaj banda ordit a leghangosabban és harcol a másolás ellen,erősen bűzlik ez a történet nem gondoljátok?
0
2003. február 1., szombat 14:01
Sziasztok!

Igen, a matrica nem jogosít fel a kereskdelmi célú másolásra. Amennyire én tudom (nem biztos, mert nem kértem hivatalos álláspontot sehonnan, csak a matrica megjelenésének idején olvastam valamelyik weblapon) a matrica arra jogosít fel, hogy ISMERŐSNEK néhány példányban átmásolhatsd a zenei CD-t. Kivéve a másolásvédett CD-ket, azokat továbbra sem jogos átmásolni. Persze lehet hogy tévedek és rosszúl tudom a dolgokat...
Ami meg a matricából bejött pénzt illeti: állítólag összegyűjtik egy nagy kalapba és szétosztják a zenészek között. Akiket a másolással megkárosítottak. Az elvét nem tudom, mert mint már említettem van zenész ismerősöm, akik aranylemezesek, de még egy fillért sem kaptak ilyen címen...
Az biztos, hogy ez nem egy igazán jó megoldás, de a semminél jobb. Bár bünteti azokat, akik saját "alkotásukat" akarják CD-re rögzíteni.
0
2003. február 1., szombat 13:20
Xpress.hu!

Tökéletesen egyetértek veled. Én is hasonló bérből élek, és bizony látható, hogy nem sűrűn engedhetem meg magamnak egy DVD lemez megvásárlását. Kalóz filmem egy darab sincs. Olcsón is lehet lemezt venni, gondoljunk csak az elszaporodó újságmellékletekre vagy a hazai kiadású rajz/báb/mesefilmekre.
Ahogy azt egy kedves ismerősöm mondta, a DVD luxuscikk, ha valaki DVD filmet lop, az nem minősül megélhetési lopásnak... Kenyér nélkül meghal az ember, DVD nélkül azonban vígan lehet élni.
Egy azonban biztos. A feleségemet elég nehéz meggyőzni olykor egy-egy 6-7000Ft-os lemez megvásárlásáról. A 3000Ft-os lemezekre annál könyebb rábeszélni. Így én is biztos vagyok benne, hogy ha a VHS kazetták árszintjére esne a DVD lemezek ára, akkor több, mint 2x-ese lenne a megvásárolt lemezek száma - nálunk. Míg most havi átlag max. 1-et veszek meg, addig 3000Ft környéki áron valószínűleg 3-4 is beleférne, ha éppen adott hónapban annyi kiadvány érdekelne...
Addig is jobban meggondolom, mit vegyek meg és mit ne.
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2003. február 1., szombat 12:03
Az a matrica valóban nem jogosít fel senkit a zene másolására. Ez egy kicsit suta, szerintem kétségbeesett, kapkodó, és valószínűleg jogilag erősen támadható "megoldás" a kalózok okozta károk enyhítésére. Vagyis ezt a pénzt nekem, és még sok más embernek is ki kell fizetni annak ellenére, hogy a CD-ket csak adatmentésre használjuk. Tehát ahelyett, hogy a zenei kalózkodás "győzelme" előtt gondolkodtak volna jogi szigorításon, vagy emberközeli árpolitikát alkalmaztak volna időben a hivatalos CD-k piacán, most így utólag próbál kapálózni a zenei ipar az elmaradt haszon után. Szerintem - sajnos - későn. Attól tartok, hogyha a DVD-kiadók (és itt elsősorban nem a helyi képviseleteket értem, hanem a nemzetközi "agytrösztöket") nem lépnek fel pillanatokon belül hihetetlenül keményen a kalózkodás ellen (mondjuk az iraknak szánt rakéták irányt téveszthetnének az ukrán és a kínai ipari kalózparkok irányába) és ezzel együtt nem gondolják át az eddigi árpolitikájukat, 1-2 éven belül megismétlődhet a filmpiacon is az, ami a zenein - csak éppen durvább kiadásban. Korábban valaki azzal érvelt, hogy a zenei CD-k sem szűntek meg annak ellenére, hogy minden idehaza eladott zenei CD-re jut vagy 3-4 hamis. Azt azonban elfelejtette, hogy változtatás nélkül ugyanaz a tömegtermék kerülhet a zenei CD-k piacán minden országban a polcokra, miközben a filmek esetében országonként szükség van a honosításra (magyar borító, magyar felirat, régiókód, különböző megjelenési időpontok és szabványok stb.). Tehát zenei CD-t akkor is lehet majd valószínűleg kapni nálunk, ha csak 1-200 fogy el belőle országosan, mert a helyi képviseletnek semmi dolga nincs magával a kiadvánnyal. Behozza az országba és odaadja a kereskedőknek. Ugyanennyi DVD-eladásnál a honosítás költségei értelmetlenné teszik az adott film hivatalos forgalmazását, tehát a legtöbb film hazai kiadása hamarosan nem lesz kifizetődő - és mivel Hollywood nem a Máltai Szeretetszolgálat, eljön az a pillanat, amikor lehúzzák a rolót, és csak az igazán tömegfilmeknek készítik el a magyar kiadását.
A kalózkodás megállíthatatlan. Logikus, hogy azt, aki 50-100 ezer forintot visz haza, nem lehet rábeszélni arra, hogy vegyen 7000 forintért filmet és mondjon nemet az 1000 forintos másolatnak. A tömegeket nem lehet szép szavakkal befolyásolni. De ha feleződne az ár, lehet, hogy nem csak duplázódna a legális kiadványok vásárlóinak száma, hanem esetleg megnégyszereződne. Ha rajtunk múlna, holnaptól ilyen árak lennének - de nem rajtunk múlik.
0
2003. február 1., szombat 11:45
Arra gondolok(lunk), hogy a szerzői jogvédő minden írható CD lemezt (nem írható audió cd-t) megterhelt 1 éve egy matricával amelyért valami megfoghatatlan jogcím alatt kell fizetni. De ez nem jogosít fel senkit arra, hogy ezekre a lemezekre mondjuk Madonna új lemezét átmásolja. Mondjuk itt felmerül a kérdés, hogy akkor mire fizetem azt az 50 Ft-ot?
Amit Te említessz az sem másolás hanem valamiféle biztonsági másolat kategóriába sorolható "adatmentés". Hiszen minden dalnak kifizettem a jogdíját a CD árában csak speciális összeállításban szeretném hallgatni őket.

