Hát a Deep Space Nine-ban sajnos nem is fogsz sokat. Viszont az előbbiek (pl. TNG) ezekről hiresek: mindennapi életünk gondjait kicsinyitik le, alapvető értékek meglétének hiányára hivják fel a figyelmet Star Trekesitett történetekbe burkolva. Szerintem bizony van mondvanivalója.
0
2004. december 20., hétfő 5:22
279
Hm, mondjuk a DS9 elég leülős. Próbáld ki a TNG-t vagy a Voyagert.
0
2004. december 20., hétfő 5:13
761
A Star Trek (én legalábbis a Deep Space Nine-szerűségeket) láttam fantáziátlan. Attól már valaki nem emberi lény, hogy a homloka barázdás. Annyi fantázia nem szorult az "alkotókba", hogy elvonatkoztassanak az emberi test alakjától. Remélem nem hiányosak az információim ezzel kapcsolatban. Azonkívül semmi mondanivalót nem találtam benne, vagy valami művészi értéket.
Ezzel szemben nézd meg a régi Majmok bolygóját. Elég érdekes kérdéseket boncolgat. Vagy: katarzis ->pl. a zárójelenetnél.
Nem bunkózok, meg anyázok, csak ez a véleményem.
0
2004. december 20., hétfő 4:30
279
Valóban, a SW inkább Space Fantasy (vagy Space Fiction), de ez is egy alfaja a SF-nek. Klasszikusan nem SF, oké. De a ST miért nem az?
Teljesíti a SF, mint műfaj meghatározását enciklopédiai jelentésében és másként is (pl Brian W. Aldiss műfakritikus és író meghatározásában is). Foglalkozik az emberiség jövőjével, a társadalmi változásokat boncolgatja, és vizsgálja a tudományok és technika változásainak, eredményeinek kihatását mind társadalmi, mind egyéni szinten. Miért nem tekinthető akkor SF-nek szerinted?
(Hogy sza* vagy sem, az szubjektív... ezért nem is érdekes.)
0
2004. december 20., hétfő 3:22
761
legjobbak: 70-es évek sci-fijei: A majmok bolygója (csak a régi!!), Zöld szója, Az omega ember 2001: Űrodüsszeia ...stb.
ami nem sci-fi, és sztem szar is: Star Trek, Star Wars...stb.
0
2004. november 9., kedd 11:46
123
Valaki tudja, hogy mi a "Them!" (1954) magyar címe? (Ha van egyáltalán).
Nem találok olyan nagy filmes adatbázist, ahol többek közt megtalálom a régebbi filmek magyar címeit is. Help!
0
2003. október 30., csütörtök 13:00
2692
Csillagkapu
Tegnap láttam - újra sok év után - az egyik kedvenc filmem a Csillagkaput és számomra még semmit nem vesztett a varázsából, még most is láttam benne olyat ami megfogott. Sok filmről ez nem mondható el - főleg manapság -, talán azért mert ezt a filmet nem zsúfolták tele CGI effektekkel és fantasztikus filmhez illő zenéje van. Talán amiért még annyira tetszik ez a film az egyiptomi kultúra miatt, az Ókori Egyiptom valahogy olyan varázslatos, misztikus amihez a film még hozzá tesz. Bár az "Isteneket játszó" lények idegenek ettől még inkább rejtélyes hisz a mai napig nem tudják a tudósok hogyan építették a piramisokat. Remélem nálunk is lehet majd kapni a filmet DVD-n - sajnos ez is a Kinoweltnél van. Íme egy kép a amerikai kiadásról (bocs a képért, de annyira szép):
Bocs Xpress, de megint elszúrtam.
