Keresés

művészfilmek kicsinyke topikja

2004. november 13., szombat 14:19
Átolvastam azt a jó részt sok sületlenséget ami itt felhalmozódott, és arra jutottam, hogy ezt a topic egyáltalán hogy jöhetett létre?!
Ilyen fajta értetlenség, ami egyébként az egész mai társadalom sajátja, csak a filmnél fordul elő, és más művészeteknél annyira nem jelentős.
Nincs a kezemben, így nem tudom sajnos pontosan idézni Hitchcock azon megállapoítását, miszerint a film sokkal nagyobb sikereket érne el, ha a moziba járó közönség rendelkezne olyasfajta filmes műveltséggel mint pl az irodalom vagy festészet területén. Az általános iskolákban és gimnáziumokban mindenki tanul a festésetről, irodalomról, ének zenéről, és így elég könnyen bárki el tudja dönteni hogy pl egy Mozart, vagy Bach darab művészet e, vagy a Belga új cédéje.
0
2004. november 9., kedd 14:14
Nos mért csinálod? ]:-[
0
2004. november 9., kedd 14:13
:D :D :D :D :D
0
2004. november 9., kedd 13:01
:D
0
2004. november 9., kedd 12:52
Természetesen most sem válaszoltál arra, hogy mi a bajod!
0
2004. november 9., kedd 12:52
Te meg bunkó! Nem tudom miért csinálod, de ezzel csak magadat járatod le! Kérlek!
0
2004. november 9., kedd 12:35
te tényleg nagyon hüje vagy
0
2004. november 9., kedd 12:28
Hát vazze... Először azt mondom, hogy szubjektív, vissza vonom, hogy így jobban megfeleljen, most meg újra szubjektív? Ezt már én sem értem! :) Most objektív, vagy szubjektív?
0
2004. november 9., kedd 12:26
És te hány éves vagy? 1? mert te még nem "tucc" írni! :) Konkrétan neked mi a bajod? Súlyos bunkóságban szenvedsz? Vagy ideges vagy, és rajtam vezeted le? A helyesírással különben se szenyózzál, mert ahogy látom te még nem hallottál arról, hogy "hejesirás" :)
0
2004. november 9., kedd 11:46
Hiába nézeted meg a világ összes filmjét mindenkivel, arra a döbbenetes eredményre fogsz jutni, hogy a különféle alkotásokról mindenkinek más és más a véleménye. Ami az egyik szerint zseniális társadalom-kritika, a másik szerint üres semmit-mondó locsogás. És nem hinném, hogy bizonyos emberek véleménye többet érne másokénál... Szubjektiv! De innentől már csak magamat ismétlem.
0
2004. november 9., kedd 0:51
"Aúgy kíváncsi lennék, hogy a Cinema hány százalékot adott a Hulknak!" - ki a faszt érdekel
0
2004. november 9., kedd 0:51
gamma, te hány éves vagy? 2? 3? mondjuk akkor okos lehetsz mer már tucc írni
0
2004. november 9., kedd 0:46
"művészet tényleg nem szubjektív dolog"
Huh... akkor mi?
0
2004. november 9., kedd 0:05
"1, a filmekben való jártasság /1894 - 2004 között !!!/
2, a filmekkel kapcsolatos kifejezések jelentéseinek ismerete /lásd feljebb/
3, irányzatok és rendezői életművek ismerete
4, a kapcsolódó társművészetek hatásainak ismerete /irodalom,zene/"

A kritikusoknak, akiknek tudniuk kell, mi a művészfilm, nem hiszem, hogy a fél életüket a világ összes rendezőjének (!) filmográfiájának, és életrajzának tanulmányozásával kell elfoglalniuk, és mégis meglátják egy filmben a művészetet!

