Keresés

Minden, ami sport...

2012. augusztus 14., kedd 15:43
Mint a sport és egyben az olimpia szerelmese meglátogattam már Olümpiát és Delphoi-t is (itt a négyévenkénti olimpiák közötti időszak felénél rendeztek versenyeket) láttam vagy tucatnyi eredeti fáklyát, érmeket, köztük Hajós Alfréd két aranyérmét is, melyeket 1896-ban nyert úszásban, s ami szintén Olümpiában megtekinthető, láttam az ókori olimpiai játékok impozáns épületeinek maradványait, a csarnokokat, kincsesházakat, Zeusz templomát, Pheidiász műhelyét, ahol az ókori világ hét csodájának egyikét, az olümpiai Zeusz szobrot megalkotta, és csak javasolni tudom, hogy aki teheti, mindenképpen látogasson el ezekre a helyszínekre, mert csodálatosak, és az embert visszarepítik a régmúlt időkbe.

Akit jobban érdekel a témakör,  annak mellékelek egy írást, melyben sok érdekesség olvasható az ókori olimpiákról

Apró kiigazítás a link mögött olvashatókhoz, hogy a "nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos" mondat nem Coubertin báróé, még ha sokan így is terjesztik, valójában Ethelbert Talbot érsekhez fűződnek ezek a legendás mondássá vált szavak, melyeket az 1908-as londoni olimpia előestéjén mondott, a versenyzők számára rendezett misén a Szent Pál katedrálisban.
most posts by TM
0
2012. augusztus 14., kedd 14:43
A címe Óda a sporthoz, Pierre de Coubertin a szerzője. Álnéven nyújtotta be egy az 1912-es stockholmi olimpiához tartozó művészeti versenyre.
most posts by TM
0
2012. augusztus 14., kedd 14:34
www.lovebox.hu csak ajánlani tudom :) Nagyon sok a baszós gádzsi fent!!! :D
0
2012. augusztus 14., kedd 14:32
Mutass be nekik:)!
0
2012. augusztus 14., kedd 14:30
Látom a kiemelést, de tetszik az egész! Ki írta?
0
2012. augusztus 14., kedd 14:30
A csajok jobban buknak a cinikus pasikra!!! :D
0
2012. augusztus 14., kedd 14:20
Ott a válasz a versben:

"A versengésnek görbe útjai
a hitvány fogások sorsa büntetés.
És megvetéssel sújtanák, aki
a pálmát álnok csellel küzdené ki."

Nyerhet valaki úgy, hogy felnyomott magának valami vegyszert egy ampullával, vagy génsebészek vélelmeire és kézügyességére bízta magát, még meg is úszhatja a doppingvizsgálatot... de győzni nem győzhet soha. A világ egyensúlyában a győzelem áldozatokat kíván, és ha ezt valaki nem hozza meg gyakorlással, önkéntes lemondással, és a könnyebb utat választja, akkor majd meghozza a bűntudat és a tisztességtelenség lassan gennyedző sebével.
0
2012. augusztus 14., kedd 14:00
Abból a korból való, amikor még az emberek többsége tudott lelkesedni valamiért, tudott örülni mindennek, tudott békében és toleranciában élni és nem azzal rövidítette meg a saját és a környezete életét, hogy a depresszív, cinikus, önmagára is káros világnézetén szűrt át és kiáltott világgá mindent.
most posts by TM
0
2012. augusztus 14., kedd 13:50
Nagyon cuki versike, gondolom van vagy 100 éves, amikor még nem a sportdiplomácia meg a háttérben alkotó laborok döntötték el kiből lesz tisztességes, igazságos győzelemben olimpiai bajnok :D :D :D
0
2012. augusztus 14., kedd 13:45
Istenek ajándéka, Sport! Élet éltető vize!
A nehéz munka idejében kiszórod boldog fényedet,
követe vagy te a régen letűnt napoknak,
mikor ifjú örömben mosolygott még az ember
s felfelé hágott a napisten, s kigyúltak a hegyormok,
s távoztakor fénybe merültek a magasságos erdők.

A szépség vagy te, Sport!
a testeket te formálod nemessé,
elűzöl romboló vad szenvedélyeket,
acéllá edzel lankadatlanul.
Lábak, karok, törzsek összhangja és
tetszetős ütem tőled való.
Bájt és erőt te fűzöl együvé,
szilárddá és rugalmassá te téssz.

S igazságos vagy, Sport, igen!
Megértésért és igazságért be sokszor
hiába küzd az ember, hogyha te
Nem vagy vele – de nálad fölleli.
Hiába adna kincseket az ugró új rekordért,
s élete minden percét is hiába:
mert csak erő és akarat jelölhet
pályája csúcsán új határt.

Bátorság vagy te, Sport!
Izom s erő reménye egy lehet csak,
s azt úgy hívják: merészség!
A bátorság nem vakmerő bolondság,
de bátor hit a megszerzett erőben:
nyeglék, s hazárdok véletlenre lesnek,
a te merszed, hogy ismered erődet.

