Néhány hónapja láttam ezt a filmet valamelyik csatornán. Egyrészt kíváncsi voltam rá pont amiatt, hogy miért is van rá kereslet DVD-n az akkori még igencsak magas joglejáratos-piacolós árfolyamon.
Elkezdtem nézni, azt hittem, valami különlegesre kell számítsak, ha milliókért vesznek Végső állomás DVD-t. Alapvetően egy közepes filmnek mondanám, mert magának a filmnek a megvalósítása abszolút átlagos, közepes. A színészekre se mondanék se jót, se rosszat, hozták a kötelezőt.
Viszont ami megfogott benne az az alaptéma. A feltevés és maga ez az egész sorskérdés. Egyedül emiatt érdekes számomra ez a film és meglehetősen elgondolkodtatott a sorsszerű halállal kapcsolatban. Olyannyira, hogy a minap pont eszembe jutott a film és előkaptam Wendy Northcutt: Darwin-díjasok c. könyvét, hogy vicces és értelmetlen halálesetekről olvassak. A furcsa az volt, hogy ezek a sorsszerű halálesetek mindig úgy voltak ábrázolva e könyvben, hogy az áldozatokba genetikailag bele volt írva, hogy ezeket a hülyeségeket elkövessék (például a Metallica koncertes történet).
Ekkor elővettem Csányi Vilmos Etológia c. könyvét, amely hosszan taglalja (II. A magatartás szabályozása), hogy bizonyos magatartásformák valóban kódolva vannak genetikánkban. Bár ez már kicsit másabb szemléletű, mint ez a film, mégis azt gondolom, hogy szorosan kapcsolódik az áldozatok viselkedéséhez. A sorsszerű cselekmények általában a láncreakció első tagjával kezdődik és mint a filmben is láthattuk, aki látja előre a láncolatot, változtathat rajta. Viszont az emberi viselkedés bonyolultabb az állatokénál a tudatos viselkedés miatt, de a cselekmények láncolata által válik egy haláleset úgymond öröklött emberi viselkedésformává.
Az élet szükségszerűsége a halál, ez vitathatatlan. Ami él, egyszer meg fog halni, csak kérdés, hogy mikor? A sorsunk előre meg van írva vagy másképp működik a mechanizmus? Van-e esélyünk elkerülni az "értelmetlen" halált, csupán odafigyeléssel? Vagy így lettünk tervezve a természet által? Ezt döntse el ki-ki maga.
A franchise folytatásai közül csupán a Végső állomás harmadik részét láttam, amely sajnos gyengébbre sikeredett az első résznél.