Keresés

tévés ajánló

2006. május 8., hétfő 16:21
Filmszem emlékeim szerint csak 1976-tól volt, A HALÁL ÖTVEN ÓRÁJÁ-t viszont annál hamarabb mutatták be. A fotó tehát inkább a Filmszem elődjéből, a Képes Film Híradóból származhat, vagy nem az említett film kapcsán jelent meg a fotómelléklet.
0
2006. május 8., hétfő 16:09
Lenne 1 találós kérdésem:ki tudja, mikor játszották először a magyar mozik a HALÁL ÖTVEN ÓRÁJA c. filmet?

Csak azért kérdem, mert régen, a FILMSZEM-ben volt egy olyan kis lapocska, hogy Sztárfotó a havi kedvencről.
Namármost volt ilyen TELLY SAVALAS-ról is, aki tudvalevőleg játszott az említett fimben.
A kép hátoldalán pediglen volt egy lista az adott szinész azon filmjeiről, amiket a MOKÉP forgalmazott.
Ám sajna, a Telly Savalas fotóm elveszett, így nem tudom, mikor mutatták be a filmet...
Aki tud, segítsen:-)
Köszi:-)
0
2006. május 8., hétfő 15:34
Ja, akkor jó. De megkönnyebbültem. :-) Csak a napot néztem, a dátumot nem. Köszi.
0
2006. május 8., hétfő 14:24
Még nem maradtál le. Nem tegnap volt, hanem most vasárnap lesz, ahogyan az ajánló elején is írtam: vasárnap (május 14.), m2, 22.00.
0
2006. május 8., hétfő 14:19
Ez nem igaz, hogy erről is lemaradtam!!!!!!!!! Pedig már a múlt héten kinéztem magamnak. :-((((((((((((((
0
2006. május 8., hétfő 11:45
Köszi az ajánlót, kedves Field!
Már kinéztem magamnak a filmet a műsorújságban, kíváncsian várom, lévén, hogy még nem láttam.
Csupán széljegyzetképpen írom, hogy aki még nem látta a ROCCO ÉS FIVÉREI-t, az a héten ezt is bepótolhatja, az Europa Europa csatorna május 10. szerda 17:00-től vetíti, ismétlés másnap 11-én 14:30-tól.
most posts by TM
0
2006. május 8., hétfő 11:34
No, látszik, hogy korán és félig álmosan írtam ezt az ajánlót, tehát javítom a hiányosságokat és a nyilvánvaló hülyeségeket.

1. A film eredeti címe: La caduta degli dei. (Ez az infó lemaradt.)

2. Szeptember 1933-ban is csak 30 napos volt, tehát a lipcsei per nem 1933. szeptember 31-én, hanem 1933. szeptember 21-én kezdődött.

3. a szálakat valójában távoli rokonuk, az SS-tiszt Aschenbach irányítja a náci rezsim érdekeinek megfelelően…
A szálakat inkább mozgatni szokás, nem irányítani.

4. Helmut Griem is játszott később egy náci vonatkozású filmben, a KABARÉ-ban (1972, rendező: Bob Fosse).
0
2006. május 8., hétfő 9:12
Végül egy cikkajánló: a Filmvilág tavaly decemberi száma érdekes kritikát közöl, amelyet Pier Paolo Pasolini írt Visconti művéről. Pasolini egy évvel korábbi alkotása, a TEORÉMA (1968) egyébként párhuzamba állítható az ELÁTKOZOTTAK-kal, hiszen más alkotói szándékkal ugyan, de mindkét film egy-egy család széthullását követi nyomon.
(A cikk sajnos a Filmvilág on-line oldalán nem található meg.)
0
2006. május 8., hétfő 8:57
Az ELÁTKOZOTTAK némileg megkésve, 1973 novemberében került a magyar mozik műsorára. A rövidített változatot láthattuk, akárcsak évek múlva a tévében, beleértve a mostani vetítést is. Két résznél rövidült meg a film: az egyik hiányzó jelenetben a Charlotte Rampling játszotta szereplő rövid beszélgetése látható egy náci hivatalnokkal, közvetlenül azelőtt, hogy Sophie-tól azt követeli, hogy gyermekeivel együtt távozhasson a von Essenbeck-házból. A másik rövidített jelenet az incesztus epizódja. Ennek ellenére egy szavunk se lehet, mert például a 70-es években egy amerikai tévécsatorna annyira megvágott verziót sugárzott, hogy azt egyesek gúnyosan THE DAMNED-ről (ez az angol címváltozat) THE DARNED-re (kb. A foltozgatott) kereszteltek át.