Tisztesség vagy te, Sport!
Ha tőled jő, igaz kincs a dicséret,
mert csak derék munkával nyerhető!
A versengésnek görbe útjai
a hitvány fogások sorsa büntetés.
És megvetéssel sújtanák, aki
a pálmát álnok csellel küzdené ki.

Az öröm vagy te, Sport!
Szavadra testünk örömtől remeg,
ragyog szemünk, erünkben vér viharzik,
és tiszta szárnyra kel a gondolat:
nyomasztó súlytól szabadul a lelkünk
s boldog létét ujjongva hirdeti.

A termékenység vagy te, Sport!
Megnemesíted az emberi fajt, célratörő úton.
Beteg csírákat elfojtasz, eltüntetsz foltokat,
a tisztaság bősz mérgétől óvod.
Erőtől duzzadó az atléta és
fiakra vágyik, akik a babért,
dicsőséggel aratják úgy, miként ő.

A haladás vagy te, Sport!
Szolgálatodra ki méltó kíván lenni, az vigyázzon,
hogy teste-lelke egyre jobb legyen,
kerüljön mindent, mi mértéktelen,
tökéletességre törjön ernyedetlen,
s óvja egészségét, legfőbb javát,
mint ki a régi mondásból tanul:
Ép testet választ, az ép lélek otthonul.

A béke vagy te, Sport!
a népeket egymáshoz fűző szép szalag:
és testvérré lesznek mind általad,
önuralomban, rendben és erőben.
Mert önbecsülést tanulnak az ifjak tőled,
s más népek jellemét is éppúgy megértik,
és nagyra tartják, hogy te tanítod őket
túlszárnyalni egymást:
mert versenyed a béke versenye.
most posts by TM
0
2012. augusztus 14., kedd 13:36
Medve anyám, már itt is ez a téma!?! Azt hittem, legalább ide be tudok úgy jönni, hogy az Olimpia az marad, ami: személyes sportsikerek, történetek és áldozatok gyűjteménye, amik mellett a nemzeteknek, országoknak csak a második vonalban van helye! De nem...
0
2012. augusztus 14., kedd 13:23
Nos, ez egy végtelenül ostoba írás, amiből ismét csak a korlátoltság túlburjánzása világlik, azazhogy sötétlik ki. Eleve defektes az a megközelítés, hogy az olimpiát csak a szerző által felsorolt kétféle módon lehet megközelíteni. S innentől kukázhatjuk is az egészet, mert egy téves egyenlet levezetése szintén csak tévedéseket tartalmaz.
most posts by TM
0
2012. augusztus 14., kedd 13:21
Hát, ha azért nem válaszol, mert nem tud, mert már elvitetted, akkor igaza van.:)))
Ha már élt 1990 előtt felnőtként, akkor tudhatná, hogy nem helytálló ez a pártállami kifejezés a mai viszonyokra, ha meg nem, akkor előbb tájékozódjon, ne pedig számára ismeretlen szavakkal dobálódzon.
0
2012. augusztus 14., kedd 13:16
a mostanában megjelent sok sok rás egyike, pl. http://magyarinfo.blog.hu/2012/08/13/15_millio_hazaarulo_orszaga?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_08_14&utm_campaign=index
0
2012. augusztus 14., kedd 12:56
Nem nehéz kihámozni. A mostani ciklust illetik a pártállami jelzővel, és aki ennek nem 100%-os ellensége, az mind megvetendő kutya. :)
Egyébként én úgy állok jobb felé, hogy rengeteg mindent elismerek balról, s itt nem feltétlen a politikusok egészére gondolok, azok között is van sötét, mint az éjszaka, de jobb sorsra érdemes értelmes ember is. Ahogy ez jobbra, sőt, még jobbra is van.
De mondhatnám azt is, hogy szeretem a Népszabadságot, mert színvonalas újságírók műve, ugyanakkor nem szeretem a Magyar Nemzetet, mert azokat a dolgokat, amikkel - részben - egyetértek, olyan - olykor - fröcsögő módon tálalják, hogy attól rosszul vagyok. S itt most belemehetnénk a végtelenségig közemberek kedvelésébe, nem kedvelésébe, balról-jobbról jövő politikai ötletek, döntések pozitív vagy negatív véleményezésébe, de úgy érzem, hogy azon kívül, hogy totál nem ide való téma, ráadásul még felesleges is, mivel az egysejtűsített, skatulyákba rángatott emberek (tisztelet a kivételnek) annyira megszokták a fekete-fehér, igen-nem elven működő világukat, hogy ami nem ennek az egyik vagy a másik végén van, azt biztos ami biztos alapon ugyanúgy földbe döngölik, mint az egyértelműen ellenségnek számító árkon túliakat.
Jézus ma nem sokáig húzná a Földön.

