Keresés

játéktopik

2005. április 18., hétfő 17:11
A Mafia tesztem tele van elírásokkal, és a Timelapse cikkemben véletlenül "ábrájit"-nak írtam az "ábráit" :D
Mit tegyünk, hajnali 4-kor írtam őket :)
0
2005. április 18., hétfő 15:46
Ja, Murray, most már teljesen beugrott. Mielőtt szétlőttedd a csónakokat, ő volt az a úszógumis csontváz :D
0
2005. április 18., hétfő 15:44
Akartam említeni Murray-t, aki a harmadik és negyedik részben szerepel, de valahogy elfelejtettem. Pedig tényleg egy nagyon nagy arc! :D
Köszi az elismerést, én is remélem, hogy  néhány játékos megjegyzi a címeket.
Ami az "irányítótáblát" illeti, bocs, elfelejtettem a Maniac Mansiont (ennek volt a folytatása a DOTT), hiszen ez volt az első Lucas ARTS point n  click (ha kell valakinek ez a játék, tudok linket küldeni, ahol egy rajongótól le lehet tölteni, a SCUMM emulátorral együtt).
A DOTT-ot én is nagyon imádtam, de csak régi kiadás volt még (nem CD-rom), és sajnos elkeveredett valahova, és az emlékeimre nem akartam hagyatkozni.
A Sam & Max korábban járt nálam. Nagyon tetszettek a nyomozók karakterei, poénjai, és már az introtol röhögőgörcs jött rám.
Na, az Alone in the Dark az, ami nekem kimaradt. Ha jól emlékszem, több részes volt.
Amiért még ácsingózom az a Broken Sword I, sikerült megszereznem a GBA verziót, és emulátorral játszom, de mondanom se kell, elég siralmas. Muszáj lenne megszerezni PC-re, különösen, hogy találtam fordítást is a neten*. A második epizód épp úton van a postával, a harmadik meg pukkadjon meg az otromba 3D-vel :D
A Monkey Island 3-mal érdekes gondjaim vannak, míg az első két változat még OLD editionben is tökéletesen fut, a Monkey 3 (egyelőre csak demo) csak akkor megy, ha beállítom a 95-tel való kombatibilisséget, és a két bejátszás így sem jön be. A negyedik epizód demojának installátora meg meghülyült. Állandóan beadja a Readme-t, valahányszor a tovább gombra próbálok tenyerelni. Fura. És mindkét újabbik MI launchere szerint nincs a gépemen a Direct X 3.0A. Pedig fent van a 9.0. Lehet, hogy a Direct X alulról nem kompatibilis? De a GF ment rendesen! Sajnos, ez a MI3 marha ritka, mindenfelé érdeklődtem, de csak a negyedik van. A Grim Fandangohoz képest ez a játékom is "rongyosra lett játszva", és elkell az új verzió. A legviccesebb az volt, mikor felhívtam a pesti Árkádot, és sem a MI-ről, sem a GF-ről még nem hallottak eddig. Na mondom, ilyeneket érdemes betenni Media Marktos ügyvezetőnek :D
Ha jól tudom, volt még Star Warsos, meg több IJ-s Lucas point n  click, majd érdeklődöm utánuk.
Amire most nagyon ráhajtottam, az a Post Mortem. Játszottam a DEMO-val, meg elolvastam néhány igazán pozitív előzetest (az egyiket egy neves angol kalandjátékteszter írta, és igazán jó véleménnyel van a progiról).
És végül, kíváncsi vagyok a régi szöveges kalandjátékokra. Emlékszem, egyszer nagyon dühös voltam miattuk, mert az egyik nem akart futni a Spektrumunkon, mivel C64-el volt kompatibilis. Arra meg nem volt pénze a szüleimnek, ezt a gépet is kölcsön kaptuk :D

Köszi mégegyszer ;)
0
2005. április 18., hétfő 12:35
Én olvasom őket, nagyon jók! Remélem többen előveszik ezeket a játékokat, kellemes kikapcsolódást nyújtanak a mai non-stop gyilkolászós játékok mellett. Azt viszont megbocsáthatatlan bűnnek tartom, hogy nem említetted Murray-t a Monkey Island 3. leírásában. Murray egy beszélő koponya, aki nagyon mérges amiért elvesztette a többi csontját, és azt hiszi magáról, hogy roppant ijesztő. 1-2 beszólásától teljesen kifeküdtem.