S egy utolsó kuriózum: a főbb szereplők közül Dirk Bogarde és Charlotte Rampling AZ ÉJSZAKAI PORTÁS (1973, rendező: Liliana Cavani), Ingrid Thulin és Helmut Berger pedig a SALON KITTY (1976, rendező: Tinto Brass) című náci témájú filmben ismét együtt játszott.

Vérfertőzés (Helmut Berger és Ingrid Thulin)

0
2006. május 8., hétfő 8:54
Kiemelkedő a színészi játék, amely egyébként is a Visconti-filmek nagy erőssége. A Mester eredetileg Marcello Mastroiannit és Vanessa Redgrave-et kívánta megnyerni a főszerepekre, de aztán végül – mint pályáján oly sokszor – másokat volt kénytelen választani. Dirk Bogarde játssza Friedrichet, a hatalomra éhes, de alapvetően gyáva férfit, aki szeretője, Sophie hatására hajlandó a legsúlyosabb bűnök elkövetésére. Sophie szerepét Bergman csodálatos színésznője, Ingrid Thulin alakítja, lenyűgözően: ez az asszony mindig tudja, mikor kell női vonzerejét, s mikor az eszét használnia, nagyszerűen manipulálja környezetét. Az okozza vesztét, hogy nem ismeri fel, valójában őt is manipulálják, ő is csak egy figura a sakktáblán. Helmut Berger játssza Martint, a perverz, akaratgyenge örököst. Visconti A GÖNCÖL NYÁJAS CSILLAGAI (1964) forgatásán ismerkedett meg Bergerrel, aki mentora haláláig (1976) élettársa volt. A BOSZORKÁNYOK (1966) című szkeccsfilmben foglalkoztatta először, de az ELÁTKOZOTTAK-ban bízott rá első ízben valóban nagy feladatot. Berger kitűnően hozza a figurát: rosszmájúak szerint kicsit önmagát is beleadta a szerepbe. Nagyon jó a többi színész is: Helmut Griem, René Koldehoff, a szinte még kezdő Charlotte Rampling és Florinda Bolkan, Umberto Orsini és Renaud Verley.

Noha a Mester híresen akkurátusan készült a filmjeire, néhány baki az ELÁTKOZOTTAK-ba is becsúszott. Így pl. a mű a Reichstag felgyújtásának estéjén játszódik, 1933. február 27-én. Aznap ölik meg Joachimot, de a helyszíni szemlén a nyomozó 1933. február 18-át adja meg a halál dátumaként. Szakértők számára feltűnő baki, hogy az 1933-34-ben játszódó filmben olyan náci egyenruhák is láthatók, melyek 1938 előtt nem léteztek, illetve a Helmut Griem játszotta SS tisztet Hauptsturmführernek szólítják, noha a cselekmény idején azt a rangot hivatalosan Sturmhauptführernek nevezték.

Martin és a szeretője (Helmut Berger és Florinda Bolkan)

0
2006. május 8., hétfő 8:50
Az ELÁTKOZOTTAK bizonyos értelemben variáció Shakespeare „Macbeth”-jére: Friedrich és Sophie lényegében Lord és Lady Macbeth megfelelői, Joachim pedig Duncan király karakterével azonosítható, bár a film elején kicsit Lear királyi dilemma előtt áll: kinek adja át a hatalmat? Nem véletlenül hasonlították a filmet a Wagner-operákhoz is: ugyanaz a grandiozitás, komor, fenséges hangulat jellemzi Wagner és Visconti művészetét egyaránt. Nem mellékes megjegyezni azt sem, hogy Wagner alakja később felbukkan Visconti LUDWIG (1973) című filmjében, de még fontosabb az a körülmény, hogy a wagneri embereszményben sokan a náci Übermensch előfutárát látták. (Erre az összefüggésre utal például Ken Russell LISZTOMÁNIA című 1975-ös filmjének néhány szuggesztív jelenete.) Visconti olyan egységes atmoszférát teremtett az ELÁTKOZOTTAK-ban, amely alól akkor sem tudjuk kivonni magunkat, ha számos ponton esetleg vitatjuk az alkotói koncepciót.
Két szimbolikus jelenetet emelnék ki: az egyik Martin első megjelenése, amikor Joachim születésnapi partiján egy Kék Angyal-imitációt ad elő. Ez egyrészt utalás az akkoriban nagyon népszerű Marlene Dietrich-filmre (a művésznőt szerette volna megnyerni a náci propaganda, de Marlene az USA-ba emigrált), másrészt groteszk ízléstelenségével egyfajta jelképes sűrítményét adja a nácizmusnak. „Kéne már egy férfi” énekli a női ruhába bújt Martin, s ezzel nemcsak saját beteges kívánságát, hanem szinte az egész német nép erős vezető iránti vágyát fogalmazza meg. Ugyanez a helyzet a hosszú kések éjszakájának jelenetével is, ahol a nőnek öltözött férfiakkal zajló homoszexuális orgia egyrészt a valóságot tükrözi (az SA-ban kiemelkedően magas volt a homoszexuálisok aránya), másrészt a nácizmus szimbóluma is: torz, beteges.

