Keresés

FILMZENE

2007. február 15., csütörtök 12:20
törődj egy kicsit velem is, john:)
0
2007. február 15., csütörtök 9:58
Pontosítanék:

30 alkalommal jelölték Grammy díjra, és idei 2 győzelmével ez immáron a 11. díja.
0
2007. február 15., csütörtök 9:52
A babák völgye(Valley of the dolls,1968), Zsiványok(Reivers,1970), Goodbye, Mr. Chips(1970), Hegedűs a háztetőn(Fiddler on the roof - NYERT - 1972), A Poszeidón kaland(The Poseidon adventure, 1973), Images(1973), Tom Sawyer(1974), Cinderella Liberty(2 jelölés, 1974), A pokoli torony(The towering inferno,1975), Cápa(Jaws - NYERT - 1976), Harmadik típusú találkozások(Close encounters of the third kind, 1977), Csillagok háborúja(Star Wars - NYERT - 1978), Superman(1979), A birodalom visszavág(The empire strikes back, 1981), Az elveszett frigyláad fosztogatói(Raiders of the lost ark, 1982), E.T. a földönkívüli(E.T. The extra terrestrial - NYERT - 1983), Mondj igent Giorgionak!(Yes, Giorgio, 1983), A jedi visszatlr(Return of the jedi, 1984), Indiana Jones és a végzet temploma(Indian Jones and the temple of doom, 1985), A folyó(The River,1985), A Nap birodalma(Empire of the Sun,1988), Az eastwicki boszorkányok(The witches of Eastwick,1988), Alkalmi turista(Accidental tourist, 1989), Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag(Indiana Jones and the last crusade, 1990), Született július 4-én(Born on the 4th of July, 1990), Reszkessetek betörők!(Home alone - 2 jelölés - 1991), Hook(1992), JFK(1992), Schindler listája(Schindler s list - NYERT - 1994), Nixon(1996), Sabrina(2 JELÖLÉS, 1996), Pokoli lecke(Sleepers, 1997), Amistad(1998), Ryan közlegény megmentése(Saving private Ryan, 1999), Angyal a lépcsőn(Angela s ashes, 2000), A hazafi(The patriot, 2001), Mesterséges értelem(AI - Artificial Intelligence, 2002), Harry potter és a bölcsek köve(Harry Potter and the sorcerer s stone, 2002), Kapj el, ha tudsz(Catch me, if you can, 2003), harry Potter és az azkabani fogoly(Harry Potter and the prisoner of Azkaban, 2005), Egy gésa emlékiratai(Memoirs of a geisha, 2006), München(Munich, 2006).
0
2007. február 15., csütörtök 9:10
Nagyon messze van még a jövőre :(
Úgy gondolom ezek közül egyedül a Lincoln-nak lehet esélye az Oscarra, persze nem minden az Oscar. De ha nem kap 3 éven belül, akkor  71-től nézve ez lesz az első évtized, amelyikben nem kap.
0
2007. február 15., csütörtök 1:20
vki esetleg tudja hogy mi a dolga a zenei tanácsadónak? (részletesen)
0
2007. február 14., szerda 22:49
Látom kisebb lavinát indítottam el, de megint sokat tanultam : ) S már csak azért is kellene egy JW DVD mert akkor esetleg a mélyebb kulisszatitkokba is beavathatná a nézőt, például szerel izé hangszerel-e : )

Az IMDB-n úgy látom, hogy legközelebb jövőre (már ha akkora elkészül) a Lincoln c. filmben lesz Composer, és persze már az Indy 4 illetve egy Interstellar c. filmnél is megjelenik a neve Composer-ként, minő véletlen, mind három film Spielberg-film is egyben : ) És a soron következő 3 Harry Potter-nél, a JP4-nél s egy ismeretlen című Star Wars sorozatnál is felbukkan a neve, ugyebár a  zenei témák miatt.

