Keresés

Miért a hang megszállotja mindenki?

2003. április 30., szerda 12:50
Szerintem meg simán meg lehet venni egy filmet a látvány és hangeffektek miatt. És hány ilyen film van, amiről ha lehántjuk ezeket, marad egy butácska sztori, közepes szinészi játékkal
0
2003. április 9., szerda 16:31
viszatérve a témához: én is túlzónak tartottam néhány hozzászólást, hogy "a hang miatt megveszem" (ha mondtam volna ilyet, vicceltem. komolyan.) nincs az az isten, hogy megvegyek egy we were soldiers-t vagy egy ep II-t a hang miatt (mrthogy mind2ben remek a keverés), viszont imádnék egy egri csillagokat akár monoban is. Persze kivrne a víz egy 1.0 t2-től, de valszeg még monoban is megvenném. Szóval én is a filmekre megyek a hang már csak hab a tortán(szerencsés esetben persze).
0
2003. április 7., hétfő 17:08
Fiúk, nem hittem volna, hogy ebből a szerény "topic"-ból ilyen vérmes, tesztoszterontól dúzzadó csatározás színhelye válik.:-) Sőt mi több, meg voltam róla győződve, hogy alig-alig találok valami kevés érdeklődésre a többi dvd-homoszexuális körében. Erre kiderül, hogy két igazság bajnokának adok színteret egy kis szócsatára. Hát mindent bele gyerekek, ha mindenárpn ölni akarjátok egymást, de azért csak módjával. utóirat: Mi a baj az ILM-mel? Olyan ari a logója..-)
0
2003. április 7., hétfő 14:36
:))
0
2003. április 7., hétfő 12:24
Most őszintén: ez nem gyerekes? De ha az ILM-nél dolgozol, akkor excuse.

0
2003. április 7., hétfő 12:23
Utolsó kör - ígérem.

Nem kötögetek bele a névváltoztatásodba, csak vmi Ambrose-ra emlékeztem.
Mi a baj a stackpointerrel? Lehettem volna Keyser Soeze is, de nem mind1, mi a nick-ed? (Most jut eszembe, lehettem volna Nick is).

Nem a trágár beszéd/írás zavar engem, ezt miért olyan nehéz felfogni? Ezzel vissza is kanyarodhatnánk az elejére, de nem akarok végtelen ciklusba keveredni, ezért többször nem magyarázom el. Különösen azért, mert tőled csak ilyen "te kezdted előbb" érvekre futja.

0
2003. április 7., hétfő 11:26
"és különben is, bassza meg az ILM"

ki is szól be parasztokat? hehe:)
0
2003. április 7., hétfő 11:20
"PéntekenMégMásNévenFutottam"
sejtettem, h ebbe is belekötsz, de épp névkereső koromat élem, mert tudod nem mindenkinek jut eszébe egy "veremmutató" szintű elmés név:)

"paraszt beszólásod"
biztos sértette érzékeny lelked az a csúnya szócska (jaj ideírom még azért, de csak csillagozva-> sz*r..jujj), de ettől eltekintve úgy érzem normálisan fogalmaztan meg már az elején is a mondadóm, nem volt benne semmi sértegetés. Az már tőled jött barátom, úgyhogy szerintem erről ennyit. Hozzád különben sem szóltam, egy szóval sem, és JW-vel ezt egy perc alatt meg lehetett volna beszélni, de hála neked lett ebből egymás szapulása.

"mire kezdődik az Esti mese, úgyis elfelejted."
ezt a gyenge dumát másodszor sütöd el, újulj már meg (talán lehetetlen kérés):))

"felfogtam kultúráltan megfogalmazott mondandód velős tartalmát"
akkor itt véget is érhet ez->a topic nem rólunk szól
0
2003. április 7., hétfő 8:23
Ted "PéntekenMégMásNévenFutottam" Bundy!

Kicsit vicces a paraszt beszólásod után még engem nyugtatgatni, de ha ettől boldog leszel, akkor nyugodt vagyok. Egy hangyányit több kell az ilyeneknél ahhoz, hogy én felhúzzam magam.

