Kicsit zavart ez a kijelentésed, ezért a Wikipédia alapján csináltam egy gyorselemzést.
Összehasonlítottam Schumacher futameredményeit Piquet, Prost és Senna eredményeivel, méghozzá kétféleképpen. Először úgy, hogy csak azokat a futamokat vettem figyelembe, ahol az egymáshoz viszonyítottak közül mindketten célba értek, a másik adat pedig az, hogy hányszor végeztek a másik előtt a tabellán, függetlenül attól, hogy a másik félnek menetközben ki kellett állnia a versenyből.
Íme:
_____Piquet: 1 (4)
Schumacher: 2 (2)
____Mansell: 10 (13)
Schumacher: 2 (5)
______Prost: 8 (16)
Schumacher: 2 (4)
_____Senna: 9 (19)
Schumacher: 9 (19)
Az adatokból világosan látszik, hogy azért nem "rendre" Schumi nyerte ezeket az összevetéseket, sőt!
1991 már nem igazán Piquet szezonja volt, épp közte és Schumi között zajlott le az "őrségváltás". Amiitt nem szerepel, az az, hogy a közös időmérőkből mindössze egyszer ért el jobb időt Piquet a fiatal kollégánál. Piquet e szezon végén vonult vissza.
A Mansell és Prost elleni hasonlítgatásnak nincs különösebb értelme, jobb időben, nagyobb rutinnal, tán több tudással, de mindenképp jobb autóval indultak az "öregek" Schumihoz képest, így mérvadó arányt itt sem kaphatunk.
Az igazán érdekes statisztika Senna esetében mutatkozik. Ha csak a száraz arányt nézzük, akkor kb. egál, de ha bekukkantunk a háttérbe, akkor láthatjuk, hogy Sennának rengeteg problémája volt az autóival, a csapattal, és istállótársaival sem mindig volt felhőtlen viszonyban, elég, ha csak a Prosttal folytatott nem csak pályán vívott harcra gondolunk. Ehhez nyilván kellett Senna habitusa is, ami ahogy a pályán előnyként jelentkezett, úgy a pályán kívül esetleg hátrányként. Mindenesetre az a véleményem, már 1993-ig is "benne maradt" a jobb eredmény, utána pedig már nem volt sansza további bizonyításra...
Hiszem, hogy ő és Scumacher igenis nagy csatákat vívtak volna még egy-két évig, s ha ez nem is változatott volna Schumi statisztikáin, az mindenképpen szebben vette volna ki magát, hogy Senna skalpja is a legyőzöttek között lett volna. Sajnos ez is már csak egy "ha" marad.