/Elismerem, a művészet tényleg nem szubjektív dolog, de igazat adok jópár embernek akik szerint nincs művészfilm. Kérlek sorolj fel művészfilmeket melyek 2000 után készültek! Kíváncsi vagyok, hogy hány filmmel lesz megelégedve mindenki!/

Ja várjunk, tényleg van egy-két "művészfilm", de ezek mind némafilmek!
0
2004. november 8., hétfő 23:48
Nos, láthatólag iszonyú fogalomzavar leledzik ebben a topicban.
Arra a megállapításra szeretnék reagálni, melyben az áll, hogy
a művészet megítélése szubjektív álláspont.
Ezt kategorikusan cáfolom. Esztétikai egység, formanyelv,ábrázolás kultúra. E három lényeges pont meghatározza a filmművészet lényegét, s ezek behatárolásához nem elég az egyszerű szubjektivizmus, hanem bizonyos kultúráltsági szint, melynek elengedhetelen feltétele az elmélyültebb tudás.
Természetesen, ha a filmekről beszélünk, el kell döntsük, hogy , mint egyszerű
fogyasztók, a kommersz szórakoztató ipar termékeiről vagy mint értéket kereső
gondolkodók az egyetemes filmművészetről akarunk e beszélni. Nos, mivel e topic neve az utóbbiról szól, ezért feltételnek vehetjük az alábbiakat:
1,  a filmekben való jártasság /1894 - 2004 között !!!/
2, a filmekkel kapcsolatos kifejezések jelentéseinek ismerete /lásd feljebb/
3, irányzatok és rendezői életművek ismerete
4, a kapcsolódó társművészetek hatásainak ismerete /irodalom,zene/
Ezek között való eligazodásban segítenek azok a szakkönyvek, melyek már
szerencsére magyarul is hozzáférhetőek:
Ajánlatom a művészfilmek iránt érdeklődőknek:
André Bazin:Mi a film ?  Osiris kiadó 1995
Ingmar Bergmann: Képek Európa 1992
Andrej Tarkovszkij: A megörökített idő Osiris 1998
Sidney Lumet: Hogyan készül a film ? Európa 1997
Balázs Béla: A látható ember/A film szelleme Gondolat 1984
Hevesy Iván: A némafilm egyetemes története Filmintézet 1993
0
2004. november 8., hétfő 19:08
Én nem is értrem hogyan jöhetett szóba a Hulk meg a Mátrix...hisz eggyikben sincsennek művészi elemek!
A Hulk az látványos trükökkel izmosított giccsparádé.
Már az előzetesnél is lehetett sejteni hogy ha megnézi az ember akkor jót fog szórakozik a pénzén meg ámulni a hanghatásokon, de soha a büdöséletben nemfogja azt nemhogy alapműnek, művészfilmnek nevezni - , mely mindenbizonnyal feledésbe merűl...akár ma...akár 10 év múlva.