De ha valaki idetesz egy hivatalos állásfoglalást amely a fentieket megcáfolja én örülök neki a legjobban. És akkor tényleg itt a kánaán hiszen 300Ft-ért bárki beszerezhet legálisan bármilyen zenei albumot.
0
2003. február 1., szombat 11:31
Kiga! Elméletileg léteznek asztali CD-másoló készülékek (főleg Philips), és ezek elméletileg csak a magasabb jogdíjtartalmú nyers-CD-kre tudnak másolni. Nyugaton vannak is olyanok, akik ezt veszik - kb. fele annyiba kerül egy ilyen lemez, mint egy műsoros CD.
Ha erre másolsz saját tulajdonú CD-ről (mondjuk egy válogatást állítasz össze vele, vagy a kocsidban nem szeretnéd az eredetiket tárolni) akkor a szerzői jogvédőknek sem lehet egy szava sem.
Az más kérdés, hogy itthon aki ilyen másolót vett, többnyire az első héten átoperáltatta a készüléket valamelyik szervízben, hogy olcsó írható CD-vel is működjön.
0
2003. január 31., péntek 16:10
"Nekem évek óta van CD íróm, és át is másoltam magamnak egy-két CD-t a haveroktól (ez mostmár ugyebár legális köszönhetően a matricának az írható CD-n)"