S pontosítanék is, 28 alkalommal volt Grammy-díjra jelölve, először 1962-ben, legutóbb pedig 2007-ben. 10 alkalommal nyerte el a díjat az alábbi filmekért: Cápa (1976), Star Wars (1978), Harmadik típusú találkozások (1979), Superman (1980), Star Wars - A birodalom visszavág (1981), Az elveszett frigyláda fosztogatói (1982), E.T. (1983), Schindler listája (1995), Ryan közlegény megmentése (1999), Egy gésa emlékiratai (2007). Ha nagyon neki ülök, holnap szépen kilistázom s magyarosítom a filmek címeit az Oscar-jelöléseket illetően, 45 jelölés s 5 Oscar-díj : )
0
2007. február 14., szerda 22:31
Kedves John!
Szereztél nekem egy szép estét!:D
egyébként a hangszereléshez meg csak két dolog kell nagyon szerintem, tehetség és rutin!:) Williams és Shore talán a legrutinosabbak közé tartoznak azt hiszem.
A Walt Disneyhez meg csak annyit, hogy abszolút nem az ő érdemük szerintem, mert ez csapatmunka!!!! Van a rendező, ő összefogja az egészet( pl: színészek, világítás, kamera stb. ), ő a főfejes, a kapitány. Szerintem ugyanígy van a zenében is van pl: John Williams ( most nyalizok egy kicsit neked:) ) az ő zenéje, az ő zsenijéből pattant ki az ötlet és ő látja el instrukciókkal a hangszerelőt a karmestert a zenei vágót a hangkeverőt... csapatmunka!!!-nem úgy mint sok kis "sztár", akik szerint ők a legfontosabbak és nyalják ki a seggüket

Barátom, John mesélj még vagy 5-10 sort a zenekészítés műfajáról, kérlek!
De hogy könnyebb legyen kérdezek is mellé még: Hogy volt azzal a kürtös barátunkkal?
Illetve mi a feladata/munkája-ahogy tetszik-a zenei tanácsadónak?
0
2007. február 14., szerda 20:55
Az első kérdésedre még nem válaszoltam. A hangszerelés nagyjából ebből áll:
A fő- és mellékszólamok megírása után el kell dönteni, hány és milyen típusú hangszerek szólaltatják meg az adott melódiát, és melyik veszi át melyiktől, ilyesmi. Tulajdonképpen rendkívül érdekes és fontos része a komponálásnak, hiszen gondolj bele: Ugyanaz a dallam szólhat a fuvola hangján, és akkor sokkal lágyabb hatást kelt, de szólhat trombitáén is, vagy kürtén. Nem mindegy, hogy hány hangszer szól egyszerre, és egy dallamot egy időben hány darab ugyanolyan hangszer játszik. Szóval ez mind nagyon bonyolult, nehéz, és fontos része a végső zene születésének.
0
2007. február 14., szerda 20:50
Nézd, itt senki nem beszélt arról, hogy a zeneszerző mások babérjait aratja le, és helyette mások végzik el a munkát. A klasszikus zeneszerzők maguk hangszerelték műveiket, ám a filmzene műfajában ez másként van. Sok esetben még csak nem is a komponista vezényel, ő "csupán" megírja a zenét a zongorán. Majd a hangszerelője (vagy több) hangszereli, és egy karmester levezényli, ő meg a stúdióban ülve hallgatja, és instruálja mind a karmestert, mind a zenekart. Ettől még teljes egészében az ő műve, elvégre az ő melódiái, az ő harmóniái, az ő zenéje, ezt rajta kívül más nem írhatta meg. De aki ismeri a filmzenét, tudja, hogy kevesek hangszerelik saját zenéjüket. Korábban még Howard Shore sem, de sorolhatnánk: Danny Elfman, James Newton Howard, Alan Silvestri, és a sor szinte végtelen. Ez így működik. Williamsnek két hangszerelője is van, Bozóky barátom már leírta a nevüket.
0
2007. február 14., szerda 20:45
A karmester a próbák alatt szóban is elmagyarázza a kottán leírt, bejelölt ritmusváltásokat, az intenzitás, lassítás, crescendo, decrescendo (azaz a hangosítás, halkítás) mértékét, stb. Mire a zeneművet előadják, a professzionális zenészek már tudják "mi a dolguk", de mégis, nagyon fontos a karmester jelenléte, és vezénylése, hiszen ő tartja össze, ő hangolja össze, szinte elővezeti a zenészeknek a művet. Mindig van egy auftakt, egy picivel hamarabb int, hogy legyen ideje a zenészeknek felfogni, követni a zenét. A szünetet is jelzi, vagy figyelmeztet, ha netán eltért volna a muzsikus a kottától (értsd: hamisan játszik, mint pl. John Williams legutóbbi koncertjén a Leia hercegnő témáját játszó kürtös), esetleg nem úgy, ahogyan a kamerster hallani szeretné. Tehát a karmester "kalimpálása" rendkívül fontos része egy nagyzenekari műnek, legalább annyira, mint maga a zenekar.
0
2007. február 14., szerda 17:23
Ki, mit, mivel, mikor és milyen dinamizmussal. Ezt vezényli le.

De nem fogok nekiállni szakérteni.
Arról beszéltem, beszéltünk, hogy egy zeneszerző fejében nem zongorafutamokból áll össze a kép.
Amikor leírja az éppen megkomponált zenét, akkor a fejében már rég összállt az egész mű. Mindaz, amit az első mondatban leírtam.
Ne jussunk már el oda, hogy Walt Disney egy senki lenne a sokszáz rajzolója nélkül.
0
2007. február 14., szerda 14:54
igen, miket jelentenek a mozdulatok?
0
2007. február 14., szerda 13:44
A második kérdést nem egészen értem.
Arra gondolsz, amikor a karmesteri pálcával vezényel?
0
2007. február 14., szerda 12:28
John, miből áll a hangszerelés?
Illetve miket mutogat a karmester?
0
2007. február 14., szerda 12:24
Hozzávágom a kimenő postáimhoz. Írd meg a címet a vjoliver@freemail.hu-ra. Majd ha arra járok meghívsz egy sörre.
0
2007. február 14., szerda 12:20
de írtam vissza korn, írtam, hogy sajnos nyíregyi vagyok....
max postai úton?
0
2007. február 14., szerda 11:58
Aki egyébként jobban ki akarja művelni magát eme témában annak ajánlok egy Pope interjút : http://www.tracksounds.com/specialfeatures/Interviews/interviewcp.htm ...

De az IMDBn is sokminden fellelhető a hangszerelő uriemberekről.
0
2007. február 14., szerda 11:52
Schindlernél John Neufeld dolgozott közre, azóta pedig leginkább Conrad Pope hangszerel neki. Eddie Karam aki még egy egy mű esetén besegit...
0
2007. február 14., szerda 11:47
Egyetértünk!:-)
0
2007. február 14., szerda 11:46
Jó, féligazság ott. De nincs az a Mester, aki a Schindler listájának hegedűszólóit nagyzenekari kísérettel egy zongora-kottával "adta volna le".
Egyébként meg mindegy. Felőlem akár Spielberg is csinálhatta. Nekem a végeredmény a fontos.  :)
0
2007. február 14., szerda 11:30
Még annyit tennék hozzá, hogy John Williams általában idő hiányában sem szokott hangszerelni.
0
2007. február 14., szerda 11:27
Ez így nem teljesen igaz.
Nyilvánvaló, hogy többnyire a zeneszerző is tisztában van vele, milyen hangszerekre írja a fő- és mellékszólamokat, ám nem mindig ő találja ki. Ugyanis zongorán komponálnak, ami ugyebár egyetlen hangszer. Majd jön a hangszerelő, aki eldönti, vagy javasol különböző hangszereket a különböző szólamok megszólaltatására. Kodály például eleinte nem tudott hangszerelni, a felesége tanította meg.
John Williams a világ legnagyobb élő zeneszerzője, de talán közel sem lenne ilyen híres, ha nem lett volna Herb Spencer.
Ezért becsülöm oly nagyon Howard Shore-t, akinek LOTR-művéhez odaírták: Music composed, orchestrated and conducted by HS.
0
2007. február 14., szerda 10:43
Már 100x eldöntöttem, hogy inkább csöndben maradok...
...de nem lehet zenét írni hangszerelés nélkül.
Vagyis a Mester megírja, hangszereli, Mr. Spencer pedig a rendező kérésére "hozzáigazítja" a művet a filmhez. Ez az ő hangszerelése.
0
2007. február 14., szerda 9:30
ír és szerel:-)))
Nm tudom, mennyire szokott ezermesterkedni, vagy autót szerelni (kétlem, hogy van neki). Maradjunk a hangszerelni-ben, de azt más csinálja, ő a zenét komponálja és vezényli. Fantasztikus hangszerelőjét Herbert W. Spencernek hívják, 1967. óta dolgoznak együtt, és Spencer 1992-ben bekövetkezett haláláig valamennyi Williams által írt zenét ő hangszerelt.
0
2007. február 14., szerda 1:45
Nem reagálsz a mail-re. Mindegy, csak jelzel majd...
0