"Szeretnék már néhány igazi kritikát is olvasni" - épp arra utaltam, hogy kívánom, ennél nagyobb sérelem ne érjen az életben, bár ez nem valószínű. Ilyeneken kár megsértődni, de mire kezdődik az Esti mese, úgyis elfelejted.

"stack: külön neked, hogy értsd: elfogani és leszarni = elfogadni és nem azzal törődni mit gondol a másik:)"

Bármennyire is valószínűtlennek tűnik, felfogtam kultúráltan megfogalmazott mondandód velős tartalmát, éppen ezért bátorkodtam megjegyezni, hogy miért nem szarod le Williams művész úr véleményét, ha már ez a mottód.
0
2003. április 5., szombat 0:46
"Ugyanez vonatkozik Guillotine-ra is(ne haragudj, de elég hosszú a neved, ígérem meg fogom tanulni)" - :DDDD
0
2003. április 4., péntek 23:12
Kedves Stackpointer! Nagyon köszönöm, hogy hozzászóltál a témához, mert így legalább tudom, hogy vannak itt értelmes, kultúrált emberek is, akik nem azért mondanak valamit, hogy a másikba belekössenek, felismerik, hogy létezik társalgás is, nem csak vita, értelmetlen sértegetések sora. Ugyanez vonatkozik Guillotine-ra is(ne haragudj, de elég hosszú a neved, ígérem meg fogom tanulni). Amit a sorozatgyilkos mondott, az egyszerűen vagdalkozás, semmi köze ahhoz, amire kíváncsi lettem volna. Ráadásul én nem bántottam meg senkit, úgy érzem a puszta kíváncsiság szólt belőlem, amikor a filmek kritikájának hiányáról érdeklődtem és felvetettem, hogy a dvd-vásárlók lassan a hangnak vetik alá az alkotásokat magukat. nem állt szándékomban senkit megbántani, érdekes, hogy Te és még néhányan ezt tökéletesen megértették, aki pedig nem, az engem nem is nagyon érdekel, elolvasom a véleményét, de aztán rögtön el is felejtem. Még egyszer köszönöm a hozzászólásodat, és mindenkinek, aki konstruktívan hozzájárult ehhez a "gondolathoz". Köszönöm. John Williams
0
2003. április 4., péntek 21:27
stack: külön neked, hogy értsd: elfogani és leszarni = elfogadni és nem azzal törődni mit gondol a másik:)
0
2003. április 4., péntek 21:23
Érdekes én is végiolvastam mégegyszer a témát és a "Szeretnék már néhány igazi kritikát is olvasni" mondatot pl.  határozottan provokatívnak találom:)
0
2003. április 4., péntek 21:13
Eszembe se volt senkiben indulatot szítani ha benned ez mégis megindult akkor higgadj le szépen, és értelmezd újra amit leírtam.
0
2003. április 4., péntek 18:07
bezony
0
2003. április 4., péntek 18:03
bezony
0
2003. április 4., péntek 18:03
"mindig meglepődök,h van 1-2 arc, aki úszik szembe az árral" - mert az olyan jóóóóóó
0
2003. április 4., péntek 18:02
pontosan erről van szó és ez az amit még nagyon-nagyon sok ember képtelen agyilag felfogni.
0
2003. április 4., péntek 14:40
Átolvasgattam a topikot, és senki nem szapult senkit, de hál' Istennek, te most ezt megtörted. A topiknyitó feltett egy kérdést, elmondta a véleményét, ennyi. Nem bántott senkit. Ha neked ez provokáló, akkor készülj fel, lesznek ennél még nagyobb pofonok is az életben, majd ha felnősz.

Ez a "fogadjuk el a másik véleményét" meg "le kell szarni" beszólásokkal saját magadnak mondasz ellent, mert ha így lenne, akkor mi a francnak írtál ide, ahelyett, hogy "leszarnád az egészet"?
0
2003. április 4., péntek 14:26
Ezen mindig meglepődök,h van 1-2 arc, aki úszik szembe az árral és meg akarja változtatni egyes emberek hozzáállását a dolgokhoz. Micsoda botor dolog. Különöen bosszantó, ha az illető kedvenc zeneszerzőm nevét viseli:) Szal miért nem lehet elfogani és leszarni, hogy ha egyeseknek fontos a hang? Írjál te kritikákat és ne másokat szapulj. A TE neved alatt se volt eddig sok kritika, úgyhogy hajrá, ahelyett, hogy provokáló topikot nyitsz!
0
2003. április 4., péntek 14:03
Én szerintem kedvenc zeneszerzőnk arra akar kilyukadni, hogy miért lesz a Butchból rosszabb film, mert csak monó van rajta, a Behind Enemy Lines meg faszább, mert ott figyel rajta a DTS. Csak meg kell nézni néhány hozzászólást.