Ez szerintem egyáltalán nem így van.  Nyugodtan hívd fel a szerzői jogvédő hivatalt. Sem zenét sem szoftvert nem szabad másolnod. Lehet, hogy az üres CD lemez árában beépített jogdíj van, de ettől a műsoros CD-k másolása ugyanúgy tilos. Nyugodtan kikérheted bármelyik hivatal állásfoglalását.
0
2003. január 31., péntek 12:11
Kedves Xpress.hu!
Lehet, hogy nem teljesen világosan írtam előzőleg le a véleményem. Én nem támogatom a kalóz DVD-k forgalmazását, csak azt szerettem volna leírni, hogy mindaddig, amíg ennyibe kerül egy eredeti DVD, a hamisítvány ára pedig negyede-tizede, és még így is bőven van haszna a hamisítónak, addig lesz fekete piac.
Igazatok van, ha a DVD közel ugyanannyiba kerülne, mint a VHS, jelentősen visszaesne a VHS forgalma. Azért teljesen nem tűnne el.
Ugyanez a helyzet a CD/kazetta piacon is: ott már hosszú évek óta dúl a feketekereskedelem. Nekem évek óta van CD íróm, és át is másoltam magamnak egy-két CD-t a haveroktól (ez mostmár ugyebár legális köszönhetően a matricának az írható CD-n), de ettől függetlenűl mind a mai napig vásárolok eredeti CD-ket. Ott is irreális az ár, hiszen egy magyar zenei CD 3e fölött van (külföldi még drágább), és a rajta levő szerzői jogról annyit, hogy van zenész ismerősöm, aki megmondta, egy eladott CD után 10-20 Ft-ot kapnak...
Ha megnézitek az eddigi megrendeléseimet láthatjátok, hogy elég sok filmet vettem meg eredetiben. Sok olyan film van, amit ha meg is tudnák szerezni olcsóbban kalóz változatban, akkor is az eredeti kellene.
De van sok olyan film, amit teljes áron nem vennék meg. Mert nekem az a film nem ér meg annyit (pl a szinkron nélküli vígjátékok). Ilyenkor előfordúlhat, hogy másolt példányra beruházok, mert rászánom az írható DVD-re a kb 1000 Ft összeget. De eredetiben nem venném meg! El lehet vitatkozni, hogy ezzel visszafogom-e a DVD eladások forgalmát...
Igazatok van, nem lehet a DVD árakat a magyar fizetésekhez igazítani, miközben a nemzetközi piacon sokkal többe kerülnének. De akkor el kell fogadni, hogy lesz fekete piac is. És a vásárló, de legtöbb esetben a pénztárcája dönti el, hogy megveszi-e az eredetit, vagy a hamisítványt. Egy kicsit reménytelen győzködni az embereket arról, hogy ha hamisat vesznek, azzal maguk alatt vágják a fát, mert vegyük figyelembe: ha valaki havi 15e forintot (és sokmindenkinek milyen nagy összeg ez!) szán DVD vásárlásra, akkor eredetiből 2 filmet tud megvenni, míg kalóz változatból akár tizet!
Ja a kalózkodásról még annyit: láttam a Gyűrűk Ura 2 (igen, a második rész!) DVD-t már kalóz kiadásban. DD5.1 angol hanggal és magyar felirattal! Ugyanúgy, mint a DivX filmeknél, itt is előfordúl, hogy ha nincs magyar felirat, akkor lelkes emberek lefordítják az eredetit és közkinccsé teszik, aztán más lelkes emberek ezt feloperálják a DVD-re. És mivel egy írható DVD az egész, ezer forintból kijön az egész. Jó, a képminőség nem olyan, mint a majdan megjelenő legális kiadáson lesz (remélem), de azért így is überel rengeted gyári DVD-t. Persze, ha majd kijön a 4 lemezes rendezői változat, meg fogom venni eredetiben.
Végül még egyszer: én nem támogatom a fekete piacot, az törvényellenes. De mindaddig, amíg ekkora árkülömbségek vannak, lesznek olyan emberek, akiknek megéri a kockázat, és lesz fekete piac. Szomorú, hogy ez oda vezethet, hogy a kiadók esetleg csökkentik vagy beszüntetik a magyarországi forgalmazást, de nem hinném, hogy ez bekövetkezne, hiszen a CD/kazetta piac is létezik, pedig ott egy eladott CD-re sokszor tíz hamis jut. Bár nem szeretném, ha a DVD piac is úgy reagálna a helyzetre, hogy a csillagos égig emeli az amúgy is magas DVD árakat...
0
2003. január 30., csütörtök 19:05
Predator: ne kerd össze a screener DVD-ről készült kalóz DVD-ket a másolt DVD-kel. Van nekem itthon egy-két másolt DVD lemezem (értsd az eredeti lemezről másolt kópia) és nincs az az isten amelyik megkülönbözteti az eredetitől mivel teljesen ugyanaz. Mivel bitről bitre másol a DVD ezért a képminőség a hangminőség és a felirat tökéletesen megegyezik az eredetivel. Amiről le kell mondjál az a német-orosz-olasz szinkron és felirat és az extrák. Egy ilyen lemez ára 1500Ft és minden hónapban egyre olcsóbb lesz. Év végére ezer alatt lesz. Tehát a kérdés úgy hangzik nem ér meg hétszer annyit az eredeti amelyik csak az extrákban tud többet? Van aki erre azt mondja, hogy nem.
De több olyan filmem is van itthon amit hétszer ennyiért sem veszel meg. Austin Powers 2 megvan neked DVD-n magyar felirattal és magyar szinkronnal? Nekem megvan. Olyan magyar felirattal amelynél a gyári (ha megjelenik) csak rosszabb lesz. Lehet, hogy szinkron sem lesz rajta. Mondom ha egyáltalán valamikor megjelenik.