0
2003. október 30., csütörtök 12:57
2692
Csillagkapu
Tegnap láttam - újra sok év után - az egyik kedvenc filmem a Csillagkaput és számomra még semmit nem vesztett a varázsából, még most is láttam benne olyat ami megfogott. Sok filmről ez nem mondható el - főleg manapság -, talán azért mert ezt a filmet nem zsúfolták tele CGI effektekkel és fantasztikus filmhez illő zenéje van. Talán amiért még annyira tetszik ez a film az egyiptomi kultúra miatt, az Ókori Egyiptom valahogy olyan varázslatos, misztikus amihez a film még hozzá tesz. Bár az "Isteneket játszó" lények idegenek ettől még inkább rejtélyes hisz a mai napig nem tudják a tudósok hogyan építették a piramisokat. Remélem nálunk is lehet majd kapni a filmet DVD-n - sajnos ez is a Kinoweltnél van. Íme egy kép a amerikai kiadásról (bocs a képért, de annyira szép):
Szerintem, a mai értelemben vett B FILM jellegzetessége többek között a viszonylag alacsonyabb költségvetés (relatív) a viszonylag kevés sztár és a viszonylag gyenge sztori. Hát igen, ha így nézzük, akkor rengeteg filmre rá lehet húzni.
Valóban, a B film nem jelenti automatikusan azt, hogy a film rossz. Nagyon sok példát lehet találni jó „B filmekre”, a költségvetés sem mindig kicsi és természetesen lehet benne nagy sztár. Majd valaki biztos ír rá példát. Nekem az Independance Day (függetlenül a bevételektől) igenis B film, méghozzá nem is jó (de sikeres). A Háború a földön viszont klasszikus B film, mert eltűnt a sülyesztőben (fontos kritérium, ugyanis a B filmekre nem nagyon szoktak pozitívan hivatkozni).
A B film két másik lehetséges definíciója: 1. Olyan filmek, amelyek elég hamar a video(dvd)tékék polcain landolnak a mozis bemutató után, már ha volt ilyen. Igaz ez néha csak annyit jelent, hogy máshol (pl. a tengerentúlon) sikertelen volt. Ebből sem következik, hogy a film rossz. 2. Olyan filmek, amelyek csak a látványra építenek és főleg számítógépes trükkökkel érik el a kívánt hatást (sokszor olcsó és gagyi a special effect). Értsd: nem a rendező, a színészek stb. tehetségét kihasználva dolgoznak.
Egy pár mostani B film csak úgy kapásból (próbálok a sci-fi műfaján belül maradni, de tágan értelmezve): Deep Blue Sea Anaconda Soldier The One Deep Rising Ghost Ship Eight Legged Freaks (direkt parodizálja a klasszikus B filmeket) stb.
Átgondolva az összes szempontot, azért nyugodtan mondhatjuk, hogy manapság a B film kifejezést többnyire a gyengébb (másod- és harmadvonalbeli) filmekre szokták érteni. Lehet vitatkozni!
0
2003. október 11., szombat 15:19
644
Értelek jamamura, de azért Spielberg, Jackson és Raimi talpraesettebb és tehetségesebb, mint mondjuk a Nu Image cég rendezői. Ők B-filmet is akartak csinálni, viszont a személyiségükből átragadt a filmükben annyi, hogy szórakoztató, sőt zseniális filmeket tudtak csinálni. Corman abszolut tehetségtelen, egy dologra azonban megtanította a filmeseket : hogyan kell minél kevesebb pénzből a legrövidebb idő alatt filmet csinálni. Tisztában vagyok azzal, hogy az Indy-filmek B-filmek, erre a videókazi nélkül is rájöttem. Sőt : Jackson Bad Taste c. filmje méginkább B-film, csakhogy volt annyi esze, hogy ezt a javára fordítsa. Nem vette komolyan magát. De pl. a Másodpercekre a Haláltól, na az igazi B-film, látszik, hogy egy vacak történetet (aminek semmi funkciója sincs) komolyan vett a rendező. Vagy ott vannak a Lamas, Don "The Dragon" Wilson-filmek; ha ezeknek mondjuk Raimi lett volna a rendezőjük, sokkal élvezetesebb filmek lehetnének, mégis B-filmeknek neveznéd. De azért egyetértünk, hogy az LXG az B-film, ugye?
