Ilyen szempontból az sem elhanyagolható, ha egy adott rendezővel foglalkoztak az elmúlt években. Itt arra gondolok, hogy 4 éve Fassbinder vetítések voltak a Cirko jóvoltából, az osiris könyvet adott ki az írásaiból és azért még mindig él az a réteg, aki őt még moziban vagy filmklubbokban látták a 70-es, de inkább a 80-as években (+azok akik manapság fedezik fel őt) + volt pár filmjéből VHS kiadás is + időnként a TV is műsorra tűzte. Ugyanezt gondolom Bergmanról, Kurosawáról vagy Pasoliniről, akikről-akiktől időről-időre jelennek meg könyvek + Tv is adja őket néhanapján (Bergman filmjeit sokszor sorozatként vetítik heti rendszerességgel). Pasolinivel kapcsolatban Szegeden volt 1 éve egy bemutató és már műsort is láttam róla, jelenleg pedig egy válogatás sorozat jelenik meg az írásaiból.
Ettől függetlenül nem állítom, hogy ezek nagyon sikeresek lennének, de szerintem 200-300 darabnál jóval több fogyna belőlük, pont a fenti okokból kifolyólag.
Olyan filmekről mint a Berlin felett az ég vagy a Biciklitolvajok ne is beszéljünk, ezek a maguk piacán szerintem tuti sikeresek is lennének.
Azért a Tarkovszkij filmek is jól elfogytak a piacról, már a moképes joglejárat előtt is, pedig kétszer-háromszor annyiba kerültek mint egy mai kiadvány és aki a fenti rendezőkkel nagyjából egy súlycsoportban van, mai ismertségét tekintve. Sőt egy Tarkovszkij film vagy egy Tavaly Mariendbadban befogadása még többet követel, mint mondjuk egy Fassbinder, Rossellini vagy egy történelmi kurosawa-film, amit eladási szempontból hátrányként szoktak meghatározni. De példaként hozhatnám az odeonos Almodóvar filmeket is, amik már hosszú évek óta hiánycikkek, bár ezek is jog lejártak, de ha nem fogytak volna el, még beléjük lehetne futni itt-ott.
Ezeknek a filmeknek az esetében szerintem bizonyos kulturális támogatásokat is igénybe lehetne venni. Például sok artfilmes kiadványok szerepel, hogy milyen uniós és alapítványi támogatásokból valósult meg a kiadvány. Elképzelhető, hogy egy Fassbinder, Herzog, Wenders filmek limitált kiadásaira a német kulturális alaptól lehetne igényelni támogatás.