Martin mint Marlene Dietrich (Helmut Berger)

0
2006. május 8., hétfő 8:44
Visconti már nem először vállalkozott arra, hogy történelmi sorsfordulókat, társadalmi kataklizmákat családtörténetben meséljen el. A ROCCO ÉS FIVÉREI (1960) epikus történetében a tragédiák megrázzák ugyan a családot, de nem zilálják szét teljesen. A PÁRDUC-ban (1963) a Burt Lancaster játszotta főhős egy házasság segítségével őrzi meg a család egységét, amely frigy mintegy jelképezi az arisztokrácia hanyatlását, s a polgárság előtérbe kerülését. Az ELÁTKOZOTTAK arisztokrata családja atomjaira hullik szét, míg a MEGHITT CSALÁDI KÖR-ben (1974) a család szinte már csak illúzió mindegyik szereplő számára.
Az effajta családeposzok nagy buktatója, hogy a művész kénytelen leegyszerűsíteni bizonyos összefüggéseket, karaktereit pedig szimbolikus vonásokkal felruházni. Ezt a buktatót Visconti sem tudta elkerülni: a von Essenbeck család tagjai szimbolikus figurák, s nem annyira saját sorsukat élik, hanem lényegében illusztrálnak bizonyos történelmi folyamatokat. Sokan és sokszor felrótták Viscontinak, hogy az ELÁTKOZOTTAK fajsúlyosan üres munka: képileg egységes és nyomasztó, színészvezetése kiváló, ugyanakkor gondolati tartalmával problémák vannak, a mű tételszerű, illusztratív, prekoncepcióval terhes. E vádakban van is némi igazság, de oly sokszor hangsúlyozták őket, hogy kicsit elnyomják a film vitathatatlan értékeit.

Nem mindenki romlott a von Essenbeck családban (balra: Renaud Verley, jobbra: Umberto Orsini, ülve: Charlotte Rampling)

0
2006. május 8., hétfő 8:39
Vasárnap (május 14.) este 22 órától az m2 Luchino Visconti egyik legvitatottabb alkotását, az ELÁTKOZOTTAK (1969) című olasz–NSZK–svájci filmdrámát vetíti.

A nácizmus előretörésének idején járunk. A gazdag von Essenbeck família éppen az idős családfő születésnapját ünnepli, amikor megérkezik a hír a Reichstag felgyújtásáról. Az idős férfit még aznap éjjel meggyilkolják, s a családtagok között szinte azonnal kíméletlen hatalmi harc veszi kezdetét a nagyipari konszern vezetéséért. Senki nem válogat az eszközökben, s egyik családtag sincs tisztában azzal, hogy a szálakat valójában távoli rokonuk, az SS-tiszt Aschenbach irányítja a náci rezsim érdekeinek megfelelően…

A mű két kulcseseménye, a Reichstag felgyújtása és a hosszú kések éjszakája valóban megtörtént. A Reichstag felgyújtása (1933. február 27.) kapóra jött a náciknak ahhoz, hogy hajtóvadászatot indítsanak a kommunisták ellen. Az 1933. szeptember 31-én kezdődött lipcsei perben Dimitrov, bolgár kommunista nagy hatású beszédben leplezte le a nácik mesterkedéseit, s világított rá arra, hogy az állítólagos gyújtogató, a holland Marinus van der Lubbe csak báb a nácik kezében. Noha sokáig úgy gondolták, hogy a Reichstagot igazából a nácik gyújtották fel, azóta többször felmerült az a teória, hogy ez mégsem az ő számlájukat terheli, bár kétségtelenül kihasználták a maguk céljaira. (Kicsit hasonlít a dolog a hírhedt katyni mészárláshoz: senki nem hitte el annak idején Göringnek, hogy a németeknek semmi köze a lengyel tisztikar kivégzéséhez, mígnem a 90-es évek elején Gorbacsov beismerte, hogy az akciót valóban az akkori szovjet szervek hajtották végre.) A hosszú kések éjszakájára 1934. június 30-án került sor, s ennek keretében lényegében lemészárolták szinte a teljes SA-t, köztük Ernst Röhm parancsnokot, Hitler egykori jó barátját. A mészárlás indítéka, hogy az SA terhessé vált a náci rezsim számára, ám az SA vezetők természetesen hallani sem akartak arról, hogy félreálljanak, miután már elvégezték Hitler számára a piszkos munkát.

