"így nagyon is látszik, hogy a BD azért majd 3x akkora felbontású, mint egy DVD"
Igazából pont ötször akkora a BD felbontása, mint a DVD-é:
(1920x1080)/(720x576)=5
Egy kisebb felbontású, HD-ready megjelenítőn kb. kétszeres felbontást láthatunk:
(1024x768)/(720x576)=~1,9
Nekem egyébként éppen ilyen felbontású HD-ready plazmám van. BD-t még nem néztem rajta, de a jobb DVD-kkel maximálisan elégedett vagyok. Egyelőre nem érzem annyira a késztetést a BD-k irányában. Pedig érdekel a dolog, de még most is úgy gondolom, hogy a VHS-DVD váltás sokkal nagyobb horderejű volt.
Most vennem kellene egy új lejátszót, lemezeket, és szinte "csak" a képminőség lenne jobb. A DVD-k ugyanúgy alkalmasak extrák, több hang- és feliratsáv hordozására, mint a Blu-ray lemezek. Ezek persze nyilván csak a saját megnyugtatásomra felsorakoztatott indokok, valójában anyagi korlátok miatt nem ugrottam még bele, de ami késik, nem múlik.
Azt mindenesetre már kipróbáltam, milyen ekkora méretben egy valódi, 1024x768 felbontású kép. Ámulatba ejtő. Akkor már csak azt kell hozzá képzelnem, hogy ezt a felbontást még felszorozzuk 2,5-tel, és ilyen képekből megnézünk másodpercenként 24-et: minő részletgazdagság!
De még ennek tudatában is, ha beteszek egy jobb minőségű DVD-t, még most is rácsodálkozok, milyen szépen néz ki a HD-ready plazmámon. És akkor eszembe jut, bele akarok-e egyáltalán kóstolni a BD-be, hogy aztán kiábránduljak ebből a csodából? Mert hát 15 éve még VHS-t néztünk, ami azért nemcsak kényelmében, de minőségében is messze elmaradt a DVD-től.
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.