A fentiekkel nem támogatom a DVD másolókat, mindenki vegyen eredetit mert másolni lopás és az nem szép dolog csak azért írtam le, hogy pontosan lássuk a dolgot.
0
2003. január 30., csütörtök 18:26
Misa:
1. Nem hiszem, hogy a kiadók különösebben foglalkoznának a Németországban dolgozó magyarokkal. Azt pedig, hogy statisztikát készítenének róluk, kizártnak tartom. Még a nálunk sokkal nagyobb létszámban kint tartózkodó török vendégmunkások sem jutnak az eszükbe, mert akkor mindig a német lemezre kerülne a török felirat/szinkron - de ez nincs így. Mindig is az adott országban eladott mennyiség lesz mérvadó. Ember nincs, aki meg tudná győzni a Fox-ot, hogy hiába fogy idehaza egyre kevesebb Fox film, Ausztráliából az itt eladott mennyiség ötszöröse jön be, úgyhogy érdemes továbbra is feltenni azt a feliratot. Ez nem így működik. A magyar képviseletnél nem fogy a film, akkor nem foglalkoznak Magyarországgal.

2. Fordított eset is rengeteg létezik. Az ok akkor is az, hogy kicsi a piac. Ha nagyobb lenne, odafigyelnének a csehekre is és ránk is, mert érdekükben állna. Így meg ha lemarad egy-két kis ország? Nagy dolog, ugrott egy céges sörparti ára.