Az én személyes kedvenceim:
Day of the Tentacle (Look, a skunk! ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... WAAAAHHH!!)
Sam & Max
Grim Fandango
Monkey Island 1-2-3
Full Throttle ("Lovable, lovable, little bunnies.")
Alone in the Dark (csak az első rész, innen a nevem is)
0
2005. április 18., hétfő 10:54
Én igen. .) 1-2-ről majd énis irok saját véleményt.
Egy észrevétel: "Monkey Islandben megismert „irányítótábla”. " Az már előbb is létezett, pl. a még Commodore-ra irt Maniac Mansion-ben is.
0
2005. április 18., hétfő 6:21
Ugye, akad közületek olyan, aki elolvassa a cikkeimet? Ezeket mind kizárólag az Xpress JÁTÉKTOPIKjába írtam, sehol máshol nem olvashatók, mind a Ti kedvetekért lett megfogalmazva. Remélem, nem szövegeltem hiba.
Köszi előre is!
0
2005. április 18., hétfő 6:16
Mafia

Igaz ami igaz, ezt a játékot ki akartam hagyni kalandjáték tesztjeim közül, mivel ez voltaképp egy akció játék, azonban tele van régi kalandelemekből.
Thomas Angelo 1938-banmeghív kávézni egy főzsernyákot, és el kezdi mesélni kalandos életét.
Tommy élete 360 fokos fordulatot vesz, mikor egyszerű taxisofőrből maffiózó lesz még 1930 őszén. Nincs mese, a mocskosabbik utat választotta, Don Salierinél kell dolgoznia, és azt is tudja, hogy még nagyon-nagyon sokáig. A buliból nem lehet kiszállni…
20 akciódús küldetést kell végigjátszanunk Tommy szerepében. A történet 1930-tól egészen 1938-ig tartanak. A játék 70%-ában autóban ülünk. A korabeli kocsik szemkápráztatóan kidolgozottak, látszik, hogy a cseh fejlesztők 5 éven keresztül dolgoztak a játékon. A végeredmény rendkívül magával ragadó, s mikor véget ér a történet, úgy érezzük, mintha egy jó filmet néztünk volna végig. A fiktív amerikai város, Lost Heaven és környéke a maga forgalmával, járókelőivel, boltjaival, negyedeivel, hangulatával olyan élményt ajándékoz a játékosnak, amelyet ritkán tapasztal a delikvens.
A grafikára nem lehet panasz, bár kissé szögletes minden, illetve egyik textúra sem néz ki valami jól közvetlen közelről.
A játék megjelenésekor elkerülhetetlen volt a másik hasonszőrű hárombetűs játékkal való egyeztetés, szerintem viszont a Mafia a megkapó történetével fényévekkel túlszárnyalja a GTA szintű „leülök aszt szarakodok vele eggyet vazze’” marhaságokat, s míg a Mafia végén értékes tanulságot is leszűrhetünk, a GTA végén értékes gyilkolási, rablási, és egyéb emberi dolgok fortélyait tanulhatjuk el. Minden tiszteletem a R* cég munkatársaié, kik néhány rettenetesen emberidegen GTA meg Manhunt játékokat készítettek. A San Andreasnak is csak az egyetlen pozitívuma a fent említett „leülök aszt baromkodok eggyet vazze’” érzés.
A cseh Illusion Softworkd értékes mondanivalót gyömöszölt szórakoztató külsőbe.

