Jonh: Szerintem eltúlzod a dolgokat. Mi itt elsősorban nem csak magukról a filmekről beszélünk, hanem a filmek DVD-kiadásáról is. Néhány kivételtől eltekintve, ha egy filmet rátesznek DVD-re, akkor az még ugyanaz a film marad, tartalmilag nem változik, nem tesz hozzá, es nem vesz el abból a filmből, amit már láttunk korábban moziban, tévében vagy videón. Ergo, ugyanazokat a tartalmi kritikákat lehet olvasni egy DVD-fórumont, mint bármilyen más filmes fórumon. Ugyanakkor a kép, a hang, az extrák a DVD-kiadvány sajátosságai. Ezeket (néhány szerencsés esettől eltekintve), nem a film alkotói határozzák meg, hanem a stúdiók/kiadók/forgalmazók. És ezeket jól el lehet szúrni, ami bizony bosszantó tud lenni.
Én is túlzásnak tartom egy filmet azért nem megvenni, mert esetleg csak surround hang van rajta és nem DTS. Ugyanakkor egy filmet nem csak a színészek és a rendező hoz össze, hanem van zeneszerző, hangmérnök, operatőr, stb. akiknek a munkája szintén nagyon fontos a film egészéhez. Ahhoz hogy az ő munkájukat is maximálisan lehessen élvezni, kell az, hogy a kép és a hang a lehető legjobb minőségben legyen meg. Egy 5.1 hang surround változata úgyanúgy a hangmérnök munkájának csonkítása, mint a pan&scan az operatőr munkájának csonkítása.
A régi filmek újrakeverésével én sem értek teljesen egyet, bár én azt vallom, hogy lehet jól és rosszul is újrakeverni. Én például iszonyatosan élveztem a TRON vagy a Pink Floyd:The Wall újrakevert hangját, pedig ezek 20 éves filmek. Annakidején nem voltak 5.1 rendszerek, ma viszont a régi filmeket is ilyen rendszereket hallgatjuk. Az 5.1 azt jelenti, hogy a DVD készitői teljes kontrollt kapnak mind a 6 hangfal megszólaltatására. Ők döntik el, hogy mihez kezdenek ezzel a lehetőséggel, és itt lehet jó- és rossz döntéseket is hozni. Például ha egy filmnek kifejezetten sztereó hangja volt eredetileg, akkor sokkal jobb ezt rendesen 5.1-ben felkeverni az első csatornákra, mint hagyni a nézőt, hogy pro-logic módban hallgassa, amelynek termeszetesen köze nincs az eredeti elképzelésekhez.