3. Kérdés, hogy ki törekszik extra profitra. Az a magyar cég, amelyik a 25%-os ÁFA, X%-os giccsadó, Y%-os vám, + Európában egyik legmagasabb benzinár (szállítás) mellett elad 2-3 ezer filmet nyomott haszonnal (ezen a kereskedők sem keresnek igazán - gyakorlatilag reklámcélt szolgál csak a Bombaár), vagy az a nyugati kiadó, amelyik vámmentesen, alacsonyabb ÁFÁ-val, a hazai mennyiség százszorosát adja el dömpingáron?
Azt kell megérteni, hogy van egy bizonyos alapköltség, ami független a piac nagyságától. Pénzbe kerül a felirat, a szinkron, a jogdíj, a doboz, a borító, a reklám és pénzbe kerül a kiadó működtetése. Ugyanannyi emberre van szükség egy néhány ezer DVD-t befogadni képes piacon a filmek forgalmazására, mint egy milliós nagyságrendű piacon.
Ne érts félre: én szeretném a legjobban, ha Ausztrál szintre csökkennének az árak (és növekednének az árrések), de sajnos csak kicsi és elhanyagolható tényezők vagyunk mi magyarok a nemzetközi DVD-piacon. Foglalkoznak velünk, mert a kiadók ütik a vasat, és egyelőre több pénzt keresnek velünk, mint amennyibe kerülünk. De nem lesz lelkifurdalása senkinek a tengerentúl, ha egy mozdulattal kihúznak néhány "elkalózosodott" országot a térképükről. Egy gonddal kevesebb, néhány szinkron és feliratsávval kevesebb munka - lehet nagyobb bitrátával tömöríteni a németeknek :)
0
2003. január 30., csütörtök 17:54
A vitához hozzászólva:
Volt már szerencsém kölcsönbe két írott dvd-hez (SW EPII. és Penge 2) Namármost az EPII.  menüje ultragagyi volt (az eredeti "állóképes változata, elcsúszott feliratok stb), a felirat az egész film alatt kb 1 másodpercet késett. A Penge 2 menüje okés (animált), de akadozott, és mindkét filmnél elmondható volt a gyakori lefagyás (asztali philips dvd). Egyik filmet sem néztem végig, és ezek után elhatároztam hogy soha nem rakok be másolt dvd-t a lejátszóba. Úgy tudom, hogy 3 ezer Ft. körül adják ezeket a másolt vackokat (most pl. TTT. alatta végig a new line-os figyelmeztető felirat). Nem ér meg +2-3 ezret az eredeti? Véleményem szerint pl. a jelenlegi favorit (TTT) "figyelmeztetős" verziójának házimozi rendszeren való nézése kb. olyan, mint amikor valaki 100 ezres mobillal rohangászik, de évente 3 ezerért tölti fel a kártyáját.
0
2003. január 30., csütörtök 17:41
Nos, néhány alapvető tényszerű szempontot nélkülöz az Xpress taglalása:

nevezetesen:

1. Nem minden külföldön eladott példány kerül oda, végleges helyre, ahol az eladás történt. Nyilvánvalóan számos vevő él - és élni fog akár a külföldi személyes vagy más vásárlási lehetőséggel. Tehát a kiadóknak ezt is figyelembe kell venniük, amikor egy ország potenciális veőiről van szó.
Úgymond intelligens átgondolásban azt is feltételezi néhány kiadó, hogy egy német eladott DVD-t netán egy magyarul is jól tudó vevő fog anyanyelvének felirataival nézni, esetleg Düsszeldorfban. S ez nem egyetlen ember.

2. Érdekes módon számos kiadvány tartalmazza a piaci súlyban a Magyarországhoz mérhető cseh nyelvterületre szánt változatot (felirat), míg a magyar nem kerül rá. Ez jelentős számú kiadványra vonatkozik. Itt pedig akármi is lehet a magyarázat, de minden indok csak magyarázkodás.

3. Világosan látható, ugyanazokat a kiadványokat más helyen kiskereskedelemben vizsgálva, hogy a "kis piacnak" tekintett helyeken gyakorlatilag extra profitszerzésre törekednek a kiadók, s ennek etikus volta erősen kifogásolható. Megint csak sorolni lehet azokat a kiadványokat, melyeknek az itthoni "akciós" ára a 4000 Ft tartományban mozog. Ezek a kiadványok rendre a bruttó nyugati kiskereskedelmi 10-12 Euró tartományában vásárolhatóak meg.

Tehát érdemes az érintett kiadóknak háztájukon söprögetni, akinek nem inge, ne vegye magára, hiszem minden tiszteletem a kivételnek.