Aúgy kíváncsi lennék, hogy a Cinema hány százalékot adott a Hulknak! Ha vki tudja, kérem ossza meg velünk!
0
2004. november 8., hétfő 17:53
A művészfilmekre a leggyakoribb jelzők; elgondolkodtató, meglepő, esetleg megríkkató. Igazából mindenki maga dönti el, hogy mi a művészfilm! Valaknek lehet, hogy a Mátrix két folytatása a művészfilm, másnak a Titanic, valakinek a Passió, és így tovább... A Hulkban nekem az nem tetszett, hogy pl. mikor Bana gammasugárzást :) kap, akkor olyan "művészfilmbe" illő klisét alkalmaz a rendező, hogy az már több, mint giccses!
0
2004. november 8., hétfő 13:38
Nem kell különösebb alapismeret ahhoz, hogy megmondjuk melyik film horror és melyik vigjáték stb. Ha egy szimpla műfaj felismeréséhez rengeteg mennyiségű alapismeretet kell begyüjetni talán nem is kéne erőltetni.
Abban természetesen egyetértünk, hogy egy film esetlegeses mondanivalójának netalántán művészi értékének a felismeréséhez, szükséges némi alapanyag. De mivel -mint már mondtam- ez az egész innentől borzasztó szubjektiv, nem kéne erőltetni ezt a művészfilmes dolgot...
0
2004. november 8., hétfő 13:12
Persze, de azért én nem bíznám egy fanatikus arabra hogy műértse meg a Mona Lisa c festményt, vagy egy lappföldi eszkimót, hogy ugyan szerinte művész film-e
az Amarcord vagy az Alien 28. része ?
Ezért egyetértve Sunny-val én is azt mondom, ahhoz hogy értéket tudjunk befogadni és
értékelni, ahhoz igen nagy mennyiségű tudásra, a gyökerek ismeretére van szükség.Hogyan akarod a filmeket "csak " teszés szerint rangsorolni, ha még soha nem láttál Griffith filmet, nem nézted meg a Patyomkin páncélost, nem gondolkodál el Antonioni mester Zabriskie point c filmjén, nem álmélkoldtál Truffaut Négyszáz csapásán s nem merültél el Pasolini,Herzog,Varda világában ?
0
2004. november 8., hétfő 12:54
az Alien 3 művészi értékére azért kiváncsi lennék :)
0
2004. november 8., hétfő 11:40
Szerintem nincs művészfilm meg kommersz, csak jó és rossz film. Oltári baromság a Hulk-ot művészfilm kategóriába sorolni, pusztán csak egy egyedi vágástechnikája van (hozzáteszem, ez nekem nagyon tetszett). Amit művészinek lehet nevezni, az az Aranypolgár, a Szárnyas Fejvadász, a 2001. (és még sorolhatnám), de igazából csak nem átlagosak. Árpa Attila mondta, hogy a búsba a művészfilmekkel, legyen közönségfilm (az Argó). Csakhogy az előbb említett filmek mind közönségfilmnek készültek (ahogy Hollywood-ban szinte minden), egyszerűen vették a rendezők a bátorságot és nem csináltak céltalanul agyatlan filmet, hanem megdolgoztak a pénzükért. Nos, ezt valaki észreveszi, valaki csak entellektüel baromságnak fogja tartani. Persze vannak álművészfilmnek szánt alkotások (erős túlzással a Mátrix 2-3., abból is valami nagyon okos dolgot akartak kihozni). A cimborámmal épp azt beszéltük, hogy azok a legjobb filmek, amik művészi értékeket és a közönség kiszolgálását egyaránt megcélozza 50-50 százalékban. Nálam pl. ezek : Aranypolgár, Tehetséges Mr. Ripley, Schindler Listája, Kill Bill, Alien 3, stb. Jó, ez eléggé vegyes lista, de az én agyam is kotyvalék. :)
0
2004. november 8., hétfő 11:03
Elolvastam és egyáltalán nem értek egyet. Hogy melyik filmben mennyi érték vagy "művészet" van az teljesen az adott nézőtől függ, és attól hogy számára mit tud nyujtani a film. Mivel igy ez egy teljesen szubjektiv dolog, igy a "művészfilm"-nek mint műfaji besorolásnak imho nincs értelme.
0
2004. november 8., hétfő 11:00
Meg is van DVD-n. Szerintem nagyon kevered a fogalmakat. A Hulk főcime mindössze egy érdekes vizuális megoldás ami vagy bejön vagy nem. Hogy ettől lenne "művészfilm" (mondjuk szerintem ilyen kategória nem is létezik :))... hát nem hiszem.
0
2004. november 7., vasárnap 23:21
Gyerekek,csak nem gondoljátok, komolyan, hogy az általatok felsorolt filmeknek
akár halványan is köze van bármiféle filmművészethez ?????!!!!!
Ne sértsétek meg már a Mesterek Szellemét !!
Tarkovszkij,Fellini,Bunuel,Tati,Kazan, stb forognak a sírjukban !
Inkább olvassátok el Suny kitűnő hozzászólását !
0
2004. november 7., vasárnap 22:28
Álművészfilm! Láttad valaha a Hulk főcímét? Nagyon komoly, hatásos akar lenni, kár, hogy nem jön össze! Vetettél már egy pillantást a főfaszi rémálmaira, visszatérő emlékeire, és alatta arra a borzasztó zenére?
0