az nekem sem jutott eszembe, hogy lehet hogy már van ilyen... :)
amik most eszembe jutottak:
- Ryan közlegény megmentése (angol DTS-HD, partraszállás: valami eszméletlen, hogy mennyire betöltik a teret a hangok, folyamatos golyózápor, üvöltözés, robbanások, a robbanások utáni törmelékek szóródása. tényleg öt pontos!)
- Világok harca (angol DTS-HD: egy egészen apró jelenet nagyon megmaradt bennem. Tom és a két gyerek már gyalog vannak, több emberrel egyetemben egy kis farmhoz érnek, mikor a fia meglátja a rengeteg közeledő harcjárművet, amik egy közeli domb tetejére mennek föl, ahol már a katonaság próbálja feltartani a közeledő idegeneket. ekkor a fiú elkezd arrafelé szaladni, Tom üvölt utána, de elmossa a hangját valami fülsüketítő zaj. két kilőtt rakéta húz el a fejünk felett elölről hátrafelé, szorosan a nyomukban két vadászgép amik kilőtték őket. ez a pár másodperc annyira el lett találva hangszintre, annyira jól van beirányozva a hangfalakban és annyira hirtelen jön és oda**sz hogy nem valószínű hogy akármikor is elfelejteném... egyébként az egész film valami iszonyatos térhangzást produkál!!)
- Terminator III (DVD, magyar DTS: szintén egy apró jelenet amit nagyon szeretek. a film elején John Connor egy híd korlátján üldögél, sörös üveg van a kezében, amit ledob a vízbe. a kamera követi a meder aljára süllyedő palackot, majd újra a víz fölé emelkedik, ahol éppen akkor egy SkyNet harci gép emelkedik el a vízfelszíntől, szinte kibírhatatlan hangorkán kíséretében, majd ahogy a kamera emelkedik, több ilyen gép is felbukkan körülöttünk a szobában :) máig az egyik legnagyobb házimozi-hang élményem. egyébként a Gyűrűk ura filmek mellett ennek van a létező legjobb magyar nyelvű térhangzása.)
- Pearl Harbor (DVD, angol DTS: az amcsi rendezői változat angol DTS hangja olyan háborús környezetet varázsol a nappali a légitámadás alatt, hogy már csak ezért is megnéztem többször! na, nem az egész filmet, csak ezt a fél órát :)
- Hulk (angol DTS-HD: fantasztikusan szól az egész film, de megint csak megmaradt egy nagyon rövid jelenet. a film végén a sivatagban játszódó résznél, Hulk a löveg csövénél fogva felkapja az egyik tankot és körbeforgatva löketet adva neki elhajítja. ahogy kétszer is körbemegy a szobán a forgó tank, az valami hihetetlen részletességgel lett megkreálva. a leszakadt lánctalp zörgése, a belső alkatrészek potyogása...)
- 2012 (angol DTS-HD: véleményem szerint végig öt pontos hangot kapunk a filmtől, de számomra a csúcspont a földrengés Los Angelesben rész. John Cusack elmegy az exéért és a gyerekekért, akik otthon vannak. bent a házban mindenféle edények szóródnak a földre a hátunk mögött, a fejünk felett recseg, ropog a faszerkezet, kint autóriasztók szólnak és ehhez jön még a földrengés mélynyomót megdolgoztató basszusa. fantasztikus!)
most hirtelen ennyi, szerintem lesz még egy pár, de ezek nagyon emlékezetesek maradtak a számomra :D
ja, azt még hozzáteszem hogy egy jófajta Thomson házimozi erősítőm van, ami csak DVD erősítő, tehát a Blu-ray DTS-HD hangját sima DTS-ként kezeli, de még így is szétviszi a házat némelyik film! néha el sem tudom képzelni, hogy ezek után mit tudna nyújtani egy HD-s erősítő... :)