A DVD pedig mint tudjuk Digital Versatile Disk, vagyis sokoldalú, így találták ki. Csakhát, vannak, akik kicsit lusták ezt a tulajdonságát hasznosítani.
0
2003. január 30., csütörtök 16:24
Zoli: A DVD, VHS üzlet, és mindaddig, amíg magasabb áron is el lehet adni, addig nem megy majd le a korongok ára. Nem azért drágább a DVD, mint a VHS mert drágább az előállítása, hanem mert tartósabb, és jobb minőségű. Valóban adhatnák a kiadók VHS áron (beleférne a költségeikbe), de ha annyiért adnák, ki venne VHS-t? Márpedig a VHS-t is veszik még, így egy drasztikus DVD-áresés nem tenne jót a "másik rókabőrnek". Ez nem gonoszság a kiadók részéről, hanem észszerű kereskedelem.
A baj a DVD-nél elsősorban az, hogy globális termékről van szó, tehát a VHS-től eltérően többnyire nem minden filmből készít saját változatot minden ország, hanem - a DVD adottságaival élve - tucatnyi országban ugyanaz a korong kerül forgalomba. Így a kisebb országok kezét valamilyen szinten a nagy stúdiók megkötik (vagy a szerződésben rögzített minimális ár kikötésével, vagy magas jogdíjjal stb.), azért, hogy ne tudjanak rugalmasan alkalmazkodni a helyi piacok igényeihez. Magyarul nem nézné jó szemmel a Fox, ha Magyarországon 3-4 ezer forintért lehetne kapni a lemezeiket, míg Angliában 8-10 ezer az ajánlott ár.
A nagy stúdiók helyi képviseletei tehát nem tudják a magyar pénztárcához igazítani a DVD-árakat, amelyeket természetesen a nyugati vásárlók pénztárcáihoz szabtak. Ha az átlagkereset idehaza is félmillió körül lenne, a hazai DVD-piac is megtízszereződne még ilyen árak mellett is.
Addig tehát nem várható - sajnos - változás, amíg nyugaton nem lesz kritikus a kalózkodási arány, de ez annak ellenére nem várható, hogy már most is tízezres nagyságrendekben bukkannak fel ott is hamisítványok - ez a mennyiség azonban a milliós eladásokhoz képest elenyésző.
Idehaza azonban hamar véget érhet a DVD-kiadás aranykora, ha tömegesen elterjednek a DVD-írók és az olcsó nyers lemezek. Míg Angliában csak morcos lesz a New Line, ha felbukkan 10 ezer hamis Gyűrűk Ura DVD, de azért nem nagyon érzi meg a bevételein, addig itthon már akkor is simán bukta lehet egy kiadás, ha csak néhány száz potenciális vásárló inkább az olcsóbb kalóz-másolat, vagy a házi másolás mellett dönt.
Mint mondtam, a helyi képviseletek a külföld engedélye, közreműködése nélkül nem csökkentheti drasztikusan az árakat (vagy növelheti az árréseket európai szintre, hogy a kereskedők igazi kedvezményeket adhassanak), viszont egy minimum eladással igazolniuk kellene külföld felé, hogy van létjogosultsága a magyar változatnak, érdemes feliratot és szinkront feltenni a lemezekre. Ha a kalózkodás miatt a mostani stagnálás átbillen folyamatos mennyiségi csökkenéssé, sajnos egyre több filmről maradunk majd le. Az MGM és a Fox már eddig is csak az úgynevezett "nagyobb" filmekre tett rá minket, a kevésbé piacképesnek gondolt megjelenéseknél hanyagolta a magyarokat (nekünk nem jutott Woody Allen sorozat, Hair, Sárga tengeralattjáró, Simpson család, X-akták sorozat, Buffy, stb.) és ha tovább csökken a legális eladás, a szűrő még szigorúbb lesz.