Ha egy film el tud varázsolni, akkor megteszi azt monóban is, ha meg gagyi, akkor DTS-sel sem. Most nem azt mondom, hogy nem fontos a hangrendszer, biztosan az, de azért ne a farok csóválja a kutyát.

Most láttam a tevében Hitchcock Boszorkánykonyháját (honnan ez a buzeráns cím???), feket-fehér, monó, és mégis volt olyan rész, hogy nem tudtam odanézni (ti. a főszereplő úgy beégette magát, hogy az már nekem is kínos volt).
0
2003. április 4., péntek 12:17
Darkman: csak annyit tennék hozzá, hogy szerintem egy P/S kópia minden kicsit is igényesebb filmbaráté élményét tönkrevágja, nem csak azokét, akik rendelkeznek 16/9-es tévével. A 4:3-as képernyőn ugyanolyan bosszantó, ha hiányzik a film 30-40%-a! De ez egy kicsit OFF.

Akkor egy kicsit ON is leszek. Derceto írja, hogy egy-két klasszikusnál jót tett az újra-keverés. Én is örülök, ha megfelelő háttértechnikával, energiával és pénzzel egy nagy stúdió elkészíti egy klasszikus 5.1-es keverését (ráadásul az általad említett TRON és The Wall esetében ez szinte kínálta magát, hiszen effektdús filmekről van szó), és az sem bántott, hogy a Ben Hur 5.1-es lett, hiszen profi alapanyagokból, profi emberek dolgozták át valószínűleg hónapok izzasztó munkájával.

Engem elsősorban azok a kiadványok zavarnak, amelyek itthon készülnek, és amelyeknél az egycsatornás szinkronhangot egy fél délután alatt "feltrükközik" ál-5.1-be, csak azért, hogy a borítón ne a vevőriasztó monó felirat látszódjon.

Teljesen megértem a kiadó indittatását, hiszen mindenhonnan azt hallja, hogy 5.1 nélkül eladhatatlan a film. Úgyhogy én ezért nem szeretem, ha a hang túlzott hangsúlyt kap a DVD-rajongók körében, pontosabban ha rosszkor, indokolatlanul kap nagy hangsúlyt a hang (mint korábban említettem, számomra is elfogadhatatlan, ha egy új film nem a lehető legjobb keverésben jelenik meg.)
0
2003. április 4., péntek 11:48
John: sajnos nem MINDENKI a hang megszállottja, még nem vagyunk elegen... :)))
Komolyra fordítva : valóban a FILM egészét kell nézni, de ugye ebbe beletartozik a kép és a hang (minősége formátuma) is. Természetesen a Tanú-nál vagy a Taxisofőr-nél nem hiányzik a DTS-ES hang, tökéletesen megfelel az eredeti hangsáv is. De! A BTTF-nél például nem a formátummal van a gond, hiszen az teljesen jó - hanem a keveréssel : az első részben ugye az ismert Doki-s hang (hiány), amit a drága magyar hangmérnök tökéletesen elcseszett (hogy lehetett egy EKKORA hibát bennehagyni...)! Ebben az esetben (és szinte mindig) a régi sávot kellett volna felújítani és 6 csatornássá keverni (vagy az új mellett feltenni a régi monót is) - de erre ugye nem volt lehetőség, és örülünk annak hogy egyáltalán szinkron került rá (és végre megjelent a film DVD-n), hiszen - mint tudjuk - mi vagyunk a fimkészítőkért és kiadókért...
Egyébként emlékezzetek vissza a jó öreg 80-as évekre : akkor még örültünk hogy sikerült "megszerezni" egy aktuális sikerfilmet, természetesen sistergő, zajos, zúgó, nevetségesen primitív narrátoros, monó hangsávval (még a T2-t is így hallgattuk, pedig oda aztán tényleg nagyon kellett volna a jó hang - de ugye akkoriban még csak monó kópiák és videók léteztek itthon), és néha már fekete-fehérbe átmenő képpel - mégis szerettük őket. Azóta (szerencsére) SOKKAL igényesebbek lettünk (vagy csak itt az Xpress-en vannak ennyire maximalista emberek ?), és a technika is nagyot fejlődött - ma már nemhogy nem néznénk meg ilyen minőséggel egy filmet, de még hozzá is vágnánk a tékáshoz vagy a haverhoz felháborodottan...
A képpel is ugyanez a gond : egy P/S kópiával "meg lehet ölni" egy 16/9-es TV-vel rendelkező embert, és hidd el kedves John hogy ilyen esetekben egyszerűen már nem is tud az ember a filmre koncentrálni - bármennyire szuper is az (most nem magamról beszélek).
Méginkább helytálló ez az igényesség és maximalizmus ha a DVD-k árait is figyelembe vesszük (miért ne tennénk), de ez már tényleg lerágott csont.
Persze hiába a tökéletes kép és hang, ha a film eleve rossz.