Lelkesen várom a Mafiához hasonló Godfather – The game című Electronic ARTS által fejlesztett játékot!
0
2005. április 18., hétfő 5:46
Full Throttle

Az én istenem, Tim Shaffer (remélem helyesen írtam le Őfelsége nevét), a Grim Fandango megalkotója a Gf előtti harmadik esztendőben alkotta meg a Full Throttle nevű játékot.
Ben, a nagypofájú, borostás képű motoros bandavezér az általunk vezérelt karakter. Egy napon Ben békésen hajt az országúton, mikor a magát királynak képzelő Ripburger úr hajt el mellette a limuzinjával, s arra kér, hogy bandájával kísérjük el őket. Ben tisztában van vele, hogy Ripburgerék tartják fenn az egyetlen olyan vállalatot, mely motorokat gyárt az országban, azonban azt is tudja, hogy épp a motorok teljes kitiltását szervezik. Így Ben fricskát mutat Ripburgernek. Azonban ő sem rest, jól elvereti szegény Bent, és hazavágja a motorját. Ezt hősünk nem hagyhatja annyiban, máris bosszúját tervezgeti. Sajnos Ben az a fajta ficsúr, akire ha ránézünk, egyből a CN Johnny Bravoja ugrik be, az-az egy izmos keménylegény két agysejttel. Mit mondjak, barátunknak el kell majd a kalandokra kiéhezett játékos segítsége.
A grafika VGA, de sokkal puhább, mint a Monkey Island I-II-jé. A karakterek helyesek, és szinkronizáltak, a történet ötletes, bár ha Tim produkcióról van szó, természetesen a Grim Fandango az etalon :D
Az irányítás point n’ click, és ez volt az első olyan Lucas ARTS játék, ahol nem szerepelt a Monkey Islandben megismert „irányítótábla”.

Próbáld ki, érdemes!
0
2005. április 18., hétfő 5:28
Opera Fatal

Angelo karmester úr izgatott ma este, mert a következő napon a Fideliot adják az operaházban, az ő vezényletével. Neki is áll gyakorolni. Illetve, neki is állna gyakorolni. Azonban kottája eltűnt, ellopták, és a tolvaj üzenetet is hagyott, miszerint a papírokat az operaházban találja. Angelo mester tehát fölkerekedik, és az operába siet. Ám a dolog nem ilyen egyszerű. A tolvaj újabb és újabb üzeneteket, feladatokat hagy, próbára téve a játékosok és szegény karmester idegeit. A feladatok, ahhoz képest, hogy egy aljas tolvaj találta ki őket, igazán nemesek: általában a hangszerekről, a zeneirodalomról, és különböző operákból állnak össze az idegtépő próbatételek. Persze, van itt régimódi biztosíték keresgélés, meg tárgy kombinációk, ahogy egy jó kalandjátékhoz illik. Ismét egy egyszerre szórakoztató, és tanító játék, minden korosztálynak.
A játék, ha jól tudom, német fejlesztésű. Valószínűnek tartom, mert minden eleme precízen kidolgozott. A Timelapse-hez hasonlóan itt is saját szemszögből látjuk az eseményeket. A képek Cell-shadedes render képek, tehát egyszerre régimódi, és újszerű. A sötét operaház ijesztő, és gyönyörű.

Ha szeretnéd zenei tudásodat bővíteni, vagy csak egyszerűen részt akarsz venni egy szép kalandban, az Opera Fatalt Neked találták ki!
0
2005. április 18., hétfő 5:11
Timelapse

Eltűnt a Prof., így barátja elindul megkeresni őt. Nem sokkal később, a Húsvét Szigeteken nyomára bukkan tudós barátjának, de szembesül a ténnyel, a Prof. már messze jár. Egészen pontosan egy másik dimenzióban. Így aztán megszemélyesített karakterünk (akit az egész játék során egyszer sem látunk) utána megy a rég elveszett civilizációkba, melyeket a Prof. annyira szeretett…
Sejtelmes, és ijesztő. Ez jellemzi a Timelapset. Egy aprócska cég készítette el ezt a nagyszerű játékot rendkívüli minőségben. Karakterünket FPS módon (tehát saját szemszögből) irányíthatjuk, és a képek megszólalásig élethű renderelt képek (most már tényleg le fogom írni, mi az a renderelés). A történetben öt elveszett civilizációt kutathatunk fel (+1 a Húsvét Szigetek), az ősi Egyiptom, a maya civilizáció, az azték birodalmak, és végül Atlantisz.
Nincs inventory, mert hősünk alig-alig tesz el tárgyakat, jobbára elmés, néhol nagyon bonyolult feladatokkal kell szembenéznünk.
A Timelapse tényleg remek kikapcsolódást jelent, és rengeteget tanulhatunk belőle, történelmi tanulmányainkat remekül kiegészíthetjük, én legalábbis mióta játszottam a Timelapse-szel, fejből tudom az egyiptomi istenségek és maya jelek ábrájit :D