A többi kiadó egyelőre még mindig piacot épít, és nem foglalkoznak azzal, hogy egy klasszikus, 1933-ban készült fekete-fehér, feliratos drámából 6-7 ezer forintért jó ha 20-30 darabot lehet országosan eladni - akkor is felpakolják a magyar feliratot. De ha náluk is a csökkenés lesz a jellemző, akkor először ezek a kis filmek tűnnek el a kínálatból, és előbb-utóbb megáll, vagy megfordul az utóbbi idők pozitív tendenciája (az egyre több szinkronos, magyarított kiadvány megjelenése). Elgondolkodtató, hogy a kínálat bővülése, a minőség javulása és a lejátszó-tulajdonosok számának megsokszorozódása ellenére itthon ma közel ugyanannyit lehet országosan eladni egy jobb címből, mint 3 évvel ezelőtt, miközben minden nyugati országban 5-6-szorosára nőtt az eladott lemezek száma egy-egy címre vetítve!
0
2003. január 30., csütörtök 15:49
Sziasztok!
Látom, elszabadult itt a vita rendesen. Nem szeretnék egyik oldalra sem állni, de kérdem én: mikor azt hangoztatják, hogy egy gyári DVD előállítása olcsóbb, mint egy gyári VHS, akkor mi ez a nagy árkülömbség? Jogdíj: az elvileg ugyanannyi kellene legyen. Adó? Az is ugyanannyi.
Mindaddig, amíg ilyen drágák a DVD filmek, az eszközök pedig egyre jobbak és olcsóbbak, addig igen is lesz fekete kereskedelem. És lesz rá igény is. Miért: mert megéri. A legtöbb DVD film egy az egyben másolható úgy, hogy lehagyjuk az extrákat, elhagyunk 1-2 hangsávot (nekem az orosz sohasem hiányzik), feliratot, és mindjárt ráfér egy írható DVD-re. Így az eredeti filmminőség nem sérül (tehát ugyanolyan lesz, mintha eredetiben vetted volna meg, csak éppen negyedébe-tizedébe kerül). Nagyon kevés az olyan film, amit újra kell tömöríteni, hogy ráférjen egy írható DVD-re, és ha valaki egy kis odafigyeléssel csinálja, akkor megéri a végeredmény.
Amilyen "kalóz" DVD-kkel találkoztam, azok egyáltalán nem voltak rossznak mondhatóak.
De hogy elejét vegyem, hogy csomóan elkedjenek anyázni: ez nem azt jelenti, hogy a feketepiacot támogatnám. Az ugyanis lopás, tehát büncselekmény. De mindaddig lesz rá igény, amíg megéri csinálni. Az egyetlen megoldás az lenne, ha a DVD filmek ára reális lenne (megegyezne a VHS árával), akkor ugyanis egyszerűen nem érné meg hamisítani. Kocsikat is csak azokat lopják el, amiket jó áron el lehet adni, amin nincs haszon, azért nem sokan kockáztatnak...
Ha a kiadók elgondolkodnának, hogy azért, mert valami új technológia, még nem indokolt többszörös árat elkérni érte, az egész kérdés fel sem vetődne.
0
2003. január 19., vasárnap 16:11
én csak egy dolgot szeretnék tudni. hol lehet 400ft-ér DVD-r lemezt venni??
0
2003. január 17., péntek 21:36
Ez a dolog már most elég népszerű. Az irók, jó kapcsolatokkal már 65-70 ezer FT körül beszerezhetők. Az írható lemez (DVD-R 1x) 400 FT!!!! Na most ehhez nem kell nagy matematika, hogy a "normál" bérből és fizetésből élők valószínűleg nem a 6000+ ezer Ft-os eredetit fogják választani. Ami itthon Sz.V.Sz. le fog zajlani, az ugyanaz lesz mint ami az audió CD-k piacán lezajlott. Minden eladott eredeti CD-re jutt 10 másolat. Nem mondom, hogy ez így jó! De én idáig 300-400 ezer Ft-t raktam bele csak a lemezekbe, de mostantól nem tartom túl valószínűnek, hogy túl sok eredeti lemezt fogok vásárolni :( Ez van. Én is láttam már gagyi RIP-et, de nagyon sok jót is. Ahogy a codec-ek javulnak, egyre jobb minőségű lesz a barkács DVD is. Meg persze ez is jön már a netten át. Az eddigi magyar VCD csapatok (Embargo, Panda, etc..) már ontják magukból a DVD-R imagek-et is. A zászló nem igazán az eredeti lemezeknek áll. Hacsak nem lesz valami nagy államilag támogatott ülldöző kampány. Ha nem lesz akkor sötét idők jönnek. Illeteve szépek, kinek-kinek megítélés szerint.
0