Zárásul tehát : a filmnek bármelyik összetevője "romlott" (akárcsak egy
ételnél), a végeredmény is az.
0
2003. április 4., péntek 2:27
Jonh: Szerintem eltúlzod a dolgokat. Mi itt elsősorban nem csak magukról a filmekről beszélünk, hanem a filmek DVD-kiadásáról is. Néhány kivételtől eltekintve, ha egy filmet rátesznek DVD-re, akkor az még ugyanaz a film marad, tartalmilag nem változik, nem tesz hozzá, es nem vesz el abból a filmből, amit már láttunk korábban moziban, tévében vagy videón. Ergo, ugyanazokat a tartalmi kritikákat lehet olvasni egy DVD-fórumont, mint bármilyen más filmes fórumon. Ugyanakkor a kép, a hang, az extrák a DVD-kiadvány sajátosságai. Ezeket (néhány szerencsés esettől eltekintve), nem a film alkotói határozzák meg, hanem a stúdiók/kiadók/forgalmazók. És ezeket jól el lehet szúrni, ami bizony bosszantó tud lenni.

Én is túlzásnak tartom egy filmet azért nem megvenni, mert esetleg csak surround hang van rajta és nem DTS. Ugyanakkor egy filmet nem csak a színészek és a rendező hoz össze, hanem van zeneszerző, hangmérnök, operatőr, stb. akiknek a munkája szintén nagyon fontos a film egészéhez. Ahhoz hogy az ő munkájukat is maximálisan lehessen élvezni, kell az, hogy a kép és a hang a lehető legjobb minőségben legyen meg. Egy 5.1 hang surround változata úgyanúgy a hangmérnök munkájának csonkítása, mint a pan&scan az operatőr munkájának csonkítása.

A régi filmek újrakeverésével én sem értek teljesen egyet, bár én azt vallom, hogy lehet jól és rosszul is újrakeverni. Én például iszonyatosan élveztem a TRON vagy a Pink Floyd:The Wall újrakevert hangját, pedig ezek 20 éves filmek. Annakidején nem voltak 5.1 rendszerek, ma viszont a régi filmeket is ilyen rendszereket hallgatjuk. Az 5.1 azt jelenti, hogy a DVD készitői teljes kontrollt kapnak mind a 6 hangfal megszólaltatására. Ők döntik el, hogy mihez kezdenek ezzel a lehetőséggel, és itt lehet jó- és rossz döntéseket is hozni. Például ha egy filmnek kifejezetten sztereó hangja volt eredetileg, akkor sokkal jobb ezt rendesen 5.1-ben felkeverni az első csatornákra, mint hagyni a nézőt, hogy pro-logic módban hallgassa, amelynek termeszetesen köze nincs az eredeti elképzelésekhez.
0
2003. április 4., péntek 1:03
míg nem volt erősítőm falramásztam a hozzászólásoktól, amik a surround hangot anyázták, hogy milyen rossz, mert nem hallottam a különbséget...

Azóta viszont feláll a szőr a hátamon, ha egy térhatású hangért kiáltó film alatt nincs térhatású hang...
0