Egyébként köszi a törődést, holnap este már a tengerben fogok fürdeni, remélem, hogy nem egy süllyedő repülő gyomrában, hanem a megszokott módon, és utána pedig egy olyan kis eldugott település vízparti, kockás abroszos kisvendéglőjében fogom enni a polipsalátát, ami még a térképen sincs rajta, s ahol a világ legnagyobb ínyencei is sorban állnának asztalért, ha tudnák, hogy hol van. :)
Szóval nehezen, de majd csak valahogy kibírom xpress nélkül. :)
most posts by TM
0
2012. augusztus 14., kedd 12:52
Hogy jönnek ide a nácik? Mi bajod van velük? :D
0
2012. augusztus 14., kedd 12:45
Szerintem fantasztikus volt az idei Olimpia. S ezt nemcsak az mondatja velem, hogy milyen helyezést értünk el. Le a kalappal a Magyar sportolók előtt. Még azok előtt is, akiknek sajnos nem jött össze semmi. Például sérülés miatt. Úgyhogy gratulálok az összes Magyar sportolónak, akik rajthoz álltak, és végigcsinálták. A legnagyobb meglepetést számomra Risztov Éva okozta. Nem is tudtam, hogy van hosszútávúszás az Olimpián, de nagyon örülök neki, hogy általa megismertem ezt a számot is.  S még valami:egy Olimpián nincsenek bal,-vagy jobboldali sportolók. Sportolók vannak. Ez a lényeg szerintem. Ennek az országnak meg kellene tanulnia, hogy értékelje azt is, ha valaki második, harmadik, vagy pontszerző helyet ér el. Becsüljük meg ezeket az eredményeket is. Hiszen nem jó az, ha azért bélyegzünk meg sportolókat, mert nem nyertek aranyérmet. Szóval én elégedett vagyok!!!
0
2012. augusztus 14., kedd 12:15
Szerintem tm-et hagyjuk nyaralni, de nekem elmagyarázhatnád ezt a pártállami jelződ!
Ja, meg azt, hogy mi a túró történik ebben az országban most, hogy több aranyat nyertünk, mint várták egyesek. Ez nácis dolog?
0
2012. augusztus 14., kedd 10:24
Neked is! Süssön rád az a fény, ami Cseh László eddigi 10 EB-aranyáról verődik vissza, s amennyi korábban még egy magyar úszónak se volt. :)
most posts by TM
0
2012. augusztus 14., kedd 10:15
Azért szép jó reggelt kívánok, még ha kicsit csípős is ez a rohadt reggel! :)
0
2012. augusztus 14., kedd 10:03
Hálistennek nem rajtad múlnak a világ dolgai. Borzasztó ez a sűrű koncentrátumú pesszimizmus és rosszindulat.
most posts by TM
0
2012. augusztus 14., kedd 9:59
Ez a szöveg téged minősít.
most posts by TM
0
2012. augusztus 14., kedd 8:35
Majdnem 3x annyi arany lett, mint amivel ő elégedett lett volna, ez azért kicsit távol áll az óvatosságtól szerintem, de hát ez is nézőpont kérdése. A versenysporttal kapcsolatban pedig az a problémám, hogy az átlagember munkahelyével kapcsolatban itt számomra hiányzik a számonkérés hiba esetén. Ha én elkúrok valamit, vagy hallgatom a kárálást, üvöltözést, vagy simán kibasznak. Cseh Laci meg mondjuk eltaktikázza 4 kibaszott év munkáját és mi még simogatjuk, hogy nem baj kishaver, állj fel valahogy! Meg a faszomat! Rohadjon meg, egy forintot se neki! Ezért kapott 4 évig támogatást az én adómból ez a bohóc? Na neeeeeeeeeeeeee. Ez az olimpiai életjáradék meg érmekért járó összeg is borzasztóan vérlázító. Azért meg az én szüleimnek nem volt annyi eszük, hogy levigyenek anno sportolni, keményen beáll az ember dolgozni a hétköznapokba és kb 10 év alatt keresek annyi pénzt amennyit ezek egy arannyal. Kicsit értékzavart érzek az erőben, főleg úgy, hogy ez a "sok kisgyerek kezd el ennek hatására sportolni" egy nagyon óriási lózung, ebben biztos vagyok, azzal együtt, hogy ettől Magyarország bármilyen szempontból is felkerül Európa térképére. Fel a pöcsömet, két hét múlva, azt se tudják hol vagyunk és kik.... Hidd el, bár úgyse így látod biztos vagyok benne. Egy kalapácsvető aranytól kb annyira lesz más a világ, mint a csodálatos NB I labdarúgó bajnokságunktól. Semennyire.
0
2012. augusztus 14., kedd 7:40
A néhány kiugró eredménytől eltekintve pedig egyre határozottabban elmondható, hogy minél több ország űz egy sportágat, annál rosszabb eredményeket érünk el. (És kerülünk a helyünkre.)
0
2012. augusztus 14., kedd 7:37
TM: azért rendesen átjön a pártállami mentalitásod
0