0
2003. október 11., szombat 3:24
17243
"a tehetség hiánya tesz egy filmet B-filmnek"
ez szerintem nem igaz. medve már rendesen körbeírta a dolog terminusz teknikuszát, ami nem zárja ki, hogy egy B film lehet mnagyon is jó. szerinted az indiana jones micsoda? az kérlekszépen mindenidők legnépszerűbb B filmje. nem hiszed? rakd be a videókazit, s halld, mit mond a szakállas! sam raimi, peter jackson, roger corman, stb stb. mind-mind B filmekkel kezdtek. sőt, még jack nicholson is onnan emelkedett ki.
0
2003. október 10., péntek 23:38
4
Bocs az offtopic jellegért de több aktív helyre is bevágom ezt, életbevágó!! Pedro, nincs link a nicked alatt. /Ez újmagyarul van/ Nekem pedig van egy óriási kédésem! Ha nem túl gáz, jól jönne a címed/küld az enyémre/. Tényleg fontos lenne! Előre is Kösssz!
0
2003. október 10., péntek 12:28
644
Ez igaz, az LXG is sok pénzbe került, mégis B-filmnek lehet mondani. Inkább a tehetség hiánya tesz egy filmet B-filmnek. Elsősorban a rendezőn múlik. Látott már valaki független B-filmet? Ami király filmnek készült volna, de csak egy silány Ed Wood-film utánzat lett belőle? Szóval a stúdió szándékosan rossz, olcsó filmet csinál valami noname rendezővel, 5 millából, vagy kevesebből. Csak nyerhet az ügyön. Néha a néző is. :) Ajánlom az imdb.com Bottom 100-as listáját.
0
2003. október 10., péntek 11:44
3495
jajjajajj...
attól nem B-film egy film, hogy kis költségvetéssel készült!!
0
2003. október 10., péntek 0:10
123
A B film a dupla program első (nem második) filmje volt a nagy játékfilm előtt. Így a közönség kénytelen volt megnézni a kisebb produkciót is. A B mozi jó alkalmat adott új ötletek és műfajok kipróbálására is.
Kérdésem inkább az lenne, hogy mi jellemzi szerintetek a B filmeket a kis költségvetésen kívül? Tény, hogy ma már ezek közül több kultstátuszt ért el (so bad they're good!).
0
2003. október 9., csütörtök 16:47
279
Az USA-ban a harmincas-negyvenes években a mozinézők számának csökkenése miatt alacsony költségvetűsű filmeket kezdtek készíteni nagyok és függetlenek is, amiket általában fiatal v. kevésbé ismert tehetségekre (jobb esetben) bíztak a kamera mindkét oldalán. A B filmek általában a duplajegyek második filmje volt, a korábban megszokott rövidfilmek és rajzfilmek helyett a nagyköltségvetésű A produkció mellé. Így remélték visszacsábítani a közönséget. A többi történelem, ma már kult.
0
2003. október 9., csütörtök 15:37
123
Mit nevezel B-filmnek?
0
2003. október 9., csütörtök 15:10
2692
Kösz a linkeket Jim Kirk. Ha ez tényleg igaz egy nem akármilyen film lesz, remélem nem szúrják el.
0
2003. október 9., csütörtök 14:45
515
Vagy akár itt (is) olvasgathatsz róla: http://www.aintitcool.com/display.cgi?id=15972
0
2003. október 9., csütörtök 14:41
515
A comingsoon.net -ről.
0
2003. október 9., csütörtök 14:32
2692
Tényleg, ez igaz? Honnan van az infó?
0
2003. október 9., csütörtök 14:10
515
Állítólag normális film is lesz belőle, a forgatókönyv írását Tom DeSanto-ra (X-Men) bízták rá, de egyellőre többet nem tudni!