A Timelapse egyben szórakoztat, elgondolkodtat, és tanít. Melegen ajánlom minden korosztálynak!
0
2005. április 18., hétfő 4:41
Toonstruck

A Grim Fandango előtt második évben a Virgin Interactive megalkotott egy egészen egyedi kalandjátékot, a Toonstruckot.
Drew (Christopher Lloyd), az animátor épp nehéz helyzetben van; depressziós. Saját animációs tv-showja van, de a főnöke szerint valami átütőbb kell ide.
Drew épp életén kesereg, mikor a televízió egyszerűen beszippantja őt, és pillanatokon belül a saját TV műsorában találja magát, és csak a mi segítségünkkel juthat ki innen.
A játék grafikája valahol a VGA és a milliós színfelbontásos szuper kép között van, leszámítva Drewt, mivel őt maga Christopher Lloyd alakítja amolyan Roger nyúl a pácban, és Space James módon. Az irányítás jó, a hangok, szövegek, aláfestőzenék  jó minőségűek. Remek poénoknak sincs híján a produkció. Egyszóval: TOONSTRUCK!
A játék sajnos DOS-ra programozott, és a mai gépeken nem fut. El kellene itt is egy új Windowsos Director’s cut verzió.

Kalandra fel!
0
2005. április 18., hétfő 1:56
Remélem, az általam írt cikkeket elolvassa valaki, s, ha még meg is barátkozott a játékok közül valamelyikkel, akkor szóljon!

Köszi! Gamma voltam, a nagy kalandjáték fanatikus!
0
2005. április 18., hétfő 1:55
Monkey Island I-II-III-IV

The secret of Monkey Island 1990

Guybrush Threepwood? Ilyen hülye nevet még az életben nem hallottam!
Szegény Guybrush nap, mint nap szembesül ostoba nevével. Vajon honnan van ez a hülye név? Valamikor a Grim Fandango előtti nyolcadik esztendőben a Lucas ARTS (akkoriban még Lucasfilm Games) LTD. Ron Gilbert által vezetet munkacsoportjában egy Threepwood nevű animátor a Paint-brush progival megalkotott egy emberkét, és a fájlt Guy.bmp-nek keresztelte el. Gilbertnek megtetszett a szende figura, nem különbben a fájl név is. Guy.paintbrush. Na, így született meg Guybrush, a Secret of Monkey Island nevű kalandjátékökörség főszereplője. A történet a XVIII. században játszódik. Guybrush kortársaival együtt kalóz akar lenni, ezért elmegy a Méllé Islanden leledző kalóziskolába nebulónak. Még nem tudja, hogy kalózzá válni csöppet sem egyszerű, különösen akkor, ha a tengert egy LeChuck nevű szellem kalóz járja.
VGA grafika, amit én kevésbé kedvelek, bár a később megjelent CD-ROM-os változat némelyest szebb, mint a floppys. A történet egyszerű, de bájos, ám meglátásom szerint az irányítás rettentő bonyolult.

LeChuck’s revange 1991

A történet nem ott folytatódik, ahol az első rész befejeződött. Voltaképp ez az epizód egy óriási flashback. LeChuck ismét garázdálkodik, míg Guybrush egyre nagyobb pácban van.
Ron Gilbert erre a darabra a legbüszkébb.
Grafikai fejlődést nem tud felmutatni a második rész, a történet is nagyjából hasonlóan színvonalas (ez persze jó), de a vége valami orbitálisan elbaltázott baromság.

The curse of Monkey Island 1997

A történet eleje némiképp finomít az előző epizód borzasztó befejezésén, egészen pontosan az egész második epizódot Guybrush álma ként jeleníti meg.
A legutóbbi rész óta eltelt hat év gyökeres változtatásokra kényszerítette a Monkey Island projektet. Grafikailag hatalmas reinkarnáción esett át a játék. Disney stílusban megrajzolt, csodaszép grafika a jussunk. Az irányítás átment pofon egyszerű point n’ clickbe, és Guybrush torkán végre hang is kijön, s nem csak a szöveget olvashatjuk a feje felett. A karakterek ebben az epizódban néznek ki a legjobban, és még a Direct X is picikét ki van használva.

Escape from Monkey Island 1999

A fejlesztőcég saját találmányát, a régi grafikus kalandjáték enginet, a Scummot kukába dobta, és a Grim Fandangoban debütál háromdimenziós Grime enginet alkalmazták a Monkey Island negyedik epizódjának motorjaként. Azonban a Grime engine a GF renderelt hátterek előtt remekül nézett ki, s így, hogy még a terep is ezen grafikát alkalmazza, a MI4 már nem is néz ki olyan szépen. Persze, a történet hasonlóan bájos, mint a korábbi epizódok, a külcsín nagyon elrontja a játékélményt. Persze, továbbra is ajánlom ezt az epizódot is, de nálam az etalon a harmadik rész.

A Monkey Island sorozat mindegyik része tartalmas kikapcsolódást nyújt minden játékosnak!
0
2005. április 18., hétfő 1:17
Neverhood

A Neverhood a valaha készült legdebilebb kalandjáték(paródia). Természetesen az első dolog, ami szembetűnik az az, hogy minden helyszín, figura, tárgy, átvezető mind-mind gyurmából készült. Egészen egyszerűen lenyűgöző, és mindez a Grim Fandango előtti második esztendőben.
Douglas TenNapel valószínűleg nem lehetett teljesen magánál, mikor a Neverhood története bevillant az agyába, ezzel szemben viszont még maga Spielberg is látott fantáziát a dologban. Így a Dream Works Interactive égisze alatt Douglas cége elkészíthette a Neverhoodot.
A történet a Bibliából ered. A Never Királyok szövetségébe tartozik Hoborg király is, aki elhatározza, hogy teremt magának egy világot. El is készíti Neverhoodot, és miután körbejárja újdonsült birodalmát, szembesül a megrázó ténnyel, baromira egyedül van ezen a földön. Ekkor azonban újabb ötlete támad, csinál egy barátot. Az barát ki is kel az eldobott magból, s Hoborg el is nevezi Kloggnak. Klogg azonban ellopja Hoborg koronáját, és megkoronázza magát. Egy másik Never Király sarja, Willie Trombone, hogy megállítsa a veszedelmet, eldob egy Hoborg fejlesztésű életmagot, s így megszületik főhősünk, Klayman. Klaymanre vár hát a feladat, hogy megmentse Neverhoodot.
Grafika nincs, mert mint említettem, a játék gyúrmából van, az egeret, és a főmenüt is beleértve :D
Az iránytás pofonegyszerű, point n’ click.
Sajnos a játk hátránya az, hogy az átvezető kisiflmek, illetve a nem stop-motion technikával készült képek nagyon alacsony felbontásban kerültek a játékba. Állítólag készült egy full 640X480-as változat is Neverhood 2000 címen, de itthon még senki nem hallott róla.
A fejlesztőcég kipróbálta magát két más kategóriában is, 97-ben előrukkoltak a Sull-Monkey-zal, ebben szintén Klayman szerencsétlenkedik, azonban ez a játék egy Raymen szerű platformnak sikeredett, és baromi unalmas (ráadásul csak PS1-en van), aztán 98-ban előrükkoltak egy harmadik játékkal is. Ez egy verekedős játék, melyben Klayman is szerepet kap, viszont gyurma helyett immáron egy pocsék 3D a jussunk. Ez a játék annyira jelentéktelen, hogy már a címére sem emlékszem.

A Neverhood az a fajta játék, amelyre érdemes beruházni!

Klayman kezében van Neverhood jövője!
0
2005. április 18., hétfő 0:53
Jack Orlando

1933, a szesztilalom vége, minden amcsi mámorító nedűvel öblíti kiszáradt torkát. Ez a tiltások feloldásának éve. Elméletileg mindenkinek szikla gördül le a szívéről. Elméletileg. Gyakorlatilag azonban egyáltalán nem. Különösen Jack Orlandonak nem. Bárcsak visszatérnének a csodás húszas évek, mikor minden újság az ő képeivel, és hőstetteivel volt tele. Mikor mindenki leborult a nagy nyomozó, Jack Orlando előtt. Mikor az emberek atya úristenként tekintettek Jackre. De semmi nem tart örökké. Elszálltak az évek, elszállt a varázs. Jack haja őszbe vegyül, és megállíthatatlanul elindul le a lejtőn. Saját hibájából akar tanulni, de akkor már késő. A járókelők közül már nem ismeri őt senki, és ha valaki megszólítja őt, az csak azért lehet, mert a közeledő kutyaszarra figyelmeztetik, vagy megkérdik a pontos időt.
Egy görbe est után a teljesen elzüllött Jack, lakásától alig pár lépésre egy gyilkosság szemtanúja lesz. Próbál közbe avatkozni, de már ő sem a régi. Leütik. Másnap a rendőrfőnök barátja természetesen őt gyanúsítja, mivel épp a zsaruk megérkezése előtt ébredt fel, mondanom sem kell, egy hulla társaságában (Manny Calavera intézkedik :D). A régi szép idők emlékére Jack 48 órát kap, hogy felgöngyölítse az ügyet. A város alvilágába kell lehatolnia, kispályás bűnözők, maffia, és korrupció kíséri. Vajon Jack megáll a lábán? Régen voltak a dicső napok. Jack sorsa most a mi kezünkben van.
A ballonkabátos kalandja lenyűgöző színvilágú, Disney-t megszégyenítő grafikai stílusban készült, point n’ click stílusban. A hangulatos, legtöbbször bárzene kategóriájú témák mind Harol Faltermeyer munkái, aki többek közt a nagyszerű Beverly Hills Cop zeneszerzője.
Az első kiadáskor a Jack Orlando – A cinematic adventure című kalandjáték óriásit hasalt még 1997-ben. Mindez a Broken Sworddal való hasonlóság miatt lehet (A BS sorozatról hamarosan egy hosszabb cikket írok, csak előtte meg kell kaparintanom az első részt PC-re is!). A kát játék grafikailag ugyanis majdnem egyforma, s mindkettő nyomozós sztorival rendelkezik. Legalábbis ezt hitték az akkor játékosok. A Broken Sword, és a Jack Orlando gyökeresen más. Míg a BS egy laza hangvételű - bevallom -, nem komoly történet, a Jack Orlando egy véres krimi. A JoWodd nevű osztrák (?) cég 2001-ben felkarolta a lengyel fejlesztésű Jack Orlandot (melynek készítője, a Top Ware a játék bukása után csődbe ment), és vadiúj, DOS-os helyett immáron Windowsos köntösben, retusálva, kibővítve ismét kiadta Jack Orlando – The director’s cut címen.

Reméljük, Jack küldetése sikerrel jár majd…
0
2005. április 18., hétfő 0:22
Touché – Avagy az ötödik muskétás kalandjai

A mostani cikket egy kisebb játékról írom, melyet a Grim Fandango előtti második esztendőben hoztak tető alá. Helyszín: Franciaország a XVI. Században. Főhősünk – a muskétás szerencsétlenség – frissen, üdén (hmm…) érkezik a francia Rouenbe (itt halt meg Joan d’Arc). Már nagyon várja csodálatos kalandjait, melyekről még unokái is ódákat zengnek majd. Ehelyett egy mellbe szúrt emberkét talál a helyi ivó előtt. Az áldozat épp Párizsba, a kancellárhoz igyekezett végrendeletét hitelesíteni, mikor néhány bandita megtámadta, és ellopta a papírjait. Végrendeletében nem holmi pénz van, hanem egy egész kastély. Minden valamire való muskétás kardpárbajt vívna a banditákkal. Barátunk ezzel szemben természetesen nem, viszont a kocsma csillárja a fején landol. Sete-suta muskétáshoz persze sete-suta csicskás is jár, jelen esetben Henri, a csöves. Hősünk kalandjai egész Franciaországon keresztül járnak, St. Quentintől egészen Párizsig.
A Touché egy VGA kalandjáték, tehát az általam kedvelt kézzel rajzolt, és hatvanötmillió színnel kifestett, filmeket meghazudtoló kameraállásoktól vagy renderelt hátterektől búcsúznunk kell. A történet bűbájosan ügyefogyott, és természetesen a Három muskétás című regény paródiája. A pixelektől alig látható, valószínűleg Paint-brush-sal kreált figurák ötletesek, és sok van belőlük. A szinkronszínészek munkája nem rossz, de a hang minősége kritikán aluli. Hullámzik a hangerő, van, hogy be sem jön a beszéd, egyáltalán nem akusztikus, sokszor érthetetlen, zúg, néha szinte dobozból szól, és még maximális hangerőn is méhdöngicsélésnek tűnik. Szerencsére a játékhoz EVM-es magyar felirat dukál, így teljes pompájában élvezhetjük a dialógusokat. A zene viszont hangulatos. Az irányítás forradalmi volt abban az időben, mivel akkoriban minden kalandjáték Monkey Islandes, marha bonyolult irányítással volt felvértezve. Itt a lehető legegyszerűbb lehetőséget választották. A point n’ click maradt, de az inventory gombok ki lettek tiltva. Persze messze nem GF színvonalú vezérlés, az-az teljes irányítópanel mentesség, de majdnem.

Touché, te mocskos angol bandita. Állj ki vélem párbajra!
0
2005. április 17., vasárnap 23:48
Syberia

Kate Walker, a Marson & LormontTM-nél dolgozó ügyvédnő kapja a Voralberg ügyet. Pontosabban Anna Voralberg játékgyárának eladási ügyéről van szó. Tehát Kate fölkerekedik, és a francia Alpokban lévő álmos kisfaluba, Valedilene-be megy. Anna Voralberget azonban épp érkezése napján temetik.  A szomorú falucska közjegyzője viszont rábukkan Ms. Voralberg utolsó levelére, mely szerint a harmincas években meghalt, fejlődési rendellenességben szenvedő, de műszaki zseni öccse, Hans valahol Szibériában van, és él és virul. Kate és felettesei persze nem ujjonganak örömükben. Ez a hirtelen támadt örökös még sok bajt okozhat. Kate maga pedig végképp el van kenődve, mivel férje Dan haza várja, minél hamarabb. Kate azonban nem az a fajta nő, aki csak úgy ott hagyja az ügyet, szereti a munkáját, így elindul Hans után a messzi Szibériába.
A Grim Fandango utáni negyedik évben kiadott Syberia, és a Grim Fandango utáni hatodik évben elkészült Syberia II. ugyan nem hozott sok pénzt a francia fejlesztő, Benoit Sokal, és a kanadai Microids cég konyhájára, de azt hiszem, a mai csihi-puhi játékfanatikusok között alig akad magamfajta megrögzött kalandrajongó. Pedig, ha jól belegondolunk, egy Syberia mennyivel tartalmasabb kikapcsolódást nyújt, mint egy „dzsítíáj” játék, amelytől a tinédzserek össze-vissza gyilkolják egymást.
A Syberiát elejétől a végéig átjárja egy különös, sejtelmes hangulat, egy megmagyarázhatatlan lelki béke. A gyönyörű Alpesi falucskától a barrokstadti egyetemen keresztül egészen az orosz Aral tóig tart Kate kalandja a játék első felében, majd a folytatásban hó fedte Szibéria falvacskákban fordulhat meg főhősnőnk. A hátterek renderelt képek, az irányítás point n’ click, a figurák pedig háromdimenziósak, és nagyon szépen kidolgozott minden.
Kate Walker:

A játékot magyar felirattal adták ki itthon. Akik még nem ismerik, javaslom, hogy először az első részt kaparintsák meg, egyrészt mert az a jobbik, másrészt a második rész ott folytatódik, ahol az első epizód befejeződik.
0
2005. április 4., hétfő 23:49
Örülök, hogy felkeltettem az érdeklődésedet. Nem fogod megbánni :D

Más: a korábban megadott link rossz! A demot innen lehet letölteni: http://dl.gamezone.com/pd/1/0/0/ca78be27/10-9-37/050404200305/GFFullDemo.exe

Ez sajnos csak egy nagyon elő-elő-elő-demo, az árnyékok néha beleégnek az aszfaltba, és egy ponton le is fagy. Különben jól működik :D
0
2005. április 4., hétfő 22:25
Érdekesnek tűnik a játék. Még nem ismerem, de nem lehet mindennapi. Látom, neked nagyon tetszik, ígyhát biztos nem lehet rosz. Kipróbálom és én is leírom majd a véleményemet. :)
0
2005. április 3., vasárnap 19:46
Phűű, ebben van igazság! De nem egyszerűbb feltenni a patchet? Nekem utána már semmi probléma nem volt, sőt, a Blue Casketban lévő ajtó hibája is ki volt javítva. Az élsimítás hogy néz ki nálad?

Más:
Szerintetek az Élők Világa miért néz ki ilyen (http://media.gamespy.com/columns/image/grimhof_03_1081459316.jpg) betegesen? És, ha 9 világon kell átutaznod, akkor a DOD miért az Élők Világából hozza a klienseket? Ez az egyetlen dolog, ami nekem nem esett le.

Más: itt a Grim Fandango demója:
http://www.grimfandango.net/files/demo/gffulldemo.exe

Ha akrjátok, elküldhetem a játék introját, hogy ezzel a feelinget is átérezhessétek!
0
2005. április 3., vasárnap 19:15
Nem ez a probléma, mindössze annyi a dolgod, hogy Win98-on futtasd (pl. Partition Magic-kel lehet két oprendszert használni egyszerre), eredetileg arra optimizálták - még az élsimitást is tudtam használni.
0
2005. április 3., vasárnap 14:05
Inkább döntsd el te :D
0
2005. április 3., vasárnap 13:58
Sőt, nem is tesz jót neki, ha túl erős géped van! Tényleg. Rubacavaban van egy olyan feladatod, hogy egy targoncával meg kell állítanod a felvonót egy titkos emeletnél. Rendes gépeken ez "simán" megy (grrrr...), erős gépeken viszont fénysebességű felvonó van, s mire fölszállnál a targoncára, már rég elhagytad a titkos emeletet. Egyébként ez a liftes-targoncás-migrénes buli a játék talán legbonyolultabb része. Minden évben van egy ilyen "nehézkedés". Az erdő, a futószalagok, a daru, a "fényképeszkedés", viszont a legviccesebb rész az, mikor a tetoválószalonban lévő Toto Santos el kezd MAGYARUL ócsárolni téged. Totonak ezen kívűl is vannak poénos dolgai... :)
0
2005. április 3., vasárnap 13:45
Gerike nincs tisztában az irónia fogalmával :)
0
2005. április 3., vasárnap 13:35
Mivel 98-as, és úgy tudom, nálad megy még a LOTR is, akkor nagy valószínűséggel simán el fog menni!
Nekem egyébként két változatban volt meg, egy sima, DVD tokos, és egy díszdobozos változat. Sajnos mindkettő az idők folyamán "szétcsesződött", az újabbik már az első Glottissal való találkozáskor lefagy. Végülis nem baj, elvégre a Dome-n mint írtam, csak 2900 Ft, és ideje lesz harmadszorra is megszerezni. Erre úgy fogok vigyázni, mint a szemem fényére :D
Addig meg itt van nekem a soundtrack CD. Szuper, és ha Gerike el árulja nekem a RIPpelési folyamatot, szívesen küldök róla dalokat!
0