Pillanatkép a hosszú kések éjszakáját megelőző orgiáról

0
2006. május 1., hétfő 14:16
Charlie: Charlie Chaplin élete és művészete
Charlie : The Life and Art of Charlie Chaplin (USA - 2003)

Műfaj: dokumentumfilm

Rendezte: Richard Schickel

Szereplők: Charles Chaplin, Woody Allen, Richard Attenborough, Jeanine Basinger, Claire Bloom, Geraldine Chaplin, Michael Chaplin, Sydney Chaplin, Johnny Depp, Robert Downey,Jr., Milos Forman, Bill Irwin, Norman Lloyd, Marcel Marcau, David Raksin, David Robinson, Andrew Sarris, Martin Scorsese, David Thompson, Jeffrey Vance

Narrátor: Sidney Pollack

A dokiumentumfilm Richard Schickel, a Time magazin elismert filmkritikusának tisztelgése Charlie Chaplin előtt, amelyet elsőként a 2003-as Cannes-i filmfesztivál díszelőadásaként mutattak be. A filmben találkozhatunk klasszikus vígjáték részletekkel, láthatunk házi felvételeket, amelyeken Chaplin és Groucho Marx teniszezik, vagy ahogyan a híres művész A diktátor című film híres táncjelenetét gyakorolja otthon, és érdekes interjúkat hallhatunk, Woody Allen, Martin Scorsese, Johnny Depp, Robert Downey, Jr., a Chaplin család és mások közreműködésével.
Ismerje meg mindenki közelebbről a filmművészet egyik örök alakját!

Jó szórakozást!
most posts by TM
0
2006. május 1., hétfő 13:24
Tudom hogy jó későn szólok, de a mai nap legfontosabb programja a következő:

Duna Tv 12:20 (Vagyis egy óra múlva)

Charlie

Ez az a két órás dokumentumfilm Charlie Chaplin életéről, ami a Chaplin díszdobozokban is megtalálható külön lemezen!!! Szóval aki már régóta vágyik valamelyik Chaplin dobozra, de még nem volt rá pénze, az most aztán nézze! :-))
0
2006. május 1., hétfő 12:10
Pokoli lecke jó!
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2006. május 1., hétfő 12:08
Több alternatívát is kínálnak nekünk május 1-re a hazai televíziós csatornák.

TV2
13:10 - Narancsvidék
19:00 - Szeretném, ha szeretnél
00:30 - A görög mágnás

Retek klub
12:20 - Hóbortos hétvége
20:00 - Holtpont

M1
17:15 - Doc Hollywood
21:05 - Csocsó, avagy éljen május elseje! :)

Viasat3
21:05 - Pokoli lecke

Duna TV
21:55 - Good bye Lenin
0
2006. április 29., szombat 22:24
Ma este 22:00 Duna Tv

Nagy kommunista bankrablás

Ezt a doksit a mozik is műsorára tűzték. Érdekesnek tűnik.
0
2006. április 29., szombat 15:36
20:50, Szombat (április 29.), m2

New York árnyai (Shadows)

r: John Cassavetes
0
2006. április 29., szombat 9:57
Sziasztok! Ha valaki felvette a tegnapi, 39-es kés/alatt epizódott, és meg tudja oldani hogy kölcsön- vagy megkapjam egy másolat formájábab, léci szóljon, nagyon fontos lenne! Előre is ksözi.
T
torrente@doctor.com
06 209 321 207
0
2006. április 23., vasárnap 14:45
Magyarországi filmpremier!!!

2006. május 7-én, vasárnap, 22.25-től Duna Tv:

Roberto Rossellini: SZOKRATÉSZ (1970) tv-film

És további tv-filmjei is várhatóak még május-június folyamán... :)
0
2006. április 21., péntek 22:00
nagyon jó film a Kávé és cigaretta :)
(*a szereplők között ott lesz a Wu -Tang Clanból RZA és GZA is)
0
2006. április 21., péntek 20:01
Ma este, Duna Tv, 22:05

Kávé és cigaretta

Szuper Jarmusch film, Benignivel, meg Bill Murray-el, meg még egy csomó más jó színésszel!
0
2006. április 18., kedd 1:05
Szerintem ha az első rész 95 %-os (a saját műfajában persze), akkor a második nálam kb. 2 %-ot ér el. Szerintem iszonyúan gyönge folytatás, ami sajnos nagy csalódás Reesre nézve is, mert akkoriban azt olvastam, hogy már a film producere is volt, ezért beleszólhatott a forgatókönyve is, meg hasonlók. Hát az elég szörnyűre sikeredett, úgyhogy sajnos akkor nagyot csalódtam benne, de azért még szeretem a csajt, mert aranyos, és szerintem egész jó kis színésznő.
0
2006. április 17., hétfő 2:34
Trekkies 2. (2004)

http://www.imdb.com/title/tt0364079/

Még én sem láttam.
0