0
2003. október 9., csütörtök 8:28
17243
igazándiból e filmeket sem különbözteti meg sokminden a B filmektől, picivel nagyobb költségvetéssel készültek, de azonos jegyeket mutattak fel ezek is olcsó társaikhoz képest. persze, ma már ezek egy részén is vigyorognánk [a robot a forbidden planetből], habár pl. a body snatchers [rettenetesen szar végét leszámítva] még ma is megállja helyét, van egy-két zseniális kameratrükk is a filmben [a két főszereplő elbújik egy nagyon szűk, közel koporsó méretű árokban, miközben felettük lefektetett deszkákon tömegével rohannak az idegenek, s ezt a szemszöget a kmaera is felveszi], no meg az a csók a végén! a világok harcát nagyon rég láttam [emlékszem arra a jelenetre, mikor a fotós le akarta venni az egyik űrhajót, mire az lőtt rá, s a fotós helyén emberalakba rakott hamu maradt, mellkasán egy fényképezőgéppel :], a the day when the earth sttod still klasszikus [ugye klaatu? :], robert wise olyan rendező, mint ma gore verbinski: rendezett később horrort [the haunting] és musicalt is [west side story, a muzsika hangja]. az earth vs the flying saucers meg tényleg b film inkább, de ha már őt megemlítetted, akkot a the thing from another world is kihagyhatatlan!
0
2003. október 8., szerda 22:10
123
Utazzunk vissza az időben, ha már egyszer sci-fi a műfaj. Az alábbi filmek „klasszikusok” a science fiction hőskorából. Ezek nem azok a bizonyos „B filmek”, amiken jókat lehet röhögni (bár mai szemmel olykor mosolyogtatóak), hanem olyan alapot adtak, amelyekre több mai film is épitkezik. Nincs új a nap alatt!
5 klasszikus az 50-es évekből:
1. The Day the Earth Stood Still (1951) David Wise rendezése (Star Trek: The Motion Picture). Robot-szerű lények békével landolnak Washingtonban, de félreértjük szándékukat. Lézer csap ki az alien sisakjából, ami szétporlasztja a földi fegyvereket.
2. The War of the Worlds (1953) H. G. Wells alapján. Elpusztíthatatlan harci gépek jönnek a Marsról, amik a világ nagyvárosait megsemmisítik és az atom meg sem kottyan nekik (Independance Day). Állítólag készül a remake (főszerepben: Tom Cruise?)
3. Forbidden Planet (1956) Leslie Nielsennel, aki itt nem humorizál (ettől kicsit humoros, ugyanis várod a poént, pedig nem lesz). Shakespeare Viharja sajátos értelmezésben és környezetben. A „láthatatlan” szörny pedig nevetségesen néz ki.
4. Earth vs. the Flying Saucers (1956) Ray Harryhausen (stop motion technika) munkáját dícsérik a repülő csészealjak (a Mars Attacks is innen merít). Barátsággal jönnek és segítséget kérnek, de az ember megtámadja őket. Következmény: Washington jellegzetes építményeinek lerombolása (Independance Day).
5. Invasion of the Body Snatchers (1956) Félelmetes film Don Siegel (Dirty Harry) rendezésében, ahol az alienek csendesen átveszik a hatalmat és élő „másolatokra” cserélik az embereket. A személyiség elvesztésének réme fenyeget.
0
2003. október 8., szerda 20:56
2692
Ha már a rajzfilmeknél tartunk ismeri valaki a The TransFormers-t? Úgy tíz éve adták a Sky-on majd az RTL-en (német RTL) magyarul sose láttam, képregényen is volt magyarul, a Marvel Comics sorozata volt - ebből csinálnának egy filmet. Nekem a TransFormers a No1. rajzfilm, mind rajzilag mind történetileg jól kitalált sorozat volt. Az amazon-on rátaláltam a DVD kiadásokra is 5.1 hanggal, na ez még egy olyan kiadás ami hozzánk sose ér el. A fim: